Home Gastvissers De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes

De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes

Advertenties


Hey Peter,

Vrijdag 09/08/2013 , daags na springtij, besloten om met mijn pa het opkomend tij te bevissen tegen de kering . Ik had gezien dat het tegen de middag zou opklaren met een windkracht 2 a 3 Bft W-ZW . Eerst aas gaan ophalen bij Bass en boot klaargestoomd om tegen 11u30 richting Neeltje Jans te varen. Om 12 uur zou het laag water zijn. Geankerd op ongeveer 28 meter diepte. Onze hengels waren al opgetuigd in de haven. Zoals gewoonlijk start ik steeds met 2 hengels voorzien van uitschuifbare afhouders onderaan en 1 stalen afhouder ongeveer 50 cm hierboven met onderlijntjes van 25/00 mm voorzien van haakjes 8 van Gamakatsu F32. Best prijzig die haakjes maar je kan ze meerdere malen gebruiken als je ze na gebruik spoelt met zoet water. Op mijn Penn Battle molens heb ik 40/00 nylon van Gangrou en op mijn reserve Penn Sargus molens 35/00 voor het geval er wat fijner gevist moet worden. Om 13u45 , nadat de stroming er al flink inzat en de hemel al goed opgeklaard was, heb ik een heel langzame doorbuiger. Ik dacht ” toch alweer niet dat kl…groen hier ” , maar als ik binnendraai zie ik plots een flinke kreeft boven komen. Mijn schepnet stond nog niet klaar , pa haaste zich nog om hem uit de kajuit te halen, maar je raad het al ….. enkele flinke klappen met zijn staart en … geen kreeft met kerst 🙂 Mij haken opnieuw beaast, ingegooid en ik had hem net in de hengelhouder geplaatst dat de top alweer richting het diepe verdween. Deze keer met flink gebonk. Mijn eerste gladde haai van de dag toen 13u51. Ik doe de moeite niet om hem te meten. Hoe sneller terug in het water hoe beter denk ik zo.

De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes

Toen ging het vlug. 13u56, 13u57, 14u09, 14u18. Mooie aanbeten resulteren in mooie tongen.

De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes

De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes

Ik hoor naast me een gegrom en gemompel van pa die jammer genoeg enkel wat ondermaatse visjes kan bovenhalen bestaande uit schar, schol, steenbolk en wijtinkjes. Als mijn 5é en 6é tong eruit komt ( 14u31 en 14u52) dreigt hij met een schaar mijn lijn door te knippen als ik er nog 1 durf te vangen voor hem .

De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes

Pa vist nochtans met dezelfde montage, alleen haakjes 6 op onderlijntjes 30/00. Ik monteer hem vlug haakjes 8 op 25/00 onderlijnen om hem aan te moedigen. Net als ik een boterham wil eten , raar hoe je dat aanvoelt net als je je omdraait, zie ik de top van mijn hengel alweer met een ruk naar beneden duiken. Het is alweer heffen en puffen om sharky N°2 boven te krijgen. Hij heeft mijn andere onderlijn mee en komt mijn zijn staart als eerste boven ( 15u19). Ik moet mijn onderlijnen doorknippen om hem los te krijgen en na een foto zwemt hij weer de vrijheid tegemoet.

De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes

Nog geen 4 minuten later, pa krijgt het nu helemaal op zijn heupen want hij heeft alweer een wijtinkje, krab en wat sla, vang ik een doublet tongen van mooi formaat.

De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes

De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes

Dan dreigt het geluk te keren, na een half uur krijg ik nog een flauwe aanbeet met een scharretje en een wijtinkje als gevolg. De stroming gaat er nu uit en we moeten wachten tot 18u48 om met afgaand water samen , pa zijn eerste tong, nog iets te vangen.

De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes

De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes

Tong nummer 10 kan ik niet meer vangen want ons aas is op en ik keer voldaan terug richting haven. Pa is ook blij want ik deel mijn vis met hem .Opmerkelijk geen enkele ondermaatse tong gevangen vandaag en voor zover ik mij kan herinneren had ik nog nooit zoveel tong op klaarlichte dag gevangen op de Oosterschelde. Maar ja ik ben nog maar een beginner hé .

Vrijdag 16/08/2013, nu net dood tij, besluiten pa en ik terug op dezelfde stek voor de kering te gaan vissen. 3 a 4 Bft ZW later draaiend W maar nu tegen de stroming in met afgaand tij. Opgetuigd met dezelfde montage beginnen we eraan. Eerst moet ik enkel keren herleggen want door de wind tegen de stroming in ga ik dwars liggen en houd mijn anker niet goed waardoor we afdrijven naar dieper water. Nog net voor het keren van het tij , om 11u12 zou het hoog water zijn, vangt pa al zijn eerste tongetje.

De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes

Vandaag opmerkelijk meer groen en pas nadat de stroming er weer in komt krijg ik mijn eerste aanbeet. Haai N° 4 dit jaar. Een half uur later idem dito voor pa , Zijn eerste van dit jaar. Ook mede omdat we vanwege de weersomstandigheden nog niet al te veel konden gaan vissen.

De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes

De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes

In de verte zien we donkere regenwolken op ons afkomen. Hopelijk krijgen we geen plensbui. Om het half uur vangen we om beurten een visje. Dit keer mijn beurt weer, ik zie een slappe draad en moet wel moeite doen om in te halen. Ik zie mijn draad draaien als een tol in het water en tot mijn verbazing heb ik een doublet van een mini tongetje met een redelijke grote krab van 650 gr. Voor de foto gaat het tongetje ,dat net in het lipje was gehaakt retour. Pa lacht als ik hem naroep dat hij zijn pa moet sturen. Doet die dat toch niet zeker, een tongenklap van jewelste en stoere pa ( 37 cm) komt boven water.

De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes

De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes

Kort nadien vangt pa ook nog een mooie tong en met de laatste zagers kan ik haai(tje) N° 5 landen.

De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes De ene keer is het bingo, de andere keer troostprijsjes

Vandaag waren het troostprijsjes , met 3 tongen en 1 krab keren we huiswaarts. Weer een leuke dag gehad, wel vermoeiend met toch een flinke deining maar gelukkig is het droog gebleven. Diezelfde avond heb ik de krab nog afgekookt en met een fris glaasje wit erbij opgegeten. Eigenlijk vond ik hem deze keer niet zo lekker, die krab had opmerkelijk een hele dunne schaal en het vlees was niet echt vast zoals gewoonlijk. Mijn kaarsje brand al om de weergoden gunstig te stemmen voor het komende weekend .

Groeten Luc

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

1 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > augustus 21, 2013

  Antwoord

  Hoi Luc,
  mooi gedaan weer!
  Die uitschuifbare afhouder, noemt men een weegschaal en kan verrassend goed werken, vooral op diep water, direct achter de boot.
  Persoonlijk vis ik er nooit meer me, heb ze allemaal weg gegooid,er zijn zoveel mooie systemen voor de tong.
  Luc, ik noteer je tong.

  Groetjes peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *