Home Zeevissen in Denemarken en buitenland Zalmvirus slaat toe,mijn verhaal.

Zalmvirus slaat toe,mijn verhaal.

Advertenties

Beste fishguppies,omdat ik meestal met Peter ga vissen hier in Nederland of Denemarken komt het er niet van om een verslag te schrijven over die trip,want dan doet de Master dat. De laatste jaren heb ik nog een paar andere tripjes gedaan en hiervan een eerste verslag.

“I have a dream” zij Martin Luther King maar die heb ik ook.Het begon met foto`s van Zalm in de visboekjes en YouTube filmpjes op de pc. Zalm,dat wil ik ook wel eens vangen en dat zou mogelijk zijn in bepaalde Deense rivieren.Had al 2 keer m’n neus gestoten in Zweden met vistrips naar de Vindelalven,daarom wil ik daar eens proberen en verdiep me in Deense rivieren en zalmvissen.

De Vindelalven in Zweden

Na nog wat snollen op het world wide web moest het er van komen.In 2020 net voor de corona miserie rijden de vrouw en ik naar Denemarken in de camper op vakantie.Daar moest natuurlijk een bezoek gebracht worden aan de zalmrivieren.Eerst naar de rivier Skjern welke door het dorpje Skjern stroomt,daar aangekomen een bezoek aan de Zpey lodge gemaakt. De jongens van de lodge zaten bij een kampvuurtje iets te vieren.Een mooie dikke zalm was de vangst van de dag.Ik keek men ogen uit,wat een vis,helaas geen foto genomen ik was even de kluts kwijt.Na de felicitaties vraag ik hoe,wat,welke vergunningen enz… .Willy een Duitse gast zij me wel op pad te helpen.Volgende dag naar de afgesproken plaats waar ik op Willy wacht. Hij heeft nog een verrassing en na het openen van de autokoffer komt er een grote grijns op z’n gezicht.Een Zalm in de ochtend gevangen.

Na de nodige info over vergunningen materiaal en tactiek nemen we afscheid.Ik moet nu zelf aan de slag en ga naar een grote hengelsport winkel waar ze me verder helpen met spulletjes en vergunningen.

Volgende dag ben ik er klaar voor en rijden we naar de rivier.Ik zet de camper in een hoekje van parking waar Sandra zich in het zonnetje zet en ik me prepareer voor het grote avontuur.Ik maak links en rechts nog een praatje met vissers om nog wat extra info los te peuteren en vertrek.

Vissen doe ik met een spinhengel van 3 meter en bind een condoomspinner van FC spinner aan de lijn.Er zijn wel regeltjes te volgen als je de rivier bevist. Zoals dat men werpt upstream maar stapt downstream na de worp met een spinhengel.Met een vliegenhengel werpt men downstream en stapt men ook downstream,nooit upstream lopen en vissen.Dit is om andere vissers niet te hinderen,men loopt op deze manier achter elkaar.Niet dat daar 100 man is maar zo hinder je elkaar niet.Kwestie van goede afspraken.Om alle regeltjes uit te leggen gaat te lang duren.Laat je goed inlichten voor je begint te vissen want men is zeer streng.

Na enkele uren gebeurt het,” BAM BEET “een ruk aan de hengel die ik stevig moet vasthouden,de molen giert als gek,een run van misschien wel 25 meter in 2 seconden stroomopwaarts, een jump,nog een jump,de vis keert om en neemt een spurt stroomafwaarts, Ik kan niet zo snel de lijn indraaien en deze valt slap.De vis is weg en ik blijf verbaast staan,dit duurde geen 10 seconden en sta te trillen op m’n benen,wat was dat.Ik voel iets raars door men aderen lopen.De adrenaline stroomt door men lijf.Het is gebeurd ik ben besmet.Een ernstige ziekte heeft me te pakken,het zalmvirus,ongeneesbaar blijkt uit onderzoek,geen spuitjes om te genezen,enkel vissen helpt.

Dit gebeurd me 3x tijdens 3 dagen vissen.Volgens de locals heb ik geluk en pech,maar het gebeurd meermaals dat de vis lost,dit komt door 1 van de regeltjes die toegepast moet worden “de haakmaat”. Haakje 8 zonder weerhaak is de maximale grote en dat is klein voor zo`n grote vissen. Ze zitten er wel,deze Deen uit Odense kwam ook voor de eerste keer zalmvissen en na 20 minuten staat hij terug op de parking met deze mooie vis.Andere komen al 5 jaar zonder een aanbeet te krijgen.Tja dat is vissen hé.

Na dit gezien te hebben wil snel terug gaan vissen natuurlijk.

De gevangen vis wordt verplicht aangeboden in het Laksens Hus waar men ze meet en weegt,ook wordt er een schupje plus een stukje staart afgeknipt voor onderzoek inverband het bestand en of er ziektes zijn.Er is ook een quotum over het aantal mee te nemen zalmen per jaar,dit varieert ieder jaar.Als dit cijfer bereikt is moet elke vangst direct terug gezet te worden.Deze zorgen voor de toekomst.

De Skjern.

Na nog een paar dagen vissen en fietsen in de streek rijden we naar het plaatsje Langa waar de Gudena stroomt.Hier vis ik nu niet maar krijg op Langacamping veel info,dat wordt iets voor een andere keer.Daarna naar de Omme A ,waar op zeeforel kan gevist worden.Dit is meer een beek en door de lage waterstand en te warm water gesloten voor vissen.

Hier zitten we de hittegolf uit die in Europa heerst.`s Morgens beetje fietsen `s middags relaxen onder een boom en dromen over die zalmen die ik gemist heb.

Nu dat we meer het binnenland gezien hebben is men hartje helemaal verkocht aan dit mooie land.Straks weer naar huis en nieuwe plannen maken.

Dit is het nu, ………

Groetjes Frank.

 

 

 

 

 

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

9 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > juni 2, 2022

  Antwoord

  Ha makker, leutig dat ge eindelijk de pen in de hand hebt genomen, je kan het wel en nog goed ook!
  Nou het vissen nog bijschaven en dan mogen we misschien snel jouwe eerste zien, van een meter+?
  Mooi geschreven makker!

  Groetjes Peter

 2. Gino > juni 2, 2022

  Antwoord

  Hoi Frank,

  ja de landen boven in het Noorden zijn stuk voor stuk prachtig .De mensen zijn er ook een stuk relaxer dan bij ons en worden niet snel zenuwachtig.
  Het zijn pracht vissen die zalmen toch…enkel moeilijk te vangen zo te horen aan dat kleine haakje . Heb zelf eens bezig geweest op wilde forel in Noorwegen (rondreis camper) op elk stukje water dat er op de verschillende campings liep op 3 weken 3 stuks toen .
  Jammer dat het vissen wat tegenviel maar je zal wel genoten hebben. Mooi verslag ervan gemaakt met prachtige foto’s.
  Succes nog verder en blijven schrijven !!

  grtjs Gino

 3. ies > juni 2, 2022

  Antwoord

  Hey Frank, Wat een heerlijk reisverhaal schotel je ons voor, geïllustreerd met mooie foto’s die de sfeer goed weergeven. Kan mij voorstellen dat je er over droomt zulke vechtersbazen te kunnen landen. Voor je volgende sessie meerdere aanbeten toegewenst, het landen van de vis is dan een kwestie van tijd.
  Groetjes Ies

 4. Nico > juni 2, 2022

  Antwoord

  Hoi Frank. Wat een mooie foto’s genomen van de prachtige omgeving. Ook een zeer leuk verslag er bij en ook met mooie foto’s . Nog veel succes voor de volgende keer daar en goede vangsten.

  Groetjes. Nico

 5. hugo > juni 2, 2022

  Antwoord

  Hallo Frank,

  Dit ziet er echt een paradijs uit man, kan mij goed inbeelden dat dit landschap en deze omgeving je als visser doet dromen van reuze zalmen en grote zeeforels. De vangsten heb je niet in de hand maar de gezelligheid wel he! Zie al uit naar je volgend verhaal want met al deze prachtige foto’s erbij is het genieten om dit te lezen top man.

  Groetjes Hugo

 6. Stefan Groenheide > juni 2, 2022

  Antwoord

  Hoi Frank, mooi verhaal en bijbehorende foto’s, dat smaakt naar meer, alvast succes met deze visserij, het gaat vast allemaal een keer op zijn plaats vallen!
  Groeten, Stefan

 7. Jack Jozen > juni 3, 2022

  Antwoord

  Hallo Frank
  Dat is een prachtig verhaal jammer dat je de vangst niet verzilveren je hebt er wel mooie sport van als je zalm binnen haalt mij is het wel gelukt om een Twenty Pounder binnen te halen alleen niet in Denemarken maar in Alaska maar het lukt jou ook nog wel de aanhouder wint.
  Heel veul groetjes Jack.

 8. Henry > juni 3, 2022

  Antwoord

  Hey Frank,
  Inderdaad een hele poos niks van je vernomen maar als je dan eindelijk in de pen klimt dan komt er ook ’n prachtig verhaal. Samen met je vrouw met de camper op pad is voor mij geen nieuwigheid want dat doe ik inmiddels al zo’n 26 jaartjes, GENIETEN !!!noemen ze dat. Op zalm vissen daarentegen is voor mij helemaal nieuw, lijkt me fantastisch om er ’n keertje zelf eentje te vangen. Iedere visssoort heeft z’n eigen regels en materiaal om deze te bevissen, haaien, grote kabeljauw en uiteraard ook de zalm. Als ik je prachtige verhaal lees en je de adrenalinekick gevoeld hebt begrijp ik je verlangen om zelf zo’n knoert op de wal te gaan takelen. Heel veel plezier en succes met deze poging, we horen het later wel !!!
  Groetjes, Henry

 9. Frank > juni 9, 2022

  Antwoord

  Yo de mannen,

  Bedankt voor de reacties.
  Het was een leuke reis met een mooie ervaring die ik nooit zal vergeten,zo een aanbeet is ongelofelijk.
  Een vervolg verhaal volgt want ben ondertussen weer op stap geweest.
  Groeten Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *