Home Tactieken Het vissen op tong

Het vissen op tong

Advertenties


Het vissen op Tong door De Visexpert

Het jaar 2008 is het Tongvissen voor mij van start gegaan. Voorheen heb ik mij voornamelijk bezig gehouden met het boot- en zoetwatervissen. Dit jaar wou ik echter iets nieuws. Tong vangen aan de kust van Zeeland. Na zelf vele verhalen gelezen te hebben hier op internet en een paar mislukte sessies van vorig jaar. Wou ik het weten. Zijn die Tongen nou echt zo makkelijk te vangen aan de Zeeuwse kust.

Allereerst heb ik flink geinvesteerd in mijn visuitrusting en alles aangepast naar wat het moest wezen. Basis dingen die je eigelijk nodig heb is 2 lange strandhengels +-4.50 mtr en goeie molens, gevlochten lijn +-18/00, een waadpak en of lieslaarzen (niet altijd noodzakelijk), een lamp ( wat kan varieeren van een electrische lampen en of een patrolium lamp), vistas en zeekoffer, statief en of strandpinnen.

Er bestaan aan de Zeeuwse kust heel wat goeie tongstekken. Dit varieert in Dijkstekken en Strandstekken. Belangrijk is dat je je uitrusting aanpast. Dus alleen meeneemt wat nodig is, omdat het bij de meeste plekken toch best wel ver lopen is.

Dit jaar heb ik al op verschillende plaatsen gevist. Ongeveer van Dombug tot Vlissingen. Binnen 8 dagen na mijn jacht op de Tong was het al prijs. Op 11 April 2008 was de eerste tong van mijn leven een feit. Gevangen op een stukje zager op een windstille heldere nacht aan het Nollestrand te Vlissingen bij het wegvallen van de stroom.

De eerste was dus al vrij vroeg gevangen. Eigelijk is april vrij vroeg om een 1 ste tong te vangen en kan er op dit moment niet gericht op gevist worden. Maar omdat ik dit jaar specifiek gericht op de Tong wilden vissen had ik mijn materiaal enigzinds al aangepast, door onderlijntjes te gebruiken met kleine haak. Namelijk haak no.6, wat in mijn ogen de Tonghaak is. Dient gezegd te worden dat de haak voorzien moet zijn van lange steel.

Mijn volgende sessie zal plaatsvinden 23 April te Zoutelande Kustlicht samen met Peter en Yuri. Deze stek is best wel een eindje lopen voordat je de Stek van bestemming bereikt heb. Maar het kan zeker de moeite waard zijn. Tijdens deze sessie was goed te merken dat de zomervissen zich aan het melden waren. In het begin hadden we erg veel last van ondermaatse Zeebaars. Maar ook in deze sessie werd weer tong gevangen. 2 voor Yuri en 1 voor Peter.

Helaas niks voor mij maar ik was al tevreden met de mooie scharren die avond ving.

Na meerdere mislukte sessie’s op Zoutelande. Te wijten aan pech en verkeerd tij. Probeer ik een sessie op Westkapelle, Joossesweg. Wat achteraf een gelukkige gok was. Dient gezegd te worden deze deze stek een vrij slechte ondergrond had. Maar de tweede Tong van dit jaar is een feit. Gevangen op 18 Mei wat naar mijns inzien nogsteeds de toptijd van de Tong niet is, toch zijn ze rond deze tijd al goed te vangen. Uitschieters van 4-6 tongen op 1 avond moet al mogelijk zijn rond deze tijd. Gezien andere gelezen vangstberichten van medevissers.

Deze Tong vang ik tijdens de schremering met opkomend water. Vandaag was het een beetje donker weer maar weer met weinig wind. Gevangen aan een zager met afhouders als onderlijn.

Na 1 mislukte sessie op Westkapelle is de volgende sessie een schot in de roos. Samen met Peter afgesproken voor een Tongsessie onder de ideale omstandigheden. Namelijk west 3 en of minder  met mooi donker weer. In deze sessie werd gebruikt gemaakt van zagers die enkele dagen daarvoor in het turf gezet zijn, wat naar mijn inziens heeft meegewerkt aan het succes van deze avond.

Opmerkelijk is de volgende vangst. Een doublet (mijn eerste van mijn leven) is dat weer goed te zien is, dat beide tongen weer zijn gevangen aan een onderlijn met glow in the dark kralen. Persoonlijk ben ik van mening dat deze kralen meewerken aan een goeie Tongvangst.

Wat mij gelijk brengt naar de in mijn ogen de perfecte tong onderlijn. Ik denk dat de ideale Tong onderlijn bestaat uit 2 afhouders en 1 dwarrel beneden voorzien met kralen (glow in the dark). Over de kleur van de zijlijnen kan getwist worden. Zelf hou ik het op fel Oranje, dat heeft bij nogsteeds het meeste succes gebracht. Maar ik denk dat het belangrijk is om 1 dwarrellijn aan de onderlijn te monteren omdat de dwarrellijn toch wel wat successen heeft gebracht tijdens onze Tongsessie waaronder deze mooie 40-er van Peter.

Mijn volgende sessie vind ook plaats op Westkapelle. Echter onder andere omstandigheden de wind komt uit N/O en heeft ongeveer de kracht van 4 wat later in de avond nog zal afnemen. Al met al brengt het een redelijk resultaat. 3 Tongen voor mij en 3 voor Danny.

Tijdens deze sessie was goed te merken dat een andere windrichting gelijk gevolgen heeft voor de vangst. Mijn ervaringen tot nu toe zijn. Dat er in de eerste plaats zo min mogelijk wind moet staan voor de Tong. De tweede is de Tong het beste de vangen tijdens de schremering en in het donker. Ten derde moet het aas goed zijn. Liefst zagers die al 1 en of 2 dagen in de turf staan. Zelf neig ik meer naar leeglopers nu ik al meerdere mensen heb gesproken waarbij ze gewoon goed vangen met Leeglopers. Gebruik van de juiste onderlijntjes met kraaltjes. 2 afhouders en 1 dwarrellijn. Al mijn bevindingen zullen gebruikt worden in mijn volgende sessie op de Tong. Waarbij ik hoop het record tot nu toe van 4 per sessie ruimschoots te verbeteren. Stay Tuned zou ik zeggen.

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *