Home Tactieken Het roken van Kweek-schieraal, volgens de experts

Het roken van Kweek-schieraal, volgens de experts

Advertenties

Paling roken doe ik al ruim 40 jaar en die lukt altijd perfect, de mensen waar ik gerookte paling aan geef, roepen altijd, zo kun je hem niet kopen! Maar Kweekpaling is een ander verhaal, totaal geen ervaring mee, dus 6 weken geleden, toen ik 11 stuks in de rookoven hing, ging ik ervan uit, gewoon als wilde paling te kunnen roken, wat mijn grootste fout ooit was, zonder andere mensen om advies te vragen. De paling zag er op zich mooi uit, maar de vel ging er moeilijk af en je kon hem niet van de graat af eten, daar moet hij normaal gewoon af vallen, als hij gaar is, was totaal niet te vreten, gewoon nog rauw op de graat, was echt een domper. Toen ik mijn ervaring deelde op facebook, waar ook een geweldige rookgroep zit, “de Brababandertjes rokersgroep”, kreeg ik veel reacties van een aantal, experts, mag je wel zeggen en ook van Kees Michielsen, mooie bruikbare tips, die ik vandaag samen met mijn eigen rokers ervaring, heb getest.

Gisteren de paling, 15 stuks, uit mijn vriezer gehaald en in licht gezouten water gezet, tot deze ochtend. De rookoven en de spulletjes klaar gezet, zoals beuken houtmot, zaagsel/krullen en beuken blokjes.

Het roken van Kweek-schieraal, volgens de experts

Het roken van Kweek-schieraal, volgens de experts

De paling gewassen en gedroogd met een paar theedoeken, daarna op de speet geduwd, door de kieuwdeksels en in de oven gehangen.

Het roken van Kweek-schieraal, volgens de experts

Met behulp van een gasbrandertje, alles op temperatuur gebracht, 50 graden om verder te drogen.

Het roken van Kweek-schieraal, volgens de experts

Een bakje koffie gedaan en daarna, omhoog met de temperatuur, tussen de 80 en 90 graden.

Het roken van Kweek-schieraal, volgens de experts

Ruim een half uur zo gehouden en regelmatig wat houtmot erop, zodat het vuur mooi onder controle blijft, daarna wat zaagmeel en krullen erop en een 3 kwartier, rond de 60 graden, met een flinke rook implosie in de ton gehouden en ondertussen de folie en de tempexbax klaar gezet, om na te garen.

Het roken van Kweek-schieraal, volgens de experts

Na de rookperiode, de voorlader open gemaakt en ze zien er mooi goudbruin uit en ze voelen zacht aan, wat het belangrijkste is! Jippie, gelukt!

Het roken van Kweek-schieraal, volgens de experts

Vlug de paling in de folie en alles in de bak, met een theedoek erover, deksel erop en afwachten!

Het roken van Kweek-schieraal, volgens de experts

Het roken van Kweek-schieraal, volgens de experts

Het roken van Kweek-schieraal, volgens de experts

Als ik na een uur even een kijkje neem in de box, zien ze er al voortreffelijk uit en nog goed warm ook, dus ik eet er eentje warm en de rest mag nog verder rimpelen, de smaak is echt super, zeker zo goed als wilde paling!!

Het roken van Kweek-schieraal, volgens de experts

Het roken van Kweek-schieraal, volgens de experts

Ik wil iedereen op facebook bedanken, voor de erg leuke en zeer goede tips, ik heb weer een hoop bij geleerd en zal er vlug weer eens een partijtje bestellen!

Groetjes Peter

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

7 reacties

  1. JACK > oktober 17, 2015

    Antwoord

    het water loopt me uit de mond ze zien er echt lekker uit zo zie nooit te oud om te leren he eet smakelijk gr jack

  2. Nico > oktober 17, 2015

    Antwoord

    Hallo Peter. het ziet er niet verkeerd uit op de foto”s en dus eet smakelijk daar.

    Groetjes De Zeehondentemmer

  3. Kees Michielsen > oktober 17, 2015

    Antwoord

    Hey Peter,

    Die zien er erg lekker uit!!
    Ik ben blij dat het gelukt is.

    Groeten,
    Kees

    ===verzonden vanaf een ontraceerbaar prototype beantwoordapparaat, made in Klutsdorp===

  4. Jan > oktober 17, 2015

    Antwoord

    Peter. mag het lekker smaken met die paling ziet er goed uit op de foto ik heb het ook lekker gevonden maar dat is lang geleden als het warm is ga zo door MVG. de strandjutter

  5. Huib > oktober 18, 2015

    Antwoord

    Hey Peter smakelijk ziet er geweldig uit goede foto’s.
    Grt huib

  6. Alain Tulleneers > november 15, 2015

    Antwoord

    Heey Peter
    Ik heb deze blog al eens gelezen.
    Zelf rook ik ook al bijna een halve eeuw.
    Van puitaal tot kippenpoten.
    De lekkerste gerookte paling is buiten kijf de Ysselmeeraal,al zijn de beste stekken nu ingepolderd volgens de specialisten Volendammers waar ik mijn opleiding heb van gekregen.Een YMA zuigt ge v/d graat.Een kweekaal is een geforceerde schieraal,vol vet en als de eerste druppel vet valt wordt gestopt met roken,want ieder druppel vet is geld.Dus gerookte kweekaal moet ge op kauwen.
    Rookt ge ze zelf zijt ge toch meer dan 3 uren bezig.En door zijn hoog vetgehalte niet geschikt om in te vriezen.Want ik kocht ze in N.Holland met 10 kg ineens.Grtz Alain

  7. Peter(Fishguppy) > november 16, 2015

    Antwoord

    Dank u Alain, voor de tips!
    Maar als ik eerlijk ben, mits ze juist gerookt zijn, volgens de experts, zijn ze wat smaak betreft uniek aan wilde paling, misschien nog beter en het is een kwestie van 3 minuten garen en 3 kwartier roken, dus de 3 uur valt wel mee, he? Ze zijn gewoon zacht en lekker vet.
    We eten momenteel van de paling die ik vrijdag uit de vriezer heb gehaald en die smaakt gewoon het zelfde als hij was vers gerookt. Het is wel goed om elkaars ervaringen uit te wisselen, men kan veel van elkaar leren, ik heb trouwens nog nooit ijselmeer paling gegeten, misschien eens naar Volendam op vakantie gaan en zal het dan zeker proberen.

    Groetjes Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.