Home Strand en kantvisserij Tongen vangen in de Waterweg

Tongen vangen in de Waterweg

Advertenties

Gisterenavond(30-08), een lekker partijtje staan vissen in de Waterweg, samen met Herman(de uitvinder)Wildenberg.

Omdat ik dinsdag snel uitgevist was en nog een berg aas over had, een ons of 5 kweekzagers en 4 ons kleine steekzagers, wilde ik gisteren een poging wagen, om de diepvries weer wat aan te vullen, nadat Jordi er een zooi mee genomen had en de verwachtingen waren niet erg hoog, gezien de resultaten, van de 2 Limburgers en van horen zeggen. 

Ik was om 17u op de stek en tot mijn verbazing, niemand te zien, geen goed teken, maar als ik goed en wel aan het vissen ben, komt er in de verte een bekend persoon aan, het is Herman Wildenberg, de visser achter de onderlijnen en diverse atracties voor zijn statief, zoals een aasvoorziening en een licht voor zijn toppen. Dankzij hem, vis ik nu tegenwoordig steevast met gevlochten haaklijntjes, vanwege de wolhandkrabben.

Een uurtje voor hoogwater begint het, we vangen beiden tong, ondermaats, maar ook aan de maats, 3 keer een doublet, nog ver voor het donker is.

Tongen vangen in de Waterweg

Tongen vangen in de Waterweg

Gewoon tongen tussen de 24 en 30 cm, niets groter, maar wel hele kleintjes, zoals we er veel zouden vangen, van 22 a 23 cm.

Tongen vangen in de Waterweg

Als Herman bij mij staat, krijg ik on ophoudelijk mooie aanbeten en als ik eindelijk ga indraaien, blijken ook gevlochten zijlijntjes, niet ongevoelig te zijn voor de krabben, als je ze niet telkens vervangt na het vissen, zoals ik. Na zwaar indraaien met vis, die ik goed voel, gaat hij halverwege eraf en kort bij de kant gaat er nog een krab af en blijk ik 2 haken kwijt te zijn, een les voor in het vervolg, gooi weg die haaklijntjes als je ermee gevist hebt!

We staan gewoon beiden lekker te vangen en de tijd gaat snel en we lopen op en neer, naar elkaar, om te kletsen en wat tactieken uit te wisselen. We vangen allemaal enkeltjes en van die vissen, hoe heten ze ook al weer? Je kunt ze in ieder geval niet eten.

In het schemer sta ik bij Herman en als ik na een tijdje terug ga, draait mijn 2e hengel, erg zwaar en duidelijk is er tong te voelen en dan vang ik een triplet, met 2 mooie maatse en een mini tongetje.

Tongen vangen in de Waterweg

Altijd een adrealine boost, als je hengel lekker zwaar indraait!

In het totale donker valt het een tijdje tegen met de vangsten, gewoon regelmatig 1 ondermaats tongetje of 1 aan de maatse, waarvan ik geen foto’s maak, maar wel van een mooie doublet later tegen middernacht.

Tongen vangen in de Waterweg

Maar ook van mijn grootste van de avond, met 35 cm.

Tongen vangen in de Waterweg

Daarna nog een triplet met 2 tongetjes en een kolblei en nog een doubletje tongetje en iets anders.

Tongen vangen in de Waterweg Tongen vangen in de Waterweg

Zo tegen half 1 gaat Herman opruimen en dat was ik ook al van plan, nog 1 maal inwerpen en dan heb ik nog een ons of 2 zagers over en die breng ik naar Herman, die heeft vakantie en woont in de buurt van de Waterweg en dan vraagt hij of ik zijn tong wil en daar zeg ik geen nee tegen en er gaan 11 tongen extra mee naar huis, waarvoor dank Herman!

Als Herman zijn emmer terug komt halen bij mij, haal ik juist mijn laatste hengel op en daar zit nog een ondermaats tongetje aan met een mooie paling. 

Ik heb 17 maatse gevangen en 1 paling en 4 van die oneetbare dingen.

Bij de auto schudden we de handen en we rijden huiswaarts, was leuk om samen met je te vissen Herman en leerzaam!

Bij thuiskomst een foto, van een mooie kluts tong, van ons samen.

Tongen vangen in de Waterweg

Ik denk niet dat ik overdrijf, als ik zeg, dat we er de man toch zeker een stuk of 10 ondermaats terug hebben gezet.

Na een slaapje van 3,5u ben ik weer klaar wakker en ga de vis wassen en in de vriezer doen en die is ineens weer goed gevuld met tong.

Tongen vangen in de Waterweg

Tongen vangen in de Waterweg

Van tongvissen gaat mijn hart sneller kloppen!

En de meeste tongen vang je vanaf de kant in de Europoort, denk dat ik mijn boot maar te koop ga zetten!

Nu toch maar besloten om de komende 2 weken, voor de vakantie, niet meer te gaan vissen, omdat al mijn vingers kapot zijn, van de haken en het onthaken en schoonmaken en ik moet nog wat ruimte vrij houden, voor de vis uit Denemarken!

Tot de volgende!

Groetjes Peter

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

11 reacties

 1. Nico > augustus 31, 2018

  Antwoord

  Hey Peter. Prachtig verhaal van gemaakt en natuurlijk met mooie foto’s van de tong ook van je zelf. Zo de vriezer is weer aangevuld en dat van de kant af dan mooi Man.

  Groetjes Nico

 2. Nico > augustus 31, 2018

  Antwoord

  Hey Peter. Prachtig verhaal van gemaakt en natuurlijk met mooie foto’s van de tong ook van je zelf. Zo de vriezer is weer aangevuld en dat van de kant af dan mooi Man.

  Groetjes Nico

 3. jack jozen > augustus 31, 2018

  Antwoord

  Hoi Peter wat een super avond dat maakt de week na zoveel pech weer helemaal goed,driemaal scheepsrecht zo hoort het.Wat een super tongen dadelijk heb je geen plaats meer over voor de grote gullen die er aan komen uit Denemarken.De foto.s staan er weer mooi op en dat petje maakt het compleet .Heel veel groetjes van Jakie.

 4. Henry > augustus 31, 2018

  Antwoord

  Hallooo Peter,
  Een prachtig verslag van deze bijna wonderbaarlijke visvangst. Zo zie je maar weer, de ene dag sta je continu kroppen sla naar boven te takelen en enkele dagen daarna kan den deksel van de vriezer niet meer dicht, da bedoelen ze nou mee: “Het blijft vissen!!!” Een tong van 35 cm daar krijg je inderdaad ’n kick van. In ieder geval wij smullen van je verhaal en jij van de vis, gewoon super.

  Groetjes, Henry

 5. John > augustus 31, 2018

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Man wat ben ik jaloers op jou, probeer het steeds maar de vangst is nul komma nul, ik zit steeds op de landtong voor rond de waterkering geef eens een hint, zit ik daar goed of helemaal verkeerd

  Genoten van je verhaal

  Groet,
  John.

 6. Peter(Fishguppy) > augustus 31, 2018

  Antwoord

  Hey John, je moet veel verder naar binnen zijn en verdere tips geef ik alleen voor onze schrijvers.
  groetjes Peter

 7. Mark > augustus 31, 2018

  Antwoord

  Mooi verhaal en foto’s krijg er ook weer zin door… Nog een week werken en dan een week verlof dus dat moet lukken om ook nog is te gaan, of het gaat lukken om ook zo’n lap te vangen dat zal een ander verhaal zijn…

 8. Herman Wildenberg > september 1, 2018

  Antwoord

  De ene dag is de andere niet.
  24 uur later op dezelfde stek om proberen het kunstje te herhalen, niet dus.
  Waren op donderdag nog het meeste ruim maats was het een dag later zoeken om de 24cm te halen en kwam niet verder dan 2 stuks die daaraan voldeden.
  Wel een 15 ondermaatse, enkele botten en palingen maar de grotere exemplaren waren waarschijnlijk door het ontbreken van een fatsoenlijke stroming toch niet aan het azen of elders.
  Zo zie je maar weer dat visdagen toch totaal anders kunnen verlopen maar dat houdt het leuk en interessant aan de waterkant.

 9. Peter(Fishguppy) > september 1, 2018

  Antwoord

  Beste visvrienden, bedankt voor jullie leuke bijdrage!
  Herman, je hebt gelijk, we hadden het er vrijdag nog over, dat je gewoon geluk moet hebben met het formaat, daar doe je zelf niets aan!

  Groetjes Peter

 10. Eldert > september 1, 2018

  Antwoord

  Gaaf Peter
  Ik hoop dat ik er volgende week ook een paar te pakken kan krijgen. Vakantie voor de boeg dus we gaan sowieso proberen.
  Groet Eldert

 11. Jordi > september 2, 2018

  Antwoord

  De meester laat weer even zien hoe het moet.
  Super leuk verslag.

  Groeten Jordi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *