Home Strand en kantvisserij Op de Botlek, vissen op Tong, zei de gek

Op de Botlek, vissen op Tong, zei de gek

Advertenties

Deze nacht stond er sinds lang weer eens tongvissen op het programma en in eerste instantie had Niels(nieuwe schrijver)gevraagd of we samen konden vissen, wat op zich erg leuk is, maar door omstandigheden kon hij deze nacht niet van huis en daarom is hij gisteren op de Baars gegaan overdag. Ik dacht bij mezelf, dan stuur ik Henk, 1 van de Limburgers een mailtje, of hij mee wil, hij zit zonder vismaat, maar helaas niets van gehoord, waarschijnlijk kijkt hij niet vaak in zijn gmailadres?

Vrijdag waren we vanwege mijn vrouw haar verjaardag in Kapelle, om dit te vieren bij Caisson, een motel/restaurant en omdat we toch in de buurt waren, maar gelijk om mosselen en 8 ons kweekzagers bij  Dixhoorn bootverhuur en zeeaas en nu lees ik toevallig in een reactie op het baars verslag, dat er niks boven het zelf steken van zagers gaat, tja voor je portemonee, zeker, maar voor het tongvissen, ik heb altijd de beste vangsten met kweek en dat zou Sjakie moeten weten, 2 maal met mij mee en 2 maal super gevangen met kweek, meer dan ooit en ook Henry was daar de allereerste maal bij. Voor bot en andere vis en voor Denemarken, kies ik ook zeker eerder voor steek, dan voor kweek.

Ik zeg niks van zelf gestoken zagers, als ze klein zijn en dan wat langer in de turf, ook prima, maar toch, er zit een speciaal geurtje aan kweekzagertjes en een paar keer door de zager prikken met het haakje en walla, een geurspoortje.

Maar goed, afgelopen ochtend om 1 uur richting de stek getogen en het blijkt wel dat de nacht voor het ongedierte is en voor mij natuurlijk, niemand te zien, ja wat ratten onder het vissen en ik begin 1 uur voor hoogwater en er gaat nauwelijks drift naar links en meteen staan er 2 toppen uitbundig te klapperen, botjes denk ik, maar tot mijn verbazing, 4 vissen op 2 hengels, waarvan 2 maatse tongen, 1 ondermaatse en een botje, geen slecht begin, zou ik zeggen.

Op de Botlek, vissen op Tong, zei de gek

Op de Botlek, vissen op Tong, zei de gek

Dan komt toch de onvermijdelijke stroming naar links en is het wachten en op tijd ophalen en het aas wat er grotendeels aanblijft, verversen, dat ziet er niet meer uit, na het inhalen, totaal kleurloos, dit is ook het geval met leeglopers en steekzagers, gewoon op tijd verversen. Ik was al 2 keer eerder op de tong geweest, 1 maal met 1 tong, nog te vroeg en de 2e maal op het havenhoofd in Vlaardingen en 19 tongen, helaas maar 4 aaan de maat. Daarna besloot ik mijn onderlijnen nog verder aan te passen, rode amnesia 18,6kg hoofdlijn, in plaats van transparant of zwart en aan de haaklijntjes is er bijna geen lengte meer over en achteraf, had ik dit eerder moeten doen! Geen enkele maal verward en wat is er nou erger, dan met jezelf in de knoop te zitten, omdat die haaklijntjes van gevlochten lijn telkens in de knoop waaien of draaien? 5 – 7 cm en langer zijn ze niet meer.

Dan valt de stroming weg en is het inmiddels al aan het dagen, om een uur of 4, met het vele licht van de havens en ineens zijn ze er massaal, beet op beet, veel ondermaats en veel in enkeling en die zet ik vandaag niet in de picture, alleen doublet of speciale vis. En doubletten heb ik gevangen, maar liefst 8 stuks. De tong was niet echt groot, geen tongenflappers erbij, maar toch nog enkele van 32 cm en dat is toch een lekker formaat om te bakken.

Op de Botlek, vissen op Tong, zei de gek

Op de Botlek, vissen op Tong, zei de gek

Tussendoor nog een snoekbaarsje, gewoon aan de zager.

Op de Botlek, vissen op Tong, zei de gek

En potverdorie nog een bot en ik was daar weer superblij mee!

Op de Botlek, vissen op Tong, zei de gek

Ik dacht toch dat Henry en Sjakie, nou inmiddels al die Brabantse lekkernijen wel weg gevangen zouden hebben?

Als het licht is geworden, gaat het even helemaal loos! Op mijn linker hengel, die iets korter licht, ivm het in de war komen, telkens een tongetje en meestal ondermaats en op mijn rechter, die zo ver als mogelijk is, met 3 haken, vaak een doublet tong en veel maatse er bij!

Op de Botlek, vissen op Tong, zei de gek

Op de Botlek, vissen op Tong, zei de gek

Op de Botlek, vissen op Tong, zei de gek

Op de Botlek, vissen op Tong, zei de gek

Tegen 7 uur, als ik juist een paar foto’s op facebook plaats, dat het goed blijft gaan, is het ineens klaar, het bekende fenomeen een paar uur na hoog, snoeiharde beten, waar van je zeker bent dat hij hangt, zelfs in je hand voel je hem nog bijten, maar helaas, pindakaas en al snel is het tegen 8 u en nog steeds hetzelfde en ik besluit er de brui aan te geven. Als ik blijf staan tot laag, zal ik waarschijnlijk nog wel wat vangen, maar mijn vrouw moet om 11u weg en er komt een pakket thuis, dus…

Thuis nog een foto van de vangst.

Op de Botlek, vissen op Tong, zei de gek

14 maatse tongen voor de pan, die niet kapot kan en zeker zoveel retour, wat zitten er toch kleine tongetjes, echt klein!

Was weer een leuke sessie!

Groetjes Peter

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

13 reacties

 1. Henry > juli 15, 2019

  Antwoord

  Hey Peter,

  Eindelijk weer een kantvangstverslag van de meester visser himself, dit keer ’n niet vanaf het Deense water maar gewoon in ons eigen vertrouwde kikkerlandje. En wat voor ’n verslag, mooie foto’s met ’n humoristisch gebracht visavontuur over deze geweldige tongenvangst, wat was ik daar graag bij geweest doch helaas… morgen weer naar het ziekenhuis!! Wat betreft het zelf steken van aas, dit is mijns inziens inderdaad puur om het kostenplaatje van onze visdag te drukken, er zijn zeker plekken waar je Super aas kunt kopen. Uiteraard wil ik je vanaf deze plaats ook nog proficiat wensen met de verjaardag van Marianne, hopelijk hebben jullie er samen ’n leuk dagje van gemaakt.
  Na het lezen van zo’n prachtige vangst begint het bij mij steeds meer te kriebelen!
  Groetjes, Henry
  Groetjes, Henry

 2. Peter(Fishguppy) > juli 15, 2019

  Antwoord

  Hey Henry, visvriend, ik en ik denk ook, de andere lezers, hopen dat je snel weer aan de waterkant kunt vertoeven, samen met je trouwe maatje, dat we weer kunnen genieten van jouw super leuke verslagen, met veul of minder veul vis!
  Sterkte en beterschap en ik geef het door aan ons Marian.

  Groetjes Peter

 3. hugo > juli 15, 2019

  Antwoord

  Hallo Peter,

  Dit noem ik vissen man!! wat een vangst,en je hebt nog de tijd om er mooie foto’s van nemen.Als ik jou verhalen lees lijkt alles zo simpel maar dat is het natuurlijk niet,het is je kennis om op tong te vissen dat jou zo bijzonder maakt in deze tak van de hengelsport.Respect man meer kan ik hier niet aan toevoegen.

  Groetjes Hugo

 4. Peter(Fishguppy) > juli 15, 2019

  Antwoord

  Dank je Hugo, maar ik vind toch dat jij het ook niet slecht had gedaan!
  Ik vis altijd met 4 onderlijnen, zodat ik veel sneller ben, omdat de reserve onderlijnen al beaast zijn, als ik de vis uitdraai en dan snel inwerpen en een selfie met alleen de onderlijn met vis, heel gemakkelijk!

  Groetjes Peter

 5. jack Jozen > juli 15, 2019

  Antwoord

  Hoi Peter dat was weer een nacht die je normaal alleen in films ziet,wat geweldig ik zie het al voor me omdat ik het ook al een paar keer samen met jou heb mogen beleven,en met die kweekzagers dat klopt wel zou je die reuk niet in potjes kunnen kopen Ha.De foto,s zijn ook weer perfeckt.Wat een vissen he mooi maatse ,ik hoop dat mijn maatje vlug opknapt en dat de lezeres ook weer van onze beleeffenissen kunnen genieten.Hierbij ook onze Hieperdepiep Hoera voor Marian der verjaardag Tonny en Jack.

 6. Nico > juli 15, 2019

  Antwoord

  Hoi Peter. Wat een mooie tongen heb jij er weer uitgedraaid en met zeer mooie foto’s er bij. Natuurlijk ook een prachtig verslag om te lezen mooi man. En Henry heel veel beterschap toegewenst en hopelijk sta Jij ook zo snel mogelijk aan de waterkant om je hobby uit te oefenen.

  Groetjes De Zeehondentemmer.

 7. Peter(Fishguppy) > juli 15, 2019

  Antwoord

  Dank je vrienden.
  Groetjes Peter

 8. Rob > juli 15, 2019

  Antwoord

  Hey Peter,
  Mooi verslag weer en mooie foto’s van de tongen.
  Ik vroeg me al af waarom je niet met steekzagers viste,maar het antwoord staat al in het verslag.

  En nu weet ik ook waar de naam Botlek vandaan komt.Je hebt zeker ook een paar keer met je haakje in die overheerlijke botten geprikt,ha ha.

  Je vriezer zal intussen wel uitpuilen van de vis,dat wordt dus weer veel vis eten voordat je weer naar Denemarken gaat.
  Groetjes,Rob

 9. Peter(Fishguppy) > juli 15, 2019

  Antwoord

  Hey Rob, steekzagers gaan ook wel, maar liefst klein en niet te vers, maar er gaat niets boven kweekzagers, 1 per haak, daarom vis ik ook 8 ons op, op 1 keer.
  Vis eten doen we altijd veel en die is nooit helemaal op bij ons, alleen al van 4 keer per jaar Denemarken, komt er genoeg binnen en je weet ik ben een ras echte panvisser.
  Groetjes Peter

 10. Rob > juli 15, 2019

  Antwoord

  Ik snap het Peter,tong heeft maar een kleine bek,dus kleinere kweekzagers zijn dan inderdaad geschikter.
  Heb je in Dk weleens tong gevangen?Ik was altijd in de veronderstelling dat ze daar niet voorkwamen.Maar zo’n 2-3 geleden zag ik beroepsvissers terug komen met echt joekels van tongen,ruim boven de 40 cm.
  Maar heb nog nooit over tongvangsten met de hengel gehoord of gelezen,jammer genoeg.

 11. Frank > juli 15, 2019

  Antwoord

  Hoi Peter,
  Weer goed bezig makker, het tongenbestand zal dit jaar weer een flinke klap krijgen als je zo door doet.Top.
  Groetjes Frank.

 12. Eldert > juli 16, 2019

  Antwoord

  Wat een verslag. Geweldig. Meer kan ik er niet over te zeggen.
  Groeten,

 13. Stefan Groenheide > juli 16, 2019

  Antwoord

  Super gevist hoor Peter, je verdient het ook gewoon, zo veel aandacht je besteed aan aas en materiaal en aas en het juiste getij, als jij ze niet vangt, vangt niemand ze, volgens mij! Mooi verslag van gemaakt met mooie duidelijke foto’s, dus weer genieten voor alle lezers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *