Home Gastvissers Luc op de Oosterschelde

Luc op de Oosterschelde

Advertenties

Hoi Peter,

Vandaag , zaterdag 18/10 , toch maar eens gaan uitwaaien op de Oosterschelde. Ze gaven 4 à 5 Bft Z-ZO met pieken tot 6 Bft later draaiend en afnemend naar 3 à 4 Bft Z en warm droog weer. Om 7 uur sta ik rustig op en tijdens het ontbijt bekijk ik toch maar eens naar de meteo en besluit dan maar te vertrekken. Onderweg bel ik naar ” Van Dixhoorn” voor 250 gr leeglopers en 150 gr steekzagers. Gelukkig hebben ze voldoende voorraad en ditmaal was het aas weer van prima kwaliteit. Ik had ook wat diepvries aas mee ,gezouten en ongezouten tappen . Vandaag ben ik alleen, nou ja …dan lul ik maar wat tegen mezelf. Als ik de haven uitvaar is het al over 10 en besluit ik eerst de zagers op te vissen op een stekje waar ik nog stiekem hoop op een najaarsbaarsje of gulletje. Om 12u10 zou het laag water zijn en ik wil hier het laatste uur afgaand en het eerste uur opkomend een poging wagen. Uiteraard is dit ook een plaats waar massaal steenbolk aanwezig is en het duurt dan ook niet lang of de eersten doen mijn hengeltoppen al rammelen.

Luc op de Oosterschelde

Die bolken zijn op korte termijn wel groter geworden en ik vang er zelfs eentje van 27,5 cm wat volgens mij in Oosterscheldenormen niet mis is.

Luc op de Oosterschelde

Luc op de Oosterschelde

tja ik was blij om eens te kunnen gaan vissen maar je wordt het algauw zo moe als koude pap die steenbolken, inwerpen en rammelen die toppen. En ik moet zelfs mijn fishfinder uitzetten wat ik krijg het op mijn heup van dat gepiep. Opvallend is dat ik nu geen enkele wijting heb gevangen hier. Meerdere zeilboten scheuren langszij met wapperende zeilen en ze groeten me. Allen met blije gezichten van dit mooie najaarsweer vermoed ik dan . Er komt zelfs eens een bruinvis aan de oppervlakte kort in mijn buurt. Toch leuk zo een dage op het water. Dan plots een langzame doorbuiger, en een flinke kreeft hangt als het ware aan een half opgepeuzelde steenbolk maar lost net voor ik hem kan scheppen. Jammer het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Ik vis hier nog wat verder en wacht tot de stroming er terug goed inkomt om te verkassen naar een andere stek met het oog op wat platvis of wijting. Geloof het of niet, net als de stroming er inkomt haak ik dan toch nog een kreeft. Achteraf is gebleken 575 gr , niet te groot maar wel lekker en nu al op weg naar de riool 🙂

Luc op de Oosterschelde

Met mijn laatste zagers krijg ik dan toch nog een mooie aanbeet die resulteert in een gulletje in triplet met , ja , natuurlijk 2 bolken. Het gulletje is net ondermaats en gelukkig net vooraan in het lipje gehaakt en ik ben dan ook blij dat hij na het vrijlaten onmiddellijk de diepte in gaat.

Luc op de Oosterschelde

Dan is het tijd om te verkassen en de leeglopers verder op te vissen op schar of wijting. Na 10 minuten zijn de haken hier leeg gevreten en het duurt eigenlijk te lang voor het eerste scharretje boven komt. Nadien komt er dan toch sporadisch een platvisje boven maar ze zijn klein ,kleiner, kleinst. Het aas is er dan ook in een mum van tijd door.

Luc op de Oosterschelde

Ik verkas dan nog eens , nu terug korter tegen de haven aan, waar ik bij vertrek een 6 tal bootjes had zien liggen om het daar eens te proberen met het diepvriesaas . De eerste aanbeet hier resulteert in de enige wijting van de dag die ik vang, een maatse maar ontiegelijk dun fenomeen. Pffffff , wat doe je daar nu mee. Helaas heeft ie het niet gered, de meeuwen waren hem iets te snel af.

Luc op de Oosterschelde

Hetgeen hierna nog volgt zijn ondermaatse scharretjes gevolgd door nog een botje en dan uiteindelijk toch 1 net aan de maatse schar.

Luc op de Oosterschelde

Luc op de Oosterschelde

Om 17 uur besluit ik om binnen te varen en te profiteren van het uitzonderlijk warm weer om mijn boot nog eens te poetsen voor ze het water in de haven afsluiten voor de nu wel snel aankomende winter . Andere vissers die langs de steiger voorbij komen vertelden mij ook over de mindere vangsten vandaag. Maar mij deert het ditmaal niet, mooi weer gehad voor de tijd van het jaar, een visje gevangen en eens lekker uitgewaaid. Als mijn boot netjes is gepoetst komt ook Rob van rover-seafishing naar binnen gevaren . Hij is in de voordelta gaan wedstrijd vissen en vertelde me dat het daar ook geen dikke pap was vandaag. Waarschijnlijk is dit te wijten aan het feit dat het gisteren door tij is geweest. Volledig voldaan en met opgeladen batterij keer ik weer huiswaarts en ik kijk er al naar uit om de volgende weekends terug op pad te gaan.

Groeten, Luc

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

5 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > oktober 20, 2014

  Antwoord

  Hoi Luc,
  weer lekker gevist. Ik weet niet of jij de bolken mee neemt? Zulk formaat is best goed om te eten, alleen ik lust ze niet, dus bij mij gaan ze retour!
  De kreeft was weer het toefje op de room!

  Groetjes Peter

 2. zeehondentemmer > oktober 20, 2014

  Antwoord

  Hoi Luc,
  Jij bent toch weer lekker er op uit geweest en toch nog wat vis gevangen. Maar mooi weer gehad en dat is lekker mee genomen.Ook heeft jij mooie foto”s gemaakt.

  Groetjes Nico.

 3. Luc > oktober 20, 2014

  Antwoord

  Hey Peter ik heb de 6 grootste bolken meegenomen en er filetjes van gesneden. Met een deegje rond in de frituur zijn ze best wel lekker.
  Nico jij ook bedankt voor je reactie, het was inderdaad een prachtige warme dag waar we nu jammer genoeg lang gaan moeten op wachten vrees ik.
  Groeten aan allen
  Luc

 4. Raf > oktober 20, 2014

  Antwoord

  he luc
  mooie foto”s
  toch altijd weer leuk om zo met je bootje op de Oosterschelde te kunnen vissen.
  en nog een mooi kreeftje mee naar huis ook
  grts
  Raf

 5. Frank > oktober 20, 2014

  Antwoord

  hoi Luc,
  Veel klein spul maar toch weer een lekkere kreeft.
  mmmmm,
  groetjes Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *