Home Gastvissers Vissen op de Oosterschelde, Luc en Gregory

Vissen op de Oosterschelde, Luc en Gregory

Advertenties

Hallo Beste Peter,

Zaterdag 25/10 vroeg in de ochtend eerst naar de weerberichten gekeken en vertrokken met Gregory om te gaan vissen. De bedoeling was om buiten de kering een poging te wagen op wijting, schar en eventueel een gulletje. Onderweg aas besteld bij Van Dixhoorn en als wij in Yerzeke toegekomen waren hing er geen vuiltje aan de lucht en was het als het ware windstil. Ze gaven nochtans 2 à 3 Bft Z oplopend 3 tot 4 Bft W NW en droog weer. Als we ter hoogte van Goes komen, rijden we plots in de mist die meer en meer dichttrekt naarmate we de haven in Colijnsplaat naderen. De boot vaarklaar gemaakt en voorzichtig vertrokken richting Neeltje Jans. Ik vond het te onveilig om door de nu wel dichte mist te varen en verkies wat in het kantje te ankeren in afwachting van beter zicht . Op een stek waar je doorgaands de ene na de andere steenbolk vangt blijft het eigenlijk heel lang rustig. We zien af en toe wel een tikje maar er komt niets van vis boven water. Het aas is er wel steeds af. Na een uurtje of wat ga ik nog eens draaien, maar wat gaat hij zwaar. Ik voel duidelijk een gebonk en ik krijg hem met heel veel moeite amper van de bodem en het doet me denken aan een flink haaitje maar hij neemt geen draad en veranderd niet van richting. Als ik bijna aan de oppervlakte kom voel ik plots een hevige ruk en weg is hij . Mijn haakje N°4, een Gamakatsu LS-5283F ,welke toch een kwalitatieve sterke haak is ,is als het ware middendoor gebroken. Even later ,het is dan al flink opgeklaard en bijna middag, haalt Gregory zijn eerste doublet kleine steenbolkjes binnen. En nog geen 5 minuten later …. een kreeft van 1 kilo. De pens denk ik in mezelf, maar het is hem gegund hoor.

Vissen op de Oosterschelde, Luc en Gregory

Ik onthaak hem want Greg is er wat bang van en na de foto is het mijn beurt om te gaan draaien. Idem dito, aan hengel 1 een doubletje steenbolk en aan hengel 2 …. Bingo, een kreeftje van 640 gr.

Vissen op de Oosterschelde, Luc en Gregory

Dat verklaard ,denk ik, de haakbreuk van vanmorgen. Waarschijnlijk een grote kreeft die door zijn geweld de haak heeft over geplooid waardoor die brak. We blijven hier nog wat dobberen maar als de zagers op zijn en we die bolkjes beu zijn gaan we het eens proberen aan de rode betonning op een diepte van 24 meter. Hier komt wel af en toe een scharretje boven aan de leeglopers maar ze zijn te klein voor een foto. Gregory vangt hier een wijting net niet aan de maat.

Vissen op de Oosterschelde, Luc en Gregory

Wij verkassen dan nog eens wat verder, iets ondieper waar het helemaal niets meer is. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de nu wel sterke stroming . Het was trouwens springtij. Een laatste poging korter tegen de haven, levert ons elk nog een scharretje net geschikt voor de pan.

Vissen op de Oosterschelde, Luc en Gregory Vissen op de Oosterschelde, Luc en Gregory

Buiten de kreeften en de 2 scharretjes was het dus zeker geen vetpot vandaag. Rob van rover-seafishing kwam ook juist aanmeren. Zij waren buiten de kering gegaan en hadden een mooi maaltje schar aan boord.

 

Vrijdag 31/10 daarentegen was een heel ander verhaal. De weergoden gaven gunstig vis weer en dus op naar de boot na het aas opgehaald te hebben. “Van Dixhoorn “ had enkel nog steekzagers dus de pieren moest ik afhalen bij “Het Piertje” in Colijnsplaat. Ook prima aas hoor. Ik verkies nu onmiddellijk om op een scharstek te gaan. Ik hoorde trouwens uit goede bron dat het verboden is om kreeft buiten het seizoen mee naar huis te nemen en men mag er niet gericht op vissen, wat ik ook niet doe . De eerste stek levert wat ondermaats spul en bot op, ik denk iets te ondiep geankerd.

Vissen op de Oosterschelde, Luc en Gregory

De tweede stek , wat dieper op 16 meter nu, levert gelijk een doublet schar op waarvan 1 mooie en aan de 2é hengel een doublet schar en ondermaatse wijting.

Vissen op de Oosterschelde, Luc en Gregory

Vissen op de Oosterschelde, Luc en Gregory

Er komen geregeld doubletten schar boven afwisselend met een enkeling.

Vissen op de Oosterschelde, Luc en Gregory

Vissen op de Oosterschelde, Luc en Gregory

Er komen nog 2 bootjes in de buurt liggen en ook daar zie ik met de regelmaat vis boven komen. De lijnen blijven klapperen en ik krijg amper de tijd om foto’s te nemen. Er komen zelfs tripletten schar boven nu.

Vissen op de Oosterschelde, Luc en Gregory

Vissen op de Oosterschelde, Luc en Gregory

Als de stroming eruit gaat ,LW 14u30, sta ik versteld dat net nu de mooiste en dikste scharren boven komen.

Vissen op de Oosterschelde, Luc en Gregory

De grootsten van vandaag meten 28 cm

Vissen op de Oosterschelde, Luc en Gregory

Vissen op de Oosterschelde, Luc en Gregory

Vissen op de Oosterschelde, Luc en Gregory

Af en toe komt er een wijting boven maar ze zijn allen, buiten een 3 tal, te klein en ik neem er dus geen foto’s van om ze zo spoedig mogelijk weer vrij te laten. Ik vis nog een 2 tal uurtjes door met opkomend water die nu nog maar enkelingen maar tevens mooie schar opleveren. Ik spendeer die tijd om de gevangen schar te kuisen en neem geen foto’s meer. Thuis maak ik dan maar een totaalplaatje van 27 scharren waarvan er enkelen tussen zitten van 23 en 24 cm vanwege te diep gehaakt maar de meesten meten tussen 24 en 28 cm. En ons Kyra is uiteraard ook weer blij met haar botje.

Vissen op de Oosterschelde, Luc en Gregory

Het was weer een prachtige dag en op een bepaald ogenblik zelfs aangenaam warm. Ik hunker al naar de volgende sessie.

Groeten aan allen,

Luc

 

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

8 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > november 6, 2014

  Antwoord

  Hoi Luc,
  weer een erg leuk verslag met mooie vis en natuurlijk jou specialiteit, de kreeften!

  Groetjes Peter

 2. zeehondentemmer > november 6, 2014

  Antwoord

  Hallo Luc. Toch mooi dat jullie twee goed weer hebben gekregen achter af. En ook leuk verslag met foto”s er bij en dan kreeft vangen toe maar als bij vangst.

  Groetjes Nico.

 3. Paul (de Visexpert) > november 6, 2014

  Antwoord

  Kan ik uit dit verslag concluderen dat het haaien seizoen officieel gesloten is?

  Mooie vangst b.t.w. 🙂

  Groet,

  Paul

 4. Luc > november 6, 2014

  Antwoord

  Hoi mannen,
  Bedankt voor de reactie’s
  Ja Peter, jij noemt me niet voor niets ” Lucky Luc ” hé . Wat betreft die kreeften dan toch.
  Nico, achteraf was het inderdaad wat mooier weer, de deining trok wel wat aan maar een prima dagje . Trouwens was jij niet in de buurt die dag ? ik zag namelijk je honden zwemmen 🙂
  Paul, ik ben niet meer in de buurt van de haaistekken geweest en kon er dus geen meer toevallig aan de haak slaan daar ik er niet gericht op vis 🙂
  Groeten
  Luc

 5. zeehondentemmer > november 7, 2014

  Antwoord

  Hoi luc. Ik had gevraagd om ze naar jou te kijken en of jij er dan veel vis zal uit halen [ grapje ]

 6. strandjutter > november 9, 2014

  Antwoord

  HO’LUC.
  de vamgsten zijn mooi en ja pas op voor die honden en de foto zijn mooi ik krijg ook de kriebels op met de boot mee te gaan dit jaar,
  om met zoveel thuis te komen in de emmer,
  succes ga zo door .gr jan

 7. Jurgen71 > november 13, 2014

  Antwoord

  Een heel mooi verslag , mooi foto’s en een aardige hoop vis. Nog het zonneke erbij, wat wil je meer.

  Groeten Jurgen

 8. Luc > november 13, 2014

  Antwoord

  Hoi Jurgen,
  Bedankt voor je reactie. Wat ik nog meer wil ? Nog meer van dat 🙂 Echt verslavend hoor. Dagelijks volg ik de weerberichten op om al de volgende sessie te kunnen plannen.
  Groeten ,Luc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *