Home Gastvissers Visverslag van vakantie en waterweg 22-07-2020

Visverslag van vakantie en waterweg 22-07-2020

Advertenties

Beste visvrienden,

Na de versoepeling van de coronaregels wilden we de dagelijkse sleur te breken meteen met ons oude campertje voor ’n dagje of 10 in Frankrijk op familiebezoek. Uiteraard is het voor mij leuk om wanneer het vrouwtje onder het luifeltje geniet van haar leesboek met ’n wijntje om met m’n hengeltje de aangrenzende beekjes of riviertjes af te struinen. Omdat maden de vervelende eigenschap hebben om bij wat warme temperaturen onmiddellijk te veranderen in grote zwarte bromvliegen en mijn vrouw absoluut geen maden in de koelkast van ons oude VW busje wil had ik voor deze gelegenheid een zakje kunststof/plastic maden gekocht die niet van echt te onderscheiden waren. Na verschillende pogingen om de forel te verleiden bleek deze maar ook de andere vissoorten geen enkel belang te stellen in deze mooie namaak maden terwijl met ’n vlok stokbrood m’n dobberke meteen begon te dansen!!

Visverslag van vakantie en waterweg 22-07-2020

De kunstmaden werken dus helemaal niet, misschien moet ik ‘ns in het zakje schijten, echte maden schijnen immers te stinken……ik weet het niet??? Al met al, het werd dus geen verse forel op de BBQ maar ik kan jullie vertellen, een lekker stuk zwijn uit de Ardennen boven het vuur en dit wegspoelen met wat Belgische speciaal biertjes ’n genot is voor je maag en smaakpupillen, dus dat moet je zeker ‘ns doen.

Terug in ons kikkerlandje sprong zowat meteen mijn mobieltje uit mijn kontzak en had ik mijn trouwe vriend en vismakker Sjakie aan de lijn. Hij vertelde enthousiast dat verschillende schrijvers van Fishguppy de bot hadden teruggezet zodat wij die konden vangen dus……er werd gelijk een datum geprikt om een dagje te gaan hengelen. Omdat we ’s morgens traditiegetrouw eerst zelf ons aas steken en twee getijden willen vissen en uiteraard ook de weergoden wat mee moeten werken geeft dat soms wel ‘ns problemen maar op woensdag 22 juli scheen dit allemaal mogelijk te zijn. Om 7.30 uur stond een stralende Sjakie onder mijn carport en nadat we snel onze hengelspullen hadden ingepakt tuften we zoals altijd flink zeverend richting de Zeeuwse kust. Onze eerste stop was in St. Willebrord om bij Mario, van SuperCatch wat vis materiaal in te slaan, een extra lading haken in de krabbentijd is geen overbodige luxe. Om klokslag 9.00 uur deed zoals gewoonlijk moeder de rolluiken van de hengelsportzaak omhoog en konden we pakken wat we nodig hadden, uiteraard kwamen we hier niet weg zonder ’n kort praatje onder het genot van ’n kopje koffie. Nu snel door naar onze steeklocatie, het water was al laag dus we konden meteen aan de slag. Onder het genot van ’n stralend zonneke waren er al veel mensen op het strand, Chinezen die kukeltjes en kokkeltjes aan het verzamelen waren, zonaanbidders en ook al ’n zestal aasstekers, al met al ’n vrolijke en gezellige boel. We waren dan ook blij verrast dat we Wil, ook een Fishguppy schrijver tegenkwamen, uiteraard was deze ook bezig om aas te steken en na ’n korte maar gezellige babbel gingen we weer door met onze rug gymnastiek. Na 2½ uur hadden we ruimschoots voldoende aas , uiteraard moet je met deze warmte tijdig pauzeren, om een geslaagde visdag te kunnen beleven dus snel verzorgen met wat turf en kranten en op naar onze visstek. We waren benieuwd of er nog plek zou zijn, volgens onze navigatie zouden we om 14.00 uur onze geplande stek arriveren maar natuurlijk hebben we ook verschillende andere leuke stekken als het te druk zou zijn. Tot onze grote verbazing bleken we op een visser na de enigste gegadigden te zijn dus snel de spullen uit de auto en ons plekje verzegelen. Toen we met onze karren langs het water liepen zag ik verschillende geplette krabben liggen en kreeg ik al een raar gevoel in m’n buik, zou dit de reden zijn dat er geen vissers zaten. Nadat we onze hengels hadden opgetuigd was het nog steeds onder het genot van ’n stralend zonneke heerlijk toeven aan de waterkant. Na 10 minuutjes geen beetje te hebben gezien draaiden we allebei onze lijnen uit het water en………alle haken waren netjes helemaal kaalgevreten, krabbemans bleek dus inderdaad goed aanwezig te zijn. Na zo’n half uurtje zag ik ’n lichte tik op m’n top en na het indraaien bleek m’n eerste vangst van vandaag Karel Krab te zijn, dit beloofde niet veel goeds.

Visverslag van vakantie en waterweg 22-07-2020

Zo’n 10 minuutjes later zag ik dat m’n vriend Sjakie enthousiast z’n lijn binnen aan het draaien was en zijn buit bleek een bliek te zijn.

Visverslag van vakantie en waterweg 22-07-2020

Even later gebeurde er iet wat ik nog nooit had meegemaakt, een redelijk grote werkboot kwam recht op ons af varen, ik riep naar m’n maatje maar deze had gelukkig allebei z’n lijnen uit het water. De schipper leek helemaal van het padje te zijn en voer op zo’n 20 meter afstand van de kant gewoon tussen de boei en de walkant, terwijl Sjakie m’n ene hengel vastklemde had ik m’n andere stevig in m’n knuisten. Vrijwel meteen nadat ie m’n lijnen had stuk gevaren voer hij weer met ’n boog richting het midden van het water om wat later gewoon doodleuk de haven binnen te varen, wat ’n oen!!! Rond 16.00 uur kreeg ik eindelijk een fatsoenlijke aanbeet en was de eerste mooie bot een feit

Visverslag van vakantie en waterweg 22-07-2020

Ondertussen kregen we bezoek van ’n andere visser, na ’n korte babbel bleek dit Herman Wildenberg te zijn, deze ging op gepaste afstand ook zijn geluk proberen. Het leek alsof er een ware krabbeninvasie op de bodem aanwezig was, 5 minuutjes wachten, indraaien en de haken waren helemaal kaal, dit was gewoon krabben voeren maar…..we hadden ruimschoots voldoende aas. Herman daarentegen had kweekzagertjes gekocht en vond het zonde om z’n hele voorraad aas voordat het donker werd aan de krabben te voeren dus tijd genoeg om gezellig wat bij te kletsen. Iedere visser heeft z’n eigen manier van onderlijnen te knopen met/of zonder kraaltjes en schuifloodjes enz. enz. dus het is altijd interessant om van elkaar wat nieuwe kneepjes te leren. M’n makker Sjakie had terwijl ik met Herman zat te kletsen ook zijn eerste bot op de wal getakeld en was het heerlijk genieten van de zon.

Visverslag van vakantie en waterweg 22-07-2020

’n Lekker gekoeld biertje en de passerende schepen. Om 17.15 kreeg ik dan eindelijk de bekende aanbeet van de tong en jawel hoor, de eerste scheefsmoel was een feit, er bleek dus toch nog vis tussen de krab te zwemmen.

Visverslag van vakantie en waterweg 22-07-2020

Tussendoor werd nu ook wat kleine bot gevangen maar de krabben bleven overheersen en met kale haken kun je helaas geen vis meer vangen. Om 19.15 uur slaakte Sjakie na een flinke doorbuiger een vreugdevolle kreet en begon enthousiast met het binnendraaien van naar het leek ’n zware last. Hij deed zijn naam als bottenkoning eer aan , het was een mooie grote bot, met vaderdag had ik van m’n jongste dochter een mooi meetlint gekregen en dit was de eerste vis die daar op mocht liggen, chapeau 38 cm.

Visverslag van vakantie en waterweg 22-07-2020

Visverslag van vakantie en waterweg 22-07-2020

Iets na 22.00 uur begonnen dan toch eindelijk de aanbeten van vis te komen en leek het alsof de krab wat minder actief was In vrij korte tijd kon ik verschillende mooie tongen haken die ruimschoots aan de maat waren, dit was volop genieten!!

Visverslag van vakantie en waterweg 22-07-2020

Visverslag van vakantie en waterweg 22-07-2020

Visverslag van vakantie en waterweg 22-07-2020

M’n makker Sjakie kon wat ie ook probeerde geen tong aan z’n haken krijgen, ver weg, dichterbij het mocht niet baten, hij bleef uiteraard wel met tussenpozen mooie botten vangen. Rond 24.00 uur kwam Herman afscheid nemen, ook hij had alleen wat bot kunnen verzilveren, en ook wij besloten om nog een uurtje, tot 1.00 uur, door te vissen omdat we immers nog bijna 2 uurtjes moeten rijden voor we weer thuis zijn. We konden Herman, die in de regio woonde en aangaf de volgende dag weer te gaan vissen, uiteraard nog erg blij make met twee pakken vers gestoken aas, weggooien is immers zonde. Ook het laatste uur kon ik nog enkele mooie maatse tongen verzilveren terwijl Sjakie ondanks alle pogingen enkel en alleen bot bleef vangen. Om 1.00 uur pakten ook wij onze spullen in en na het verzamelen van ’n hoop rotzooi, ook van andere vissers, mochten we met een gezamelijke buit van 13 botten en 6 mooie tongen voor het thuisfront zeer zeker niet mopperen. Om 3.00 uur waren we weer thuis en konden we ondanks de overlast van de krabben redelijk vermoeid weer terugzien op een mooie gezellige en zonnige visdag.

Aan alle lezers zou ik zeggen , blijf gezond en vang ze!!!

Groetjes,

Henry

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

13 reacties

 1. gino > juli 24, 2020

  Antwoord

  Hoi Henry en Jack,

  de vakantie was zoals ze zeggen leven al GOD in Franfrijk…heerlijk toch !
  Mooie verslag van gemaakt, de waterweg dan mooi verslag met foto’s en een goede vangst toch .
  Ja er zijn soms van die schippers op het water…te gek om los te lopen zeg maar !
  Succes nog verder.

  grtjs Gino

 2. Kees > juli 24, 2020

  Antwoord

  Hey mannen, goed bezig weer!
  Zelfs ondanks de krabben stug blijven doorzetten. Respect!
  Nog een mooi maaltje vis mee naar huis dus de vakantie kan afgesloten worden met een vers gebakken visje!
  Mooi verslag ook weer! Op naar de volgende!!

 3. Nico > juli 24, 2020

  Antwoord

  Hoi Henry en Jack. Prachtig verslag er van gemaakt en met ook zeer mooie foto’s van jullie en de vis er op mooi Mannen. Het lijkt er wel op dat die schippers de vissers moeten pesten. Had eigenlijk vast moeten lopen in ondiep water.

  Groetjes de Zeehondentemmer

 4. ies > juli 24, 2020

  Antwoord

  hey Henry en uiteraard Jack,
  Er zijn van die schippers en echt die doen het expres, tuig noem ik dat. Maar goed met de schrijfkunst van Henry is het weer genieten van de avonturen die de heren beleven aan de waterkant, heerlijk opgefleurd met de Foto’s die het feest compleet maken. Heren met al het werk dat jullie moeten verrichten om een dag te kunnen genieten van de vis sport, gun ik jullie emmers vol vis, echter dat zou het nog vermoeiender maken als dat het nu al is, dus misschien maar beter zo, met een goede maaltijd als eind resultaat, ik wens jullie rammelende toppen met wat pannetjes vis
  Groetjes Ies

 5. Leen > juli 24, 2020

  Antwoord

  Dat is weer een mooi verslag Henry
  Ik zat bij de kering en zag inderdaad deze rare actie van die werkloos dacht eerst dat hij ging vastlopen
  Deze halve zool was de hele middag al heen en weer aan het varen
  Groetjes leen

 6. Wil > juli 24, 2020

  Antwoord

  Hoi Henry en Jack (of Sjakie)
  Wat een tof verslag weer
  Ook in de Ardenne zag het er prima uit en zeker een mooi stuk vlees of vis met lekker bier of goede wijn smaakt prima ( jullie hebben me gezien en mij postuur laat zien dat ik dat ook lust) Haha

  Jammer dat de tong vangst wat moeilijk liep ik zie aan de foto’s dat jullie vaak op de zelfde plaats vissen
  Ik ken de stek en vis daar ook maar alleen in het donker
  Voor in het licht te vissen zijn er betere stekken (Dieper water) deze liggen vooral aan de overzijde van de ww

  Aan jullie aas heeft het niet gelegen want dat kwam uit dezelfde modder als dat van mij😇

  Succes en blijf vooral genieten van de bezigheid
  Groetjes Wil

 7. jack jozen > juli 24, 2020

  Antwoord

  Hoi Maatje.

  wat hedde er weer een prachtig verhaal van gemaakt ja als je zo lang van huis bent dan moet je ook wel het een of ander meemaken.Ja aan het aas heeft het gelegen en aan het zeveren ook niet maar we kregen de tongen niet wakker geschut, die hebben nie geweten dat we er zoveel gymnastiek voor gedaan hebben. het was gezellig dat we bij het steken weer een lezer tegen kwamen die Wil met zijn maatje die waren ook volop met de gymnastiek bezig maar wel met veel meer resultaat, ik denk dat wij ook eens een andere stek moeten zoeken.Mijn vrouwtje was wel blij dat ik thuis was want die was goed ziek en we waren al blij dat ze met de Immunotherapie was begonnen en nou komt er dit weer achteraan hopelijk komt het weer goed.Heel veul groetjes Sjakie.

 8. Eldert > juli 24, 2020

  Antwoord

  Ha Henry en Sjakie
  Weer een prachtig verslag gemaakt. En dat kan natuurlijk als je een prachtige dag hebt gehad. Diep, diep respect ook dat jullie zelf nog jullie aas steken. Je weet dan ook wat je hebt. Wat die boten betreft , sorry die schipper van die boten …. ik weet uit ervaring ook dat je er knettergek van wordt. Kielhalen zou een goed medicijn zijn . Maar fijn dat jullie weer wat botten er uit gehaald hebben. En dan als bonus ook nog wat tongen , geweldig. Ga zo door. En blijven schrijven he.
  Groet Eldert

 9. Stefan > juli 24, 2020

  Antwoord

  Hoi Jack en Henry, allereerst weer complimenten voor het leuke verslag en mooie foto’s. Voor mij hier is het momenteel als God in Spanje, mag ik dat zeggen, ja hoor, dat mag ik best zeggen. Een fijne vakantie laten volgen door een mooie visdag met een fijne vismaat is onbetaalbaar, toch?
  Opmerkelijk dat de vangsten toch verschillen op de gekende tongstekken en zelfs ter plekke dus varieren, maar goed, dus toch nog een mooie vangst gesprokkeld.
  Groeten, Stefan

 10. Peter(Fishguppy) > juli 24, 2020

  Antwoord

  Hey Henry, Pff, ik krijg steeds meer bewondering voor je schrijfkunst en ook geniet ik enorm van je kort vakantie verslag, maar toch meer met alle randzaken rond het vissen, top weer!
  Sjakie, wat is dat met jou toch, weer geen tong, de vorige keer ook al zo weinig en Henry vangt ze wel? Tja, maar ik weet dat jij hartstikke blij bent met die kapotte panvissen, dus wat meer leeglopers eraan en missie is weer goed geslaagd, met de grootste bot!
  Ik geniet zoals iedere maal weer van het plaatsen en het lezen en soms, het proberen op te houden, want ik pis soms in mijn broek, van het lezen!
  Vrienden, ik hou van jullie!

  Groetjes Peter

 11. henk > juli 25, 2020

  Antwoord

  hallo henry en sjakie
  wat weer een verhaal
  prachtig om te lezen
  respect dat jullie het aas zelf steken en dan nog zolang aan de waterkant vertoeven
  wij houden dat niet meer vol
  misschien moeten jullie die stek eens proberen die je mij gegeven hebt
  aan de overkant ,daar is het dieper en vang je ze ook overdag
  nogmaals dank voor de tip van deze mooie stek
  jullie hebben er toch weer een fijne dag van gemaakt ,en een portie vis gevangen

  op naar de volgende trip

  groet henk een van de drie limburgers

 12. hugo > juli 25, 2020

  Antwoord

  Helaba Henry en Jack,

  Eerst en vooral ziet je 10 daagse reis in Frankrijk er fantastisch uit wat kan het leven toch fijn zijn zelfs in deze bizarre tijden.Wat het vissen betreft aan de ww er zijn er weinige die dit zouden kunnen opbrengen wat jullie altijd presteren voor jullie visdag!De bottenkoning zal tongenmepper tegen jou moeten gaan zeggen Henry want hij blijft achter wat de tong betreft hi hi!Het verslag is weer super geschreven dat we nog lang van jullie mogen genieten top mannen.Succes bij jullie volgende sessie.

 13. Henry > juli 27, 2020

  Antwoord

  Beste visvrienden,

  Allemaal bedankt voor de leuke en spontane reacies op ons visavontuur.Wil we vissen inderdaad veel op dezelfde stek en gaan nu op advies van meerdere schrijvers en vissers iets opzoeken waar het water wat dieper is en je waarschijnlijk ook overdag meer kans maakt om ‘n tongetje te haken. Hopelijk zijn de krabben bij onze volgende sessie ook met vakantie en varen de schippers weer netjes achter de boeien door!!!

  Groetjes, Henry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.