Home Gastvissers Kees, Leon en Willy, kantvissen Westkapelle

Kees, Leon en Willy, kantvissen Westkapelle

Advertenties

Westkapelle 15 januari 2021

Vandaag de derde sessie van dit jaar gevist met Leon en Willy, pensioen heeft toch zo zijn voordelen voor mij 😊

Als stek werd gekozen voor de dijk bij Westkapelle.
Om 15.00 uur hadden we daar afgesproken met Willy, deze zou het aas bij Lobbezoo ophalen en meebrengen.
Doordat Leon en ik zo zaten te ouwehoeren in de auto hebben we de afslag gemist en reden we ons vast in de file voor de Sloebrug in Vlissingen, half uurtje oponthoud en om 15.05 arriveerden wij bij de vuurtoren waar Willy inmiddels zijn stek al had ingenomen.
Ik had vooraf op de Navionics boating app gekeken en koos een stek een paar honderd meter vanaf de vuurtoren, jaja we konden gewoon kiezen want er waren maar een paar vissers 😊

Snel de spullen klaargemaakt en ingegooid. Het was net hoogwater geweest en er stond redelijk stroming. Het duurde niet lang tot de eerste vis binnenkwam, een mooie dikke winterschar van 25 centimeter had de verse pieren niet kunnen weerstaan.

Bleek dat de vis (nog) ver weg zat, ik ving regelmatig schar en meun, de wijting die een paar weken geleden nog massaal aanwezig was schitterde door afwezigheid.
Leon die nog een beginnend zeevisser is kon de vereiste afstand niet halen en het duurde bij hem dan ook wat langer voor hij vis begon te vangen.
Ook bij Willy kwam er regelmatig vis binnen. Helaas kwamen er in het donker een paar vissers heel kort bij hem zitten waardoor de lijnen vaak in de war raakten. Toen hij hen vroeg om wat afstand te nemen kwam het lompe antwoord dat ze daar altijd zaten omdat daar een vlak stukje dijk was.
Jammer dat sommige mensen geen rekening houden met hun medevissers, er was plaats genoeg langs de dijk!
Willy is rond 20.30 uur gestopt en heeft ons zijn overgebleven aas gebracht.
Vanaf 17.30 uur werden de vangsten steeds beter, dat hebben we vaker ervaren bij Westkapelle dat de vis in het donker dichter onder de kant komt.
Regelmatig kwam er nu vis binnen, schar, meun, een verdwaalde wijting, en een zeebaarsje voor Leon.

De grootste schar van vanavond mocht ook op de foto, lekker dik en 29 cm.

Het was wel vervelend dat er veel wier op de lijn bleef hangen, dat hoopt zich dan op bij de voorslagknoop en bij het inhalen loopt dat vast in je topoog.
Daar sta je dan met de vis een paar meter van de af tussen de stenen…

Op een gegeven moment ving ik een triplet van 2 scharren en een heuse schol van 25 cm.
Deze is netjes teruggezet om door te groeien.

Bij het zien van deze schol kreeg ik een flashback naar afgelopen vakantie op Langeland Denemarken.
Daar heeft mijn vrouw Ingrid toen een schol gevangen van 46,8 cm

Ik heb daar toen een droom van gehad die ik even met jullie wil delen:
(tip voor de ultieme ervaring, klik op deze link voor de bijpassende muziek bij het verhaal

————————————————————
Schollina
Een aantal jaren geleden werd in de Langelandbelt een jong schollinnetje geboren, ze werd door paschol en maschol “Schollina” genoemd.
Al vanaf de eerste dag bleek dat Schollina anders was dan de andere scholmeisjes. Ze zonderde zich vaak van de groep af om alleen door de belt te zwemmen.
In haar pubertijd bleek dat Schollina geen voortplantingsorganen had meegekregen bij de geboorte. De scholdokter vertelde haar dat ze dan geen nakomelingen kon krijgen maar dat ze wel groot en sterk zou worden omdat kinderen nu eenmaal de beste jaren van je leven kosten…
En zo ging Schollina er een geheel andere leefwijze op nahouden, ze joeg de andere scholkinderen weg om zo het lekkerste eten voor zichzelf te houden. Ze groeide en ze groeide maar, elk jaar werd ze langer en dikker met mooie oranje stippen. Ze werd een heuse plaaggeest in de Belt.
Ze heeft erg lang in de omgeving van de gele paal bij Spodsbjerg gewoond maar daar werd het te gevaarlijk. Op onverklaarbare wijze verdwenen daar scholkinderen en scholouders. Meestal net na het eten zwommen ze met een rotgang omhoog en gingen door het wateroppervlak om niet meer terug te komen. Heel af en toe kwam er wel een schol terug maar die had dan vaak een kapotte bek, Schollina denkt dus dat er boven het water mysterieuze dingen gebeuren. Zij besloot om te gaan verhuizen naar een rustig plekje in de Belt en daar de rest van haar dagen te slijten met scholkinderen het leven zuur te maken.
De scholkinderen echter hadden op scholbook een besloten oproep gedaan om van Schollina af te komen, de deugnieten..
Altijd als ze een lekker hapje vonden dan kwam Schollina aanzwemmen om het voor hun neus weg te kapen. Een van de scholkinderen had al een paar keer van die zwarte lekkernijen gevonden op de zeebodem en er stukjes van geproefd. Ze vertelde de andere kinderen dat als er een schaduw aan de hemel verscheen er vaak van die zwarte lekkernijen uit vielen. Ze spraken af om met z’n allen te gaan zoeken naar zo’n schaduw met vallende snoepjes. Als ze die gevonden hadden dan gauw een oproep doen op scholbook zodat ze er met zijn allen snel naar toe konden zwemmen ondertussen luid bubbelend om de aandacht van Schollina te trekken.
Zogezegd zo gedaan.
Op dinsdag 22 september 2020 ergens in de late namiddag op een geheime locatie in de Langelandbelt vond een schollinnetje een schaduw waar zwarte snoepjes uit vielen. Ze ging gelijk live op scholbook en al snel kwamen vanaf alle kanten de andere schollinnetjes aanbubbelen en begonnen kleine stukjes van de zwarte snoepjes te eten. Het was nog een leuk spelletje ook, steeds als ze er een stukje afbeten sprong het snoepje een eind vooruit!
Na enige tijd kwam Schollina aanzwemmen (~~onheilspellende muziek~~)
Ze joeg de andere schollinnetjes weg en met een grote hap verdween het zwarte snoepje in Schollina’s grote mond. Schollina begon wild te dansen en omhoog te zwemmen, het snoepje zal vast heel lekker geweest zijn. Toen Schollina bijna boven was verscheen er vanuit de schaduw een groot net waar Schollina in verdween.
Schollina kwam nooit meer terug en de schollinnetjes leefden nog lang en gelukkig…

We zijn om 21.30 gestopt met vissen doordat de hoofdlampen leeg waren, volgende keer dus toch reserve meenemen. De overgebleven pieren zijn geschonken aan een groepje vissers naast ons.
Die boden mij gelijk aan om zolang van hen hoofdlampen te lenen zodat we nog door konden vissen. Onze hengels waren echter al ingeruimd en we vonden het weer mooi geweest.
Toch wel erg tof dat er ook vissers zijn die je willen helpen!

Al met al weer een heerlijk avondje gevist, Willy en Leon hadden ieder ongeveer 15 stuks, ikzelf had er een paar meer. De scharren zijn momenteel in topconditie en lekker dik.

Plannen voor een volgende sessie zijn al in de maak, waar en wanneer is nog niet bekend maar dat lezen jullie te zijner tijd vanzelf.

Groeten, Kees, Leon & Willy.

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

15 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > januari 16, 2021

  Antwoord

  Hey Kees, ziet er weer top uit!
  Toch nog redelijk wat schar, met deze koude.
  Denk dat de wijting naar dieper oorden is verhuist?

  Ben wel benieuwd welk soort hoofdlampje jullie hebben, mijn goed heeft een accu voor ruim 8 uur.
  Heb ik er altijd nog 2 bij van 2 tot 5 uur ook, neemt weinig plek in.
  Alleen dan moet ik nog wel aan vissen toekomen he, kan wel huilen als ik jullie mooie verslagen zie.

  Tot de volgende Kees.

  Groetjes Peter

 2. Kees Michielsen > januari 16, 2021

  Antwoord

  Hey Peter,
  Ik denk dat de wijting ook naar dieper water is. Viel mij trouwens op dat er bij enkele scharren mesheften uit hun bek kwamen, die volgende keer ook maar eens meenemen denk ik,,

  De lampjes zijn van Sonic, met IR sensor zodat je met je vuile handen niet steeds aan de knoppen hoeft te zitten. Geven wel een bak licht. Nou we weten dat de brandduur beperkt is nemen we volgende keer een reservelampje mee 🙂

  Groeten,
  Kees.
  Zodra het weer kan bij je dan toeter je maar, kom ik je ophalen en gaan we samen vissen 🙂

 3. gino > januari 16, 2021

  Antwoord

  Hoi Kees en vrienden,

  toch weer een mooi aantal scharren aan de kant en voor de pan, de scharren zijn dus goed aanwezig! En ja de wijting wat zal ik er van zeggen soms wordt je er gek van en al zeker van het kleine spul…als het steeds maats zou zijn is dit natuurlijk heerlijk niet?
  Ja en dan die vissers die bijna op je viskoffer komen zitten daar wordt niet vrolijk van en dan met dat belachelijk antwoord komen aandraven dan zouden ze bij mij aan het verkeerde adres zijn hoor!
  Toch een mooi verslag en foto`s .
  Ik ga maandag nog is proberen maar weet nog niet precies waar ze geven een zw 3 aantrekkend naar zw 5 . Als er iemand een voor stel heeft, haha.
  Succes nog verder.
  Grtjs Gino

 4. Peter(Fishguppy) > januari 16, 2021

  Antwoord

  Kees, volgens mij weet jij dat ik altijd met goede dunne gevlochten lijn zonder voorslag vis, dan zit je niet met die vervelende voorslag knoop. Wat is bij jou de beweegreden om toch met voorslag te vissen? Vis je met nylon, of te zwakke gevlochtenlijn?
  Nou weet ik dat jij ontiegelijk hard en ver kan inwerpen, maar die 22kg gevlochten lijn van mij werp je toch niet af? Of heb je een hekel aan een werphandschoen of vinger?

 5. Kees Michielsen > januari 16, 2021

  Antwoord

  Hey Peter,
  Ik vis met nylon, vandaar de voorslag.
  Met gevlochten lijn heb ik de indruk dat ik er vissen afdraai.
  Gisteren met 1 molen met gevlochten lijn gevist en 1 met nylon. Op de nylon ving ik beduidend meer..?
  Binnenkort ga ik voor nieuwe molens kijken (in ieder geval met reservespoel) en dan kan ik het nog eens testen.
  Ik heb geen hekel aan een werpvinger 🙂

 6. Nico > januari 16, 2021

  Antwoord

  Hoi Kees en Vrienden. Het was alweer van je een prachtig verslag en ook met mooie foto’s er bij ja Ik denk dat het met de Wijting ook nu is gedaan. De volgende keer weer veel succes toegewenst samen dan alvast

  Groetjes de Zeehondetemmer

 7. Peter(Fishguppy) > januari 16, 2021

  Antwoord

  Kees, met de schar is het wel zo, dat nylon meer rust op de lijn geeft en dat je vooral vanaf de boot meer tripletten op nylon ving dan op gevlochten. Toch kies ik altijd voor gevlochten, omdat het zo lekker gemakkelijk indraaid tegenover nylon. Ieder op zijn eigen manier en dat moet kunnen ook en dan de ervaringen delen, mooi toch.
  Gr Peter

 8. Henry > januari 16, 2021

  Antwoord

  Hey Kees,

  Dat is me ook wat,ik dacht dat Sjakie en ik alleen maar konden zeveren in den auto maar wij hebben bet nog niet gepresteerd om ‘n afslag te missen. Helaas blijken er nog steeds klojo’s te zijn die denken dat ze op je schoot kunnen komen zitten om te vissen en wanneer je netjes vraagt om wat afstand te houden ‘n grote smoel open trekken maar….in de meeste gevallen gaat het gelukkig wel goed.. Al met al hebben jullie met z’n drietjes toch weer een mooi partijtje schar voor de vriezer kunnen haken, Chapeau!!!
  Op advies van Peter zijn wij lang geleden overgestapt op gevlochten lijn, 0,18mm met ‘n trekkracht van 22kg. Dun en ongelofelijk sterk dus maar het grote voordeel is geen voorslag en dus geen vuil op de knoop.
  Ik heb toentertijd wel moeten leren om niet te snel aan te slaan omdat doordat er geen rek op de lijn zit deze de aanbeet veel gevoeliger registreerd maar……..het bevalt ons prima.
  Veel p!ezier en ‘n goede vangst bij de volgende.

  Groetjes, Henry

 9. ies > januari 16, 2021

  Antwoord

  Hallo Kees,
  wederom een top verslag, heerlijk om te lezen en bij weg te dromen, uh moet je natuurlijk niet creedence erbij aanzetten, maar altijd prettig een mooie klus vis te vangen. Zelf gebruik ik 10/100 en 12/100 Whiplash wit, Heb nog nooit wat afgegooid, gebruik trouwens geen handschoen of dergelijks en heb maar zelden een sneetje in mijn eelt. Voordeel van de dunne lijn is het verder kunnen gooien, geen voorslag dus ook geen ergernis van apenhaar en inderdaad zoals Henry zegt niet gelijk aanslaan, sjeggie pause nemen bij beet, iets moeilijker voor mij tegenwoordig daar ik niet meer rook. voor de volgende sessie uiteraard weer rammelende toppen of doorbuigers toegewenst.
  Groetjes Ies

 10. Eldert > januari 16, 2021

  Antwoord

  Ha Kees en kornuiten,
  Jullie hebben lekker gevist al dit jaar en dat met zulke barre weersomstandigheden ( voor Nederlandse begrippen dan) . En dan ook nog een zeldzaam exemplaar vangen , schol, . Maar wat een achterlijk gedoe is het daar in Zeeland ineens zeg. Dit is niet de eerste keer dat ik lees dat andere vissers pal naast je komen staan zodat je zelf amper nog kunt vissen. Ik geloof dat ik maar weer terug moet die kant op om al die personen weer wat fatsoen bij te brengen.
  Succes de volgende ronde
  Groet , Eldert

 11. Gino > januari 16, 2021

  Antwoord

  Hoi Eldert,
  Als je hulp nodig hebt ga ik wel mee😂.
  Grtjs Gino

 12. Peter(Fishguppy) > januari 16, 2021

  Antwoord

  Denk niet dat Kees bij deze visserij aanslaat, is trouwens pure onzin, bij vis die zichzelf vastbijt, zoals alke platvis doet. Aanslaan kost je gewoon vis.

 13. Jeff > januari 16, 2021

  Antwoord

  Hé Kees,Leon en Willy.

  Een erg leuk verslag van een leuke avond met een lekkere vangst!
  Ik had ook de plannen om te gaan maar heb een halve dag met m’n meisje op de seh gezeten en savonds ook maar thuis gebleven met haar, er zijn belangrijkere dingen dan vissen.
  Maar dat het kriebelt is zeker!

  Succes voor de volgende sessie!
  Jeff

 14. Stefan Groenheide > januari 16, 2021

  Antwoord

  Hoi Kees, mooi verslag weer van de visserij bij Westkapelle, lekker erop uit geweest en genieten van je pensioen, hopelijk bestaat het nog over 25 jaar, dan weet ik het ook wel!
  Groeten, Stefan

 15. Gijs > januari 20, 2021

  Antwoord

  Hoi Kees,

  Ontzettend leuk verslag en een schol van de kant in Nederland… Geeft hoop voor de toekomst!

  Wat ik graag zou willen meegeven: vaak ligt de brandduur van een hoofdlamp (zeker de nieuwe modellen, allemaal LED) niet aan de lamp, maar aan de kwaliteit van de batterij.

  Ik vis zelf al jaren met de wel bekende “alibabba lampen”. Deze worden als set voor onder de €10 euro geleverd in Nederland. Prima lamp, de batterijen kun je beter direct weggooien (zie diverse tests op YouTube met UltraFire etc). Wat men doet in China: koop laptop accu’s. Haal deze uit elkaar, stop de lossen cellen in een goedkoop alu hoesje et voila, je hebt een goedkope batterij!

  Ik heb zelf goede batterijen gekocht (Eden 18650 3400 mAh). Deze gaan gemakkelijk 1 sessie mee! Ook de lamp die ik op mijn steun heb gemonteerd en mijn toppen verlicht haalt een totale sessie met gemak.

  Kijk dus of je de batterij kunt verwisselen, dat scheelt een hoop!

  Zelf heb ik nu ook een “alibabba IR hoofdamp”. Op zich klinkt het leuk, de handen vrij. Nadeel vind ik wel: als ik de hengel oppak of met aas bezig ben dan registreert dat ding aan of uit…. Heb je licht nodig, sta je in het donker, heb je geen licht nodig, alles vol verlicht… Even wennen dus. Maar de handschakeling gaat gelukkig gewoon prima…

  Hoop dat je er iets aan hebt en dat je de batterij überhaupt kunt vervangen (dat kon ik niet vinden op het grote internet).

  Groet,

  Gijs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.