Home Gastvissers Leo aan het Callandkanaal

Leo aan het Callandkanaal

Advertenties


27 januari 2011,

Het kriebelde al zo lang en aangezien ‘krabben en jukken’ niet hielp, zat er niets anders op dan de hengels maar weer eens tevoorschijn te halen en een vissessie in te plannen. Aangezien lijf en ledematen het niet toelaten om zelf het aas te steken besloten om aas bij Ahoy in Rotterdam te bestellen. Donderdagmiddag het aas opgehaald: 2 x 50 Pieren a € 6,50… en een kilo Mesheften… a € 7,00 (!!)

Eerst maar eens de Maasvlakte opgereden om te kijken hoe het daar met de nog overgebleven visstekken gesteld is. Om een heel lang verhaal kort te maken: Drama! Was het Slufterstrand / Papagaaiebek / uitlaat van de Centrale en het strandje tussen de Ppg-bek en de Stenen Glooing , al eerder afgesloten; ook de Amazonehaven moet er nu aan geloven. Vooraan is er een enorme parkeerplaats aangelegd waar je nu nog wel je auto kan parkeren, maar aangezien er al een hekwerk omheen geplaatst is zal dat wel van korte duur zijn. Ook nu is het erg moeilijk om vanaf de parkeerplaats het strandje te bereiken. Een goede conditie is een must en dan nog is het eigenlijk niet te doen vanwege het hekwerk en de enorme bergen zand en gaten die je over moet steken om je dan uiteindelijk langs een “helling” naar beneden te laten glijden om zo het bekende strandje te bereiken. En dan nog: als het hoog water is staat het strandje ook onder water en moet je daar dus ook terdege rekening mee houden. Verder zijn ze een berg kabels aan het leggen in een zogenaamde leidingstraat dus ook de 2de opgang die heel veel vissers gebruikten is niet meer te gebruiken! Overigens werd ik ook weggestuurd door de werkmensen aldaar… Toch jammer van zo’n leuke stek waar anders altijd wel een visje te vangen was en waar ook nog wel eens ‘bijzondere’ vangsten gedaan werden. Maar vooral voor de jonge vissertjes was dit een prachtige locatie. Hier kon je je kinderen de eerste beginselen van het zeevissen bijbrengen en konden zij daar ook een leuke visdag beleven. Temeer ook omdat in de schemering de vis kort onder de kant komt en de jongelui mooie Botten aan de haak konden slaan. Weg educatief strandje…..ik zal je missen….

Het is te hopen dat er met de aanleg van Maasvlakte 2 weer een paar mooie visstekken bijkomen maar dat valt allemaal nog maar te bezien!! Er is wel overleg tussen de betrokken partijen maar of dat al de wensen vervuld zullen gaan worden??? In het verleden zijn er ook mooie stekken verdwenen cq afgesloten omdat er altijd weer lieden zijn die het teveel moeite vinden om de rommel die ze meenemen ook weer op te ruimen. Buiten dat het een enorme vervuiling geeft ( denk maar aan de enorme berg plastic-soep in de oceanen) zijn er ook veel dieren er de dupe van! Meerdere keren heb ik dode meeuwen en eenden gevonden die een vishaak in de bek hadden of verstrikt waren in een oude vislijn…. Dus bij deze een oproep aan alle (serieuze) vissers om gewoon een plastic tas of vuilniszak mee te nemen waar je alle afval in kan doen ( en het afval wat al op je visstek lag) en deze thuis in de container te laten zakken. Een kleine moeite zullen we maar zeggen.

Uiteindelijk ben ik teruggereden naar de Landtong van Rozenburg en een plekje opgezocht net na de Maeslandkering t.h.v. het Z-bord in het Callandkanaal. Het zou pas om +/- 20.45 uur hoog water zijn dus was ik veel te vroeg. Op deze stek kan je eigenlijk alleen maar 2 uur voor tot 2 uur na hoog water vissen i.v.m. de ca. 10 meter steenstort die er ligt met de vele vele (japanse) oesters. Gewapend met een klein werphengeltje , een emmer en een pakje Pieren naar beneden geklauterd en een plekje tussen de oesters gezocht.

Leo aan het Callandkanaal

Gevist met een loodje van 50 gram en een lange dwarrellijn met haakje 4. ’t Was prachtig zonnig weer en ik zat lekker uit de wind! Toen ik de kranten open maakte en de Pieren zag schoten de tranen me in de broek. Wat was dit?? Een blubberig handje drab moest het ‘aas’ voorstellen. Piertjes zo groot als Klein Duimpje z’n pink in een verregaande staat van ontbinding…. Betaal je dan ook nog eens zes en een halve Euro voor! Volgens mij kan je beter nee verkopen als winkelier als dat je op zo’n manier je naam door het ‘slijk’ haalt. Maar ik moest het ermee doen dus proberen maar. Met het stilstaande water viel er weinig te vangen. Slechts 2 Steenbolkjes en een mager Wijtingkje waren het resultaat.

Leo aan het Callandkanaal

Om een beetje in de beweging te blijven een beetje langs de laagwaterlijn geklauterd en diverse onderlijnen en lood opgeraapt. Kwestie van recycling dus… Tussen de stenen door zag ik al de nodige krabjes wegkruipen: dat beloofd niet veel goeds…. Bij het donker worden en met het opkomende water m’n positie bovenop het talud ingenomen en lekker ver weg geknald. Nu ging het lekker lopen en kwam er leuk vis naar boven. Veel ondermaats spul maar toch ook diverse mooie Wijting en Gul.

Leo aan het Callandkanaal

Leo aan het Callandkanaal

En inderdaad ook de krabben worden alweer aktief!

Leo aan het Callandkanaal

Net voor de kant of in de vaargeul; regelmatig kwamen ze boven met de nodige ellende aan je onderlijn. Ook diverse Scharren lieten zich strikken.

Leo aan het Callandkanaal

Onbegrijpenlijk eigenlijk dat een vis zich aangetrokken voelt tot een paar vieze slapperige velletjes…. Alleen je haak vol zien te krijgen was voor mij al een drama. Maar zo zie je maar ook met het mindere aas is er wat te vangen; hoewel ik ervan overtuigd ben dat als ik mooie Pieren had gehad ik veel meer maatse Gullen had kunnen vangen. De Gul zit er namelijk volop en zijn mooi van afmeting. Buiten het ondermaatse ‘spul’ wat weer in het Calland rondzwemt of als voer is gaan dienen heb ik een mooie maal vis mee naar huis kunnen nemen. In totaal voor de pan een achttal Scharren, 6 maatse Wijting en 5 Gullen tussen de 45 en 57 cm. Ondanks de koude Oostenwind toch weer genoten van een avondje ouderwets vissen. (Overigens is de ‘kriebel’ erger geworden….) Laat de competitie wedstrijden maar weer komen..!!! Ik heb er zin in !!!

Groeten,

Leo Monster

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

5 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > januari 28, 2011

  Antwoord

  Hoi Leo,
  bedankt voor je erg leuke bericht!
  Met de info rond de maasvlakte met de verdwenen visplaatsen, zullen veel vissers niet gelukkig zijn, maar nu zullen ze er in ieder geval niet voor niets heen rijden, na het lezen van jouw verslag!

  Groetjes peter

 2. maup > januari 28, 2011

  Antwoord

  Hoi Leo,

  Mooie vangsten met slecht aas,ving je ook nog wat met de mesheften? Ik stond nl.aan de overkant op de pier van HvH en had alleen een paar mesheften als aas en heb slechts twee net maatse wijtingen en een knoeperd van een wijting vol met kuit gevangen.(gevist van 21:00 tot 23:30).

  Groetjes Maup.

 3. Leo > januari 28, 2011

  Antwoord

  …Oooo, zat jij in m’n nek te hijgen…

  Ik heb gevist met haakje 4 en 6 omdat ik teveel aanbeten miste op haakje 1. Omdat ik de haakjes amper vol kreeg met die smurrie moest ik wel flinke bonken Mesheft op de haaklijn schuiven. De aanbeten waren wel flink minder als een paar weken terug maar als je een aanbeet had dan kwam de vis boven water. Gezien de echte Gul-aanbeten die ik toch nog miste zitten ze er echt wel! ’t Is wel ver knallen maar met die adem van jou in m’n nek moest ik m’n spoel gewoon afremmen om ‘m niet leeg te gooien … Ik heb geen bindelastiek gebruikt ( veel te koude handen) maar ze er in bevroren toestand “aangeregen”.
  De Scharren waren trouwens baggervet!

  (Morgen weer kou lijden: buiten vis bakken ….moet van de vrouw…)

  @ Peter,

  Kleine moeite , groot plezier, maarre ik heb er altijd een hekel aan om vis te meten en foto’s te maken. Maar ja soms hebbie d,r opeens zin in ( zeker als de verslagen wat afnemen in deze periode) en voila daar was ie dan!

 4. Paul M > januari 28, 2011

  Antwoord

  Ingewanden van schar is prima aas voor wijting en gul. Op zelde wijze haken als mesheffen. Een weetje als je krap bij aas zit.

 5. willem(gaatvissen) > januari 28, 2011

  Antwoord

  Hoi Leo,

  Mooi verhaal 😉 en een mooie vangst! Misschien heb je juist wel meer gevangen door het “rotte” aas vanwege het speciale geurtje.
  Jammer dat de Amazonehaven afgesloten is, was inderdaad altijd leuk vissen daar.
  Morgenavond de Avicentra koppelwedstrijd aan het Caland dus ben benieuwd, ik ga maar een paar stevige onderlijntjes maken met iets grotere haken dan dat ik normaal gebruik, als ik merk dat er veel gul zit ben ik voorbereid 😉

  Vis greetz,

  Willem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *