Home Bootvis verslagen De tong ligt voor het oprapen, aan Domburg

De tong ligt voor het oprapen, aan Domburg

Advertenties

Maandag 06-07, slaat om een uur of 4 in de middag, ineens het tongvirus weer toe, zoals dat wel vaker gaat, geheel niet aan vissen denken en dan ineens, is daar die drang en dan moet ik gaan, ik had nog een kleine 4 ons kweekzagertjes en bij Dixhoorn 3 ons leeglopers bij gehaald en tegen 19.00u sta ik aan de steiger en als ik op mijn boot ben, hoor ik iemand roepen en het blijkt Ron Hekker van de Kingfishers te zijn, was een aangename kennismaking, lijkt me een toffe peer, zo op het eerste gezicht en dan hoor ik nog iemand roepen, hé Peter en dan staat ineens Leo Bolier boven aan de dijk, maar ik heb de sluis al gebeld en ik ben weg, maar de uitvaart van de sluis duurt, best lang en als ik aan de wachtsteiger ligt, komt Leo nog een praatje maken, altijd gezellig en daar komen ook Ron en Gino aanvaren, als de sluis opengaat, ook even kennis gemaakt met Gino. Gelijk maar achter hun aan gesloten.

De tong ligt voor het oprapen, aan Domburg

Een droom van een boot, hebben die mannen! We zijn al snel geschut en we varen tussen de pieren uit, zij gaan links en ik rechtdoor, suc6 mannen, roep ik nog. Lekker rustig gekruist, met 30 per uur, richting Domburg, waar ik rond 20.00u een plekje op zoek, wat verder uit de kant en anker hier op 12,5 meter, tegen hoogwater. Ik vis met 3 hengels, waarvan 2 met verzwaarde afhouders en een zonder verzwaring. De middelste haak beaas ik met dikke leeglopers en ik krijg nauwelijks de tijd, om wat te drinken, wat je moet bijhouden met zulk warm weer.

De tong ligt voor het oprapen, aan Domburg

De eerste hengel een schar, de 2e een doublet van bot en wijting.

De tong ligt voor het oprapen, aan Domburg

De vis heeft geluk, ik kom voor tong en ook een schar versmaad ik niet. Inmiddels is het al wat frisser en ik ga me voorbereiden op de nacht, doe een trui en overal aan en draai de hengels op, want ik ga dichter onder de kant, voor het donker. Ik vang nog gauw een tongetje en zelfs een tripletje met 2 tongetjes, alles ondermaats.

De tong ligt voor het oprapen, aan Domburg

De tong ligt voor het oprapen, aan Domburg

Het is een moeilijke keuze om te maken, nu weg te gaan hier, maar de ervaring leert, dat tong in het donker eigenlijk altijd beneden de 10 meter zit en vaak nog veel ondieper! Ik zoek een plekje , buiten werp afstand, want er zou maar een werpkanon staan, waar jij ligt, dus ruim afstand en ik anker op 8 meter, wat nog een paar meter moet afgaan. De stroming van de eb zit er al goed in, dus dat is positief. Ik begin met vissen en vang gelijk wat ondermaats spul en vraag mijzelf af, of er alleen op de Westerschelde grote tong zit? Ik vang een erg mooie dikke bot, wat altijd een leuk gevecht is vanuit de boot.

De tong ligt voor het oprapen, aan Domburg

Mag ook zwemmen. Er komen wat mooie scharren binnen en dan ineens zijn ze daar, rond 23.00u, mooie dikke tongen, de eerste samen met een schar, op de onverzwaarde onderlijn.

De tong ligt voor het oprapen, aan Domburg

Het is opeens een gekkenhuis, wat een aanbeten, ze trekken haast de hengels uit de boot, bij wijze van spreken! Tussendoor ook wat ondermaatsen, natuurlijk, maar het gros is dik aan de maats!

De tong ligt voor het oprapen, aan Domburg

Wat nu wel opvalt is, dat de grote alleen aan de strandkant van de boot zitten, rechts bijna niets, op wat kleine en schar na.

Weer een mooie dikke.

De tong ligt voor het oprapen, aan Domburg

Ik besluit, om even geen foto’s meer te maken, kost zoveel tijd, terwijl ik zo goed vang. Maar het begint allemaal zijn tol te eisen, dat gesleur en om half 1, ben ik eigenlijk best vermoeid en ik besluit nog 1 maal, de 3 hengels in te werpen en daarna, toch maar voor de gezondheid te kiezen. Om kwart voor 1, draai ik de laatste hengel in en die staat zo zwaar te bonken en te trillen, onder het opdraaien en ik ben niet verbaast, als het een triplet is, met mooie tongen.

De tong ligt voor het oprapen, aan Domburg

De tong ligt voor het oprapen, aan Domburg

Er blijken 25 maatse tongen in mijn emmer te zitten en heb er toch zeker zoveel terug gezet. Moe maar voldaan, begin ik aan de terugtocht, die gelukkig over een stil zeetje gaat, ik zie nu pas hoe druk het is, bijna tot aan Oostkapelle staan vissers. Als ik in de buurt van Vrouwenpolder kom, zie ik op afstand een paar bootjes liggen, zou daar Ron, bij liggen, ben benieuwd of het hun ook zo goed is vergaan?

Ik had de meeste en de grootste op de leeglopers gevangen, maar ook de kleine kweekzagertjes deden het erg goed, ik denk dat het niet veel uitmaakt, er zit daar zoveel tong. Ben wel benieuwd hoeveel je er zou kunnen vangen, mocht je een hele nacht blijven?

Ik moet weer verplicht vis weg gaan geven, anders houd ik geen plek in de vriezer.

Groetjes Peter

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

13 reacties

 1. Huib > juli 8, 2015

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Wat een geweldig verslag. Top vangsten.

  Groeten,Huib

 2. zeehondetemmer > juli 8, 2015

  Antwoord

  Hallo Peter.
  Namens mij top verslag en mooie vangsten.

  Groetjes Nico

 3. Luc > juli 8, 2015

  Antwoord

  Peter,
  Weer een erg leuke en visrijke sessie zo te lezen. Alweer bingo.
  Jammer dat je geen hele nacht kon blijven maar zo laat je wat zitten voor de medevisser 🙂
  Nog heel even en dan kan ik er ook tegenaan.
  Groeten, Luc

 4. Peter(Fishguppy) > juli 8, 2015

  Antwoord

  Bedankt mannen, Luc, doe ik nooit, is toch wat te lang voor mij. Daarom meer met eigen bootje en minder met de charter.

  Groetjes Peter

 5. Gino > juli 8, 2015

  Antwoord

  Peter,
  mooie vangst had al horen zeggen dat je op de tong niet te kloppen bent !!
  Grtjs

 6. Alain Tulleneers > juli 8, 2015

  Antwoord

  Mooie tongvisserij Peter,toch verstandig om je gezondheid voorrang te geven op nog een emmer tong.Groetjes Alain

 7. Ron > juli 8, 2015

  Antwoord

  Peter,
  Leuk verslag en weer mooie tongvangst.
  Groetjes Ron

 8. Rob > juli 8, 2015

  Antwoord

  Mooie vangst peter en ook een leuk verslag, het was zeker een avond met en gouden randje.hopelijk duurt dit nog even voort.

 9. Hans de Bruijn > juli 8, 2015

  Antwoord

  Hoi Peter geweldige vangst en mooi verslag
  Wij gaan aanstaande Zaterdag met Ludo ik zal zeker verslag doen.
  Groetjes Hans

 10. Paul > juli 8, 2015

  Antwoord

  Super verslag Peter, het duurt bij jou nooit lang voordat je het juiste plekje weer gevonden heb 🙂 Dat er maar nog veel van zulke verslagen mogen volgen!

 11. Frank > juli 9, 2015

  Antwoord

  weer goed bezig maatje.Dat belooft weer voor deze zomer.gr Frank

 12. Kenneth Imamkhan > juli 10, 2015

  Antwoord

  Hallo Peter,

  Wat een goede vangst. Leuke verslagen van jou visreizen. Peter kan ik wat tips krijgen als ik in Domburg ga vissen.

  Groetjes,
  Kenneth

 13. Peter(Fishguppy) > juli 10, 2015

  Antwoord

  Hoi Kenneth, stuur ff een mail, met je vragen, naar het contactadres van onze site?

  Groetjes Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *