Gisteren weer eens een paar tongen uit de vriezer gehaald, van ongeveer 30 cm, omdat een goed formaat nodig is voor deze manier van bereiden. Ik ga hem vandaag bereiden in Roomboter, mogelijk met een hele tong of als snack, wat ik vandaag doe.
De tongen eerst in koud water laten ontdooien.
Ik doe de grotere tongen altijd in zijn geheel in de vriezer, zonder hem te strippen, gewoon de darmpjes eruit en wassen en dan in de vriezer. Na een goed uur, zijn ze ontdooit en dan leg ik ze op een snijplank en snijd ik aan de witte kant de graad door net onder de kop, voor de mensen die moeite hebben met strippen.
Daarna breek je in feite met de kop de vel los en trek je de kop met vel eraf, fluitje van een cent, dit kan ook vers.
Omdat mijn vrouw, zoon en dochter, altijd problemen hebben met de kleine graadjes, bak ik hem vandaag als snack, dus knip de zijgraadjes en de staart eraf.
Onze poezen zijn dol op vis, dus er gaat niets verloren, de zijgraadjes bak ik even in gewone boter, tot hij uit elkaar valt.
Onze poezen springen zowat een gat in de lucht!
De geknipte tongen leg ik op een stuk keukenrol en dep ze droog.
Daarna op een groot bord in de bloem deppen en bestrooien en ook met viskruiden en/of peper.
Dan doen we een flinke brok roomboter(zie foto boven), tegenwoordig heb je roomboter die niet spat en wil je de boel en jezelf een beetje schoon houden, is dit een must!
Terwijl de boter smelt, besprenkelen we de tongen met citroensap. Als de boter bruin is, gaat de tong in de pan.
Je begint met de witte velkant van de tong van onderen(ik laat die er altijd aan, behalve voor tongrolletjes).
Je moet voor jezelf een inschatting maken, hoelang de baktijd bedraagt, ik houd voor deze tong 4 minuten per zijde aan en op deze manier kun je precies zien wanneer de tong gaar is en hij mag ook weer niet te gaar zijn, omdat dit niet ten goede komt van de smaak, omdat hij dan te droog is, hij moet sappig blijven! Op deze manier zonder zijgraadjes, kan je met een vork het vlees lichtjes van de graad tillen om te kijken naar de garing.
Even later liggen ze op mijn bord, mooi bruin van kleur en toch zacht.
Om te laten zien dat hij gaar is, kun je er zo de filets af halen, zonder dat de vis aan de graad blijft zitten.
Hij is echt perfect van smaak, ze worden steeds beter. Enkele jaren geleden maakte ik vaak de fout om vis veel te lang te garen en na enkele tips hier op de site, heb ik die in acht genomen en ben blij dat ik dit gedaan heb.
Op deze manier bakken doe je alleen als je tong voorraad voldoende is, omdat het eigenlijk zonde is van het lekkere vette vlees boven de graadjes, maar ik heb er voldoende, dus kies momenteel voor deze manier. Dit kun je dus ook gewoon met een volledige tong doen!
Groetjes Peter
Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina
zeehondentemmer > februari 9, 2014
Hallo Peter. Alweer een groot compliment van mij met je kook tips. Volgens mij had je misschien beter een kook progamma kunnen houden. Maat jij voorziet ieder een van tips en hoe klaar te maken de vis grote klasse.
Mvgr Nico.
leon > februari 9, 2014
Hoi Peter,
Dat ziet er weer super uit!
Zo doe ik het ook altijd, perfect, kruiden doe ik nooit gewoon botor en bakken, dat is het beste , puur vis!
Mvgr leon
Johan het (loze) vissertje > februari 9, 2014
Hoi Peter
Ziet er weer verrukkelijk uit. Ik bak ze zo ook het liefst, en de kinderen vinden dat het lekkerst. De vriezer is hier weer helemaal bijgewerkt (leeg dus), dus ik hoop dat er weer een goed tong seizoen komt.
Gr.
Johan het (loze) vissertje
Leo > februari 10, 2014
Hey Peter,
Dat ziet er simpel maar vooral verrukkelijk uit! Een klein beetje je vak misgelopen ben je wel geloof ik…. Ga zo door 😉
Groeten, Leo
Arno Koman > februari 10, 2014
Perfecto!..you did it MY way..LOL
Peter(Fishguppy) > februari 10, 2014
Ja Arno,
ik heb jou tips en die van Westlandse Willem, in acht genomen en ze zijn nu lekkerder, bedankt beiden!
Groetjes Peter
Peter(Fishguppy) > februari 11, 2014
Hoi Henk, je recept is altijd welkom met foto’s!
Maar over smaak valt niet te twisten, he?
Groetjes Peter
ed > februari 12, 2014
geweldig recept heb nog nooit zo lekker tong gegeten
ed zoetermeer
Peter(Fishguppy) > februari 12, 2014
Dank je Ed!
Groetjes Peter
strandvisser > februari 13, 2014
Geachte Peter
deze vis zal wel lekker smaken bij je maar als ik die ook zelf kan klaar maken dan kan ik toch ook er niet vanaf blijven ja ik heb ze nog geproefd maar zeker wel doen die delicatesse.
GRT. jan
Peter(fishguppy) > februari 13, 2014
Hoi Jan,
ik ben op de hoogte van je eetlust, dus geloof het graag.
Groetjes Peter