Home Gastvissers De dinsdagploeg

De dinsdagploeg

Advertenties


Alle hengelaars vangen haai op de “Big Marlin”!

Het was al weer drie weken geleden dat ik aan boord van de “Big Marlin” de zilte zeelucht had opgesnoven. Drie weken niet gevist. En daarom was ik blij dat het vandaag weer eens door kon gaan. ’s-Morgens om 07.45 had ik al een dèja-vu ervaring. Ik geef Ruud een hand en wij kijken elkaar aan: wij kennen elkaar…………..maar waar van? En na een kleine zoektocht wisten wij het allebei: van de Rabobank. Ik heb daar gewerkt en Ruud werkt er nog. Hij was samen met zijn vrouw Miriella en zijn schoonvader Henk aan boord gestapt. Alle andere opstappers waren bekenden. Na wat overleg gekozen voor de Steenbanken. De boot was weer helemaal nagezien, assen vervangen, anoden vernieuwd, interieur gesopt en gezeemd,geknipt en geschoren, kortom: weer spik en span. Iets over 09.00 uur liet de schipper –Dré Vriends- het anker zakken en op die plaats zijn wij een hele dag gebleven. De bankjes zijn ook aan een opknapbeurt toe, dus wij zaten in kuipstoeltjes en met dit prachtige weer; prima! Mart van Est was vandaag weer eens de “pikeur”.

De dinsdagploeg

Hij heeft 4 haaitjes gevangen en dat is best goed. Maar ook Ruud (zegt zelf: ik vis maar een enkele keer in een jaar) deed goed mee met Mart; hij ving er drie. Eerst een hele kleine, maar later twee zeer mooie haaien. Ook Mirella Simons (de vrouw van Ruud) mocht er later ook één naar binnen draaien. Dat ging wel gepaard met het nodige gekreun. Maar een prachtige haai!

De dinsdagploeg De dinsdagploeg

De dinsdagploeg De dinsdagploeg

De dinsdagploeg De dinsdagploeg

Henk Heeren –de vader van Mirella en de schoonvader van Ruud) kreeg er ook één te pakken. En als je dan 79 jaar bent en nog nooit een haaitje gevangen hebt, is dit dus toppie.

De dinsdagploeg

Wat leuk voor die man!! Veel platvis of wijting werd niet gevangen. Wel een paar scharren en een paar kleine tongetjes. Er was weer heel veel eten en de worst (rookworst, knakworst etc.) kwam bijna onze neus uit. Gelukkig is het vissen op haai niet lucratief. Er is totaal geen markt voor de haai en de consument laat deze vis “links liggen”. Daarom is deze vis ook niet (commercieel) interessant voor beroepshandlijnvissers. Want als ik het AD mag geloven vist de sportvisser alle zeebaars weg…………………… De zee is echter van iedereen. Europa en Nederland stellen het beleid vast voor de visserij in Nederland. En ook de sportvisser mag op een wrak vissen, met evenveel recht als een handlijnvisser. In Zeeland varen zo’n 50 charterboten met sportvissers. Ik durf te beweren: bijna niemand vist gericht op zeebaars. En ook deze mensen (lees:eigenaren van charterboten) proberen een boterham te verdienen. Niks mis mee toch? En tienduizenden mensen boeken –jaar in, jaar uit, een dagje uit….. De charterbootvisserij levert een fraaie omzet aan de Zeeuwse economie. En dat zou ik ook graag zo willen houden! Of zou het bericht in het AD te maken hebben met de komkommertijd die je iedere zomer hebt? Op het einde van de dag was iedereen weer dik tevreden over de dag. En er was weer gebleken: ook jij kunt dus een haai vangen, ook al ga je voor het eerst mee. Om dat eens te proberen organiseert Sportvisserij Nederland samen met Sportvisserij Zuidwest Nederland haaiendagen op 22,23 en 24 augustus 2012. Er worden zo’n 240 deelnemers verwacht! Maar wees snel, de zaak zit bijna vol! Een prachtige dag, met 14 haaien/haaitjes aan boord en bruin ge(of ver?)brande “koppen”. Lekker eten en drinken en een prima onderlinge sfeer aan boord. Dat is sportvissen! Zeeland? Neeltje Jans? De ontmoetingsplaats in Nederland voor sportvissers die op haai willen vissen.

Kamperland, 24 juli 2012/Ben Biondina

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

2 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > juli 25, 2012

  Antwoord

  Ben, wat prachtig geschreven weer!

  Groetjes Peter

 2. Bert Van Dyck > juli 25, 2012

  Antwoord

  @ Ben
  Leuk verslag !

  Ik mocht getuige zijn van het plezier dat jullie hadden ! Het gelach en de gesprekken konden we bijna letterlijk verstaan bij ons aan boord ;-)Om zelf vrolijk van te worden.

  @ Peter
  Mijn verslag volgt nog maar mijn fototoestel ligt nog aan boord.

  Groeten en Vang Ze !

  Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *