Home Bootvis verslagen Vissen op Tong in de Voordelta

Vissen op Tong in de Voordelta

Advertenties

Zondag ochtend weer eens met mijn eigen boot weg, na precies een half jaar! Zaterdagmiddag had ik de nieuwe stuurkabel en hydrauliek vervangen, dus hij was er weer klaar voor. Het vissen op zondag was eigenlijk niet gepland, maar ik werd om 02.00u wakker en kon de slaap niet meer hervatten, het bleef maar door mijn kop gonzen, hoe zou mijn boot het doen, na zo’n lange tijd? Om 03.30u hield ik het niet meer en vertelde mijn vrouw dat ik wilde gaan vissen, had toch nog een hoop zagers over van vrijdagnacht! Ik kon niet zo lang blijven, omdat we in de middag iets anders hadden. Maar goed, om 5 uur lig ik moederziel alleen in de sluis.

Zit er al tong in de VoorDelta?

Al snel ben ik geschut en weg ben ik met een kruissnelheid van 40.

Zit er al tong in de VoorDelta? Zit er al tong in de VoorDelta?

De boot doet het nog lekker, alhoewel je wel begint te merken, dat de onderkant erg vuil is, wat de topspeed betreft.

Tegen 05.45u lig ik aan West kapelle, aan het vuurtorentje en mijn verwachting is hoog, omdat we hier 3 weken geleden ook al de eerste tongen vingen en massa’s bijvangst van grote schar en grote bot. Ik anker op 11 meter, ruim half getij afgaand water en vis met verzwaarde onderlijnen en 3 hengels. Maar wat ik ook probeer, na 1 uur en 1 kwartier geef ik het op, ik heb 3 mini visjes gevangen. Ik denk, ik pak onderweg nog een stek van afgelopen jaar en wil de ankerlier inschakelen en die tikt alleen maar, klote denk ik, net als met mijn stuurkabel, ook al vast en iedere keer als ik de schakelaar aan zet, springt de stroom af, dus niet meer doen Peter, gelukkig gaat het ook nog met de hand en een kwartier later anker ik op een talud, van 12 naar 20 meter, binnen honderd meter, dus een erg mooi talud, war ik al meer tong heb gevangen in het verleden! Ik ben gematigd positief, maar daar komt snel verbetering in, als ik al 2 van de 3 hengels betrap op een tongenklap, zo een typische tongaanbeet, kan niet missen. De eerste die ik indraai aan mijn uglystik braid met Penn slammer is een leuke tong van 30.

Zit er al tong in de VoorDelta?

Dan snel terug aan azen en terug ermee, ver uptide en dan mijn hengel met de atlantis, brengt een tong van een kleine 35 cm.

Zit er al tong in de VoorDelta?

Ik ben in mijn nopjes met dit begin! ik zit nog een 1,5 uur voor laagwater en het stroomt nog lekker en daar houd onze vriend solea solea wel van. Het gaat erg snel met de aanbeten en al voor ik het weet zit ik op 4 maatse en een ondermaatse tong.

Zit er al tong in de VoorDelta? Zit er al tong in de VoorDelta?

Inmiddels is het al 8 uur geweest en het begint erg warm te worden, veel te warm eigenlijk, dus ik doe mijn trui uit en korte broek aan, wat het iets aangenamen maakt. Ik heb regelmatig een schar als bijvangst, maar die mogen terug, zou blij zijn als de oude schar in mijn vriezer op is!

Het zou rond half negen laagwater zijn, maar de stroming in de VoorDelta trekt nog een 2 uur na, gelukkig, dus ik heb nog wel een uurtje! 

Nu op de rechterkant, de diepere kant een felle klap en hij voelt erg lekker. Het is de grootste tot nu toe!

Zit er al tong in de VoorDelta?

Ik begin er over te denken, dat dit eigenlijk een gemiste kans is, dat ik niet direct om 5 uur hier naar toe ben gegaan, maar het zal voor een volgende keer zijn!

Opnieuw aan de linkerkant een beet en ook die voelt erg goed en het is er een van hetzelfde formaat.

Zit er al tong in de VoorDelta?

Ik zie dat de stroming inmiddels aan het minder is, maar ik heb nog wel een uurtje om te vissen, voordat hij helemaal weg valt. Ik vang regelmatig een tong, met af en toe een schar, maar de tong overheerst.

Zit er al tong in de VoorDelta?

Het is opvallend dat ik de meeste tong aan de linkerzijde(ondiep)vang aan de hoekafhouders, die ik ver uptide gooi en erg veel lijn geef en de aanbeten komen erg goed door op de gevlochten lijn.

Ik vang nog een doubletje en een enkeling op deze hengel.

Zit er al tong in de VoorDelta? Zit er al tong in de VoorDelta?

Inmiddels is het 9 uur geweest en ik denk eraan om op te gaan ruimen, want ik moet de boot nog schoonmaken en terug varen, alles opruimen en dat neemt met het terug rijden toch een 2 uur in beslag.

Aan de eerste hengel met de shimano, die rechts staat(diep), vang ik nog een leuke tong, als toetje op de room!

Zit er al tong in de VoorDelta?

De andere 2 hengels brengen nog een scharretje en dan is het voorbij, ik ruim alles op en start de motor, haal het anker binnen met de hand en onder het varen, kapp ik een paar emmers water op het dek, zodat het vuil van de zagers en turf alvast weg is. Binnen een kwartier lig ik weer in de sluis en even later aan de steiger, waar ik ook de rest van de boot schoonmaak. Ik ben van 5 tot half 10 weg geweest, maar heb de tong gevangen op ruim 1 uur tijd, wat een gemiste kans dendert het nog steeds door mijn hoofd!

Van deze week heb ik de late dienst, dus mooi de gelegenheid, om onderlijntjes met hoekafhouders te maken, welke ik eigenlijk niet meer gebruikte, door de komst van de verzwaarde afhouders, maar deze hoekafhouders blijken het geweldig te doen, als je ver uptide kan werpen, wat alleen mogelijk is op een eigen boot en bijna onmogelijk op een charter, of je moet een kopplaats hebben! Ik had er bij toeval nog eentje in de boot liggen, gelukkig kwam ik op het idee om het nog eens te proberen.

Ik heb deze ochtend 11 tongen gevangen, waarvan er 9 mee naar huis gaan, waarvan een aantal 30+, dus helemaal geslaagt voor mij!

Nu deze aankomende week nog mijn lier repareren en ik ben weer het mannetje en laat ik mezelf goed in de gaten houden, dat inactieviteit meer schade brengt dan veel gebruiken! Zout en roest is funest!

Groetjes peter

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

12 reacties

 1. PvC > juli 9, 2013

  Antwoord

  Lekker gevist Peter. Jij weet ze ook altijd weer te vinden! Netjes hoor.

 2. Huib > juli 9, 2013

  Antwoord

  Mooie vangst!

 3. leon > juli 9, 2013

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Mooie tong zeg beter is dat, en voor die onderkant van je boot heb ik nog wel wat..laat maar weten!
  Lekker even weg geweest heerlijk is dat!

  Grtjes Leon

 4. Peter(Fishguppy) > juli 9, 2013

  Antwoord

  Hoi Leon,
  we spreken elkaar een keer!

  Groetjes peter

 5. john > juli 9, 2013

  Antwoord

  Kijk, das genieten! Een zonnetje, glad zeetje en tong vangen! Mis alleen de boterhammetjes;-)

  Groeten John

 6. Danny > juli 9, 2013

  Antwoord

  Hey Peter,

  Goed gevist zeg, ze zitten dus toch niet alleen bij de Westerschelde maar komen toch noordwaards.
  Dat kan de er de komende tijd goed uit gaan zien met de tongvangsten.
  Als je ze weet te vinden natuurlijk.
  Ik hoor veel berichten van erg kleine vis op het moment maar de maatse zitten er dus ook.

  Goeie vangsten nog dit seizoen,

  Groetjes Danny

 7. Werner R. > juli 9, 2013

  Antwoord

  Hey Peter,

  Toch lekker gevangen op die paar uur tijd, geef die schar maar gauw weg die nog in je vriezer zitten…je gaat er nog veel vangen vermoed ik.
  In ieder geval hoopvol bericht voor de komende weken, heb er zin in!

  Groeten Werner R.

 8. Frank > juli 9, 2013

  Antwoord

  Goed bezig Peter.
  Rust roest zo als je ziet en zeker met dat zoute nat.
  De pan kan weer op`t vuur,proficiat .

  Groetjes Frank V

 9. bram w > juli 9, 2013

  Antwoord

  Leuk spontaan tripje en top verslag. Het is mijn droom zo,n eigen bootje. Lijkt me wel wat.

 10. Nico > juli 10, 2013

  Antwoord

  Hoi Peter alvast een compliment voor je
  mooie vangst. En vooral van die tongen ik
  heb er nog nooit zoveel gevangen. En ook dat
  op een paar uurtjes en ook mooie foto””s er
  van grote klasse.en dan je anker optakelen met je handen ga er maar aan staan.

  gr Nico.

 11. Simon (Scheveningen) > juli 10, 2013

  Antwoord

  Hoi Peter,
  Dat ziet er allemaal weer mooi uit! Dat is toch lekker hè, even na achten al lekker de trui uit en korte broek aan; dat is pas genieten. 9 tongen om mee te nemen op de koop toe en dan maar praten over gemiste kansen, haha. Ja, ik begrijp het best hoor Peter maar ik zou er toch voor tekenen.
  En och, je had ook kunnen denken “blij dat ik verkast ben”!
  Groetjes, Simon

 12. Luc > juli 10, 2013

  Antwoord

  Hey Peter,
  Weer mooi gedaan. Leuke visserij.
  Vorige week ook eens naar de boot geweest en zoals bij jou hangt de boot vol waterpokken onder de waterlijn. Handen flink opengehaald om mijn dieptemeter vrij te krijgen hiervan. Het snijdt als een gillete. Als het water wat warmer wordt duik ik eronder om het meeste eraf te halen.
  Groeten,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *