Home Strand en kantvisserij Op tong vissen in de Waterweg

Op tong vissen in de Waterweg

Advertenties

Afgelopen maandag 25 mei, 2020 ,stond er weer tong vissen op het programma. Maar eerst wil ik het even hebben over normen en waarden en respect! Wij zijn thuis opgevoed door onze ouders en vooral door ons moeder en daarin stonden de drie dingen hierboven centraal, wij zouden nooit onze moeder respectloos behandelen of uit schelden, dankzij haar staan we nu hier! Maandagochtend werd ik toch even niet goed van het feit, waarin het heel anders toeging, verder geen details! Schaam jezelf!

Om 11u rijd ik met een kilo zagers, steek en kweek richting de beoogde stek, waar ik om 12u ben en tot mijn verbazing had iemand anders dezelfde gedachte, maar plaats zat en ik loop met mijn karretje die richting uit en het blijkt een oude visvriend en Puitaal visser te zijn, Paul Goorden. We hebben samen vele pilsjes gedronken aan de bar van Café Donkenhof, na de wedstrijden van de toen nog beregezellige visclub de Puitaal met rond de 45 vissers per wedstrijd. Ook zijn we er regelmatig samen op uit getrokken, om te vissen vanaf het strand, maar dan praat ik alweer over 25 jaar geleden. Hij is nog precies dezelfde, een paar kilootjes zwaarder, omdat hij niet meer rookt, haha. Het was toen al een goede visser.

Na een praatje, neem ik plaats naast hem, het zal leutig worden, ouwe koeien uit de sloot halen! Er vaart een survive bootje rond als ik heb ingeworpen, lekker ver en ook Paul werpt lekker ver en als de survive boot terug komt, 30 meter uit de kant, ben ik 2 onderlijnen kwijt en Paul 1 en dat is even een stress moment, maar goed, lekker verder vissen met 1 hengeltje. Andere jaren ving je rond dit getij gewoon tong overdag op deze plaats, nu laat de vis het geheel afweten. Paul vangt na enkele uren een grondeltje en een klein botje en pas rond 18 u, vangt Paul de eerste tong, 25 cm groot, dus aan de maat. Ik heb inmiddels een grondeltje.

Dan weer uren geen aanbeet te zien, tot het echt donker is, dan gaat het bij Paul, redelijk los, mijn toppen staan stil. Paul vangt eerst een tong van 27 cm.

Op tong vissen in de Waterweg

Hij vangt eigenlijk de ene na de andere, terwijl hij toch gewoon op afstand blijft vissen en bij mij begint het langzaam ook te lopen, wat botjes en ondermaatse tongetjes, maar bijlange niet zoveel als hij. Paul zegt, jij vist wel echt heel dichtbij en hij gaat ook met 1 hengel heel dichtbij en dan zie ik hem met zijn hengel naar beneden sprinten, naa een agressieve aanbeet, zijn lijn, vlak onder de kant, gaat van rechts een 5 meter naar links en er komt een hele grote baars boven, lijkt wel een tonijn, die door de bovenlaag van het water spurt, wat een geplons en met het proberen van de vis, op de keien te krijgen lost de haak, potver, die kon wel een 70 cm of meer geweest zijn, wat een beest en zo dik! Echt jammer. Hij vangt nog wel een ondermaatse baars, maar dat is geen goedmaker meer!

Ineens komt de beet er bij mij in, terwijl Paul al een maatse tong of 6 heeft, tot 27cm groot. Een net maats tongetje, gevolgd even later door een hele mooie bot voor de buurvrouw. Wat er dan gebeurt, niet normaal, de baars lijkt wel massaal te jagen, ik vang er 4 achter elkaar, heel kort onder de kant, de eerste 3 zijn tussen de 35 en 40 cm en de 4e is een twijfelgeval.

Op tong vissen in de Waterweg

De haak zit in de endeldarm en als hij verwijdert is, heeft hij geen kont meer over, dus…

Paul blijft gewoon door vangen, ook nog 3 palingen, klein formaat en ondermaatse tongetjes, maar ook maatse.

Na enkele mooie aanbeten, voelt het goed aan en mijn eerste doublet met 2 maatse tongen, waarvan de grootste 33cm, dus ineens heb ik 3 maatse tongen.

Op tong vissen in de Waterweg

Ik vang 3 exemplaren van 30+, wat het toch nog leuk maakt. Weinig foto’s gemaakt, omdat we zo bezig waren met ouwe koeien uit de sloot halen, onder andere over zijn vader die controleur was bij de Puitaal, gouwe vent!

Langzamerhand lopen we richting laagwater en als Paul, dan een doublet vangt, zit er voor het eerst een redelijke tong bij van rond de 30cm.

Op tong vissen in de Waterweg

Ik krijg even later nog een maatse bot voor mijn buurvrouw van hem. Rond laagwater valt de beet eruit en we zien de 2 vissers naast ons opruimen en vertrekken, een sympatieke Turkse visser en een oud dubbel Nederlands Kampioen kustvissen. Wij maken de zelfde aanstalten en als we onderweg zijn naar de auto, zien we nog ergens een lamp staan, van nog een visser.

Bij de auto nemen we afscheid en we gaan elkaar zeker nog eens zien. Paul heeft 11 maatse tongen en een vis gemist, waarvan hij nog wel nacht merries zal krijgen. Ik heb 7 maatse tongen. Een mindere dag voor mij, maar zeker niet getreurd, het blijft vissen!

In de ochtend heeft mijn vrouw 2 botten en 2 tongen naar de buurvrouw gebracht en die was ook weer blij.

Voor meer foto’s

Zie ook Onze Facebook Pagina

We zouden het erg op prijs stellen als u een like geeft, voor onze pagina en de verslagen, om verder te groeien in de toekomst!

Groetjes Peter

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

10 reacties

 1. Gino > mei 27, 2020

  Antwoord

  Hoi Peter,

  toch leuk dat je nog oude bekende tegen komt en dan nog samen vissen ook, prima toch .
  Mooi verslag weeral met dito foto`s en toch nog behoorlijk wat vis er bij. Spijtig van je maatje zijn zeebaars met die haakbreuk ,altijd jammer om een mooie vis te verspelen .Jullie hebben zich zonder twijfel prima vermaakt denk ik ! En die visser met lamp …dat was ik dus ,haha .

  Grtjs Gino

 2. Henry > mei 27, 2020

  Antwoord

  Hey Peter,

  Super leuk om na lange tijd weer met ’n visvriend gezellig aan de waterkant bij te kunnen kletsen. Toch zit er volgens mij ’n magneet onder jouw petje die de grotere tongen aantrekt !!Er zit veel tong van net aan de maat maar dertigers heb ik dit jaar nog niet gezien.Inderdaad erg jammer dat Paul die mooie baars niet kon verzilveren maar… nu hebben wij ook nog kans om ‘m te vangen.Al met al toch weer ’n mooie visdag, ’n blije buurvrouw en tong op het menu, wat wil ’n mens nog meer !!!!

  Groetjes,Henry

 3. jack Jozen > mei 27, 2020

  Antwoord

  Hoi Pedro

  Je hebt er weer een prachtig verhaal van gemaakt ik geloof best wel dat jullie je vermaakt hebben wat zullen er een hoop sterke verhalen voorbij zijn gekomen en veul pinten gedronken. De foto.s die je gemaakt hebt zijn echt weer goed gelukt,alleen voor zulke beroeps vissers verwacht je natuurlijk wel meer vis Ha Ha. Ik denk dat jullie te vroeg gestopt zijn misschien nog een paar uur door gemoeten. Henry en ik hebben van de week die Paul ook mogen ontmoeten is een toffe Peer zou leuk zijn als we nog eens tegen komen .Veul groetjes aan iedereen die dit leest Jack.

 4. Nico > mei 27, 2020

  Antwoord

  Hoi Peter. Jammer dat je niet op je stekkie heb kunnen vissen maar als je dan ook nog een oude bekende tegen kom is het ook leuk. Om oude verhalen naar boven te halen en als ze Jou zien komen komt de Tong ook naar de kant toe.. Niet zoveel maar dat komt de volgende keer wel goed met je.Leuke foto’s gemaakt en met een prachtig verslag er bij mooi Man.

  Groetjes de Zeehondetemmer

 5. Frank > mei 27, 2020

  Antwoord

  Hoi Peter,
  Plezant vissers van vroeger terug ontmoeten.
  Had ik bij willen staan om die sterke verhalen te horen uit de vorige eeuw.
  Weer een partij mooie tongen.
  Die Baars heeft veeeeel geluk gehad, maar kan nu voor het nageslacht zorgen.
  Nog effe en kunnen we samen gaan vissen.
  Groetjes Frank

 6. hugo > mei 27, 2020

  Antwoord

  He Peter,

  leuk om een oude vismaat tegen te komen en oude koeien uit de gracht te trekken,toch wel bizar dat alle gevangen tongen juist aan de maat zijn of enkele centimeters groter?Je hebt al bij al toch een mooie visdag beleeft met veel leute want dit is ook belangrijk bij het vissen.Wij Belgen weten het bijna niet meer hopelijk kunnen we snel de grens over steken(Frank begrijpt me wel) Succes bij je volgende sessie.

  Groetjes Hugo

 7. ies > mei 27, 2020

  Antwoord

  een ietwat mindere vangst, lol, mij lukt dat niet in een paar uurtjes maar het bij kletsen met een goede bekende maakt alles goed en is dan voor herhaling vatbaar
  groetjes ies

 8. paul > mei 27, 2020

  Antwoord

  mooi verslag van een hele leuke en geslaagde
  visdag
  dat we na zoveel jaar allebei nog vissen sta ik niks van te kijken
  de drang om te vissen zal er bij ons altijd in zitten
  we hebben leuke verhalen van vroeger opgehaald
  ik hoop nu dat het niet meer zo lang duurt voordat we elkaar zien
  groetjes paul
  p.s ik ben blij dat ik nu een paar visjes meer ving dan jou
  want dat is vroeger vaak [te vaak] andersom geweest

 9. Stefan > mei 27, 2020

  Antwoord

  Haha, mooie verhalen en anekdotes van vroeger is altijd leuk om op te halen met een oude bekende, lekker vissen en vangen er naast, heerlijk hoor.
  Het lijkt er op dat er steeds meer baarzen de rivier op trekken? Zou zo’n joekel ook verder de waterweg in voor nageslacht willen zorgen daar? Heb weleens gehoord dat die grote meestal vrouwtjes zijn…
  Vroeger ving je toch nooit baarzen zo ver de waterweg in?
  Hopelijk een goed teken.
  Peter, alvast suc6 de volgende sessie, kan niet wachten om zelf weer op pad te gaan, maar duurt niet lang meer…
  Groeten, Stefan

 10. Eldert > mei 27, 2020

  Antwoord

  Ha Peter
  Wat moet jij een geweldige avond hebben gehad. Vissers can vroeger tegen het lijf lopen en dan een hele vissessie samen. Wat een verhalen zullen er uitgewisseld zijn.
  Volgens mij begin je al wel een beetje een BNer te worden. Hoop dat ik zelf ook gauw weer eens de waterweg kan gaan opzoeken.
  Groet Eldert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *