Home Gastvissers De Big Marlin aan de Spijkerplaat

De Big Marlin aan de Spijkerplaat

Advertenties


De Spijkerplaat in de Westerschelde biedt kansen

Een spijkerplaat is eigenlijk een plaat om (bij spanten) een verbinding te maken. Maar de Spijkerplaat waarover ik het heb is 10 bij 7 kilometer groot en ligt in de Westerschelde. Deze plaat kwam dinsdag ter sprake toen Dré ons vroeg of wij zin hadden om ook de vrijdag mee te gaan naar de Westerschelde en binnen no time was de ploeg geformeerd. ’s-Morgens om 07.00 uur waren wij al in de sluis en ik moet zeggen: de afstandbediening werkt prima. De nostalgie is verdwenen, dat wel. Want vroeger zwaaiden wij nog eens naar de sluiswachter Leonard, maar dat is over. Na korte tijd konden wij er door en de motoren bromden al. Niet veel later kwamen wij op kruissnelheid. Onderweg zagen wij de zandopspuitingen bij Zoutelande. Opnieuw een groot werk, maar goed voor de verdediging van de Zeeuwse kust. Ook de boulevard bij Vlissingen –vanaf de zee- ziet er indrukwekkend uit. Wij weer verder, want vanuit de Neeltje Jans is dit toch snel een uur en drie kwartier varen! Na het ankeren (waypoint het krammetje) lagen wij nog geen 5 minuten of Dré op nummer 8, haalde de eerste gul binnen. 51 cm. Ik stond er naast en moest toch langer wachten, nadat Dré een 2e gul binnen haalde en daarna nog een tong van maar liefst 38 cm.

De Big Marlin aan de Spijkerplaat

Maar toen kwamen zij ook bij mij aan mijn pieren eten. Resultaat 2 gullen achter elkaar. Mart werd een beetje stil, want zijn 1e gul kwam pas om 12.00 uur.

De Big Marlin aan de Spijkerplaat

Dré zou er 7 uithalen! Ook Louis, Wiek en Jan (hihihihi) deden goed mee.

De Big Marlin aan de Spijkerplaat

De Big Marlin aan de Spijkerplaat

De Big Marlin aan de Spijkerplaat

Naast gul werd ook hele mooie wijting gevangen. Louis en Jan vingen er allebei een van 38 cm! Tegen een uur of twee, half drie, gierde de stroom als een gek. Giertij bestaat dus toch. Ik had nog één hengel laten staan en besloot die in te draaien, natuurlijk door de stroom heen. Het leek wel op Big-Game vissen. Meter voor meter kwam het gulletje naar mij toen, maar de rode amnesialijn van Jan Nagelkerke in Kamperland gaf geen krimp. Natuurlijk kwam de basis voor deze lijn weer van Mr. Gastel. Alleen de haaklijn was van amnesia. Als haken heb ik veel gevist met 1/0 en 2/0 van Kensaki. Vooral de chromen haken 2/0 zijn bloedscherp! Het eten en drinken was er weer in overvloed. Wij hebben de halve rookworst maar bewaard voor de volgende keer. Het totaal aantal gullen of gulletjes lag dit keer op 27. Meer –denk ik- dat menige “wrakkentocht” op dit moment oplevert. En –ik ben niet pessimistisch- dat zou zo wel eens heel de winter kunnen zijn! Ik moet Jan nog bedanken voor zijn gulle gaven en dan doel ik op de twee mooie wijtingen die ik kreeg! Omdat ik in mijn overhemd stond te vissen ben ik wel verkouden geworden, maar ach……..zo’n schitterende dag weer!!!. Joke en ik gaan de gullen opeten. Misschien wel in gezelschap van onze tweeënhalfjarige kleindochter. Maar ik denk dat zij hetzelfde zal zeggen als deze week bij het eten: Fabiënne wil jij ook salami op je boterham? Antwoord: ik lust het wel, maar ik eet het niet! Dus: zoek geen spijkers op laag water, maar sla de spijker op de kop. Bestemming?

Spijkerplaat!

Kamperland, 29 oktober 2011/Ben Biondina

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

2 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > oktober 29, 2011

  Antwoord

  Hoi Ben,
  waarschijnlijk komt nu de ruim 30 jaar ervaring als schipper van Dré nu duidelijk naar voren, gezien het aantal gullen aan boord en dat met 8 personen en 1 hengel per persoon!

  Groetjes peter

 2. Peter(fishguppy) > oktober 30, 2011

  Antwoord

  Kijk Ben, foto’s geven weer een veel mooiere impressie, echt toppie!

  Groetjes peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *