Home Gastvissers Henry en Jack, vissen aan Westkapelle

Henry en Jack, vissen aan Westkapelle

Advertenties

Beste visvrienden,

 

Gelukkig gaan we weer stillekes aan naar het leven van vroeger. We kunnen tijdens ons fietstochtje in de middaguren weer genieten van ’n lekker speciaal biertje op het terras maar ook de avondklok heeft zijn tijd gehad.

Dit houd in dat we op onze geplande visdag weer zelf ons aas kunnen gaan steken maar wat nog voornamer is, op dezelfde dag met hoog en laag water kunnen vissen, de dag wordt dan omdat we redelijk moeten reizen optimaal besteed.

Dinsdag 11 mei voorspelden de weergoden dat het qua wind en weer een prima dag zou gaan worden om een hengeltje uit te gaan werpen en ook het tij was gunstig om zelf te kunnen steken.

Dus, om 7.30 uur stond, ruimschoots op tijd maar dat is een goede eigenschap, een glunderende Sjakie onder m’n carport.

Snel inladen en goedgemutst togen we richting Zeeland. We zijn eigenlijk best wel Waterwegvissers maar omdat daar waarschijnlijk nog wegens de koude watertemperatuur en aanvoer van zoet water met regelmaat grote voorn en brasem in samenspel met bot naar boven wordt getakeld wilden we wel eens iets anders gaan proberen. In de eerste instantie hadden we gekozen voor Maassluis maar nadat we het filmpje hadden gezien van de afgelopen vissessie van Peter en Frank hennen we hier gelijk een streep door gezet. Terwijl Frank als ’n walsende flamingo over de gladde keien zijne van de haak gevallen schar zoekt breekt Peter tijdens z’n val z’n hengel en is z’n molen naar de kloten.

Nu we tot heden de corona overleefd hebben moeten we niet als twee oude knarren onze nek gaan breken over de gladde keien, als zij bij daglicht al tegen de vlakte gaan is dit in het donker al wel erg link.

Dit keer hebben we gekozen om naar Westkapelle te tuffen, voor ons een geheel onbekende stek, maar natuurlijk wel met de hoop om ’n partijtje schar en/of baars aan de haak te kunnen slaan.

Het was erg druk op de weg maar gelukkig bereikten we onze steeklocatie zonder files of andere narigheden, het water was al helemaal af dus we konden meteen aan de slag.

We waren niet de enigste gegadigden, er waren al zeker zo’n tiental andere stekers verwoed bezig om de felbegeerde zagers en pieren in hun emmers te krijgen.

Na wat gebabbel met andere stekers hadden ook wij, na enkele proefboringen het juiste plekje gevonden waar mooie grote pieren zaten afwisselend met prachtige steekzagers.

Ook zoals bij de corona zijn er tijdens het steken ook regels, maar ook bij vissers blijken die door sommigen gewoon genegeerd te worden, een viertal was bezig ver achter de staken, dit is grond die gepacht is door de beroepsvisserij, te  steken.

Uiteraard is dit verboden terrein en wanneer dit verbod met regelmaat geschonden wordt krijgen we het directe gevolg hiervan,  meer controle door boa’s en in het ergste geval een verbod om te steken evenals er door sommigen al veel prachtige visstekken zijn afgesloten omdat ze hun rotzooi niet opruimen, jammer maar helaas.

Mijn maatje kreeg na zo’n 5 minuutjes steken al last van z’n bovenbenen dus nam ik het steken voor m’n rekening zodat hij continu  kon blijven rapen, telkens bukken voor diegene die steekt is immers ook een belasting voor je rug.

Na zo’n 1½ uurtje hadden we een mooie partij prachtige pieren en een half kilootje zagers bij elkaar gespit, de hoogste tijd om te stoppen, aas netjes te verpakken met wat turf en af te reizen naar Westkapelle.

Sjakie had er zin in, terwijl het alarmbelletje van de navigatie met regelmaat rinkelde omdat de snelheid ruimschoots overschreden werd, zat hij licht gebogen als een ware Max Verstappen achter het stuurwieltje.

Na ’n omleiding door Domburg waar een toeristenmarkt was, bereikten we het strand in Westkapelle waar het met dit prachtige weer al een gezellige drukte was.

Verschillende vissers maar ook talloze campers en andere dagjesmensen voelden zich met deze zomerse temperaturen aangetrokken door de zee.

We zochten, op gepaste afstand tussen de andere vissers, een mooi stekje uit en nadat we snel onze hengels hadden opgesteld kon het feest beginnen.

Het was opkomend water dus jammer genoeg voor ons onmogelijk om te zien waar de hindernissen onder water zich bevonden  maar zoals bij iedere nieuwe stek, daar kom je gauw genoeg achter.

Onze korte onderlijnen, voorzien van 2 clickafhouders, wij zijn altijd al blij als we twee vissen tegelijk uit het water kunnen takelen omdat onze spierballen ook al wat kleiner geworden zijn, werden voorzien van mooie pieren.

Er stond een stevige stroming, dit wisten echter al voordat we vertrokken, het was springtij maar prachtig weer en dus gewoon heerlijk toeven aan zee.

Zo nu en dan kregen we mooie aanbeten doch tijdens het indraaien bleek er dikwijls niks aan de haak te zitten.

Een dertigtal meters voor ons bleek na verschillende moeilijke indraaien een flinke keienrand te zitten die me dan ook spoedig een flink stuk hoofdlijn compleet met de hele santekraam koste, jammer.

Zo nu en dan konden we gelukkig toch wat schat aan de haak krijgen, de meeste klein van stuk maar zo nu en dan zat er toch een mooie voor de pan bij.

Het was volop genieten, terwijl ik de week ervoor in Friesland met ’s nachts tegen het vriespunt en overdag temperaturen van zo’n 10 graden aan m’n vrouw vroeg welke week van het jaar begonnen werd met de opwarming van de aarde zaten we nu heerlijk in ons T-shirtje  in de zon met ’n koel biertje te turen naar onze stevig kromgebogen hengeltoppen, gewoon Super!!!

Rond 15.00 uur was de kentering en we hoopten dat hiermee ook de stroming ook wat minder zou gaan worden, ikzelf had het gevoel dat door de sterke stroming ons aas maar amper de bodem zou raken.

Mede door deze sterke stroming had ook  Sjakie tijdens het binnen draaien zichzelf gevangen en stonden we gezamenlijk de lijnen te ontwarren.

Er waren veel toeristen die ’n praatje kwamen maken, efkes in ons emmerke mochten kijken en ook vroegen wat we zoal vingen, veelal ondermaatse schar dus.

Een manneke keek met grote verbaasde ogen naar een joekel van ’n steekzager die ik hem toonde terwijl bij moeders de rillingen over d’r rug liepen bij het zien van deze enorme lijkende duizendpoot, geweldig toch.

Met een flinke zwieper hoorde  ik tijdens mijn inworp het klotegeluid van klets en jawel hoor……door een of andere blokkage bij mijn molen verdween wederom een flink stuk hoofdlijn met alles wat daaraan vast zit in het zilte nat.

Eerder had ik op mijn andere molen al ’n flink stuk van m’n goede WFT lijn al wat aan de zee gegeven, de keien waarvan sommige voorzien zijn van kleine scherpe oestertjes snijden ook deze lijn af als een scheermes.

Niet getreurd, we hadden ruimschoots materiaal bij ons, dus knopen en doorgaan alhoewel  ik toch wel buikpijn had van dit aanzienlijke lijnverlies.

Met toerbeurten vingen we allebei wel ’n visje, zelfs menigmaal een doubletje en ook het zonnetje bleef ons lekker verwennen.

Ook de eigenaar van het strandpaviljoen had vandaag zeker niet te klagen, eindelijk na lange tijd weer klanten over de vloer, vrolijke gezichten en ’n blauwe hemel.

Tijdens de schemering leek het helemaal gedaan met de aanbeten en bleek tijdens het indraaien het aas ook onaangeroerd aan de haak te zitten, de vis bleek in z’n geheel verdwenen te zijn.

Ondertussen konden we ook op ’n plateau gaan staan dat door het terugtrekken van het water vrijgekomen was  en konden we de keienrand zien die ons het nodige materiaalverlies gekost had.

De meeste vissers waren ondertussen huiswaarts gekeerd en ook wij vonden het rond 21.30 uur dat het tijd werd om op te breken.

Een eindje van ons vandaan stond nog een man te vissen, bij nadere kennismaking ook een Brabander die in deze regio een weekje op vakantie was.

Uiteraard was deze man ontzettend blij met ons overgebleven aas dat hij zeker de komende dagen zou gaan gebruiken.

Nadat we alles hadden ingepakt aten we samen nog een slaatje terwijl we de zon in de zee zagen zakken.

Het einde van een mooie visdag, veel materiaalverlies, weinig maatse schar maar toch……geweldig genoten van ’n zonnig dagje aan zee.

Om 23.30 uur arriveerden we weer in Eersel, moe maar voldaan en de dag erop, ’n panneke verse schar, heerlijk toch!!!

Voor iedereen veel visplezier en uiteraard wachten we allemaal op de tong.

 

Groetjes, Henry

 

 

 

 

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

16 reacties

 1. Fishguppy > mei 14, 2021

  Antwoord

  Hey visvrienden,
  weer lekker een dagske van huis geweest, lekker kakelvers aars gestoken, om de kosten te drukken. Ik ben er zelf niet zo een voorstander van, kakelvers aas, ik heb liever aas dat een paar dagen in een bak water heeft gezeten en zich leeg heeft gescheten en vervolgens lekker stevig word in de turf, uitgezonderd leeglopers, die mogen echt niet in de turf!
  Westkapelle, ik kom er van kinds af aan, om te vissen, de laatste jaren veel minder, maar toen ik nog een broekie was, toen kon je er alleen vissen 3 uur voor laag tot 3 uur na laag, kwam het water over de toen nog losse stortstenen, nu netje in een teer laag, dan kon je naar huis, nu kun je er gewoon heel het getij vissen en vangen, maar dan moet je wel, net als in de Waterweg aan Maassluis sleuren aan die hengel, om over de rand te komen, maar ik heb er nooit materiaalverlies door gehad, maar je hebt van die pechdagen! Nou lees ik dat jullie niet naar Maassluis gingen omdat ik daar gevallen was, nou zo zit het niet precies, ik ben niet op mijn visplaats gevallen, omdat die wel heel goed te doen was.
  Maar was dat niet omdat het springgetij was en ik het jullie afgeraden had en omdat jou kar met vissteun, net zo een camper is, dat je niet overal kan komen, nou Henry, jij hebt net als ik een lage kar en dat los je simpel op, door een gekliefde haardblok mee te nemen, om tegen de schuine helling te parkeren.
  Maar dat gezever van mij, kan jullie pret niet drukken en ik lees het af van jullie gezichten, jullie hebben weer gigantisch genoten aan het water en daar draait het tenslotte om, visvangst is maar een leuke bijzaak. Ik wil nogmaals benadrukken, hoe blij ik ben met jullie als schrijver en ook met alle ander schrijvers, de een kort en krachtig en de andere een lang verhaal, waar ik ook fan van ben en de foto’s maken het verhaal compleet. Chapeau mannen!

  Groetjes Peter

 2. Eldert > mei 14, 2021

  Antwoord

  Hallo Jack en Henry
  Dit is weer geweldig om de dag mee te beginnen. Wat een prachtig verhaal heb je weer neer gezet. Een mooie dag aan de Zeeuwse kust , wat wil een mens nog meer. En dan ook nog wat vis vangen toppie. Zonde van het materiaal verlies maar daar weet Mario wel weer raad mee.
  Succes de volgende ronde .
  Groet Eldert
  En nu snel naar m’n werk.

 3. Gino > mei 14, 2021

  Antwoord

  Hoi Henry & Jack,

  Mooi verslag met dito foto’s heb je ervan gemaakt, chapeau 👍
  Idd spijtig van het materiaal dat je kwijt bent en de kleine scharren… die had ik ook vildoende donderdag. Die Brabander stond volgens mij naast mij heb er ook bijgestaan en was Idd een weekje op de camping daar!!
  Materiaal kan je afhalen bij Jeff die had een hele klus draad met onderlijn gevangen 😂.
  Ik sta nog altijd versteld dat jullie nog altijd zelf je aas gaat steken… ik doe het jullie niet na al ben ik 20j jonger top mannen en respect!! En ook bij het steken lees ik dat er klojo, ’s zijn die de regels niet kunnen repeteren… 😡 Als je bij hoog gaat vissen daar kan je best een loodlifters gebruiken kom je vanzelf over die keien heen!
  Succes nog verder.

  Grtjs

 4. ies > mei 14, 2021

  Antwoord

  Hallo Henry en Jack,
  Wederom een schitterend verhaal om te lezen, wat heerlijk om een dag zo te beginnen en spijtig om te horen van het materiaal verlies misschien volgende keer toch maar naar Maassluis, mijn ervaring is dat bij poortershaven het parkeerplaatsje( waar de meeste vissers rechtsaf lopen richting waterkering ( zullen daar best een goede reden voor hebben) ik daar gelijk links zeg maar naar de punt van het hek ging staan, volgens mij is het daar net zo diep als de stek waar peter stand. maar veel makkelijker te lopen. maar dit ter zijde, jullie hebben hoe dan ook weer een prachtige dag gehad en net als met de verhalen van Jeff kan ik niet wachten op jullie volgende verslag uiteraard voor de volgende sessie wat meer maatse vis toegewenst want dat is toch de kers op de taart na zo’n visdag.
  Grotjes Ies

 5. Nico > mei 14, 2021

  Antwoord

  Hoi Henry en Jack. Alle eerst weer een prachtig verhaal heb je er van gemaakt. Ja jammer dat jullie toch nog materiaal hebben gehad met dat vast zitten. De ene stek is niet de andere he maar dat mocht de pret voor jullie twee niet deren. Zeer mooie foto’s gemaakt en samen veel plezier gehad. En dan toch nog vissen vangen voor de pan is mooi mee genomen. Volgende sessie dan samen heel veel goed vangsten toegewenst samen. chapeau voor eerst pieren gaan steken valt niet mee op je oude dag. complement hier voor mannen.

 6. Henry > mei 14, 2021

  Antwoord

  Hey Peter,
  Uit jullie visverslag in Maassluis had ik begrepen dat je tijdens het vissen struikelde over een steen en dat daardoor je hengel gebroken was maar dat maakt niet uit, hij was helaas kapot. Op mijn viskar kan ik met een simpele beweging de hengelsteun verwijderen en dan is het gewoon een draagkist die je met de bijbehorende riem kunt dragen, dit moet immers ook als je bijv .via ’n trap over de duinen moet. Het besluit om niet naar Maaassluis te gaan was puur genomen omdat we op onze leeftijd zeker niet in het donker onze botten wilden breken, om dit te voorkomen nemen we immers voor gladde schuin aflopende keien bij bijv. de Waterweg altijd een rolletje vloerbedekking mee. Al met al ,we hadden net zoals de meeste vissers weinig schar voor de vriezer maar een prachtige visdag, voor ons lang geleden dat we echt aan zee gevist hadden en dan ook nog volop de zon op onze bol, het was GENIETEN !!!

 7. Peter(Fishguppy) > mei 14, 2021

  Antwoord

  Henry, ja ik was gestruikeld, maar dat was 50 meter rechts van mijn visplaats en daar was het slecht, stenen, onzichtbaar onder het groen en daar struikelde ik, doordat mijn lijn achter een steen zat..
  Wat het donker betreft, ik denk niet dat je daar echt in het donker moet zijn, het is te diep voor tong, maar er is wel altijd een eerste tong te vangen vanuit het diepe, omdat hij daarlangs trekt naar binnen.

  Groetjes Peter

 8. Jack Jozen > mei 14, 2021

  Antwoord

  Hallo Medevissers .

  Ik kan natuurlijk niet achter blijven nu wij weer een super visdag hebben gehad niet alles was super Henry had zoveel pech dat hebben we nog nooit mee gemaakt zoveel en het bleef aan de gang, anders hadden we denk ik in de avond nog wel effen door gevist . Maar al bij al we hadden prachtig weer wat niet overal was en we haalde vis naar boven ,en ja Peter we gaan echt geen aas steken om de kosten te drukken wij vinden dat hoort bij de dag en ik ben blij dat ik dit in mijn tachtigste nog allemaal mee kan maken jij viste als broekie in zeeland ik viste al in zeeland toen zat jij nog in jullie pa zijn genotsknobbeltje, en toen deden we ook al aas steken in die tijd was er in heel zeeland volop vis te vangen je ging van huis en je kwam s,avonds met een emmertje vis thuis .Maar de laatste jaren zijn we door jou toch wel wat wijzer geworden met stekken en materiaal en vroeger vongen we geen tong nu wel, en dat hebben we toch allemaal wel aan jou te danken en deze geweldige Site ook..Heel veul groetjes Jack.

 9. Peter(fishguppy) > mei 14, 2021

  Antwoord

  Whahahoeoe, Sjakie uit Veldhoven, je weet hoe blij we met jullie zijn en alle respect voor jullie, ik zou het zo niet meer kunnen met mijn fysieke gesteldheid. Een beetje wel he, voor de kosten? Haha.
  Gr Peter

 10. Stefan Groenheide > mei 14, 2021

  Antwoord

  Hoi Jack en Henry, wat een heerlijke dag hebben jullie achter de rug, je moet ook gewoon af en toe een nieuwe stek proberen, nu is het voor jullie afwachten op warmer water in de waterweg zodat jullie op de tong kunnen gaan jagen. Nu alvast wat andere platjes voor de pan en gedurende de dag toch lekker genoten van het mooie weer en het goede gezelschap. Echt diep respect voor jullie spitcapaciteiten, ik weet zelf ook uit ervaring hoe pittig dit is… Nu heb ik toevallig laatst een super vismaat gevonden die een hengelsport winkel om de hoek heeft zitten en het aas mee neemt voor me, whahaha!! Scheelt weer wat rugklachten, alles moet wel heel blijven. Mannen, alvast suc6 de volgende ronde, ik heb weer enorm genoten van Henry’s preek en prachtige foto’s!

 11. Frank > mei 14, 2021

  Antwoord

  Hoi Jack en Henry,
  Respect mannen,eerst een zelf aas steken om dan tot ’s avonds te vissen. Jullie zijn niet kapot te krijgen. Gelukkig zat het goede weer mee en op tijd een visje vangen maakt het helemaal af.
  Doe zo voort mannen en succes met de vangsten.
  Gr Frank.

 12. John wijlaars > mei 15, 2021

  Antwoord

  Hoi henry en jack
  Leuke visserij gehad jammer van de mindere vangsten.
  Ik kom zelf uit steensel,weten jullie wel te liggen haha.
  Ik ga a.tijd op het nzk vissen,is dat ook niet iets voor jullie,je kunt er helaas geen aas steken.
  Wel niets met getijen te maken,stoeltje,plu mee en genieten.
  Mooi plekjes zijn pontplein bij pont ijmuiden,park oud velsen.
  Auto overal dichtbij.

  Veel visplezier
  John wijlaars

 13. Henry > mei 15, 2021

  Antwoord

  Beste visvrienden, bedankt voor de leuke reacties en tips op onze visbelevenis in Westkapelle.
  Voor de schrijver is dit een boost om verder te gaan met het delen van zijn ervaringen aan de waterkant.
  John, ik heb altijd wel gedacht dat er meerdere zeevissers in mijn omgeving zouden wonen, ga sowieso met Sjakie overleggen of hij er interesse in heeft, er is immers niks verkeerd aan om een nieuw stekje te gaan bezoeken. Aas steken doen we nooit op de plek waar we gaan vissen dus dat maakt sowieso voor ons geen verschil, wel fijn dat je de auto in je nabijheid kunt parkeren, bedankt voor de tip!!!

  Groetjes, Henry

 14. John wijlaars > mei 15, 2021

  Antwoord

  Hoi henry.
  Het is 1 uur en 45 min rijden naar het noordzeekanaal.eigenlijk alleen snelweg.je zou ook nog op de noord of zuidpier gaan vissen maar dat vroeger veel gedaan maar is 2 km en de zuid 4 km lopen.
  Ik haal mijn aas en materialen bij hengelsport ijmuiden, goede service en kan je ook de beste stekken vertellen. Is 5 min van viswater .
  Gr john

 15. Stefan Groenheide > mei 15, 2021

  Antwoord

  Hey John, ook namens mij bedankt voor de tips, wellicht kun je na een sessie ook eens (of meermaals) een verslag insturen met wat foto’s om ons wat lekker te maken en extra te motiveren om ook eens naar het nzk te gaan?
  Alvast bedankt😀

 16. Peter(fishguppy) > mei 16, 2021

  Antwoord

  Beste visvriende, zoals de meesten weten, ben ik er geen voorstander van, om stekken via reacties te vermelde/uit te wisselen, als je dit wilt doen, stuur me een mail via de site en ik geef je het mailadres van diegene, die je wilt spreken?
  Gr Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *