Home Zeevissen in Denemarken en buitenland Vissen Denemarken, Jutland

Vissen Denemarken, Jutland

Advertenties

Vrijdagavond om 20.45 u op de verjaardag van mijn zoon Robbin alweer voor de 17e keer afgereisd naar Denemarken, ditmaal in het gezelschap van mijn dierbare gezin, waar wij met zijn allen na augustus vorig jaar al naar hadden uitgezien. Ditmaal naar het prachtige Jutland, op 20 km afstand van de plaats Ebeltoft. Onze mesheften en zagers hadden we weer zoals gewoonlijk bij Megafish in Essen gehaald. `s Nacht om 01.00 u zijn mijn 2 speciale vrienden Frank en Herbert ook weer vertrokken naar Langeland om de Zeeforel weer eens te bevissen. `s Morgens om 06.00 u gearriveerd in Ebeltoft, nadat we in Duitsland op verschillende plaatsen hadden gestopt om te eten en koffie te drinken. Dit was natuurlijk veel te vroeg , omdat je eigenlijk de sleutel pas om 15.00u kan afhalen. We hebben achter Fotex in Ebeltoft even diesel getankt en daarna geprobeert om ons huisje te vinden om alvast te kijken, maar dit bleek zonder routebeschrijving niet te doen, dus zijn we maar naar Sletterhage gereden om te vissen. Maar dit bleek achteraf geen goede keuze te zijn geweest, op 2 uur tijd slecht 1 grote bot en wat klein spul.

Het was dan ook laag water. Het weer viel wat tegen na een nacht slaap te hebben overgeslagen, te koud. Dus om 10.00u stonden wij weer in het kantoor van Novasol, uiteraard veel te vroeg, want ze dachten dat wij kwamen uitboeken, in plaats van inchecken, maar na een kleine woordenwisseling in het Engels, werd de eigenaar van het huis gebeld en konden we meteen in het huis onze intrek nemen. Dus om 10.30 u kwamen wij na een duidelijke routebeschrijving bij ons huis aan op de punt van Skodshoved, vlak tegen het water en wij stonden met zijn allen perplex, dit overtrof al onze verwachtingen, werkelijk een pracht van een huis met alles erop en eraan, een prachige tuin en omgeving, een overdekt en open terras en dan nog het uitzicht op de zee in de achtertuin. Meestal zijn de foto’s van Novasol van de mooiste beelden genomen, maar dit was in werkelijk mooier dan op de site van Novasol.

Zaterdag middag ons gemak gehouden en lekker wat gegeten en gedronken. Ik heb tevens een aantal kaarten geschreven aan familie en kennisen. Ondertussen krijg ik van Frank een belletje dat hun ook bijna op plaats van bestemming zijn. Om 15.00 u een slaapje gedaan van een paar uurtjes, daarna shoarma gegeten en tot in de kleine uurtjes samen met ons Marian opgebleven onder het genot van een biertje en chips, terwijl de kinderen al op bed lagen. Zondagochtend om 05.00u loopt de wekker af, want Romy en ik hebben plannen gemaakt om op de pier in Grena te gaan vissen. Nadat we onze oprit afrijden zien we gelijk links van ons in de weide een Vos met een Kat aan het vechten, maar voordat we het kunnen filmen neemt de Vos de benen, jammer dit had ik graag vast gelegd. Tegen 06.30u zijn we daar en gaan zowat halverwege de pier staan, vanwege goede resultaten uit het verleden. Ik begin ver aan de buitenkant te vissen, terwijl Romy haar hengel hooguit 5 meter uit de kant gooit aan de binnenzijde. Bij de eerste indraai van mij, 2 ondermaatse scharretjes en Romy heeft gelijk een maatse Schar en Bot te pakken.

Ik ga ook aan de binnenzijde beginnen en binnen enkele uren hebben we 25 maatse Botten en 5 maatse Scharren en misschien wel 50 Scharretjes terug gegooit, omdat wanneer je verder dan 5 meter aan de binnenzijde vist, je iedere keer volle bak hebt met ondermaatse Scharretjes. Ik weet dat er mensen zijn die er niet voor schromen om een emmer ondermaatse vis mee tenemen, mensen niet doen, dit is de toekomst, of moet het in Denemarken over 5 jaar het zelfde gaan als in Nederland met de visvangst? Tegen 11.00 waren Romy en ik weer thuis om te eten, omdat we hadden afgesproken om na het eten naar Fotex in Ebeltoft te gaan om wat boodschappen en kleding te kopen.

Maar Fotex in Ebeltoft blijkt maar een kleine winkel te zijn tegenover de Fotex in Svendborg waar wij in de zomer gewist zijn. Maar toch wat leuks kunnen vinden en nog wat gedronken en een ijsje gegeten. `s Avonds nog een dvdtje gekeken en vroeg naar bed, omdat ik had in gepland om de volgende ochtend in de achtertuin om 04.00 u het op de Zeeforel te proberen. Maandag morgen om 03.30 u loopt mijn wekker af, en na een stevig ontbijd, wat bestaat uit bakbacon met eieren, loop ik met mijn rugtasje en spinhengel naar de zee, achter ons huis. Het is zowat half tij, dus ik kan ongeveer 75 meter het water in waden, zeer voorzichtig omdat het nog donker is. Al de 2de worp is het raak, gelijk na het inwerpen een snerpende slip op mijn molen, en na een paar minuten een mooie blanke forel aan de kant van 45 cm. Na weer 10 minuten is het weer raak, ditmaal een regenboog van het zelfde formaat. Beiden gevangen aan een koperkleurige Tobislepel. Daarna is het licht en het water staat erg laag, nog een paar uur geprobeerd, maar helaas het blijft bij 2, maar toch een aardig resultaat zo in je eigen achtertuin.

Na het middag eten met zijn allen weer naar Sletterhage, het is prachtig weer. Deze keer weet ik er een stuk of 10 boven de maatse Botten aan de haak te slaan. En lekker met zijn allen genoten van de zeelucht.

 

`s Avonds lekker buiten gegeten en daarna een filmpje gekeken en weer vroeg naar bed, want Romy en ik zouden vroeg opstaan om naar de Put and Take vijver “Rypex” te gaan in Thorsager. `s avonds krijg ik een smsje van Frank en Herbert dat ze nog steeds geen vis hebben, een tegenslag voor mijn vrienden. Dinsdagmorgen om 05.30 u loopt de wekker weer af. Romy wakker gemaakt, samen ontbeten en weg naar de Put and Take, alwaar wij om 06.45 u arriveerde en om 07.00u begonnen met vissen, binnen 40 min hadden we er al 3 waarvan er 2 van 55 cm waren. Romy had weer de grootste, maar had wel wat hulp nodig van mij om de vis binnen te krijgen, ze zijn zo wild, niet te beschrijven.

De eigenaar komt nog even langs om een praatje te maken, wij waren op dat moment de enige vissers, waarom begrijp ik niet, de vangst is goed te noemen. De eigenaar zegt dat hij bezig is met het renoveren van de vijver en omgeving, wat wij dan ook al hadden opgemerkt, er komt een weg rond de gehele vijver, zodat je er overal met de auto kan parkeren, en vele zitbanken voor het gezin wat meekomt vissen. Om 11.00 u stoppen wij en hebben 5 mooie forellen, waarmee wij dan ook zeer tevreden zijn.

Na het vissen nog naar de viswinkel van Steffen Frittid in Ebeltoft gegaan om een boottrip te plannen, blijkt dat de Callypso niet meer vaart, maar nu is er een andere de “Solveigh”, een schitterende boot voor 22 personen, deze hebben we geboekt voor donderdag, 330 kronen per persoon, wat voor Romy en mij ongeveer uitkomt op 90€, een redelijke prijs voor een trip van 07.00 u tot 17.00 u ,10 uur met het varen erbij. De rest van de dag lekker geluierd en geravot in de tuin en nog een avond wandeling gemaakt bij het strand in onze achtertuin.

Woensdagochtend met zijn allen om 05.30 u uit bed, want we zouden met zijn allen naar de pier van Grena gaan. Weer lekker gevist, ongeveer 20 maatse en 60 ondermaatse vissen en mijn nieuwe Geephengel in 3 stukken gebroken toen we stopten met vissen, zat tussen de achterdeur met het dichtdoen, dikke pech dus. Na de middag een toer met de auto gemaakt in de omgeving en nog even langs de supermarkt, want mijn bier was op. Lekker buiten gezeten in de tuin, het was inmiddels werkelijk zeer warm geworden. Donderdagochtend loopt om 04.45 u mijn wekker af, want ik wilde om 06.00 u op de boot zijn om verzekerd te zijn van een plaats op het achterdek. Ik zie op mijn telefoon dat ik een bericht heb gehad, blijkt Frank zijn eerste Zeeforel te hebben gevangen van de week, 50 cm. We waren dan ook als eerste, en kort daarna kwamen er nog een paar Nederlanders naast ons staan, dat vonden wij wel prettig, taalgenoten om mee te kletsen.

Stipt 07.00 u vaart de schipper uit en om 08.30 u zijn we op de visplaats aangekomen. Romy vangt gelijk een mooie Gul en een Schelvis in een draai, aan de Black Tiger Uglystick met Shimano Sedona, waarvan ik er 2 heb gekocht bij Megafish in Roosendaal, en de Ugly’s bij Mega-fish in Essen.

We liggen bijna in de vaarroute van de Stena-Line naar Kopenhagen, welke dan ook op een steenworp afstand de gehele dag voorbij vaart. Romy begint zich langzamerhand steeds beroerder te voelen en wordt dan ook zeeziek, zoals bijna ook alle Duitsers op de boot. Dus ik moet alleen vissen, wat op het einde van de dag een goed resultaat opleverd, 40 schelvissen, 3 mooie gullen en 10 maatse wijtingen, een zeer geslaagde vistrip, zeker voor herhaling hervatbaar, volgende keer als we hier zijn.

Stipt om 17.00 u zijn we weer binnen in de haven en zien daar hoe het in zijn werk gaat om Zeeforel uit te zetten in de zee, vanuit een vrachtwagen wordt er jonge forel in een boot gestuwd dmv een waterstraal met forel, deze wordt kilometers verder op zee uitgezet. Hiermee waren ze in de ochtend al bezig en in de avond nog steeds, dus kun je nagaan wat een hoeveelheid er wordt uitgezet. Daarna naar het huis, waar het eten ons al stond op tewachten, en vroeg naar bed, want we waren gaar van de zee en de zon. Ik had weer een berichtje gehad van mijn vrienden in Langeland, herbert had er ook een gevangen aan een vlieg onder een Stabilo, en maar zat beet gehad. Vrijdag alweer de laatste dag, besloten om met zijn allen nog een keer naar de Put and Take te gaan voor slechts 2 uurtjes en weer 3 mooie Forellen gevangen, waar weer door Romy de grootste met mijn hulp werd binnengehaald. Het gele powerbait was weer favoriet.

Thuis de auto leeggeruimd, de lege bak bier en frisdrank flessen erin en naar de supermarkt om het spul te retourneren. Daarna zoals we hadden gepland naar Fotex om een gril broodje Kebab te eten en nog wat kleding te kopen voor de kinderen. Om 14.00 u waren we weer bij ons huis, maar nu om alvast de auto en bagagebox vol te stouwen met onze eigen spullen die weer mee naar huis moesten.

Daarna nog een potje voetvolleybal gespeeld met zijn allen en lekker buiten gezeten en besloten om gelijk als we thuis komen om een optie op dit zelfde huis te nemen bij Novasol voor volgend jaar.

Vroeg gaan slapen, omdat we hadden afgesproken om de wekker op 02.45 u te zetten, omdat we vroeg thuis wilden zijn omdat we nog boodschappen moesten doen voor de verjaardag van Robbin te vieren op zondag. Om 03.30 u vertrokken na dat we nog een vos in de tuin zagen staan en om 12.30 u weer gearriveerd in de Wouwse plantage. `s Nachts kregen we onderweg nog een belletje van Frank en Herbert dat Herbert er nog een zeeforel bij had gevangen, dus met zijn 2 slechts 3 forellen op een hele week, pech gehad mannen, volgende keer beter. En dan heb ik nog een vraag van Wim Schouten uit Leiden. Er zou een gerucht gaan dat er in de toekomst in geheel Denemarken alleen nog met een 4 takt motor gevaren mag worden en niet meer met 2 takt. Als iemand weet wat hier van waar is , wil hij/zij mij dit dan meededelen en ook vertellen per wanneer dit ingaat? Wim zou hiervoor erg dankbaar zijn.

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

2 reacties

 1. Roel de Vries > september 30, 2010

  Antwoord

  Hallo

  wat een leuke films en informatie. Volgend jaar ga ik weer als vrijwilliger met 7 verstandelijk gehandicapte mensen vissen in denemarken. Jarenlang kwamen wij in Fredericia maar het vissen en vismogelijkheden is daar zeer beperkt geworden dus de omgeving Ebeltoft en Grena lijkt ons wel wat. Kun je gemakkelijk vissen vanaf de pier in Grena en pieren kopen en hoe is het in Ebeltoft? Kan de boot Solveigh ook voor halve dagen worden geboekt?
  vr. groet Roel de Vries

 2. peter(Fishguppy) > september 30, 2010

  Antwoord

  Hoi Roel.
  De pier in Grenaa is inderdaad gemakkelijk bereikbaar!
  De solveigh, die is de boeken via de hengelsport zaak Steffen Frittid in Ebeltoft.
  Of hij halve dagen vaart is maar de vraag en het bootvissen is vrij prijzig in Denemarken, als opstappers.

  Groetjes Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *