Home Gastvissers Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring

Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring

Advertenties

Hallo Peter,

Afgelopen weekend was het voor menig visser weer prachtig weer aan en op het water. Zaterdag gaven ze wat beter weer qua wind dus ga ik vrijdag alvast aan de slag om wat copys van je onderlijnen te maken. Nogmaals bedankt voor de hints en het geleverde materiaal aan mijn adres.

Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring

Het idee was om eens heel vroeg te vertrekken en tot aan de meerkerk te varen daar ik gehoord heb dat daar al flink wat schar gevangen wordt. Doch ons plan valt in duigen als ik de meteo bekeek in de avond vanwege de voorspelde mist. We vertrekken dan maar een uurtje later, effectief in de mist, en rond 9u15 gaan we 7 ons pieren en 5 ons steekzagers ophalen bij Van Dixhoorn. Ik moet jammer genoeg vaststellen dat de laatste 3 keer dat ik daar aas ophaalde de leeglopers van slechte kwaliteit zijn. Veel en te kleine papperige leeglopers die met moeite aan de haak te brengen zijn. Als we in Colijns aankomen is de mist net voldoende open getrokken om uit te varen. Het zou om 12u05 LW zijn (in Colijns) , dus met afgaand water (daags na springtij) en op een gladde Oosterschelde vaart ie lekker snel tot aan de sluis. Er ligt een groot vrachtschip te wachten , het was toen al 10u45 ,en als de sluis uiteindelijk opengaat mogen we er niet bij in. We verspelen hier enorm veel tijd en nu valt ons plan ,alsnog tot aan de meerkerk te varen ,definitief in duigen. Als we gaan ankeren op een diepte van 12 meter in de buurt van een zandbank , waar veel zeehonden liggen , is het reeds 11u30.

Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring

Jurgen bijt de spits af met een ondermaats scholletje . Als ik kort nadien hetzelfde doe heb ik geen tijd voor een foto want hij heeft er weer een . Maar gelukkig geen steenbolken hier.

Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring

De stroming is er uit en het blijft even stil. Tijd om ons innerlijke te bevredigen met Jurgens zelfgemaakte overheerlijke frikadellen. Pas na het keren van het tij en na nog wat te grappen en zeehonden te spotten komt er weer wat beweging in. Kort na elkaar vang ik een schar gevolgd door een schol en nadien een doublet schar. Bij Jurgen staat de teller dan ook op 1 schar . Hij lult steeds dat hij grotere haken gebruikt om geen klein spul te vangen zoals ik maar hij grijnst toch maar als ie een scharretje vangt 🙂 .

Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring

Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring  Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring

Een ogenblik later , de bekende bonkende doorbuiger, een glad gevlekt haaitje . In het ondiepe met parels en op leeglopers ? Nou ja dus . Mijn hengel ,na de foto genomen te hebben terug beaasd ,en het lood lag nog niet op de bodem of mijn andere hengel doet idem dito, weer een gladde haai van 81 cm nu. Deze geeft nu wel wat meer sport en laat zelfs even mijn molen aflopen. Gotver…. hoe meer ik mijn best doe om een tongetje te vangen ,met Peters onderlijnen ,hoe meer haaien ik vang. Jurgen grolt nog ” hey dat is dezelfde als daarnet jong” de jaloerse boek . Ik hoor dan dat hij nog nooit een haaitje gevangen had en er graag ook eentje zou willen vangen.

Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring

Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring

Als Jurgen nog een mooie bot vangt zien we in de verte een vissersbootje op sleeptouw achter de KNRM . Toch een dikke bravo voor die vrijwilgers hoor. Ik hoop dat het mij nooit overkomt dat ik op hen beroep zou moeten doen. Ik ben dan wel donateur maar ik bel ze, zoals elke sportvisser vermoed ik, liever niet op.

Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring

Eigenaardig genoeg komt de stroming van opkomend tij er niet echt in en als de vangsten ook minderen besluit ik eens op een stekje te gaan ankeren waar ik zeker ben om Jurgen zijn eerste haaitje te laten vangen. Jurgen krijgt het nu helemaal dat bij mij de 3é haai boven komt. Zijn grotere haken sparen hem wel van de hier nu wel aanwezige rotbolken.

Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring

Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring

En dan … plots zie ik Jurgen draaien en puffen, de stroming was hier ondertussen wel fel komen opzetten, heeft hij dan toch eindelijk na een enorme sport zijn eerste glad haaitje ooit aan boord. We vangen nadien nog enkele scharretjes, steenbolk en zelfs een maatse wijting.

Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring

Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring

Als nu hier ook de stroming weer wegvalt ( LW om 18u20 ) en de mist terug lichtjes opkomt besluiten we alvast de sluis door te varen en nadien het overtollige aas nog op te vissen op de Oosterschelde korter bij de haven in geval het te slecht zou worden. We liggen pas op een diepte van 26 meter en mijn eerste hengel staat al krom. Ik voel getik en het draaien gaat toch iets moeizamer en ik hoopte stiekem op een tong. Ja ballen Gerard, … een kreeftje. Nou is dat ook wel lekker maar hij is wel klein. We hangen nu de grootste gespaarde zagers met het kopje aan de bovenste haak en laten het nu zwaardere aangebrachte lood net tot op de bodem zakken en met strakke lijn zodat de bovenste haak een eindje van de bodem blijft hangen in de hoop hier nog een baarsje te vangen. Het is hier dat ik 5 september een baarsje van 43 cm ( vorig verslagje staat 48 cm, sorry voor het typefoutje) kon strikken op deze manier. En ja , tussen de vele , nu grotere bolken heen, krijg ik toch weer een mooie aanbeet. Maar het is een gulletje van 36 cm dat boven komt.

Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring

Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring

Jammer genoeg zijn nu veel foto’s mislukt door de mist of misschien de automatische flitser. Jurgen neemt de grootste bolken mee voor zijn kapper. Die is er blijkbaar tuk op en bereidt ze in een currysausje. Het gaat zo nog even door , veel klein spul nu , bolken en wijtingen . De zagers zijn meestal half afgerukt maar ik vang op die manier toch nog een gulletje van net 35 cm bij. Het wordt ondertussen al flink donker en alles blijft nu ook vochtig en plakkerig en we besluiten op te ruimen en binnen te varen. Het was weer een mooie dag, niet veel vis mee huiswaarts, maar we hebben weer lekker gelachen . Als ik thuis de vis begon te kuisen werd ons Kyra gek van het knarsend geluid van de kreeft in de koelbox. Als ik het deksel verwijder zou zij er zo bij induiken en zij kan het niet laten om ze af te likken. Nou ja van wie heeft ze dat 🙂 .

Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring Luc en Jurgen Oosterschelde en keerring

Niettegenstaande de minimummaat van 25 cm had ik toch wat spijt dat ik die kreeft heb meegenomen, het woog net geen 400 gr. Maar met het idee dat ik onlangs duikers van een huurboot zag afstappen en een net vol van die dingen in de auto stopten kon ik er weer mee leven en heb ze dan toch lekker verorberd met een glaasje wit . Uiteraard kreeg ons Kyra ook een klein stukje, en was ze net zo blij als het baasje. Zaterdag as staat er een wel erg leuke sessie op het programma en ik hoop dat het weer geen roet in het eten gooit. De meteo ziet er momenteel niet zo best uit, ze geven regen in de middag met windkracht 4 – 5 Bf. Duimen dus.

Groeten aan allen .

Luc

Voor meer foto’s

Zie ook Onze Facebook Pagina

We zouden het erg op prijs stellen als u een like geeft, voor onze pagina en de verslagen, om verder te groeien in de toekomst!

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

5 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > september 30, 2014

  Antwoord

  Hoi Luc en Jurgen,
  een erg leuke visserij gehad!
  Denk dat ik binnenkort mijn motor ook nog maar eens uit probeer!

  Groetjes Peter

 2. zeehondentemmer > september 30, 2014

  Antwoord

  Hallo Luc en Jurgen.

  Je heeft weer een leuk verslag er op gezet en natuurlijk ook mooie foto”s van jullie beide. En ook met verschillende vissen er op en mooi weer gehad.

  Groetjes Nico

 3. Kees Michielsen > september 30, 2014

  Antwoord

  Hey Luc,

  Weer een lekkere dag op kantoor gezeten zie ik wel 🙂
  Kreeft staat bij mij nog hoog op de verlanglijst van te vangen “vissen”. haaitjes zijn afgelopen seizoen op de lijst bijgeschreven.

  Erg leuk om al die verslagen hier op fishguppy te lezen!!

  Weet iemand misschien wat er met dat visbootje achter de KNRM aan de hand was?

  Groeten,
  Kees.

 4. jack > september 30, 2014

  Antwoord

  een mooi verslag en ook een leuke visdag ondanks de late start toch een helboel soorten he en van huis af gr.

 5. Frank > oktober 4, 2014

  Antwoord

  Hoi Luc,
  Je bent haaienspecialist aan’t worden precies,misschien eens een beetje uitleg gaan geven op de haaiendagen aan Neeltje Jans.
  Mooi verslag.
  Groetjes Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *