Home Overige Eldert wil weten of de tong er al is

Eldert wil weten of de tong er al is

Advertenties

Hallo Fishguppyers

Vrijdagavond 20 mei vissen.

Drie hele goede redenen had ik om te gaan .

1 Visdrang,

2 Frustratie van me afgooien

3 Ik wil weten of die scheefsmoelen er al zijn.

Maar nu heb ik een probleem want ik heb helemaal geen inspiratie  om wat te schrijven maar we gaan maar wat proberen.

Na lange tijd eindelijk weer eens naar de Waterweg.  Volgens mij was dat al ongeveer een half jaar geleden dat ik daar geweest ben.

Dit jaar 2 keer wezen vissen , een keer met Martijn op de boot en een keer Hoek van  Holland.  Conclusie …. dit is veeeeeeel te weinig . Het boeltje zal maar vast roesten. Dat moeten we niet mee willen maken  .

Dus jullie snappen wel dat er zeer veel visdrang aanwezig was. En daarom had ik al een poos mijn zinnen gezet op deze vrijdagavond.  Maar ja , daar heb je het weer . Is het een paar dagen prachtig mooi weer en precies op vrijdag , donderdag ook trouwens geven ze slecht weer op met veel regen en toebehoren. Het is de boeren van  harte gegund natuurlijk en mijn tuintje was er ook heel blij mee maar ja …. toch , voor vrijdagavond droog en wat beter. In de loop van de avond zou de wind ook minderen naar een 3 maar dat was meer in de nacht  dan in de avond denk ik want ik vond dat er wel een zeer stevige bries stond .

Dat was punt 1 , wat nou met die frustratie  eruit gooien?

Dat zit zo. …  Deze  vrijdag bestaat fa Wilthagen 50 jaar . Voor sommigen waarschijnlijk  wel een bekende. De spekbakker  ja. Ik had een officiële  uitnodiging  gekregen voor de open dag, receptie, maar kon geen vrij krijgen van mijn werk . En dan te bedenken dat ik daar al op mn 12e over de vloer kwam. Die ouwe Wilthagen waar ik de liefde voor het slagersvak van heb meegekregen. En die mij het vissen heeft geleerd . Ik weet nog , in 1981 mocht ik een keer met hem mee op de kabeljauw . Bij Ellewoutsdijk.  En jawel daar heb ik mijn eerste en tot nu toe mijn grootste kabeljauw ooit gevangen . 81 cm. Fa Wilthagen  , die een warm hart had voor de visclub , die ieder jaar een wedstrijd sponsorde en de jeugdwedstrijden met spek en toebehoren financierde. En nu kon ik niet naar die open  dag . En dat deed pijn . En dat was balen . Dus jullie snappen wel dat ik behoorlijk saggo was gisterenmiddag. En daarom moest die frustratie  eruit.

En dan is vissen een zeer goed medicijn. Daar kan voor de rest niks tegen op . En daar gaan we het nu over hebben.

Rond 20.00 uur was ik op plaats delict na eerst prachtige zagertjes te hebben gehaald bij Wout  van  Leeuwen.  Rond die tijd wad  het ook hoog water zo dat ik heel het afgaande kon pakken. De grote vraag was of die scheefsmoelen  al aanwezig waren . Want berichten had ik daarover nog niet gehoord of gelezen en volgens mij moet het eind mei toch zachtjesaan wel beginnen zeker na die warme dagen. Nou, na een kwartiertje  ongeveer de eerste vis en wel een bot. Ondertussen een vriendelijke man die een praatje kwam maken en hem uitgelegd waar die de waterstanden op zijn telefoon kon vinden want hij wist te vertellen  dat het geen hoog maar laag water was. Hij ook weer blij.  Inmiddels had ik voorzichtige beten gezien op een van mijn hengels en jawel hoor , de eerste tong 2022 was een feit . Ook nog maats nl 27 cm. Dus , ze zijn er . Even later weer een bot en toen het licht uit was , jawel weer een tong . Nu te klein. Ze zijn er dus wel degelijk want even later kreeg ik het voor elkaar om er 2 tegelijk uit te trekken. Een maatse erbij en een kleintje. Ik had het best naar mijn zin zo . Echt wild was het niet maar toch zo nu en dan vis. Mooi gelegenheid om op het bankje koffie te doen , appelflapje erbij en relaxen. Een mooie tong van 31 cm meldde zich later ook nog . Maar na 23.00 uur viel het helemaal stil .  Behalve met de wind dan , die werd alleen maar meer. Rond 0.30 uur vond ik het wel welletjes en ik dacht dat ik er 3 in de emmer had maar het waren er 4.

Daarbij nog 3 of 4 terug gegooid en 2 botten terug , nou dan mag je van mij weten dat mijn missie ruim geslaagd was.

Ik heb weer genoten van het water , mooie luchten , de scheepvaart , het koppie leeg maken en zeker van de vis. De volgende  keer zal echt geen half jaar duren , daar ben ik wel van overtuigd. Dit was het weer voor deze keer. Gelukkig  toch weer wat uit de pen weten te krijgen en op naar de volgende.

Met visvriendelijke  groet,

Eldert

De foto’s moeten jullie er maar bij bedenken . Hopelijk lukt het binnenkort wel.
Verzonden vanaf mijn Galaxy

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

8 reacties

 1. Fishguppy > mei 22, 2022

  Antwoord

  Een heel verhaal Eldert, wat gelukkig eindigt met goed nieuws, dat de tong er toch al wel is, zijn het nog gematigd.
  Je weet, ik ben er altijd, indien thuis, om je te helpen
  Volgende maal beter met je foto’s.

  Grtjes Peter

 2. Nico > mei 22, 2022

  Antwoord

  Hoi Eldert. Jij heeft veel lees stof geschreven en dat het niet was wat je wilde. Maar toch nog aan de waterkant gestaan. En dan ook nog Tong vangen en was de missie toch achteraf geslaagd. Hopelijk zit de volgende keer wel alles mee voor.

  Groetjes. Nico

 3. Gino > mei 22, 2022

  Antwoord

  Hoi Eldert,
  Even de gal uitspoelen en dan een mooi verhaal er aan breien je moet het maar doen😂
  Fijn te lezen dat de scheefsmoelen gearriveerd zijn maar dat zal moeten wachten althans voor mij toch, nog even 4 dagen naar Koksijde vanaf woensdag avond.
  Succes nog verder.

  Grtjs Gino

 4. Martijn Boone > mei 22, 2022

  Antwoord

  Heej Eldert… ik kreeg vrijdag avond laat al wat foto’s van je tongen via Whatsapp, dus de foto’s staan nog op mijn netvlies! Voor diegene die de foto’s nu niet kunnen zien, ik kan het bevestigen 🤣🤣. Mooi man dat je de eerste tongen weer al heb gevangen, ik kan er alleen nog maar van dromen, maar hopelijk komt daar ook snel verandering in! Ik zit met smart te wachten op een uitnodiging van jouw…. wil graag ook eens een keer daar vissen! Graag op een zaterdagavond want dan heb ik de tijd totdat het weer licht word! Neem ik zagers mee van v/dixhoorn, hoef jij daar niet achteraan🤣🤣. Ik kan je inmiddels voor een paar zaterdagen ook weer datums doorgeven om met de boot te gaan, maar wat vang je in juni of juli op de Oosterschelde? Vul het zelf maar in, een bot en een zeebaarsje, groene rotzooi en misschien een haai. Ik weet het niet… maar voor mij part vang ik niks, gezelligheid voorop, dus wat mij betreft gaan we gewoon en we zien wel of we wat vangen….. Maar ben wel beetje voorzichtig daarin, want als het toevallig op de geplande dag 32 graden is, doe ik mijn kinderen weer te kort die dan O zo dolgraag met de boot aan de zandplaat liggen met een emmer en een schepje en een funtube achter de boot….. Tot snel ouwe kameraad!! We moeten er weer eens op uit! Beetje ouwehoeren en een pilsje drinken, o wat is dat fijn! Het leven kan ondanks alle ellende en zorgen ook mooi zijn!! Groetjes Martijn B.

 5. Stefan Groenheide > mei 23, 2022

  Antwoord

  Hey Eldert,
  Dat je mooi voor elkaar zo, gewoon ff 4 maatse tongen en wat kleintjes gevangen, ze zitten er dus zeker!
  Je had er niet ideaal weer bij, maar misschien was dat voor de vangst juist wel goed, zelf ben ik niet zo van de avond/nacht, maar ik ga het zeker eens proberen!
  Deze nemen ze je alvast niet meer af! Eet smakelijk.
  Groeten, Stefan

 6. ies > mei 23, 2022

  Antwoord

  Hey Eldert, dit noem ik nu een verhaal van uit het hart geschreven, heerlijk man. Wat nostalgie en als kers op de taart de eerste tongen in de emmer. Laat ze je smaken en voor je volgende sessie uiteraard weer de rammelende toppen toegewenst.
  Groetjes Ies

 7. Henry > mei 23, 2022

  Antwoord

  Hoi Eldert,
  Toch je visdrang kunnen bevredigen door enkele tongetjes op de kant te takelen, genieten dus.
  Om 20.00 uur beginnen en kort daarna al enkele scheefsmoeltjes vangen geeft aan dat ze toch wel in aantocht zijn. Sommige Guppy’s zweren erbij om deze vissoort in de nachtelijke uurtjes te gaan belagen terwijl bij jouw de vangst om 23.00 uur stil viel en je de daaropvolgende 1½ ( dus in het holst van de nacht) niks meer, het blijft vissen!!! Toch een lekker maaltje vis voor het thuisfront en wat relaxen aan de waterkant, ook bij je volgende visserij veel plezier en de bijbehorende rammels op de toppen.
  Groetjes, Henry

 8. Jack Jozen > mei 23, 2022

  Antwoord

  Hallo Eldert .
  Je hebt er een prachtig verhaal van gemaakt jammer dat het met de foto,s niet lukte wel jammer dat je je favoriete slager moest overslaan maar die is nog niet weg he .En dan de tongen ik denk dat er al heel wat vissers zijn die jalours zullen zijn als ze dit lezen de meeste moeten het nog doen met de bot maar je hebt in ieder geval bewezen dat ze er zijn en nu naar de volgende sessie.
  Groetjes Jack.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *