Home Gastvissers Mart van Est evenaart het haaienrecord van Ad Nieuwdorp

Mart van Est evenaart het haaienrecord van Ad Nieuwdorp

Advertenties


Rustig weer en dus een zee, bijna zo glad als een spiegeltje. Dit troffen de opstappers aan, die vandaag aan boord stapten van de “Big Marlin” van schipper Dré Vriends uit Achtmaal. Natuurlijk stapten zij allemaal op aan de Neeltje Jans, de thuishaven van de “Big-Marlin”.

Er werd overlegd over de eindbestemming van deze dag. Tong vangen in Westkapelle? Naar de Paardenmarkt a/d kust bij België? Of naar de ZBJ, schar en haaitjes vangen?

Het werd uiteindelijk: de ZBJ. Schipper Vriends had veel gehoord over de tongvangsten, maar was van mening dat de neus van Pinoccio behoorlijk lang zou worden van alle verhalen die verzonnen waren. De watertemperatuur achtte hij nog te laag om over “echte” tongvangsten te kunnen spreken. En…………haaitjes vangen was in ieder geval mogelijk. Ook Mart van Est had een ervaring met tongvangsten die anders was, dan de verhalen die momenteel rond gaan. Hij had weliswaar recent 10 tongetjes gevangen, maar dan met de nadruk op “tjes”.

Na een uurtje varen kwamen wij dicht bij de ZBJ en gingen voor anker. Het duurde maar een enkele tel of de eerste schar was mijn deel en kwam aan mijn Mr. Gastelonderlijn aan boord. Schar? Ja, die was er in groten getale. Maar gek genoeg: wat kleiner dan de laatste keer. Dus een andere plaats kan ook kleinere schar opleveren. En dat is niet de bedoeling.

Mart van Est kon vlak na het begin al de 1e haai melden. In de hem bekende stijl (zwaar draaien, langzaam binnenhalen en alle aandacht opeisend) liet hij ons zijn kunsten weer zien. En het moet gezegd: vissen kan hij!

Mart van Est evenaart het haaienrecord van Ad Nieuwdorp

Er werd al snel door de schipper geroepen: “vis hem er af”. En dat was niet tegen dovemans oren gezegd. Jan Wijngaard mocht even later een haai vangen van 92 cm.

Mart van Est evenaart het haaienrecord van Ad Nieuwdorp

En de hele dag door zou dat de grootste blijven, ondanks verwoede pogingen van de andere collega’s. Opvallend was dat Dirk Lukasse alleen maar vrouwtjes ving.

Mart van Est evenaart het haaienrecord van Ad Nieuwdorp

Ja, daar had hij altijd al een een goede relatie mee gehad. En dat zal ook best, want de zeeman op reis heeft ook z’n gevoelens en de playboy aan de muur blijft toch ook een papieren ding. Afijn, Dirk ving dus haaitjes van het vrouwelijke geslacht. Even voor de duidelijkheid: een mannetje heeft “van onderen” twee “piemeltjes” en het vrouwtje wordt gekenmerkt door een opening. Laten wij zeggen: een havagina.

De hele dag door werd er haai gevangen en dit lijkt een leuke opsteker voor “Sharkatag”, dat op 7 augustus a.s. begint. Als u snel bent, dan zijn er nog een paar plaatsjes vrij. Maar het evenement is bijna “uitverkocht”.

Ik heb mij voornamelijk bezig gehouden met het vissen op schar. Mijn lijnen (natuurlijk van Mr. Gastel) waren weer dik in orde en binnenkort hoop ik van deze “lijnenconstructeur” weer nieuwe lijnen te laten zien. Mr. Gastel heeft e.e.a. aan mij meegegeven waarover ik t.z.t. zal schrijven.

Het record van Ad Nieuwdorp is dusgeëvenaard. Mart ving 7 haaien of haaitjes en de 8e ging er af toen Mart ophaalde. Op de boot waren vandaag 18 haaitjes gevangen, gemerkt en weer teruggezet en dat is voor 1 juli 2013 best een goed resultaat.

Mart van Est evenaart het haaienrecord van Ad Nieuwdorp

Mart van Est evenaart het haaienrecord van Ad Nieuwdorp

Mart van Est evenaart het haaienrecord van Ad Nieuwdorp

Ik had zelf 43 scharren, een wijting of 10 (ondermaats) en 1 haaitje, maar de scharren waren wel aan de kleine kant.

Mart van Est evenaart het haaienrecord van Ad Nieuwdorp

Ook komt er steeds meer wijting, maar geloof het of niet: allemaal (of veel) 26 cm, terwijl de wettelijke minimummaat 27 cm bedraagt.

Binnenkort hoop ik weer eens een Solea Solea te vangen, want de smaak van schar is niet slecht, nee, goed zelfs, maar geef mij maar een lekkere tong. In de roomboter gebakken met een glaasje witte wijn, lijkt het wel of er een engeltje op je tong piest.

Het weer was bewolkt, maar gelukkig geen regen. En de verzorging van de schipper liet ook niets te wensen over. Cor mocht de “dagprijs” in ontvangst nemen en Jan voor de langste vis een multifunctionele koffer/toilet,snijplank, rugzak, in ieder geval een ding om “iets” in te doen.

Al met al dus weer een leuke dag, maar ik verlang soms wel naar wat grotere vis. Een gulletje van 65 cm, een tong van 40 cm, een rode poon, mul etc.etc. Nog even en de makreel komt er weer aan. Niet dat ik zo’n makrelen fan ben, maar 20 makrelen in de rookton en lauwwarm opeten? Zijn dromen dan toch bedrog? Ik ben benieuwd wat deze zomer ons gaat brengen. Ik ben er klaar voor!

Kamperland, 1 juli 2013/Ben Biondina

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

4 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > juli 3, 2013

  Antwoord

  Hoi Ben,
  Leest weer als een boek!

  Groetjes peter

 2. Paul > juli 3, 2013

  Antwoord

  Leuk verslag, ik heb mij weer vermaakt 🙂

 3. Kees Michielsen > juli 4, 2013

  Antwoord

  Mooi verslag weer Ben!

 4. Nico > juli 7, 2013

  Antwoord

  Hallo Ben ook Ik vind het een mooi verslag
  van je.

  Groetjes Nico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *