Home Gastvissers Ruwe haai, de toekomst?

Ruwe haai, de toekomst?

Advertenties


Ruwe haai op de Oosterschelde! Wie mist zijn haak? Een heel ander bericht, dan jullie van mij gewend zijn! Eigenlijk is het ook geen vangstbericht! Want ik heb niets gevangen. Maar…………..

Ik heb al enkele jaren een prima contact met een beroepsvisser op de Oosterschelde. Vaak wisselen wij vangstgegevens uit en filosoferen waarom de vis zich niet laat vangen of waarom de vis zo traag bijt etc. etc. Deze beroepsvisser vist op kreeft, harder en zeebaars en doet dat op een visvriendelijke methode.

Enkele maanden geleden belde hij mij. Hij had twee haaien gevangen. Een gladde haai en een –dacht hij- ruwe haai van zo’n 1.30 meter. Ik meteen er op af. Ruwe haai? Maar inderdaad, de tandjes waren vlijmscherp en de vis had alle kenmerken van een ruwe haai. Die worden toch in Engeland gevangen? Toch niet bij ons?

Een paar weken later las ik in Zeehengelsport dat de weervisserij ook een ruwe haai had gevangen, maar ook Peet Bogaart, een sportvisser (met boot) uit Steenbergen. En niet zo’n kleintje! 1.65 meter en een gewicht van meer dan 20 kg. Je zult die maar aan de lijn hebben!

In de tussentijd was ik gast aan boord van de beroepsvisser en zag hem zeebaars en harder vangen. In het net zat ook een enkele stekelrog. Ook zag ik grotere roggen op de zeebodem zwemmen en zag er een kans uit het net te komen, die een geschat gewicht had van meer dan 10 kg. Allemaal prachtig natuurlijk.

Tot afgelopen vrijdag. Ik was uitgenodigd voor een bruiloft in de familie en mijn vrouw had mij dringend gevraagd mijn telefoon uit te zetten, omdat het mij al eens overkomen was, dat midden in een “plechtigheid” dat ding ging piepen. Het beste is dan meteen “afkeurend” naar je buren te kijken, maar ja, als even later dat ding bij jou uit je broekzak komt……………..dan voel je je niet “prettig”. Telefoon uit dus.

De volgende dag belde mijn maat. Hij had mij nog gebeld of ik zin had om ’s-avonds mee te gaan met zijn boot. Vissen met het net. Ja, dat had ik dus gemist. Maar was dat erg? Ja, dat was erg!!!!.

Hij had die nacht 5 ruwe haaien gevangen. De grootste 1.65 meter, met een gewicht van 25 kg! Maar ook één van 1.55 meter, 1.53 meter etc. etc.

Ruwe haai, de toekomst?

Ik ben gaan kijken en ik wist niet wat ik zag. Vijf grote ruwe haaien waren in zijn net gezwommen.

Ruwe haai, de toekomst?

Ruwe haai, de toekomst?

Dit keer heeft hij de haaien bewaard voor Naturalis uit Leiden, maar de volgende keer gaan ze levend terug. Eten kun je ze niet. Op de vismijn noemen ze deze vissen: pishaaien. Omdat de haai een vreemd luchtje heeft die je doet denken aan een WC die enkele dagen niet is schoongemaakt.

Maar het mooiste komt nog. In de grootste haai zat nog een haak. (zie foto). Een 10/0 ??? met een nylondraad er aan van 100/100 mm of te wel: 1 mm. Maar niet dik genoeg voor deze jongens om even de nylondraad aan gort te bijten. Op de foto zie je de haak links en vervolgens heb ik er zelf haken bijgelegd.

Ruwe haai, de toekomst?

Met de kleinste vangen wij schar, schol, bot etc. Gebruik voor het vangen van deze jongens dus altijd een staaldraadje. Maar: wie mist deze haak?

In de Oosterschelde komen tegenwoordig gladde haaien en gevlekte haaien voor. Bij Shark-a-tag werden er een kleine honderd gevangen. Maar………………gaan wij in 2013 ruwe haaien vangen van 1.65 meter en groter? En wie breekt het record van Peet Bogaart?

Zeeland wordt een haaienland. Nergens in Nederland zie je zoveel haaien en ruwe haaien. En vang je makreel? Bewaren! Een prima aas voor de ruwe haai. In mijn dromen zie ik al haaien in de Oosterschelde van 3 of 4 meter. Big-game fishing op de Oosterschelde. Flauwekul natuurlijk, maar had je mij 10 jaar geleden willen geloven als ik toen had gezegd: er is ruwe haai in Zeeland?

Dus zoute vissers van Nederland. Probeer je geluk volgend jaar en vis in de Oosterschelde op de ruwe haai!!!

Vriendelijke groet, Ben

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

17 reacties

 1. Peter(fishguppy) > september 11, 2012

  Antwoord

  Hoi Ben,tjeetje, wat een beesten!
  Hoop eerlijk gezegd niet dat zulke in mijn getuig bijten!
  Ik houd het liever bij de gewone vis, maar dit is persoonlijk.

  Groetjes peter

 2. Bert Van Dyck > september 11, 2012

  Antwoord

  Ik zal ze er zondag eens gaan uitsleuren…nee even serieus, jaren geleden ving ik men eerste gladde haai. Hier werd nog het ganse seizoen ( lees ook nog volgend seizoen ) over gesproken. Wanneer er nu eentje aan boord komt is het van: ah tof maar had liever andere vis gehad…

  Als deze afkomstig zijn van de Oosterschelde? Dan denk ik te weten van wie de haak afkomstig is 😉

  Groetjes en Vang Ze

  Bert

 3. Bert Van Dyck > september 11, 2012

  Antwoord

  @Peter Zo een ruw haaitje mag wel in mijn haak bijten hoor ! Wat een zalige sport moet dat beestje niet geven ?! Maar uiteraard mogen ze nadien wel terug, met of zonder vinger 😉

  Groeten en Vang Ze

  Bert

 4. Peter(Fishguppy) > september 11, 2012

  Antwoord

  Hoi Bert,
  wat ik meen te zeggen is, dat ik nooit ben berekend op zo’n beest, wat het materiaal betreft, ik vis nooit met een stalen onderlijn en zal het niet gaan doen ook, vind het nu ook niet de moeite lonen, om gericht op gladde haaitjes te gaan richten, omdat de bijvangst ervan steeds normaler begint te worden, 2 jaar geleden 4 op de oosterschelde, vorig jaar 6 buitengaads en dit jaar al 7 en wie weet hoeveel er nog resten, als de watertemp. zo hoog blijft?
  Ik vang persoonlijk liever een mooie tong, gul en zeker een zeebaars!

  Groetjes peter

 5. Bert Van Dyck > september 11, 2012

  Antwoord

  He Peter

  Ik deel je mening volledig, ik bedoelde alleen maar als je zo een beest je nylon onderlijn ziet/voelt afbijten dan overweeg je toch om met 1 hengel/dobbermontage met stalen onderlijn eens een poging te wagen…Ik toch in ieder geval.

  Grts

  Bert

 6. Werner > september 11, 2012

  Antwoord

  Ik weet eigenlijk niet wat ik ervan moet denken, bij mij komen er veel vragen op.
  Waarom nou ineens zoveel haaien aan de Nederlandse kust?
  Komt het zoals gezegd wordt door de temperatuur?
  Heeft dit geen consequenties voor andere vissoorten?
  Waar haalden deze haaien eerst hun voedsel vandaan? enz. enz.
  Ik moet nog zien of we dit allemaal positief kunnen benaderen…
  De tijd zal het leren.

  Groeten Werner.

 7. Nico > september 11, 2012

  Antwoord

  Prachtig bericht Ben, waarvoor dank.

  Zulke berichten lees ik heel graag, jammer dat de haaien het niet overleefden, maar het feit dat de volgende zeker terug gaan, is een goede instelling.
  Volgend jaar toch maar eens een keer proberen. Van wanneer dateert de vangst eigenlijk Ben, was dat recent of eerder deze zomer?

  Groeten
  Nico opdebeeck

 8. Ben > september 11, 2012

  Antwoord

  Hallo allemaal,

  Leuke reacties! Maar nu mijn reactie: ik vind, dat je niet op ruwe haai moet willen vissen (en onder willen een streepje) als je met nylon vist. M.a.w. de kans is groot, dat hij de nylon door bijt en hij met een haak blijft zwemmen. Die zal er wel weer uit gaan, maar toch. 2 En de vangst was afgelopen vrijdagavond, dus zeer recent. 3. Zo’n haai vangen van 25 kg zou bij mij wel wat te weeg brengen.

  Vriendelijke groet,

  Ben

 9. Bert Van Dyck > september 12, 2012

  Antwoord

  @ Ben
  Die grote haak die erin is blijven zitten wil niet automatisch zeggen dat hier gericht mee op ruwe haai gevist is. Er zijn namelijk vissers die met dat soort materiaal gericht op grote baars vissen vanop de boot.

  Puntje 3 : bij mij ook man !

  Groetjes en Vang Ze !

  Bert

 10. Johan het (loze) vissertje > september 12, 2012

  Antwoord

  Als dit de toekomst wordt, heb je wel iets om over te praten op een feestje. Voor mij mag het!!, maar dan wel een paar foto’s en dan weer terug zetten.

  Gr.

  Johan het (loze) vissertje

 11. Ben > september 13, 2012

  Antwoord

  Hoi Bert,

  Gaaf hé, die haaien! Maar de haak zat wel in de bek van de haai, zou dat er toch niet op duiden dat gericht op de haai is gevist. En doen mensen dat?: ik bedoel op zeebaars vissen met 1 mm nylon en haak 10?

  vriendelijke groet,

  Ben

 12. Bert Van Dyck > september 13, 2012

  Antwoord

  @ Ben

  Ik weet dat er een hoop onderlijnen werden afgebeten terwijl ze opgehaald werden. Dit zou kunnen verklaren waarom de haak in de bek zat?

  En over die haak en lijn op baars: er zijn er die groot gaan ja!
  Ik heb dit uit goede bron, namelijk mijn eigen ogen.

  Groeten en Vang Ze

  Bert

 13. Ben Biondina > september 14, 2012

  Antwoord

  Hoi Bert,

  Ik heb begrepen van een zeer ervaren sportvisser dat de haak en de lijn er wel eens in Engeland in gekomen zouden kunnen zijn. Ik ga er volgend jaar wel op vissen, denk ik.

  Vriendelijke groet,

  Ben

 14. Peter(Fishguppy) > september 14, 2012

  Antwoord

  Hoi Ben,
  jou interessante bericht over de 5 ruwe haaien, heeft onze site, alleen vandaag al tientallen extra bezoekers gebracht, die nog niet eerder ons bezocht hebben, hopelijk zijn het blijvers!
  Onze dank daarvoor!

  Groetjes peter

 15. Ben Biondina > september 15, 2012

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Geen dank! Maar nieuws is het wel. Ik denk dat dit geen toeval meer is en dat de haaien volgend jaar zullen terug komen. Peter Dohmen (hoofdredacteur van Zeehengelsport) besteedt in zijn eerstvolgende nummer van Zeehengelsport uitgebreid aandacht aan de ruwe haai in Zeeland. Ik denk dat charterboten ook meer gericht zullen gaan vissen op de ruwe haai. Kortom: dit kan een hele leuke visserij voor de sportvisser worden!

  vriendelijke groet,

  Ben

 16. Ben > september 20, 2012

  Antwoord

  Hallo allemaal,

  Er komt zo zachtjes aan steeds meer informatie over de ruwe haai en ook Sportvisserij Nederland is geïnteresserd. Peet Bogaart heeft er al een gevangen van 1.67 meter en ik hoorde dat hij (en zijn maat) gericht op de ruwe haai vissen. Sportvisserij Nederland is naast de ruwe haai ook geïnteresseerd in rog. De vijf haaien die ik heb gemeld, zijn allemaal gevangen op nog geen meter (!) water.
  Deze winter ga ik dus stalen onderlijnen maken!

  vriendelijke groet,

  Ben

 17. Peter(Fishguppy) > september 20, 2012

  Antwoord

  Hoi Ben,
  ik denk dat wij en de lezers zeer geïnteresseerd zijn in jouw eerste melding van een vangst van je ruwe haai!

  Groetjes peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *