Home Gastvissers Ook Ruwe Haai voor de Dinsdagploeg

Ook Ruwe Haai voor de Dinsdagploeg

Advertenties


Ook ruwe haai bij de ZBJ!!

Op een stille dinsdagochtend reed ik om 07.30 uur naar de Neeltje Jans. De “Big-Marlin” lag te wachten op zijn opstappers, maar er waren ook al passagiers aan boord. Mr. Gastel had mij voor iedereen stalen onderlijnen mee gegeven, om eens uit te proberen. Dus iedereen aan boord beschikt nu over deze superlijnen voor tong en haai! Te gebruiken bij veel stroom. Mart van Est ving er weer 4 gladde haaien mee.

Maar de verrassing vandaag was de mededeling van Dré Vriends dat hij het eens zou willen proberen op de ruwe haai. Hoe komt het toch dat zoveel wijtingen worden gevangen aan een onderlijn, terwijl de staart en de romp er soms afgebeten zijn?

Dus stoomden wij om 08.15 uur op naar de ZBJ. Op plaats 4 en 5 stonden Mart en ik. Ik had de hengel van de schipper al in gebruik, maar dat bleek later een vergissing. De schipper ging mee vissen! Afijn, ik heb daar nog een poosje gestaan, maar werd spoedig “afgelost” door Dré. Mart en Dré hadden een stalen onderlijntje gemonteerd, omdat de ruwe haai wel tandjes heeft en in no time een wijting of makreel door midden bijt.

De rest van de opstappers hielden zich bezig met het vangen van gladde haai, wijting of schar. De wijting wordt wel wat groter, maar de schar is nog klein. Toch valt het nog niet mee een echt mooi maaltje maatse wijtingen te vangen. En zoals u weet: de schar heeft in Nederland geen minimummaat. Ook werd een enkele horsmakreel gevangen, ook wel marsbanker genoemd.

Marc uit het Belgische Bonheiden (bij Mechelen) was er eens goed voor gaan zitten en ving 7 haaitjes.

Ook Ruwe Haai voor de Dinsdagploeg

Ook Ruwe Haai voor de Dinsdagploeg

Ook Ruwe Haai voor de Dinsdagploeg

Zijn madame kan hier tevreden over zijn, want aan het einde van de dag bleek, dat hij ook nog eens de grootste vis had. De prijs voor deze onderlinge loterij werd door de schipper aan het eind van de dag uitgereikt. Een map met veel onderlijnen. Zelf mocht ik 6 gladde haaitjes binnen draaien.

Ook Ruwe Haai voor de Dinsdagploeg

Maar hoe verging het de mannen op plaats 4 en 5 van de boot? (Mart en Dré) Beiden kregen beten van kleine ruwe haaitjes, maar Mart was zo fortuinlijk om 2 van deze haaitjes ook aan boord te krijgen.

Ook Ruwe Haai voor de Dinsdagploeg

Het verschil met de gladde haai is snel te zien, zeker als je in de bek kijkt!

Ook Ruwe Haai voor de Dinsdagploeg

De grootte van de gevangen ruwe haaitjes lag juist onder de 70 cm. Een hele grote haak is dus nog niet persé nodig, maar je weet nooit wie er in de makreelflap hapt……………

Er werden vandaag weer 29 haaitje gemerkt (incl. de tope-haaitjes) Het mysterie is dus opgelost. Er komt m.i.v. dit jaar ook meer en meer tope de Voordelta binnen. Weliswaar zijn de meeste gevangen ruwe haaitjes nog klein, maar wie zegt dat er geen grote jongens zijn binnen gezwommen. Zonder het gebruik van stalen onderlijn maakt u geen kans en zult u zien dat u steeds alleen een kop aan uw haak zult zien. Daarnaast is een reel aan te bevelen, omdat een wat grotere ruwe haai een sterke rover is. Ook is de slip eenvoudiger/verfijnder af te stellen.

Of de ruwe haai de komende jaren een blijvende gast zal zijn, weten wij niet. Daarom is het volgens mij van groot belang dat niet alleen het haaienproject van Sportvisserij Nederland wordt voortgezet, maar ook uitgebreid qua aantal en ook, dat er een 2e traject komt voor de ruwe haai (tope).

Ruwe haaien zijn slimme vissen. Zij zwemmen niet “zomaar” van A naar B. Daar is vast een reden voor! En om dat wetenschappelijk te kunnen benaderen moet je wel een merkprogramma doen. Ik hoop dat Sportvisserij Nederland dit belang ook ziet en deze “toegeworpen handschoen op neemt”.

Het was weer een zonovergoten dag met mooie vangsten wat betreft de haai. En voor Leo: van harte beterschap als je dit leest.

Kamperland, 23 juli 2013/Ben Biondina

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *