Home Visrecepten Ierse lijnaal roken en meer

Ierse lijnaal roken en meer

Advertenties

Beste visvrienden,

zoals iedereen weet is het in Nederland verboden om gevangen aal mee te nemen! Natuurlijk nemen de meeste vissers er wel eens een of een paar mee, voor eigen consumptie, ook ikzelf deed het meermaals, ook dit jaar nog 1 exemplaar, niet zelf gevangen, maar van een medevisser gekregen.

Toen ik eens goed ging nadenken, dacht ik, misschien toch verkeerd bezig, om ze mee te nemen! Niet om het feit, dat er niet zoveel paling meer zwemt, maar meer om het feit, dat ik me niet lekker voel, tijdens het vissen en ik heb verboden vis in mijn bezit, de boetes kunnen flink oplopen en dan bedoel ik echt flink, voor de boete van 1 paling, kun je tot 5 kilo kopen om zelf te roken!

Ik ben dan ook al vanaf mijn 18 jaar hobbyroker en dat gaat me eigenlijk prima af! Er zijn verschillende soorten paling en voor mij staat op nr 2, de oosterschelde paling en de grote zeepalingen zoals te zien op deze foto!

In de(rook)ton ermee!

Ruim 90 cm schoon aan de haak en dan zegt men, die zijn niet te eten, nou ik kan je zeggen, er is bijna niet beter! 20 minuten garen op 100 graden en 1,5 uur roken op 60 graden en dan moet je echt kijken of je alle vingers nog hebt!!! Tja toen mocht je ze nog meenemen, nu helaas niet meer!

Er zijn verschillende online viswinkels die paling verkopen om zelf te roken, ook viswinkels in zeeland, waar je levende Oosterschelde paling kan kopen, helaas is die zowat onbetaalbaar geworden! Dus online koop je kweekpaling, ijselmeer paling of ierse lijnaal. Over kweek paling kan ik kort zijn, redelijk goedkoop, vanaf 18euro de kilo en hij is te roken, maar heel moeilijk, nauwelijks gaar te krijgen, wat ik ook heb geprobeerd, zelfs op 120 graden garen, volgens de experts, ook dan kun je hem niet lekker van de graat af eten! Ijselmeer aal, best lekker, vooral de goedkopere prijs, vanaf een euro of 16 de kilo, maar nauwelijks vet in te vinden, dus ook minder smaak, erg droog! Je kan hem gewoon normaal garen op 80 graden voor 10 minuten en dan 3 kwartier roken op 50 a 60 graden, maar ik pas er voor, ik heb het geprobeerd, maar helaas……

Voor mij is er nog maar 1 soort over en dat is de Ierse lijnaal, welke wordt gevangen aan gewone haaklijntjes, welke vaak nog in de aal zitten, bij thuiskomst. Enige nadeel is de hogere prijs, welke varieert van dikte van de aal, maar de aal die ik koop is 26 euro de kilo en ik koop hem per 3 kilo voor ongeveer 75 euro en dan ben je nog steeds stukken goedkoper uit, dan als je gesnapt word met een verboden paling in bezit!

Het rookproces is heel simpel! Een dag van te voor uit de vriezer halen, in een emmer water pekelen met keukenzout, naar jou eigen behoefte voor 24 uur.

De dag dat je gaat roken, de paling wassen en droog trekken met theedoeken, zodat alle rotzooi en bloedresten zijn verdwenen. Ik gebruik rookhaken, waar ze nooit af kunnen vallen, gekregen vroeger van Frans Stok en daar ben ik nog steeds heel blij mee, echt super goed! De eerste pin prik je naast de kieuwen door de graad en de onderste  prik je waar hij uitkomt!

In de(rook)ton ermee!

In de(rook)ton ermee!

Ik heb een omgebouwde multismoker, van 120 cm hoog, met een kleine vuurbak en een vlammenplaat erboven en ik gebruik een gasbrander om alles op temperatuur te houden, met eiken en beuken aanmaak hout en mot.

Ik hang de paling in de ton en breng de temperatuur tot ongeveer 50 graden, in de open ton, dit is om te drogen, zodat de vel er beter af gaat.

In de(rook)ton ermee!

In de(rook)ton ermee!

Na een half uur drogen, gaat de voorlaadklep erin en brengen we de temperatuur omhoog met de brander tot +80 graden voor een kwartiertje.

In de(rook)ton ermee!

Dan gaan we over tot het roken, op ongeveer 60 graden voor een klein uurtje en ik gebruik hier beuken zaagmeel voor om het vuur te blussen en de brander om te spelen, met de temperatuur.

In de(rook)ton ermee!

Als de tijd verstreken is, zorg ik dat er een dienblad met schone theedoek erop klaar staat en mijn handschoen aan en zo snel mogelijk de paling eruit en naar binnen, op alufoil, in nog gladde toestand, zoals je kan zien en dan komt het nagaringsproces, luchtdicht verpakken, met een krant erom heen en daarna in een grote tempexbak voor een paar uurtjes.

In de(rook)ton ermee!

Als ze eruit mogen, hebben ze een metamorfose ondergaan!

In de(rook)ton ermee!

In de(rook)ton ermee!

In de(rook)ton ermee!

Ze waren weer super lekker en deze Ierse lijnaal staat bij mij, ver bovenaan op nr 1. Barst van het vet en je zuigt hem zowat van de graad! ze zijn te verkrijgen bij Palingshop.nl, ook gerookt kun je ze er bestellen!

Ik neem vanaf dit jaar geen paling meer mee en dat is niet omdat er niet meer genoeg zouden zijn, maar gewoon om het feit, dat het niet mag en dat je ze redelijk goedkoop kunt kopen.

Groetjes Peter

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

17 reacties

 1. henk > oktober 25, 2020

  Antwoord

  hoi peter
  als ik de plaatjes zie loopt mij het water in de mond
  ze zien er geweldig lekker uit
  helaas kan ik zelf niet meer roken,en moet hem gerookt kopen
  deze is bij ons erg duur
  maar zoals jij het doet is het nog betaalbaar

  laat ze smaken
  groet henk een van de drie limburgers

 2. Nico > oktober 25, 2020

  Antwoord

  Hoi Peter. Wat een info voor de liefhebbers van de paling en kunnen ze er wat mee gaan doen. En gelijk heb je om geen paling mee te nemen. Een leuk verslag met foto’s er op gezet en laat je het daar smaken aan die kant.

  Groetjes De Zeehondetemmer

 3. jack jozen > oktober 25, 2020

  Antwoord

  Hallo pedro .

  Ik kan het verhaal beamen ik heb het genoegen gehad dat ik nee niet ik maar mijn vrouwtje Tonny paling van Peter heb gehad dat was echt verwennerij heerlijk, in de goeie oude tijd ging met ons Tonny altijd op de paling aan de waal maar het mag niet meer en helaas kan ze het niet meer toen deed ik ook zelf roken maar die van peter zijn toch wel super nog veul groetjes Tonny en Jack.

 4. jack jozen > oktober 25, 2020

  Antwoord

  Hallo pedro .

  Ik kan het verhaal beamen ik heb het genoegen gehad dat ik nee niet ik maar mijn vrouwtje Tonny paling van Peter heb gehad dat was echt verwennerij heerlijk, in de goeie oude tijd ging met ons Tonny altijd op de paling aan de waal maar het mag niet meer en helaas kan ze het niet meer toen deed ik ook zelf roken maar die van peter zijn toch wel super nog veul groetjes Tonny en Jack.

 5. ies > oktober 25, 2020

  Antwoord

  Hallo Peter,
  Lol die Foto van de paling lijkt mij aan het beer kanaal genomen, daar heb ik een aantal tand wielen van mijn zigma molens op zulk soort palingen kapot gedraaid, ik heb nog nooit vis gerookt, maar die palingen waren ook gebakken goed te eten hoor. Vissen waarvan het verboden is om ze mee te nemen, zal ik dan ook nooit meenemen. En voor sommige vissen waar een quotum op staat heb ik een eigen minimum maat. Dit alles omdat ik hoop dat mijn kleinkinderen straks ook deze vissen nog kunnen vangen. Maar iedereen beslist uiteraard voor zichzelf. Roken ga ik niet aan beginnen, ik koop om de zoveel tijd wel een pondje paling gerookt Kan ik mooi doen van mijn uitgespaarde geld doordat ik altijd maar weinig aas nodig heb. Lol
  Groetjes ies

 6. Eldert > oktober 25, 2020

  Antwoord

  Ha Peter
  Prachtige uitleg wat je hier weer hebt gegeven.
  Zelf vind ik paling leuk om te vangen , als ze tenminste niet heel je lijn naar de kloten heb geholpen. Heb er ook al jaaaaaaaaaren niet zo veel gevangen als dit jaar. Maar eten…. Nee , niet voor mij. Dat een ander er gek op is , prima . Maar geef mij maar een gebakken tongetje.
  Groet Eldert

 7. Peter(Fishguppy) > oktober 25, 2020

  Antwoord

  Dank jullie, ies, goed gezien, idd het Beerkanaal, prachtige stek in september en begin oktober. Eldert, gelukkig verschillen smaken. Ik ben niet alleen dol op gerookte paling, gebakken en gestoofd eet ik ook en ook die koop ik gewoon. Ook ben ik een topliefhebber van onze zelf gevangen tongetjes, eet ze 3x per week en toch denk ik dat ik ze niet op ga krijgen voor er weer komen in 2021.
  Het was een mooi tongenjaar voor de meeste van ons en ik heb het al afgesloten, wacht op goed weer voor walcheren en voor de oosterschelde.
  Gr Peter

 8. Gino > oktober 25, 2020

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Mooie duidelijke info over de palingrokerij… is idd zeer lekker. Maar de paling moet je zoals je al zei lekker duur betalen, het is precies goud dat ze verkopen dit is hetzelfde verhaal met de tong! Gewoon een gebakken tong is ook voor de vingers af te likken toch..
  Ik ga het deze winter eens proberen met de schar… nog nooit gedaan al heb ik ook een rookton staan.
  Die zeepalingsn heb ik vroeger ook veel gevangen toen we telkens in vakantie waren in Bretagne, die zaten der maar zat op die stek.

  Grtjs Gino

 9. hugo > oktober 25, 2020

  Antwoord

  Hallo Peter,

  Ziet er verdomd weer lekker uit man, jij bent ook van alle markten thuis zeggen wij in Belgie. Heb zelf nog nooit gerookte paling gegeten alleen paling in het groen, en dat is heel lekker. Ga dit zeker eens proeven…. maar zelf roken neen! dat laat aan jou over.

  Groetjes Hugo

 10. hugo > oktober 25, 2020

  Antwoord

  Hallo Peter,

  Ziet er verdomd weer lekker uit man, jij bent ook van alle markten thuis zeggen wij in Belgie. Heb zelf nog nooit gerookte paling gegeten alleen paling in het groen, en dat is heel lekker. Ga dit zeker eens proeven…. maar zelf roken neen! dat laat aan jou over.

  Groetjes Hugo

 11. Henry > oktober 25, 2020

  Antwoord

  Beste Peter,

  Een mooi verhaal over het roken van deze overbekende gladjanussen. Ikzelf ben uiteraard ook een liefhebber van verschillende vissoorten en zeker als deze uit de rookton komen. Voorheen hebben dan ook verschillende kilootjes paling, mamreel en haring de binnenkant van mijn rookton mogen bewonderen. Ook ik heb tijdens mijn werkzame leven dezelfde rvs haken gemaakt die jij gebruikt om zoveel mogelijk te voorkomen dat de zwaardere vis van de haak in de oven valt.Ikzelf wikkel de palingen meteen na het roken in ‘n krant ze zet ze dan nog ‘n kwartiertje op zijn kop in een emmer zodat het vet dat tijdens het roken naar de staart druipt zich weer verspreidt door de hele vis.
  Ik gebruik voor het roken een mix van eiken en beukenhout maar zo heeft ieder natuurlijk zijn eigen manier om te roken. Het is sowieso natuurlijk leuk om je belevenissen met elkaar te delen. Vooral jouw ervaringen met de Iersel lijnaal was voor mij interessant, vol vet en nog warm uit de ton, het water loopt me al uit mijn mond !!!!!

  Groetjes, Henry

 12. Peter(Fishguppy) > oktober 25, 2020

  Antwoord

  Hey Henry, ook ik heb al van alles gerookt en ben erachter gekomen, in de loop der jaren, dat alleen zachte vette vis, echt geschikt is om te roken, tong, zeebaars, schar, bot en nog meer soorten voldeden niet aan onze persoonlijke smaken, dus ben daar mee gestopt. Alleen nog paling, makreel en heel soms een forelleke komen in de rookton.
  Wat het vet betreft, is dat een manier, wat jij zegt, omkeren in een emmer, vind ik een hele goeie tip! Eigenlijk zijn ze dan te gaar en gaat het vet eruit druipen.
  Ze moeten eruit voir ze te hard gaan druipen. Als ze nagaren in de folie, wat moet, anders krimpt de vel niet, moet je ze opsluiten en na het garen leg je ze in de koelkast, zodat het vet stolt en in de paling blijft.
  Maar zoals je al zegt, een ieder doet het op zijn eigen manier en zo blijven we van elkaar leren en dat is ook de bedoeling.
  Gr Peter

 13. Jack Peelman > oktober 29, 2020

  Antwoord

  Mooi verslag alweer chef Peter ­čÖé

  Ik rook ook jaarlijks een paar tonnetjes paling af, met wisselend succes, zelfs na jaren “rookervaring ” loopt het regelmatig fout af. De laatste keer ging er een kilo + paling door de bevestiging en eindigde met een plof op de vuurplaat,… erg jammer.

  In alle geval, ik heb paling op overschot dus mocht je intresse hebben laat je maar een seintje, misschien kunnen we een ruilhandeltje paling – tong opzetten ;-).

  groetjes,
  Jack

 14. Peter(Fishguppy) > oktober 29, 2020

  Antwoord

  Hey Jack,
  het resultaat is inmiddels een zekerheid bij mij, uitgezonderd natuurlijk de kweekpaling, niks moeilijkers om te roken.
  Ja de manier van ophangen is het moeilijkst, sinds ik deze dubbele haken heb, geen verlies meer, maar vroeger, manman, wat een ellende!
  Ik heb momenteel nog ruim voldoende Ierse lijnaal in mijn vriezer tot volgend jaar en dan kan ik geregeld roken.
  Tong heb ik ook voldoende.

  Groetjes Peter

 15. jack jozen > oktober 31, 2020

  Antwoord

  Beste Lezers.
  Ik weet niet goed hoe of waar ik dit bericht kan plaatsen daarom doe ik het via deze weg
  . Hierbij wil ik toch een verhaal kwijt ik weet voor Peter hoeft allemaal niet maar ik wil het toch vertellen. Mijn vrouwtje Tonny is al een paar jaar ziek ,krijgen we gisteren een pakket thuis met een kilo gerookte paling gestuurd door en met een brief van Peter en Marian Schuurbiers voor ons Tonny met Hou Je Taai en Sterkte geniet er maar van een [Hart onder de riem ]. Daar willen we Hun toch via deze weg nogmaals heel hartelijk bedanken we zullen er van genieten .Heel veel groetjes Tonny en Jack.

 16. Stefan > oktober 31, 2020

  Antwoord

  Top actie van Peter

 17. ies > november 1, 2020

  Antwoord

  Mijn respect groeit met de dag, een duidelijk voorbeeld van het hart op de juiste plaats hebben. Jack en Tonny hou jullie taai en pluk de dag zolang het kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.