Home Tactieken Gerookte Schar

Gerookte Schar

Advertenties

 

Vandaag besloten een deel van mijn vangst van afgelopen vrijdag 08 januari 2010 te gaan roken volgens het scharrejager-recept.

Gerookte Schar
De scharren maak ik schoon (kop en ingewanden verwijderen, kuit eruit halen, staart en vinnen eraf knippen) en bewaar ze in de koelkast.

Gerookte Schar
Alvorens de scharren te gaan roken laat ik deze eerst 2 uur marineren in een pekelbad. Voor dit pekelbad is benodigd; # 1,5 liter water. # 250 gr. (zee)zout. # 2 eetlepels honing # jeneverbessen # laurierblaadjes Meng dit alles in een pan en breng het langzaam aan de kook, aansluitend laten afkoelen.

Gerookte Schar
Zodra het is afgekoeld voeg ik het sap van een citroen (en eventueel de uitgeperste schillen) samen met de scharren. Dit alles laat ik voor een periode van circa 2 uur marineren.

Gerookte Schar
Gerookte Schar
Na circa 2 uur haal ik de scharren uit het pekelbad, even afspoelen onder de koude kraan en daarna circa 1 uur laten drogen in de koelkast. Ondertussen breng ik mijn rookoven is gereedheid, deze bestaat uit een luchtdichte bak met schuifdeksel, opvangbak en vistray.

Op de bodem breng ik wat houtmot aan, ik kies deze keer voor ‘Alder’ echter er zijn verschillende varianten beschikbaar zoals bijvoorbeeld Apple, Cherry, Maple.

Gerookte Schar
Aansluitend plaatst ik de opvangbak en vistray en leg de gedroogde scharren erop (vistray eerst wat invetten om vastkleven van de schar te voorkomen !).

Gerookte Schar
Ik plaats de rookoven op het gasfornuis en kies voor een de kleinste brander om het rookproces geleidelijk laten te verlopen zonder dat de schar zal verbranden.

Gerookte Schar
Zodra de houtmot in de rookoven op temperatuur komt begint deze te smeulen en ontstaat er rook, nu sluit ik de rookoven aan en zet de afzuigkap aan.

Voor een periode van circa 25 minuten laat ik de scharren roken, dit afhankelijk van de grote en dikte van de scharren. Het resultaat mag er weer zijn, een heerlijk portie gerookte ‘Schar a la de Scharrenjager’, Eet Smakelijk !!

Gerookte Schar

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

10 reacties

  1. peter(fishguppy) > januari 11, 2010

    Antwoord

    Wilfred, hartstikke bedankt voor dit mooie artikel en zo te zien ziet het er allemaal erg smakelijk uit.
    Ik denk dat deze manier van pekelen er voor gezorgd heeft dat de schar niet droog smaakt, ziet er lekker sappig uit!

    Groetjes Peter

  2. Björn > januari 11, 2010

    Antwoord

    Ziet er heel goed uit… Ik liep er al langer over te denken om een rookoven aan te schaffen, maar nu heb ik zeker nog een argument bij. Heb je dit proces ook wel eens op andere platvis toegepast?

    groet,

    Björn

  3. Bart > januari 11, 2010

    Antwoord

    het water loopt me in de mond…..!!

    gegroet,

    Bart

  4. Marc > januari 11, 2010

    Antwoord

    Ik begin ook trek te krijgen.

  5. ed > juni 15, 2010

    Antwoord

    heb je ipv gasfornuis ook wel eens spiritus branders geprobeerd?
    geeft dit oncontroleerbare vuur een probleem met rooktijd of temperatuur?

    groeten Ed

  6. John > juni 16, 2012

    Antwoord

    Gaat prima,

    Schol is relatief goedkoop, en smaakt ook prima.
    Ik rook zelf in een grote Weber BBQ, niet te veel kolen en veel eikenhout in whiskey gedompeld. Gaat prima bij een temperatuur van ongeveer 90-100 graden ongeveer 45 min bij dikke schol.

  7. Mark > oktober 9, 2012

    Antwoord

    Hoi Peter(chefkok),

    Ziet er goed uit!

    Vannacht ook weer flink schar gevangen dus vanavond ook eens je recept uitproberen…

    Zou het ook lukken als de vis van te vore gefilleerd is en dan op alufoli de rookoven ingaat?

    Groeten Mark

  8. Peter(Fishguppy) > oktober 9, 2012

    Antwoord

    Hoi Mark,
    als je goed kijkt, zie je dat dit recept niet van mij is!
    Ik heb het ooit ook geprobeerd, niet op deze manier, maar wel met schar en zeebaars en andere “harde vis”, maar ik vind ze niet geschikt om te roken!

    Groetjes peter

  9. Mark > oktober 18, 2012

    Antwoord

    Hoi Peter en Kok,

    Gister zelf gerookte schar geprobeert! Was super lekker.

    Ik ben als volgt te werk gegaan: Eerst de schar in een pannetje met water, zout, peper en koreanderzaad een half tijdje laten staan. Daarna droog gemaakt en in voor dat ze de rookover in gingen nog even wat olijfolie, citroen, peper en zout toe gevoegd.

    iig ik heb er van genoten!

    Groeten Mark

  10. pascal > juli 14, 2013

    Antwoord

    Hallo Luitjes,

    Heb een paar scharren gekocht bij de visboer,
    op internet gezocht hoe je ze moet pekelen.
    Stond op 14 uur pekelen en 2 dagen drogen.
    Heb ze een avond van tevoren in het pekelwater gedaan. Volgende dag uit het water gehaald en wat denk je…… de vis valt van ellende uit elkaar!!! Zonde van de schar. Heb nog een paar scharren over dus pekel ze nou maar 45min. Kijken hoe dat gaat.

    groeten Pascal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.