Home Gastvissers Zout op zoet, met Jack en Mario

Zout op zoet, met Jack en Mario

Advertenties

Hoi Sportvisser,

Zoals geregelde bezoekers van Fishguppy ondertussen weten, vissen mijn maatjes en ikzelf in het voorjaar fanatiek op zoete rovers. Al jaren staan Baars en Snoekbaars op ons verlanglijstje. Aan het Schelderijn kanaal aan de Belgische zijde, tussen het Zandvlietsluis complex en de Nerderlandse grens, ligt een stukje natuurschoon dat door de Belgische wetgeving als niemandsland beschouwd wordt. Op roofvis vissen mag het jaar door, geen rekening houdend met gesloten seizoen, bovendien mag er in België nog steeds met levende aasvisjes gevist worden.

Enfin, dit ter introductie van volgend verhaal dat al begin maart van start ging.

Zoals gezegd gingen Mario, William en ikzelf op stap, soms samen, soms alleen,… Net zoals alle jaren gingen we met kunstaas aan de slag, diverse shads, wormen, pluggen passeerden de revue, diverse modellen jigkop, montages, dropshot,… Het resultaat las u in voorgaand bericht, we vingen wel wat maar storm lopen deed het niet.

Op een avond, ‘n week of twee geleden zat ik naast een oudere heer die op de grond zat te vissen met een dood haringkje op een bodemmontage. Hij vertelde me dat hij de avond voordien drie mooie snoekbaarzen ving. Ik voelde gewoontegetrouw geen tik op kunstaas die avond.

Ik had nog wel een paar haringen ik de vriezer en besloot het de dag erna te proberen zoals de oude visser het voordeed. Een harinkje op een haakje 1/0 geregen en achter een licht loodje zachtjes slepend binnen vissen. Roofvisactiviteit zag ik niet, wel zag ik met regelmaat haarfijne tikjes op de hengeltop. Het dode aasvisje werd door iets gretig verslonden, krabben?, garnalen?, kleine visjes?

Ik besloot te proberen een aasdiefje te vangen,… dit bleek nog niet zo simpel. Op een klein haakje prikte ik een even klein piertje, uuuuren lang geen teken van leven terwijl op de tweede hengel, met het dode aasvisje, de nijdige tikjes bleven komen. Uiteindelijk sloeg ik erin een grondeltje te vangen, ik had er al wel van gehoord, de zwartbekgrondel die een ware plaag blijkt te zijn.

Ook deze avond sloot ik af zonder roofvisactiviteit.

De dagen daarna ging ik over het gebeuren nadenken ( overkomt me wel eens ), ik redeneerde als volgt, als er zo een overschot aan grondeltjes zit, dan zal dit roofvis zeker niet ontgaan. Het zou misschien zo maar eens kunnen dat de massaal aanwezige grondeltjes de hoofdmoot in roofvis voedsel zijn gaan vormen. Om dit verder uit te zoeken had ik grondeltjes nodig. Aangezien ze zo erg aangetrokken worden door een dood visje zette ik achter de klassieke snoekbaars dood aas montage een kort lijntje met een klein haakje en dito piertje.

Zout op zoet, met Jack en Mario

Zout op zoet, met Jack en Mario

Instand result, zo zou je de volgende dagen kunnen omschrijven.

Zout op zoet, met Jack en Mario

Zout op zoet, met Jack en Mario

Ik (we) vingen grondeltjes bij de vleet en mijn theorie rond visetende rovers bleek helemaal te kloppen. Schitterende vangsten geboekt zowel op de grond met een licht loodje, als onder een schuifdobber. Grondeltjes vallen 100% in de smaak.

Zout op zoet, met Jack en Mario

En als, op het Schelderijn kanaal ongekend toemaatje,… Zeebaars! Jawel, u leest het goed, op grondeltjes jagende zeebaarzen op het Schelderijn kanaal,… en niet ééntje!

Zout op zoet, met Jack en Mario

Trio van baars in de achtertuin ( eigenlijk kwartet want die zwartbekjes blijken ook baarsachtigen ), veel mooier kan het niet worden toch?

Neogobius melanostomus en zo!

Groetjes Jack Peelman

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

2 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > april 15, 2018

  Antwoord

  Heel mooi Jack en Mario!
  Ben er heel blij mee, top verslag, met fantastische foto’s!

  Groetjes Peter

 2. Jack > april 15, 2018

  Antwoord

  Bedankt Peter, ik ben er ook erg blij mee. Het is gewoon geweldig als je de sleutel tot vis vangen vindt,…
  Ondertussen gingen er al 3 zeebaars(jes) voor de “grondel” bijl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *