Home Belangrijke mededelingen Mededeling van Peter Redactie

Mededeling van Peter Redactie

Advertenties

‘Roeptoeteren’, een vorm van communicatie waarmee nogal wat sportvissers zich op fora en de social media graag bezig houden.

Staan jullie me toe even een definitie te geven?

“Roeptoeteren betekent dat iemand er lustig/druk op los praat met de bedoeling anderen te overklassen. Hierdoor ga je aan het inhoudelijke of de essentie van het gespreksonderwerp voorbij en verliest jouw boodschap dus aan kracht, maar jijzelf hebt wel de aandacht getrokken door zelf te blijven ‘roeptoeteren’ en anderen tijdelijk hun mond te laten houden.”

Zo, die staat!

En mag ik dan meteen ook een voorbeeld van dergelijk roeptoeteren geven uit de recente praktijk?

De afgelopen zomermaanden werden de sportvissers in het Europoortgebied en aan de Maasvlakte geconfronteerd met ongebruikelijk veel staand want dat daar door diverse beroepsvissers werd (en wordt) uitgezet. Dat is een vervelende confrontatie, want niet alleen ondervinden sportvissers fysiek overlast van die netten – sommige populaire kantvisstekken waren zo nu en dan daadwerkelijk onbevisbaar – het idee dat in die netten ‘onze’ kostbare zeebaarzen een jammerlijke dood sterven, maar daarnaast ook zeldzame riviertrekvissen als zeeforel, elft en houting het loodje leggen, is velen een doorn in het oog.

100% Terecht dus, om te stellen dat we ons daartegen als sportvissers dienen te verweren en dat we gezamenlijk een vuist moeten maken. De economische bijdrage die al die sportvissers in het Europoortgebied leveren, is immers vele mate groter dan de totale omzet van die paar visserijbedrijven die verantwoordelijk zijn voor al die nettenellende.

Maar nu komt het: in plaats van eendrachtig te proberen om samen met de juiste argumenten te komen, ontaardt de problematiek meteen in een ordinaire scheldpartij. “Die k.. beroepsvissers moeten van het water worden geschoten!” en Sportvisserij Nederland is nóg meer de kwaaie pier, want “die doen toch niets!”, of sterker nog: ”Die hebben die beroepsvissers toestemming verleend en daarmee de belangen van de sportvisserij verkwanseld!” Veel boosheid, veel verbaal geweld, niet of nauwelijks argumenten: een schoolvoorbeeld van roeptoeteren dus!

Want natuurlijk heeft Sportvisserij (Zuidwest) Nederlanden die vergunningen niet verstrekt. Dat heeft het Ministerie van Economische Zaken gedaan, zonder ook maar enig overleg met de georganiseerde sportvisserij. Helaas biedt de wet daarvoor de ruimte en al is dat overheidshandelen daarmee in ieder geval voor een deel juridisch waterdicht, verstandig is dat natuurlijk niet. En al helemaal niet, omdat onze oosterburen er allesbehalve blij mee zijn dat de Nederlandse overheid enkele beroepsvissers de ruimte geeft om de enige uitweg van kostbare, in Duitsland gekweekte en uitgezette riviertrekvissen af te zetten met netten… Er zijn dus allerlei argumenten om de door het ministerie afgegeven vergunningen aan te vechten en om er voor te zorgen dat die vergunningen in ieder geval niet verlengd gaan worden. Daarop zet Sportvisserij (Zuidwest) Nederland dan ook volop in!

En als dan óók nog eens hard kan worden gemaakt dat er netten worden geplaatst op plekken waar sportvissers er fysiek door worden belemmerd of – nog erger – op plaatsen waar dat helemaal niet mag, dan zijn dat extra argumenten om dat vergunningenbeleid op de schop te krijgen.

Een dag of 10 terug deed Sportvisserij (Zuidwest) Nederland dan ook een oproep om dergelijke situaties te melden. Er ging een oproep naar alle betrokken hengelsportverenigingen in de regio en zelf heb ik die oproep ook op Facebook geplaatst, met het verzoek die oproep te delen en zodoende zoveel mogelijk sportvissers te mobiliseren. Dat delen gebeurde 34x (dank daarvoor!) en alleen daarmee heb je al een bereik van minimaal 10.000 sportvissers, waarvan zeer velen uit het Europoortgebied. Inmiddels zijn we dik 10 dagen verder en wat is het aantal reacties dat men bij Sportvisserij Zuidwest Nederland mocht ontvangen?

Eén (1)!

En dát vind ik nu ronduit schokkend, gezien de vele heftige reacties overal en al die oproepen tot actie!

Actie van anderen, kennelijk. Niet van je zelf, want dat is vermoeiend. Roeptoeteren is een stuk simpeler!

Herkansing? Geeft overlast ten gevolge van de nettenvisserij door aan: info@sportvisserijzwn.nl

Vermeld daarbij zo mogelijk de volgende zaken:

– Datum + tijdstip overlast;

– Locatie(s), bij voorkeur op een kaartje;

– Vissersvaartuigen en/of visserijnummers op boeitjes;

– Afstand tussen oever en netten/boeitjes;

– Geschatte lengte van netten;

– Belangrijke visstek?;

– Sportvissers aanwezig?;

– Beschrijving overlast/hinder op jouw vorm van sportvisserij;

Peter Redactie(Zeehengelsport)

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

6 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > september 30, 2014

  Antwoord

  Beste sportvissers,
  lees deze mededeling van Peter Redactie goed en maak gebruik van het vermelde e-mailadres info@sportvisserijzwn.nl

  Groetjes Peter

 2. Kees Michielsen > september 30, 2014

  Antwoord

  Droevig dat er niet meer reacties op komen!
  Laat je stem horen nu het (misschien) nog niet te laat is!!

  Goed dat dit geplaatst wordt Peter(s)

  Groeten,
  Kees.

 3. M. Koole > september 30, 2014

  Antwoord

  Hallo,

  Ik snap goed dat men allerlei details door moet geven om de problemen met betrekking tot netvisserij aan te kaarten. Vaak is het echter zo dat men deze details visserijnummers/boeinummers express niet herkenbaar zijn gemaakt. Om twee voorbeelden te noemen:
  a) Twee jaar geleden heeft de kust van Domburg tot aan westkapelle 2 dagen vol gestaan met staand want (+/- 5km) Boei en bootnummers onbekend, natuurlijk.
  b) De zeebaars en harder rijke paalhoofden in Domburg en Westkapelle worden omringd door staand want ( deze zomer meegemaakt) waarna er vorvolgens met de motor half uit water (herrie) de vis in het net wordt gejaagd. Net wordt geleegd en men voer snel naar een ander paalhoofd, ze zijn binnen mum van tijd weg.

  In beide gevallen lopen deze mensen natuurlijk niet te koop met hun gegevens. Een klacht indienen wordt hierdoor sterk bemoeilijkt, je kunt geen vuist maken tegen deze lui.

 4. zeehondentemmer > september 30, 2014

  Antwoord

  Hallo. Ook Ik vind dat samen we veel sterker er mee staan. Als wij er niks aan doen gebeurd er zeer zeker niks en dat er maar veel reacties hier op volgen.

 5. strandjutter > september 30, 2014

  Antwoord

  Geachte : ik ben er ook mee eens mijn steun heb je ook voor dit schandaal dat dit gewoon door gaat straks zit er niks meer dit moet een stop gezet worden .
  afzender Jan

 6. Mkoole > oktober 1, 2014

  Antwoord

  Vanmiddag nog getuige geweest van illegale zeebaars visserij. Rondom strekdammetjes en paalhoofden werden honderden meters staan want geplaatst. Vervolgens werd er met een stok tegen de boot geslagen om de vissen in het net te jagen. Snel het meldpunt illegale visserij gebeld, locatie enz. doorgegeven. Men heeft de melding doorgegeven aan de lokale politie. Vervolgens ben ik blijven kijken, wachtend op actie. Binnen 1.5 uur nog niemand (politie,boa, etc) gearriveerd. De mannen gingen met zn drien rustig verder….. Ik neem voortaan wel het heft in eigen handen als het zo moet. 175 gram lood kan best hard aankomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.