Home Zeevissen in Denemarken en buitenland Langeland met Ben en vrienden

Langeland met Ben en vrienden

Advertenties

 

Naar Denemarken/Langeland

Al weer enkele maanden geleden hadden wij het plan opgevat, om eens te gaan vissen in Denemarken. Cees, Ruud, Fons, Djurre en ik waren de enthousiaste deelnemers. Voor mij was het de 5e keer, maar alle andere collega’s waren al tientallen keren in Denemarken geweest.

Cees maakte de voorbereiding. Huisje huren, boot huren en een bijzondere opdracht van Cees: maak een warme maaltijd voor 5 personen, vries die in en neem die mee naar Denemarken in een vrieskist. Zo heb je voor bijna elke dag een maaltijd voor iedereen.

Maar wat neem je dan mee voor vismateriaal? Dat is een beetje moeilijk te zeggen. Soms staat er een behoorlijk stroming en soms helemaal niets. En ook voor de dagen dat er te veel wind zou staan, werd materiaal me genomen. Een strandhengel. Die hebben wij nog gebruikt in Bagenkop, het uiterste zuiden van Langeland.

Ik nam 3 “stokjes” mee. Een Ugly stick van 2.52 meter, een 3.30 meter stok tot 100 gram en een lichtere spinhengel. Ik houd namelijk van niet te zwaar vissen. Dan het lood: eigenlijk moet je van alles (van 50 gram tot 300 gram) meenemen. Omdat er nogal eens wier op de bodem ligt is ankerlood niet aan te bevelen. Maar rollood en/of plat lood. Daarnaast haken van 4 tot 1/O Het is mij opgevallen dat voor de gul de haakmaat één (1) vaak meer dan voldoende is.

Als aas werden zagers, gewone landwormen en mesheften meegenomen. Vooral de (verse) mesheften zouden het erg goed doen. En kunstaas? Dat zie je daar heel veel! Maar ik heb niet de indruk dat men daar veel mee ving. Iedere keer als wij terug kwamen en bij onze collega’s gingen “snuffelen” dan zag ik, dat wij het niet zo slecht deden. En sowieso vis ik het liefste met levend aas.

Vrijdag 21 september startte mijn reis naar Duitsland, waar ik samen met Cees zou vertrekken naar Denemarken. De KIA Sorento van Cees heeft een laadruimte waar je stil van wordt. Wat daar allemaal in kan hou je niet voor mogelijk. Daarnaast is het ook nog eens een zeer comfortabele reisauto.

Wij besloten te stoppen in Handewitt, vlakbij de grens met Denemarken.

Langeland met Ben en vrienden

Daar staat een ETAP-hotel (goedkoop!) en ’s-avonds zaten wij relaxed te eten in een naburig restaurant. Het ETAP-hotel is eenvoudig qua inrichting, maar zag er netjes uit.

Langeland met Ben en vrienden

Voor € 51,50 kun je daar overnachten incl. een goed ontbijt.

Op zaterdagmorgen vertrokken wij om 09.00 uur en na een tweetal uurtjes rijden kwamen wij aan in Spodsbjerg. In Rudkoping werd de sleutel opgehaald van het huisje en nadat de schoonmaker was vertrokken mochten wij er in.

Langeland met Ben en vrienden

Direct daarna naar Spodsbjerg gereden en daar kennis gemaakt met de bootverhuurder (IBI). Alles in orde! Anker, ankerlijn, benzine, reserve jerrycans etc. etc. kregen wij direct mee en daarna werd een korte instructie gegeven op “onze” limboboot 699. Uitgerust met dieptemeter/navigatie. Wat ik miste was een marifoon en/of een noodnummer. Bijvoorbeeld als je pech hebt met de motor van de boot………………….

Bij de plaatselijke hengelsportwinkel is werkelijk alles te koop. (hengelsportwinkel in het dorp zelf).

Langeland met Ben en vrienden

Daarnaast verkoopt hij maand- en jaarvergunningen. Maar ook aas. (bijvoorbeeld gekweekte zagers van Topsy Baits uit Nederland)

Rond de klok van 14.00 uur verschenen Ruud, Djurre en Fons bij het huisje. En zo als je mag verwachten van sportvissers: Kunnen wij vandaag nog weg? Een extra/bonusdag?

Om 15.00 uur nam Djurre het stuur in handen van de Limbo 699 en wij waren op weg naar de “gele paal”. Na een poosje kwamen de eerste vissen al boven. Niet allemaal “knoerten” van gullen, maar best een mooi aantal. Dit herhaalde zich elke dag (behalve maandag; storm) maar naarmate de week vorderde, wisten wij op verschillende dieptes mooi gul, schar en schol te vangen. Vooral de schol had een mooi formaat (mijn grootste 41 cm) en was ook lekker dik.

Langeland met Ben en vrienden

Langeland met Ben en vrienden

Langeland met Ben en vrienden

Langeland met Ben en vrienden

Langeland met Ben en vrienden

Langeland met Ben en vrienden

Langeland met Ben en vrienden

Handig waren ook de zeekaarten die wij van deze site hadden gedownload en vervolgens hadden vergroot en geplastificeerd.

Zoals al eerder geschreven: met pilkers of andere kunstaas, maar ook aan het hulpvangertje, hebben wij niets gevangen. Alle vis werd gevangen op levend aas. Ook de landworm (het water is daar minder zout) deed het prima. Een combinatie –mesheft en landworm- was wel mijn favoriete aasaanbieding.

In het dorpje Spodsbjerg is een benzinestation voor brandstof voor de boot en een supermarktje voor de dagelijkse benodigdheden. In Rudkoping (5 km verder) zijn grote supermarkten, waar je alles kan krijgen.

Is Spodsbjerg een aanrader? Ik vind van wel. Wij hebben ons vaargebied redelijk beperkt gehouden en elke dag vis gevangen. Je moet wel goed zoeken naar de juiste diepte. Onze vismethode was bijna altijd: een sleeplijn met één haak. Vis je te zwaar, dan ben je vaak alles kwijt. Daardoor heb ik fors “huis gehouden” in de loodvoorraad van Cees.

Het huisje was van alle gemakken voorzien: 4 slaapkamers, toilet, douche met toilet, keuken met vaatwasser (gelukkig, puf…..) oven, grote koelkast, magnetron,fornuis, etc. etc. Er was een apart schuurtje met een plaats om vis schoon te maken.

Langeland met Ben en vrienden

Langeland met Ben en vrienden

Wij hebben alvast maar geboekt voor mei 2013.

Denemarken en dus ook Langeland is een prachtig land. Soms sta je verbaast over de kleding van de mensen. Zij lopen al snel in hun T-shirt en wij nog in dikke jassen. Zij zijn veel meer aan de kou gewend. Zij zoeken geen contact, maar een vraag (in het Engels) wordt bijna altijd beantwoord. Houd er ook rekening mee, dat Denen niet houden van jakkeren. Alles gaat in hun tempo. En aanpassen went snel!

Rest mij een compliment te geven aan de schrijvers/beheerder van deze site. Dankzij deze informatie hebben wij van te voren veel geleerd.

Ik hoop dat ik een klein steentje heb bijgedragen aan de informatie die er al is.

Allemaal veel visplezier in Langeland!

Kamperland, 4 oktober 2012/Ben Biondina

 

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

8 reacties

 1. tonono > oktober 6, 2012

  Antwoord

  lijkt me super…
  nu heb ik niks ervaring met zelf bootje te sturen 🙂
  wat kost ongeveer zo een reisje?
  ik bedoel dan verblijf denemarken,bootje(vergunning vissen)per dag?

 2. Werner > oktober 6, 2012

  Antwoord

  Hoi Ben,

  Mooi verslag,wat een visparadijs daar!
  Staat ook nog op mijn verlanglijstje zo een vistrip.
  Hier vang je alleen nog maar “gulletjes”, maar daar kan je nog kalbeljauwen vangen en grote heilbotten waar je bang van wordt!
  Is dit de beste tijd om daar naartoe te gaan?

  Groeten Werner.

 3. Leo > oktober 6, 2012

  Antwoord

  Ha Ben,

  Mooi verslag weer kerel en een schitterende week gehad! Da’s genieten met een grote ‘G’!!

  (foto’s nog gelukt van aas steken in Bru?)

  Groet, Leo

 4. Simon (Scheveningen) > oktober 6, 2012

  Antwoord

  Hoi Ben,
  Heel mooi verslag en prachtige foto’s! Echt mooi!Mijn complimenten.
  Groetjes,
  Simon

 5. Peter(Fishguppy) > oktober 7, 2012

  Antwoord

  Hallo Tonono,
  ik wil je vraag wel even beantwoorden, misschien dat Ben later nog eens reageert.

  Ben zelf nog nooit vanuit Spodsbjerg geweest, maar ga altijd vanaf Bukkemose, bij Hause und Boat.
  Wij gaan 25 mei volgend jaar en hebben een huis met 4 slaapkamers, alles erop en eraan, dus met 4 personen, heeft elke persoon zijn eigen slaapkamer en we hebben 2 bootjes, dus met zijn 2 in een bootje en dat voor 250€ per persoon, exclusief reis er naar toe, maar we rijden op diesel, een jaarvergunning kost 18€ en een voor een week 15€.
  Nu zitten wij een eindje zuidelijker, maar maakt voor de vangst niets uit en we moeten elke dag ons bootje trailleren, maar dat is ook een fluitje van een cent.
  Boodschappen en drank en aas nemen we mee uit Nederland.
  Wil je meer info, mail me!

  Groetjes peter

 6. tonono > oktober 7, 2012

  Antwoord

  Bedankt voor je reactie…

  zou die ervaring ook wel eens willen doen…
  super moest ik meer vragen hebben of beginnen plannen dan hoor je het wel 🙂

 7. Ben Biondina > oktober 8, 2012

  Antwoord

  Hoi allemaal,

  Sorry dat ik wat “traag” reageer, maar de laatste week wat druk gehad.
  Zo’n reisje kost ongeveer € 500,00 incl. aas, eten, boot, huisje, reis etc. Wij waren met z’n vijven, maar het laatste deel van z’n drieën. Wij hebben gedeeld door 4.

  De beste tijd weet ik eigenlijk niet. Het was daar de eerste keer. Volgens jaar mei weet ik natuurlijk meer. Wij hadden een boot van 7 meter met een 80 pk Yamaha.

  groeten,

  Ben

 8. Ben Biondina > oktober 8, 2012

  Antwoord

  Hoi Leo,

  Ik moest HEEL DIEP nadenken over jouw vraag: foto’s aassteken nog gelukt in Bru? En ik maar denken: ik heb voor de reis naar DK helemaal geen ass gestoken…… Maar toen ging ineens een belletje rinkelen: jij was mijn “model” !!

  Als je ze hebben wil moet je even mailen s.v.p.

  Vriendelijke groet,

  Ben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *