Home Gastvissers Rico, vissen aan Oost Funen, Denemarken

Rico, vissen aan Oost Funen, Denemarken

Advertenties

Na 22 jaar met de vliegenhengel gevist te hebben, dit jaar besloten om het zeevissen weer op te pakken. En tijdens het lezen van de vangstberichten op de website van Peter zag ik dat hij veel ervaring heeft met het vissen in Denemarken.

De stekken waar Peter vist op het eiland Funen, herkende ik wel, want ik kom al 21 jaar op Funen om te vissen op zeeforel.

Maar goed, heel weinig ervaring met de zee hengels. In een grijs verleden, in de wintermaanden wel veel gevist op gul, in de Nieuwe Waterweg en vanaf het strand. Maar vissen op bv schar, en in de zomer op tong deed ik eigenlijk nooit.

Dus een vakantiehuisje geboekt in Nyborg voor 2 weken in juni.

Ruim daarvoor de nodige keren gemaild met Peter en van hem echt een hele berg, voor mij onmisbare informatie gekregen. Peter nogmaals dank daarvoor!

 

Voor de 1e week kweekzagers uit Nederland meegenomen en de nodige gezouten pieren.

Voor de 2e week op zoek naar levende zagers in Funen, dat bleek gelukkig geen probleem, Topsy Baits levert elke donderdag kweekzagers aan de hengelsportwinkel “Go Fishing” in Odense. De zagers zijn wel iets duurder dan in Nederland, ongeveer 9 euro voor 80 gram zagers, maar de kwaliteit was prima.

Ook in de haven van Nyborg zit een winkeltje die zagers en wat vispullen verkoopt. Ik ben daar niet geweest.

Verder kun je terecht voor zagers en zeepieren in Kerteminde. Daar staat een automaat waar je voor 30 kronen (ca € 4,-), een bakje zagers of pieren kan kopen.  In zo’n bakje zit dan ongeveer 35 á 40 gr zagers. Ook van uitstekende kwaliteit. Zeepieren heb ik niet gekocht.

Wel zelf gelijk verpakken in kranten met turf, want zagers worden hier verpakt in een soort kleine plastic salade bakjes.

 

Het vissen was ronduit fantastisch. Ik heb voornamelijk gevist op de pier bij Knudshoved, waar de vangst voornamelijk bestond uit schar en af en toe een bot. Schol was de grote afwezige, ik heb in de 2 weken slechts 1 maatse schol gevangen, misschien is juni iets te laat voor schol?

Er zat heel veel ondermaatse vis, maar ik heb uiteindelijk een mooie hoeveelheid diepgevroren maatse scharren mee naar huis genomen.

Op schar zit overigens geen minimummaat maar ik vind 23 cm een mooi formaat.

 

Uiteraard zijn er ook de nodige gepen meegegaan voor in de rookoven. Die zijn goed te vangen bij Måle strand, boven Kerteminde, waar trouwens ook de nodige platvis te vangen is.

De 2 pieren bij Nyborg, Knudshoved.

Veel tripletten en doubletten op de pier van Knudshoved.

Op de pier bij Knudshoved, niet het meest idyllische uitzicht, maar het vissen is zo de moeite waard

De enige schol die aan de maat was.

Volop schar, veel klein spul maar ook hele mooie.

De andere pier bij Nyborg aan de kant van het cursuscenter, hier slechts 1 x keer gevist, heel veel vuil (zeewier) aan de lijnen en enkele onderlijnen verspeeld. Uiteindelijk 2 botten en 3 mooie scharren meegenomen.

Af en toe een klein gulletje

Måle strand, boven Kerteminde, waar je heerlijk met het hele gezin van vertoeven voor een dagje strand. Er zat nog volop geep, maar ook hier de nodig schar en bot gevangen.

Geep vang je hier goed aan de zager met een dobber, of aan silkekrogen met een bombarda. Maar ook met een lepel voorzien van silkekrogen, ipv een haak vang je volop geep.

Verse eitjes kopen, onderweg naar Kerteminde

Bij Måle strand deze pieterman nog gevangen, omdat ik ze regelmatig op de markt zie liggen, heb ik deze meegenomen om te proeven. Ze zijn heerlijk en de smaakt lijkt een beetje op die van tong.

 

Ik kijk nu al uit naar volgend jaar Funen, maar ik hoop eerst wat tong te vangen in Nederland.

Groeten Rico

 

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

11 reacties

 1. Fishguppy > juni 20, 2023

  Antwoord

  Ha Rico, ben echt blij met dit mooie en vooral informatieve vangstbericht met de nodige foto’s!
  Wat je schrijft klopt allemaal, over de pieterman, vooral vers gebakken echt een aanrader, komen ze uit de vriezer, vallen ze een beetje tegen. Onderweg bij de soms vele kraampjes, kun je groenten, fruit en potjes gevuld met zelf gemaakte Jam en Honing en nog veel meer kopen.
  Denemarken is een prachtig visland, wat ik dit jaar helaas 2 maal heb moeten annuleren, door omstandigheden, een derde maal is geboekt en naar nader besluit gaan toch de hengels mee!
  Helaas zat er geen horizontale foto bij, voor de kopfoto, waar je zelf ook op stond, maakt verder niet uit.

  Wat de maat van de schar betreft, is in Nyborg en omstreken 25 cm en in sommige delen van Denemarken 23 cm, maar vrij is de schar nergens, om mee te nemen, alleen in Nederland bij mijn weten of iemand moet er anders over denken. Voor een volgende maal, de bekeuringen zijn fiks en gelukkig lees ik niets over controle.

  Jammer dat de schol veruit afwezig was.

  Jij zou een aanwinst zijn voor onze site als schrijver en ook leuk dat je uit de Europoort komt en mocht je besluiten om met regelmaat te willen schrijven, kun je het me laten weten, dan hoor je wat je dient te doen!

  Ik heb genoten van je verslag!

  Grtjes Peter

 2. Leen > juni 20, 2023

  Antwoord

  Hoi Rick
  Ik ben niet bekend met vissen buiten Nederland
  Maar het is een prachtig verslag met mooie foto’s
  Groetjes.leen

 3. ies > juni 20, 2023

  Antwoord

  Hey Rico, Dit noem ik een heerlijk gedetailleerd vakantie verslag, Je kunt zien dat je echt genoten hebt en ja we worden gewoon jaloers als je de vangsten bekijkt. Hier is het tot nu toe alleen sprokkelen.
  Veel succes bij je volgende sessie.
  Groetjes Ies

 4. Nico > juni 20, 2023

  Antwoord

  Hoi Rico. Man wat een prachtige foto’s genomen en ook van de vissen die je heb gevangen. Hier zullen veel vissers van dromen en dan ook verschillende vissen die je heb gevangen. Nog een fijne vakantie daar toegewenst met veel rammelende toppen er bij.

  Groetjes De Zeehondetemmer.

 5. Martijn Boone > juni 20, 2023

  Antwoord

  Wat een mooi vangstbericht met geweldige foto’s! Prachtig! Dat zou voor mij ook eens een mooie bestemming zijn om met de camper naar toe te gaan… ik heb eens zitten kijken op internet, dan kom ik uit bij Nyborg Strandcamping, heb je daar ervaringen op die camping, of Peter, zou dat een leuke camping zijn om met een camper daar te staan? En dan niet alleen voor mij, maar ook voor kleine kinderen van 6 en 8 jaar, of is er voor hun niet veel te beleven? Of zou ik beter daar eens samen met een visser naar toe kunnen gaan en zonder kinderen? Dat is het dichtste bij die Pieren toch waar Rico op gevist heeft? Lijkt me een mooie plek om te vissen. En kun je daar in de zomer ook wat vangen of moet je er eigenlijk in het voorjaar zijn? Groetjes Martijn

 6. Peter(Fishguppy) > juni 20, 2023

  Antwoord

  Martijn, ikzelf verbleef altijd op Sommerbyen, de vakantie wijk naast strandcamping Nyborg, prima uitvalshoek om naar Nyborg te gaan shoppen, of eten. Ik weet alleen niet of de camping voorzien is van een vriezer voor de vis? Wel op loop afstand van Knudshoved, voor een wandeling.
  April, mei en begin mei is absoluut de toptijd voor de visserij, al kan september tot november er ook goed zijn bij een gematigde zomer.
  Voor de kinderen een prima camping met zandstrand en speel gelegenheid.
  Grtjes Peter

 7. Martijn Boone > juni 20, 2023

  Antwoord

  Mooi Peter,bedankt voor je reactie. Het is altijd nog eens een droom om op visvakantie te gaan, wie weet…. Misschien voor Eldert ook wel een droom om een weekje daar te gaan vissen……..

 8. Eldert > juni 20, 2023

  Antwoord

  Ha Rico
  Dit is een verslag om van te kwijlen. Heerlijk om zo iets te lezen. Daar kan de Nederlandse visserij niet tegen op . Aan de ene kant misschien maar goed ook want dan gaan die mannen uit den Haag zich er vast mee bemoeien . Kunnen we daar weer belasting over gaan betalen.
  Ik hoop dat je nog veel mag gaan vissen en dat je van iedere visdag dan een verslag schrijft . Nogmaals , genieten man.
  Groeten Eldert

 9. Stefan > juni 21, 2023

  Antwoord

  Hoi Rico, prachtig verslag van de visserij in dat mooie land, ben er zelf ook paar keer geweest. Veel informatie en mooie foto’s waardoor het lekker weg leest.
  Groeten, Stefan

 10. Peter(Fishguppy) > juni 21, 2023

  Antwoord

  Beste allemaal, die geïnteresseerd zijn in Denemarken, om er eens te vissen! Ik ben jaren in de veronderstelling geweest dat de maten van de vissen om mee te nemen voor consumptie vast waren, zoals Bot 25,5cm, Schol 27cm, Schar 25cm, Wijting 27cm, maar daar schijnen nogal verschillen in te zijn, vooral afhankelijk van het water of gebied waar je vist en ditmaal moet ik Rico gelijk geven, er is geen maat van Schar waar Rico heeft gevist.

  Dus een kleine rectificatie op mijn eerdere reactie op dit verslag!

  Wij zijn geen site die alleen gericht is op het vissen in Denemarken, dat is er een klein onderdeel van.
  Rico heeft mij documenten toegestuurd van 2023 over de beperkingen en maten en waar geen maat op zit, dus wil je eens gaan vissen in Denemarken, kun je via mail deze documenten op vragen aan mij en dan stuur ik ze je toe, met dank aan Rico!!

  Grtjes Peter

 11. Willem Klopman > september 13, 2023

  Antwoord

  Vandaag 13-09-2023 op de pier bij knoutshovet gevist op de zelfde plaats als Rico dit wist ik door de foto. Maar binnen 3 minuten waren elke keer mijn haken leeg gegeten. Zagers daar viste ik mee. Iemand enig idee hoe dat komt. Ik ben een leek op dit gebied.
  M.v.g
  Willem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *