Home Gastvissers Tongenfestival 2015, Dag 1, door Alain Tulleneers

Tongenfestival 2015, Dag 1, door Alain Tulleneers

Advertenties

TONGENFESTIVAL

Dag 1 22 juli 2015

Voor de eerste dag was ik ingedeeld op de “LIMANDA” van schipper Arian,laatste aanwinst Vlissinger vloot. Ik had drie man ingeschreven,en een ervan Tonny moest uit Luxemburg komen,dus de middag ervoor overlegd met Odette en Hank Perréé en Arian. Dus Tonny van Luxemburg naar België laten komen,een paar weken geleden nog voor noppes die kilometers gedaan. Omdat we de E313 richting Antwerpen gebruiken altijd met een ruime marge onderweg. Bij het op schema liggen stoppen we een half uur rijden van Vlissingen ,gebruikmakend van de sanitaire voorzieningen en een bakkie met een appelflap.

Ruim op tijd aan de opstapplaats,daar lag nu tijdelijk een werkponton,waar de Limanda al lag afgemeerd. Alles aanboord getast,het bleek dat we met vijf vissers waren. We kregen ook nog het gezelschap van een fotograaf en journalist van VisBlad. Het was nu wachten tot de hele vloot was ingescheept,en we rond acht uur de grote sluis in konden. Voor dat dat zo ver was had de schrijvende pers al een boekje vol geschreven.

Na het schutten stoven de snelste boten op naar de beste tongstekken volgens hun mening,Wiesje en Limanda deden het rustiger. Het start signaal werd pas gegeven nadat de laatste boot had geankerd. Neptunus serveerde vandaag een wind 4 en schommelende boten,wat denk ik niet iedereen comfortabel vond. De fotograaf bij ons veranderde twee tinten bleker,maar het is goed gekomen.

Bij loting gingen wij drie Belgen naast elkaar bakboord,twee Nederlanders stuurboord aangevuld met de journalist. We kregen ieder een pakje pieren en zagers geleverd door Bijl.zeeaas.

Tongenfestival, Dag 1, door Alain Tulleneers

Het was ons eerste verblijf op de Limanda,comfortabele banken het zitvlak gedeelte bekleed met rubber,schuift niet. Schipper Arian heeft ons verwend met koekjes,worst,broodje met 2 ballen en regelmatig een lekkere jupiler.

Tongenfestival, Dag 1, door Alain Tulleneers

Omdat we op de hoogte waren over de mindere tongvangsten door de dag,werd toch met frisse moed er tegenaan gegaan. Haakjes voorzien van pieren en zagers en op hoop van zegen het estuarium in. Toen de ebstroom minder werd werden een paar visjes gevangen.

Tongenfestival, Dag 1, door Alain Tulleneers

Tongenfestival, Dag 1, door Alain Tulleneers

Tongenfestival, Dag 1, door Alain Tulleneers

De rest van de tijd was het aas aan doen dat van de haken werd verwijderd door zeespinnen. Toen de stroom eruit was stelde Arian voor om te verkassen wat met z’n allen werd goed gekeurd. Bij het begin van de vloed weer enkele visjes en zeespinnen nijd.

Aan stuurboordkant ving de Nr.1 twee maatse tongen.Nr.2 de journalist 1 tong 1 bot en 1 haaitje; Nr.1 ondermaats slipje Bakboord Tonny 1 tong de grootste aan boord 36 cm.

Tongenfestival, Dag 1, door Alain Tulleneers

en 1 onder de maat Isi en Alain geen vis De eerste keer sinds meer als tien jaar dat Neptunus ons dat flikt.

Boekhouding : Omdat alleen tong telt groter dan 24 cm.valt alle bijvangst af Met 6 vissers met 6 hengels 4 tongen

Tongenfestival, Dag 1, door Alain Tulleneers

Tongenfestival, Dag 1, door Alain Tulleneers

Bij het terug varen zag onze schipper hoe er zwarte rook kwam uit een van de motoren,Hank op de hoogte gebracht en deze zette de motor stop. Wiesje vervolgde zijn koers op één motor,terwijl wij achter hem bleven tot in de sluiskom. Voor de tweede dag had ik geboekt op Wiesje.Nu morgen mee op de Nautilus

Alain Tulleneers Lanaken 24-07-2015

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

3 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > juli 24, 2015

  Antwoord

  Nou Alain, ziet er weer florissant uit, culinair genieten, zo te zien! Jammer van de tegen vallende vangsten, maar dat komt wel goed!
  Ben erg blij, met deze reportage, dat we hiermee volledig op de hoogte zijn en hopelijk vinden meer lezers dit en geven leuke reacties, want je verdient het!
  PS, ben erg benieuwt naar dag 2.

  Groetjes Peter

 2. Alain Tulleneers > juli 24, 2015

  Antwoord

  het blijft vissen Peter
  Groetjes Alain

 3. Alain Tulleneers > juli 26, 2015

  Antwoord

  Ja Nico,dat lag in de lijn van de vangsten de laatste dagen ook vanaf het strand.
  Groeten Alain

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *