Home Tactieken Uptide op tong vissen, Tactieken

Uptide op tong vissen, Tactieken

Advertenties

Beste lezers en vissers, zoals jullie weten, ben ik al jaren, ontieglijk besmet met het tongvirus. Door de jaren heen heb ik geëxperimenteerd, met diverse onderlijnen, haakjes en mijn tactieken veranderd en verbeterd. Toen ik in maart 2010, mijn fonkelnieuwe boot had besteld en mijn vaarbewijs had behaald, kon op ik op 30 april beginnen aan mijn missie. Helaas kwam er een kink in de kabel, door gezondheids-redenen en was het al hartje zomer, voor ik kon beginnen en de tijd van volop schar was eigenlijk al voorbij, maar door de locals in de haven van Stavenisse, kwam ik terecht aan de EV1 en wist daar aan de helicopeters, die ik bij hengelhuishuijgens gekocht had, toch nog tot leuke vangsten te komen, van schar en ook leuke haaitjes en mijn dochter Romy ving zelfs nog een triplet van 2 scharren en een leuke tong aan de helicopter.

Uptide op tong vissen, Tactieken

Uptide op tong vissen, Tactieken

Uptide vissen deden we nog niet, was ook helemaal niet nodig, met die prachtige helicopters, in de kleuren geel, rood en metaal, waarvan de gele veruit favoriet waren.

Had in de haven van Stavenisse ook kennis gemaakt met (Lucky) Luc en kleine bootvisser, Wim, waarmee ik leuke contacten had en toen ik hoorde van Luc, dat hij ging verhuizen naar Colijnsplaat, wist ik al, dat het een gemis zou worden! Dus ik ging mezelf oriënteren op de Voordelta en ben eens mee gegaan met de Big Marlin en toen bleek dat ik veruit te kort kwam met de helicopter op de verzwaarde onderlijnen van de Dinsdag ploeg, ik ving wel leuk, ook enkele tripletten.

Uptide op tong vissen, Tactieken

Inmiddels heb ik de club van deze trui alweer verlaten, omdat ik mijn vergunning al heb bij de Deltavissers en gezien ik helemaal niets deed met de vergunning van de Eurovissers en ik nu een uitkering geniet, moet ik toch op de kleintjes gaan letten.

Om op de Big Marlin terug te komen, de dinsdagploeg liet me alle hoeken van de boot zien en een paar weken later ging ik terug mee met de Dinsdagploeg en gingen we op de tong en ik kreeg geen tong gevangen aan de helicopter, dus was over geschakeld op metalen afhouders en heb die dag een hoop opgestoken van die oude rotten in het vak en mijn tongvirus was aan gewakkerd! Dit wil ik ook, dacht ik en gelijk de andere dag alles geregeld om dezelfde week al te kunnen verhuizen naar de steiger bij Neeltje Jans waar ook Northseacharters lag en daar heb ik gelegen tot de nieuwe haven van Saveco klaar was. Het heeft enkele jaren geduurd, voor al eer, ik de tong goed kon vinden, had al wel leuke vangsten overdag voor West kapelle, maar wat opviel was, dat de tong van klein formaat was, dus ik ging zoeken en bij Domburg had ik al wat meer succes en ik kwam steeds meer tot overtuiging, dat je de tong alleen ving als je onderlijn plat en stil op de grond ligt en ook dat je op bepaalde gronden moet zijn, vooral daar, waar je overdag kleine scholletjes vangt, omdat Tong, net als Schol, niet veel van schelpen moet hebben, maar een zand of slik ondergrond, met obstakels,  waar hij het liefst foerageert, omdat daar de garnaaltjes en kleine krabbetjes ook vertoeven, welke op zijn menu staan! Tong is niet een vis, als een schar, die ook in de vlucht en van de grond het aas agressief aanvalt, maar een tong heeft aan de onderkant van zijn bek een paar minuscule smaak papillen zitten, waarmee hij eerst op het aas gaat liggen, om te proeven en dan in een keer, heel het aas naar binnen en dat veroorzaakt de veel besproken tongenklap. Hij hangt of niet, maar veelal, zie je verders niets meer, tot er zich een 2e of 3e meld, maar dan moet wel je aas aan de grond vertoeven!

Dus ging ik manier van uptide vissen bekijken en proberen te verbeteren. Dit is niet bedoeld ten nadele van de charterboten, welke wij vissers niet zouden kunnen missen, maar ik moet wel zeggen, dat mijn manier van uptide vissen, niet gedaan kan worden op een charter, vanwege de drukte of je moet helemaal van achter staan.

Je hebt de standaard manier van uptide vissen, waarvan vele plaatjes op internet staan.

Uptide op tong vissen, Tactieken

Deze heeft voor mij een nadeel, omdat ik vooral in de Voordelta vis en rond Domburg en West kapelle, waar je regelmatig veel groen hebt. Ik zal het proberen uit te leggen, met zelf gemaakte tekeningen. Let op, ik ben geen professionele tekenaar, verre van dat, dus vergeef me de schoonheid foutjes.

Uptide op tong vissen, Tactieken

Je legt je boot op anker bij een talud(berg onder zee) en ankert hem juist, zodat je op de glooiing kan vissen en werpt je onderlijn naar voor, tegen de stroming in. op een charter zou je rekening moeten houden met je medevissers en kan je afhankelijk van de vissers, niet echt veel lijn geven. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, omdat ons land een groot aantal ontieglijk goede wedstrijd bootvissers kent, die erg gelouterd zijn en daar zou ik ook nog van kunnen leren. Nu gaan we terug naar de kleine boot en dan kan ik zoveel lijn geven als ik wil, omdat ik de ruimte heb en door mijn gevlochten lijn zie ik toch de aanbeet, maar die wil of hoef ik helemaal niet te zien, want ik vang meestal doubletten of een enkele maal een triplet. Hoe meer lijn je geeft hoe platter alles op de grond ligt!

Nu gaan we naar tekening 2.

Uptide op tong vissen, Tactieken

Als ik op de standaard manier uptide vis, verzameld al het groen zich halverwege de lijn en de lijn gaat in een bocht en trekt het bovenste gedeelte van de onderlijn van de grond en zal irritant trillen op de hengeltop, welke in de boot te zien zijn op de top en dan kun je jezelf vergissen in een wel-of niet aanbeet en ook zal de onderlijn niet echt stil liggen.

Nu de laatste tekening.

Uptide op tong vissen, Tactieken

Mijn tekenvel was eigenlijk te klein, maar je geeft zoveel lijn, dat als je op 10-20 meter water ligt, je lijn pas het water raakt op een meter of 20 van de boot, dan liggen de bovenlijn en de lijn van onder, bijna gelijk aan de stroming en pakt hij minimaal groen en het groen wat er wel op de lijn pakt, zal helemaal van onderen naar de grond gedrukt worden, door de stroming, zoals ook de onderlijn en vergroot de vangstkans op 2 of 3 stuks per onderlijn. Dit alles in combinatie met een goede onderlijn, wel of niet verzwaard, een stevige gamakatsu nr 4, 5283F en dan met een Oostende ankerlood, afhankelijk van het getij, van 150 tot meer dan 300 gram. Mijn favoriete manier van up-tide is, mijn onderlijn links of rechts van mijn motor laten zakken, zodat alle aas, de kracht van de inworp, niet hoeft te weerstaan en dan zoveel lijn geven als maar kan en dan kom je zowel overdag als in het donker tot vangsten van tripletten of mooie doubletten!

Uptide op tong vissen, Tactieken

Uptide op tong vissen, Tactieken

Ook op een charter kun je op de laatste manier vissen, zoals ik deed bij Northseacharters en aan de achterkant van de boot gewoon laten zakken en een berg lijn geven.

Uptide op tong vissen, Tactieken

Gewoon aan onverzwaarde afhouders, als je maar lijn geeft! Zo ook overdag vanaf mijn eigen boot, een triplet aan onverzwaarde afhouders!

Uptide op tong vissen, Tactieken

Ook mijn makker Frank, heeft deze manier uit geprobeerd en kwam gelijk tot een mooie tong van 41,5 cm, aan een onverzwaarde afhouder ver uptide ingeworpen en veel lijn gegeven!

Uptide op tong vissen, Tactieken

Ik ben niet iemand, die de gehele nacht met mijn boot op tong ga vissen, ik kies gewoon een goed getij uit en lig rond 1 uur weer in de sluis en regelmatig met 20 of 25 tongen, aan de maat!

Uptide op tong vissen, Tactieken

Uptide op tong vissen, Tactieken

Het is natuurlijk ook wel eens minder, maar er gaat altijd een goed maal mee huiswaarts.

Ik ben op een charter ook wel eens tot 16 tongen gekomen en toen hadden we er 78, met 8 man, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als 25 per man. Maar meestal is het een stuk minder en op veel meer uren. Ik heb alleen van de Pirate 2, weleens vangst verslagen gelezen van ruime tongvangsten zoals 130 met een man of 8 ,maar wel allemaal hele goeie vissers.

We zijn inmiddels alweer in februari en kunnen weer gaan uitzien, naar de tongvisserij.

Denk eraan, in het voor en naseizoen leeglopers favoriet en in de zomer, niet te vers, je zagers!

Aan een ieder, grote tongenklappen toegewenst en jullie verslagen zijn van harte welkom, alsook je vragen en opmerkingen!

Groetjes Peter

Voor meer foto’s

Zie ook Onze Facebook Pagina

We zouden het erg op prijs stellen als u een like geeft, voor onze pagina en de verslagen, om verder te groeien in de toekomst!

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

8 reacties

 1. patrick > februari 2, 2015

  Antwoord

  hoi peter
  dit is weer een mooi verslag ik hoop dat dit jaar de tongvangsten wat gaan worden met ludo en de belgische kust en in rotterdam waar we deze zomer regelmatig zullen vertoeven maar eerst gaan ze mijn rug eerst weer eens opereren 10 februari en dan hopelijk snel in orde en vissen maar hopelijk ook eens met jou zoals in nieuwpoort op schol maar alleen dit jaar dan wat beter dan in 2014 ik zal wel iets laten weten dan kunnen we eens een datum prikken voor nieuwpoort met eva merlijn samen met raf en nog enkele dan krijgen wel bootje vol met bekenden is altijd iets gezelliger
  groeten patrick

 2. Kees Michielsen > februari 2, 2015

  Antwoord

  Hey “tongenfluisteraar” Peter,

  Erg tof dat je deze info deelt!
  Zeker voor een beginnend visser is dit erg waardevol. Ik weet zeker dat ook menig ervaren visser hier iets van op kan steken.
  Het kan me weer niet snel genoeg gaan dat er weer tong gevangen gaat worden.
  Ik heb op je site al een paar recepten gezien die zeker geprobeerd moeten worden 🙂
  Ik hoop dat we komend seizoen nog eens een avondje erop uit trekken, een lach en een tong, daar doen we het allemaal voor 🙂

  Groeten,
  Kees

 3. Peter(Fishguppy) > februari 2, 2015

  Antwoord

  Hey Patrick, wat vervelend voor jou, met je rug, maar na regen komt zonneschijn!
  Altijd goed voor Nieuwpoort, ik hoor het wel en ik kan altijd nog eens een oproep plaatsen als we de boot niet vol krijgen.

  Hoi Kees, dat weet je he? Altijd veel vis en veel fun samen met jou!

  Groetjes Peter

 4. zeehondentemmer > februari 2, 2015

  Antwoord

  Hallo Peter. Wat een berg met info omtrent uptide voor bootvissen. En dan met veel foto”s er bij een groot compliment hier voor.Zodat veel mensen hier wat aan hebben ik heb in tussen ook veel van je bijgeleerd maar dat was van de kant af toen.

 5. Werner > februari 2, 2015

  Antwoord

  Hey Peter,

  leerzaam verslag!

  Kan niet wachten dat het zeewater weer rond de 10/12 graden is!

  Groetjes Werner.

 6. luc > februari 3, 2015

  Antwoord

  Hey Peter,

  Heel goed initiatief van je om tijdens de wintermaanden, en de hierdoor minderde ingezonden verslagen, te compenseren met zo een mooi en informatief verslag met foto’s en uitleg erbij te posten.Proficiat.

  Groeten, Luc

 7. huib > februari 4, 2015

  Antwoord

  Hey Peter,

  Geweldig verslag.
  Huib

 8. Frank > februari 6, 2015

  Antwoord

  Hoi Peter,
  Heel mooi van je om dit te delen met je vrienden vissers.
  Nu zullen de vangsten nogal omhoog gaan zele.
  groetjes Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *