Home Tactieken Ierse lijnaal kopen en roken

Ierse lijnaal kopen en roken

Advertenties

Beste visvrienden, afgelopen week zat ik weer eens te googlen, voor paling om te roken en kwam toen een artikel tegen van Smokey John, een bekendheid bij de palingrokeij en vele artikelen op zijn naam, met een prima beschrijving, hoe te roken, met diverse soorten paling. Wilde paling en Kweekaal zijn me bekend en wat meevalt met kweekaal is de prijs en wat tegenvalt is dat je hem niet in zijn geheel van de graat kan eten, omdat hij zo’n ontieglijk dikke vel heeft en moeilijk tot op de graad gaar te krijgen is, bij sommige exemplaren gaat het wel, maar soms, niet perfect!

Nu zag ik bij Smokey John, een artikel over Ierse lijnaal en die kun je online kopen bij palingshop.nl, wel een stuk duurder, ongepekeld 23,95 p/kg en dan zie ik een aanbieding, 3 kp voor 69,95 en die heb ik besteld en die kwam een dag later binnen dan ze beloofd hadden, dus eigenlijk een domper, stel je voor dat je een paling proeverij geeft, of zo!

Maar toch blij, dat ze binnen waren, een dag later, gepekeld op mijn eigen manier, niet te veel zout, is te slecht voor de nier.

Roken, geheel volgens Smokey John zijn manier, een 10 minuutjes op 75 graden garen en dan nog een klein uurtje roken op 50 a 60 graden en dan het resultaat. Dit is gisteren laat in de middag gebeurt en nu hebben we er juist een paar van gegeten en de rest zit terug in de vriezer, gerookt, om later op te eten.

Ierse lijnaal kopen en roken

Ierse lijnaal kopen en roken

Ierse lijnaal kopen en roken

Als je bij de onderste foto kijkt, zie je er nog een haaklijtje uitkomen, omdat de meeste nog voorzien waren van de haak, waaraan ze gevangen waren!

Ik kan alleen maar zeggen, dat we een ware lekkernij hebben ontdekt en op zo’n korte tijd te roken! Zo gemakkelijk van de graad en vel te halen, lijkt net professioneel! Echt super, bedankt Smokey John, voor de gouden tip!

Beste collega’s amateur rokers, ik zou zeggen, zoek de naam Smokey John eens op, op Google en natuurlijk op Facebook, waar ik al een tijdje geen deel meer van uitmaak, op de fishguppy pagina na, maar daar kan ik ook niet in, alleen maar zien!

Groetjes Peter

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

5 reacties

 1. Nico > augustus 5, 2018

  Antwoord

  Hoi Peter. Dat wordt smullen aan die kant en mooi dat je toch iets heeft gevonden op google dan.

  Groetjes Nico

 2. hugo.vermeere@telenet.be > augustus 6, 2018

  Antwoord

  Hello Peter,
  Als een mens hier niet gelukkig van wordt dan weet ik het niet meer hoor!

  groetjes Hugo

 3. Cor > augustus 7, 2018

  Antwoord

  Kweekaal bestaat niet, het zou eigenlijk opkweekaal moeten heten.

  Nu is de universiteit van Wageningen wel bezig hier mee maar echt goede resultaten hebben die nog niet geboekt.

  Zie hier: Anders dan de naam suggereert valt paling niet te kweken. Palingen planten zich uitsluitend voort in de Sargassozee, in het Caribisch gebied. De jonge palinkjes, glasaaltjes genoemd, trekken naar Europa en worden daar gevangen. Ze zijn dan zo groot als kleine wormpjes en worden in gevangenschap gehouden tot ze rijp zijn voor consumptie. Dat heet dan kweek. IJsselmeerpaling wordt als volwassen paling op het IJsselmeer gevangen. Uiterlijk is er geen verschil met gekweekte paling, in smaak evenmin.

  Dat smaak verhaal is wel onzin, dit heeft heel erg te maken met de voeding die die krijgt

  Nu lees je tegenwoordig ook over Paling uit Madagaskar maar dit is eigenlijk een totaal andere vis dan de (Europese Aal)

  Zo wat achtergrond informatie en eet smakelijk!

 4. Peter(fishguppy) > augustus 7, 2018

  Antwoord

  Beste Cor, is me allemaal bekend, alleen noem ik de naam kweekaal, omdat hij zo verkocht wordt.

  Op de dikke vel na, is er niets mis met de kweek, alleen als je hem vergelijkt met de Ierse lijnaal, is er wel degelijk verschil in smaak, leert de ervaring mij.

  Ben zelf ook erg geïnteresseerd in het verhaal rond onze paling en volg alles op youtube en docu gebied!

  Dank je voor je uitgebreide info, zullen veel mensen blij mee zijn, hopelijk!

  groetjes Peter

 5. jack Jozen > augustus 7, 2018

  Antwoord

  Hoi Peter als deze nog lekkerder als die wij laatst van jou gekregen hebben ,dat moet de deze toch iets super zijn , want waar wij van gesmuld hebben kan eigenlijk niet beter.De kweekpaling is eigenlijk een van de schuldigen dat je als sportvisser je eigen portie niet meer mag vangen,de glasaal word al opgevangen voordat die Nederland bereikt.Bij mij in de buurt is een kweker met 500 ton per jaar,dan vind ik toch wel erg dat ons als sportvisser niks meer gegund word.
  groetjes Jack

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *