Home Gastvissers De dinsdagploeg met de Big Marlin

De dinsdagploeg met de Big Marlin

Advertenties


Scharren? De redders van de charterbootvisserij……….

Ik had op de site van de “Big Marlin” gelezen, dat ik in mijn winterslaap zou zijn. Nou moet ik zeggen: ik kom geen nachtrust te kort of anders gezegd: ik ben wel een “slaapkop”. (zie foto)

De dinsdagploeg met de Big Marlin

Daarom was ik wat uitgedaagd en met hele kleine oogjes, stapte ik gisteren (22 januari) aan boord van de “Big Marlin”. Dré keek mij aan en serveerde meteen een kopje koffie. Uit medelijden denk ik.

Herman K., Dirk, Fons, Ad, Martin en natuurlijk Dré hadden de boot ook opgezocht. Schipper Dré stelde voor om het maar eens te proberen bij Westkapelle. Het kleine vuurtorentje. “Daar heb je ook kans op een gul of een wijting of een bot” vertelde Dré. Dus wij naar Westkapelle. En vanaf het begin aan ging het niet slecht. Herman K. liet meteen zien, dat hij meer had gevist en draaide er een paar scharren uit. Maar………………….hij viste wel met 2 hengels………. Dus dat maakt wel verschil….

De dinsdagploeg met de Big Marlin

De dinsdagploeg met de Big Marlin

De dinsdagploeg met de Big Marlin

Maar ook Dirk en vooral Martin hadden deze dag vrouwe Fortuna aan hun zijde. Martin had er al 7, toen er bij mij nog maar twee scharren in de emmer zaten. Ja, verschil moet er zijn. Is dat geluk? Of zou Martin aan zijn “doorbraak” bezig zijn. Maakt niet uit, Martin ving goed.

Maar de marifoon liet zich horen en wij zouden in de “lichtenlijn” liggen. En………..op een punt waar dus schepen passeren. Nou ben ik 100% voorstander van veiligheid op zee, maar de constatering van de “ziener” vond ik wel een beetje overtrokken. Op de lijn waar wij lagen (100 meter van de lichtenlijn) komt zelden of nooit een schip voorbij……….. Maar ja, Law en order, dus wij: verkassen. Dirk had wel idee om naar de Steenbanken te gaan, terwijl ik koos voor de R1. Het werd de “Steenbanken”. Ook daar zwemt soms een bot of een gulletje. Maar na een half uur had iedereen het wel gezien. Er kwam sporadisch een schar boven water.

Opnieuw werd het anker gelicht (gelukkig met elektrische lier) en er werd op gestoomd richting de R1. Aan de vaart (snelheid) van de boot kon je merken, dat de schipper het ook maar “matig” vond met de vangst. Hij gooide het gas goed open. Bij de R1 werd het weer beter, maar na verloop van tijd ging het tij er weer uit en de slagzin: geen stroom, geen vis, bleek weer te kloppen.

Na het draaien van de boot kwam de beet er weer in. Ik kon de dag afsluiten met 14 scharren, maar Herman, Dirk en Martin kwamen in de richting van de 20 scharren.

De dinsdagploeg met de Big Marlin

Stel dat de schar er niet zou zijn…………………..dan wordt het wel droevig met de “zoute” visserij in dit gebied, omdat de gul en de wijting bijna geheel ontbreekt. Er werd deze dag dan ook bijna uitsluitend schar gevangen. Scharren zijn dan ook “de olie” waarop de chartervloot momenteel vaart. Over olie gesproken: ….ik kreeg nog een gebakken schar (uit de frituur) van Dré en ik moet zeggen: heerlijk!!

En daarom denk ik dat er een wedstrijd moet komen (met beloning!): wie plaatst het lekkerste recept voor een schar? Gerookt, gebakken, gestoofd, maakt niet uit! Wie neemt de handschoen op?

Ik wil de schipper nog bedanken voor zijn bereidheid steeds en andere plek op te zoeken. Dat heeft er voor gezorgd, dat wij allemaal aan boord toch een leuke dag hebben gehad!

Kamperland,

22 januari 2014/Ben Biondina

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

11 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > januari 22, 2014

  Antwoord

  Hoi Ben,
  blij dat je weer uit je “winterslaap” bent!

  Ik wil dat best op me nemen, als er van te voor een aantal mensen zijn, die via een reactie aangeven, dat ze best een recept met foto’s willen insturen, dan stel ik een leuke prijs beschikbaar!

  Groetjes Peter

 2. Ben > januari 22, 2014

  Antwoord

  Hartstikke leuk, Peter! Dan geef ik dat aan als ik weer ga vissen (kan wel weer even duren), maar andere “schrijvers” kunnen daartoe ook oproepen!in hun berichtjes.

  En ik hoop natuurlijk, dat er daar weer nieuwe reacties bij komen op deze site.

  Bedankt in ieder geval.

  Vriendelijke groet,

  Ben

  ps: die beer lijkt wel hè………..

 3. Peter(Fishguppy) > januari 22, 2014

  Antwoord

  Hoi Ben,
  heb eigenlijk nooit geweten, dat je een tweelingbroer had? Hahaha

  Groetjes Peter

 4. zeehondentemmer > januari 22, 2014

  Antwoord

  Hallo Ben. Wat een leuk verslag van je en je
  heb gelijk dat veiligheid op de eerste plaats komt. Maar toch er even tussen uitgeweest en een maaltje schar gevangen.

  Gr Nico.

 5. ben > januari 22, 2014

  Antwoord

  Hoi Nico,

  Ja, er was best wat schar, maar niet overweldigend. En je hebt gelijk: even vissen en er op uit is ALTIJD tof. Vandaag zojuist geboekt voor mijn 2e vakantie in 2014 in Denemarken.

  Ja, Rutten heeft mij aangespoord geld te besteden, alleen komt het geld in Denemarken terecht.

  vr. gr.

  BEN

 6. Peter(Fishguppy) > januari 22, 2014

  Antwoord

  Welke data ga je Ben?

  Groetjes Peter

 7. Ben > januari 22, 2014

  Antwoord

  Hoi Peter,
  Begin april en midden mei.

  vr. gr.

  Ben

 8. Werner R. > januari 25, 2014

  Antwoord

  Hey Ben,

  Leuk verslag weer en je eigen weer vermaakt,das het belangrijkste!

  Ook ik ga voor de tweede keer naar Denemarken Ben, wij gaan in de week van hemelvaart een weekje naar Spodsbjerg.

  Ach ja we moeten niet alleen Griekenland helpen he..

  Groetjes Werner.

 9. Ben > januari 25, 2014

  Antwoord

  Hoi Werner,

  Ik ga in 2014 in april en in mei. Sowieso proberen op de shad gul te vangen en als dat niet mocht lukken, platvis.

  Ik heb kant en klare onderlijnen gemaakt met één, maar meestal 2 “bijvangers” (daar van je ook gul op) Zijn te koop!
  Daarnaast ga ik met shads (met ingebouwd lood) vissen van 168 gram. Natuurlijk als er veel stroom is ( verkoop ik ok -:)

  Staan ook op Marktplaats

  Als iemand interesse heeft? laat mij het weten.

  Vriendelijke groet,

  Ben

 10. Luc > januari 26, 2014

  Antwoord

  Hoi Ben,
  Leuk verslagje weer. Leuke visserij.En goed initiatief voor een scharren recepje. Hoeft zelf geen beloning aan vast te hangen. Gewoon kwestie om ze eens anders klaar te maken. Ik heb alvast een gerechtje met foto’s voor schar klaar liggen.

  groetjes
  Luc

 11. Ben > januari 28, 2014

  Antwoord

  Hoi Luc,

  Nee, die “beloning” mag van mij ook een “voetreis naar Rome” zijn. Het is natuurlijk wel leuk, om eens te horen hoe anderen de schar klaarmaken. Ik ben zelf niet meer “piep” maar nooit te oud om bij te leren!

  vriendelijke groet,

  Ben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *