Home Gastvissers Ook zo kan bootvissen op de Noordzee zijn!(Kees Michielsen)

Ook zo kan bootvissen op de Noordzee zijn!(Kees Michielsen)

Advertenties

Hallo Peter,

Zoals ik je afgelopen woensdagavond vertelde zou gisteren de Deltavissers wedstrijd zijn vanuit Stellendam. Ik zou opstappen bij een andere deltavisser die een plaatsje over had. Nou…. Dat verliep niet helemaal zoals gepland! Hier een verslag van de gebeurtenissen: Ik heb op advies van de andere deltavisser aas besteld via de internetsite van Johan Bijl. Bestelprocedure is erg simpel en het zou op vrijdag 23 oktober afgeleverd worden. Op donderdagmorgen netjes een mail van Johan met de track&trace code ontvangen. Donderdag gekeken op de site en het pakket zou op vrijdagmorgen tussen 07.30 en 10.30 (zomertijd!) geleverd worden. Ondertussen de website windfinder goed in de gaten gehouden, het zag er niet best uit, Z4 en golven van 80cm. Om 12.30 uur zou de wedstrijdleiding op internet zetten of de wedstrijd door zou gaan. Dan eindelijk om 12.30 uur het bericht:

Ook zo kan bootvissen op de Noordzee zijn!(Kees Michielsen)

De toelichting van het bestuur: “Onze vernieuwde helling en nieuwe op- en afstapsteiger in Stellendam wachten al zo lang op een “officiële” ingebruikname en nu we eindelijk een en ander hebben kunnen organiseren, om het toch een feestelijk tintje te geven, liggen de weergoden dwars. Met windkrachten van 4 tot 5 en golfhoogten van 80 cm is het ondoenbaar om de aanzienlijke afstand die gevaren moet worden naar het wedstrijdgebied op een fatsoenlijke manier af te werken. Dat is niet leuk, het duurt lang en is niet langer veilig. Over het vervelende geslinger hebben we het dan nog niet. De cadeaubonnen blijven op de plank, de biertjes gaan weer naar de brouwer en de friettent wordt afbesteld… Balen!!! De wedstrijdcommissie bekijkt wanneer er opnieuw een poging ondernomen kan worden. We houden jullie op de hoogte!”

Het bestuur was er ook door van slag gezien het foutje in de datum, zaterdag was toch echt de 24e…

Contact opgenomen de deltavisser, de wind was zuid dus met de voorspelde windrichting zou er vanuit Stellendam toch te vissen zijn.

Maar goed, nog steeds in afwachting van het pakket met aas, de track&trace site gaf excuses voor de opgelopen vertraging maar de bezorger was onderweg! Om 16.00 uur maar eens gebeld met post.nl, de juffrouw aan de andere kant van de lijn, verontschuldigde zich voor het te laat bezorgd zijn.. Ik moest toen gelijk denken aan een liedje van Guus Meeuwis. Ze heette echter geen Suzanne…

Om 17.00 uur kwam dan eindelijk het pakketje aan, de bezorger verontschuldigde zich ook al. Het aas zag er zeer goed uit. Whatsappje verstuurd naar de deltavisser en afgesproken om 8 uur in de haven van Stellendam bij “de steiger”. Zaterdagmorgen om 07.45 uur stond ik paraat bij “de steiger” naast de trailerhelling in Stellendam

Ook zo kan bootvissen op de Noordzee zijn!(Kees Michielsen)

Ook zo kan bootvissen op de Noordzee zijn!(Kees Michielsen)

Om 08.03 uur een WhatsApp van de deltavisser : “koffie is klaar”.. Ik zag echter geen boot aan “de steiger” liggen. Even kort met elkaar gebeld waarna bleek dat er nog een ”de steiger” was in Stellendam, namelijk de passantensteiger.. Om kwart over 8 konden we elkaar de hand schudden en een bak koffie drinken, gauw de spullen aan boord gezet en koers naar de visgronden. De wind viel erg mee en het water was bijna vlak… zou de wedstrijd onterecht afgelast zijn?? Toen we op volle zee kwamen liepen er toch best wel flinke golven, na kort overleg toch maar besloten om richting de Adriana te varen, in die omgeving zou best vis te vangen zijn. Na een half uurtje varen de boot stilgelegd, toen bleek dat de golven toch echt wel flink waren. De rondspant-boot waar we mee waren is wel zeewaardig maar gedroeg zich als een Efteling-attractie.

Ook zo kan bootvissen op de Noordzee zijn!(Kees Michielsen)

Misschien dat het beter gaat als hij eenmaal voor anker ligt en door de flinke kajuit op de wind gaat liggen… Niet dus! Hotsend en klotsend de hengels ingeworpen en vrijwel meteen kwamen de Scha’s met 2 en 3 tegelijk binnen. Ook enkele mini-Wij’s kregen de haak naar binnen gewerkt. Het gemiddelde formaat was nog niet groot maar dat zou goed komen als de stroming erin kwam… Helaas is het niet zover mogen komen… Mijn maaginhoud begon zich langzaam maar zeker een weg naar buiten te zoeken, maar wel de verkeerde kant op! Helaas was de ankerlier defect waardoor de schipper via het smalle randje naast de kajuit naar het voordek moest om het anker handmatig in te halen. Ik stuurde ondertussen de boot tegen de wind en golven in naar het anker toe. Gelukkig is alles goed verlopen en begonnen we aan de terugreis richting het slijkgat. Ik mocht waren en de schipper nam een welverdiende borrel! Door de zuidwestenwind kracht 4 was de golfhoogte inmiddels opgelopen tot zeker 80 cm+ In het slijkgat was het weer relaxt varen en kon de gashendel naar beneden! We hebben nog op een paar plaatsen geprobeerd om vis te vangen maar er zat totaal geen beet op, de vis bevindt zich nog niet in het ondiepere water. Na een korte onderbreking waarbij de tank verwisseld moest worden waren we rond 15.30 uur terug bij “de steiger”.. Afscheid genomen van de schipper en in de auto gestapt. Ik voelde me nog steeds niet helemaal jofel en heb op een parkeerplaats lans de weg een uurtje staan slapen. Thuisgekomen wat gegeten en op tijd naar bed gegaan, ik was erg moe en het leek wel of ik de marathon gelopen had! Nu, na een flinke nachtrust, gaat het gelukkig weer goed met me.

Ik heb helaas geen foto’s van het vissen op zich kunnen maken, daar waren de omstandigheden echt niet naar.Als vervanging van de foto’s hieronder een korte beschrijving van de gevangen vissoorten

Schar:

Ook zo kan bootvissen op de Noordzee zijn!(Kees Michielsen)

Herkenning: 1. Platvis met de ogen op de rechterzijde, huid iets ruw door fijn getande schubranden. Veelal witte vlekken langs de vinnen op een geelbruine ondergrond.

2. Kleine bek; bovenkaak eindigt voor of onder de voorrand van het oog.

3. Zijlijn maakt een duidelijk bocht rond de rechterborstvin. Verspreiding: Noordoost-Atlantische Oceaan, Oostzee en Noordzee. Langs de Nederlandse kust algemeen. Leefwijze: Leeft op zandige en modderbodems, op een diepte van 5-200 meter. Paait van december tot maart op een diepte van meer dan 20 meter. De eieren en larven leven vrij zwevend in het water. Jonge schar gaat bij een lengte van circa 14 mm naar de bodem. Voedsel: Voornamelijk wormen en kreeftachtigen, maar ook weekdieren en stekelhuidigen.

Wijting:

Ook zo kan bootvissen op de Noordzee zijn!(Kees Michielsen)

Herkenning: 1. Drie rugvinnen en twee anaalvinnen, zijlijn donker.

2. Onderstandige bek met spitse snuit en lange puntige tanden; geen kindraad (bij jonge dieren een zeer korte kindraad).

3. Donkere vlek bovenaan de basis van de borstvinnen.

4. Voorzijde eerste anaalvin ter hoogte van de helft van de eerste rugvin. Verspreiding: Noordoost-Atlantische Oceaan, Noordzee en Oostzee. Langs de Nederlandse kust algemeen. Leefwijze: Leeft bij de bodem op diepten vanaf de kustzone tot 300 meter. Paait vanaf het voorjaar tot ver in de zomer. De eieren zweven in het water, jonge wijting verzamelt zich vaak onder kwallen, waarschijnlijk ter bescherming. Voedsel: Vooral garnalen en vis.

 

Gr. Kees Michielsen

Zeevissen in Langenland

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

3 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > oktober 26, 2015

  Antwoord

  Hey Kees, een mooi verhaal! Jammer dat je er niet lekker van was, heb zowat het zelfde mee gemaakt op mijn eigen boot, dat mijn neef erg mottig werd. Het is allemaal erg jammer, dat een geplande dag eigenlijk zo in de soep moet lopen, maar je bent weer een ervaring rijker!
  Mooie omschrijving van de scha en wij’s.

  Groetjes Peter

 2. Jacco > oktober 26, 2015

  Antwoord

  Tsja, ik zat afgelopen zaterdag op de zeearend en lagen in de “luwte” achter Domburg.
  Zelfs daar was het redelijk onrustig…

  Online aas van johan is niets mis mee.
  Ik woon ver van waar ik aas kan halen of steken dus bestel bijna altijd bij hem.
  Zelfs met 30 graden afgelopen zomer ging het prima👍
  Levering via de post is alleen wel eens lastig.
  De tijden aangegeven op t&t kloppen voor 90%.
  Een enkele keer gaat het alleen wel verkeerd, maar dat is overmacht en het risico van vers goed bestellen via internet.
  Zelf 1 x gehad dit jaar. In overleg met johan is het uiteindelijk toch goed gekomen👍

 3. Hans de Bruijn > oktober 26, 2015

  Antwoord

  Beste Jacco wij hebben afgelopen zaterdag daar ook gelegen met de Marie Louise zie mijn verslag wat peter nog moet plaatsen het was daar toch heel rustig zie foto’s verder veel vis plezier en goede vangsten.
  Groeten Hans de Bruijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *