Home Gastvissers Zoutelande kustlicht

Zoutelande kustlicht

Advertenties


Na vrijdag op het werk het weerbericht en het tij bekeken te hebben, plannen gemaakt om eindelijk weer eens af te reizen naar Zoutelande om te kijken of onze platte vrienden al gearriveerd zijn.

De weersvoorspellingen waren gunstig, lekker weer ,10% kans op neerslag en om 18:00 laagwater. Een ideaal dagje zou je zeggen. Om 11:00 mijn aas opgehaald bij Brouwers in Bergen op Zoom en om 2:00 vol goede moed afgereisd naar Zoutelande.

Zoutelande kustlicht

Bij aankomst een strak blauw luchtje en zelfs de beklimming was goed te doen. Windje in de rug, dus windje mee met ingooien en windje tegen met binnen draaien, dat moet te doen zijn.

Ik was klokslag 3 uur aanwezig en het water stond nog vrij hoog bij aankomst.

Zoutelande kustlicht Zoutelande kustlicht

Voor de sessie had ik 3 ons leeglopers en 2 ons zagers meegenomen. Mijn tactiek voor vandaag, t/m laagwater met de leeglopers om met opkomend tij de zagers te voorschijn te halen in een ultieme poging een tongetje uit het water te sleuren. Het credo voor vandaag lekker genieten en hopelijk een mooi maaltje vis bij elkaar vangen. Ik heb er zin in.

Zoutelande kustlicht

Ik begin met 1 hengel omdat ik verwacht dat het niet direct los zal gaan met de vis. Maar bij de eerste draai scoor ik gelijk een doubletje tong.

Zoutelande kustlicht

Dat gaat lekker denk ik, dus zet ik snel een hengeltje bij. En ook bij de tweede draai komt er weer wat moois boven en dat vroeg in middag! Wow dat gaat lekker, denk ik.

Zoutelande kustlicht

Ik ben net een koud halfuurtje bezig en er zitten al drie tongetjes in mijn plastic tas. Het ondermaats tongetje heeft te diep geslikt, dus die gaat mee voor de kat. Het gaat zo lekker dat ik even denk , dat ik de Fishguppy bent. En neem spontaan de foto’s alla fishguppy style. De derde draai is ook weer raak. En weer een vette tong.

Zoutelande kustlicht

Ook hierna blijf ik vrolijk door scoren. Je zou bijna denken dat dit mijn dag is, bijna iedere draai is prijs.

Zoutelande kustlicht

Ik begin mij al druk te maken over de wandeling terug naar de auto. Hoe krijg ik al die vis de heuvel over met windje tegen. Snel be-aas ik mijn hengel weer opzoek naar een nieuwe platte jongen. Deze laat niet lang op zich wachten en ik scoor ditmaal een doubletje ondermaatse tong.

Zoutelande kustlicht

Dan vreemd genoeg gaat de beet er opeens uit. Het is inmiddels 1 uur voor laag water, waarbij je zou denken dat er toch nog wel wat te vangen moet zijn. Maar helaas het blijf nu even stil. Tijd voor een boterham en een kodak momentje.

Zoutelande kustlicht

Het blijf een mooi gezicht om de boten vlak voor de kust voorbij zien varen. Dan na +- 2 uur geen activiteit gezien te hebben komt de boel weer tot leven als de stroming de andere kant opgaat. En zowaar scoor ik weer een mooi tongetje.

Zoutelande kustlicht

Nu is eigelijk het moment dat het helemaal los zou moeten gaan. Ik ben inmiddels door mijn leeglopers heen, dus vanaf dit moment moet ik volledig overschakelen op de zagers. Het water is inmiddels alweer aan het komen en ik scoor weer eens een doubletje dit maal een zeester en weer een tongetje.

Zoutelande kustlicht

Mijn geluk kan niet op vandaag. Ook heb ik inmiddels wat krabben boven gehaald, die vandaag toch wel goed aanwezig waren. Maar jah niet alles kan meezitten.

Daarna word het donker en de spanning stijgt, wachtend op die ene knoepert. Ik besluit mijn hengels maar eens te checken, en geloof het of niet weer een tong. Jammer genoeg zijn de batterijen op van mijn camara, dus besluit ik dat dit een mooi moment is om naar huis te keren.

Zoutelande kustlicht

Al met al een geslaagd dagje. In totaal vang ik 11 tongetjes , waarvan 3 ondermaats.

Gr.

De MisExpert

P.S.

De sessie brengt in totaal 11 vissen, 5 mooie scharren en 6 botjes waarvan 2 ondermaats. Ik denk dat het nog een beetje vroeg is voor een tongetje en dat wij nog 2 weekjes moeten wachten voordat het moment daar is.

Maar vis zit er volop voor de kust bij Zoutelande. Gezien het feit dat ik bijna de gehele dag in het daglicht heb gevist en ongeveer precies hetzelfde heb gevangen als Peter in zijn sessie te Dishoek. Ik besluit snel terug te keren voor mijn platte vriendjes met de scheve smoelen. Ik kan voor Zeeland dus een positief reisadvies afgeven.

Reacties staan zoals gebruikelijk weer open 🙂

Gr.

De Visexpert

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

10 reacties

 1. Maup > april 10, 2010

  Antwoord

  Hee Paul,

  Lekker gevist,gevangen en mooi weer,ik krijg er de kriebels van,ik ga snel weer eens op je plekje kijken (en vissen natuurlijk).

  groeten Maup.

 2. peter(fishguppy0 > april 10, 2010

  Antwoord

  Leuk verhaal Paul.
  Maatse vis hadden we evenveel, ja.
  Maar ik heb nog geen 4 uur gevist.

  Dus wat is nou de hotspot?

  Groetjes Peter

 3. peter(fishguppy) > april 10, 2010

  Antwoord

  Nu was het getij gisteren ook nog niet helemaal geweldig om een tong te vangen, he Paul.
  Ik denk dat de eerste niet lang weg blijft, als je eens een volledig getij in het donker kan afvissen?

  Groetjes Peter

 4. maurice De Haagse Tongenmepper > april 11, 2010

  Antwoord

  Je hebt je lekker vermaakt Paul, leuke foto`s, jullie weten de tongenkoorts wel weer op te dwepen he. De komende weken nog steeds druk in mijn tuin met schuur plaatsen en verven, daarna ff op vakantie 10 dagen en dan zo rond midden mei ga ik het ook weer eens proberen. Op Scheveningen zijn ook al wat tongen gevangen dwz in de netten.
  20 april ga ik op 24 uurs tocht met Bouwman, dat zal het volgende verslagje wel worden.
  Mannen zet m op en lel die eerste uit het water.

 5. Frank > april 11, 2010

  Antwoord

  Niet alle platvis is tong he, er bestaan ook nog andere platten!

 6. Paul > april 11, 2010

  Antwoord

  Bedankt voor de reacties.

  @Maup moet je zeker doen. Hopelijk blijven de vangsten zo en word er binnenkort ook tong gevangen.

  @Peter , Ik denk inderdaad dat de eerste snel word gevangen op Zoutelande (misschien is hij al gevangen) stonden gisteren toen ik wegging nog vissers genoeg . Eigelijk was het tij voor Zoutelande best wel omdat het daar meestal 1 uur of 2 uur na laag water pas begin te lopen. Maar zo gek wou ik het gisteren nog niet maken.

  @Maurice we wachten je verslagen rustig af totdat je het weer wat rustiger heb. Interessant verslag trouwens. Ik heb zelf ook met in ingewanden van een kip gevist in Australie op zout en dat ging reuze goed, misschien een idee voor de waterweg.

  @Frank ik denk dat ik nogsteeds aan het hallucineren was toen ik het verslag schreef nu ik beter de foto’s bekijk moet ik je gelijk geven. Het zal de tongenkoorst wezen, denk ik. 🙂

 7. peter(fishguppy) > april 11, 2010

  Antwoord

  Nou Paul, ik houd het gewoon op 3 uur voor laag water tot 3 uur na laagwater en gisteren was het met de donker het 4e uur na laag water, dus dat was niet echt gunstig.
  Soms gaat het met komend water beter en soms met afgaand, daar kun je geen touw aan vast knopen, het blijft vissen en dat is elke keer weer anders.

  Hopelijk word het nu eens een goed tongjaar in Zeeland?
  Wie kan het zeggen?

  Groetjes Peter

 8. willem(gaatvissen) > april 11, 2010

  Antwoord

  Hoi Paul(De Visexpert),

  Ben blij dat je die tongen nog even hebt laten liggen voor mij.Desondanks toch een leuke vangst. Zit eraan te denken om volgende week eens een poging te wagen daar.Met een watertemperatuur van 8,3 °C zou het volgend weekend wel eens 9 °C kunnen wezen.

  Vis greetz,

  Willem

 9. Leo > april 12, 2010

  Antwoord

  Paulus,

  Wordt het zachtjesaan niet eens tijd voor een type-cursus??
  Of zullen we ‘m een keer combineren met een viscursus…haha?

  Leo

 10. Paul > april 12, 2010

  Antwoord

  @Leo… nu verklap je het goeie nieuws wat Peter aan het einde van de week wou brengen 🙂

  @Willem bedank voor je mailtje. Lijkt mij een harstikke leuk idee! Ik stuur je vanavond even een mailtje. Gr. Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *