Home Bootvis verslagen Stekhopping voor een maaltje tong

Stekhopping voor een maaltje tong

Advertenties


Vrijdagavond was ik vol goede moed om 19.00u aan Neeltje jans en bij aankomst maak ik een foto van mijn boot aan de nieuwe steiger, waar ze inmiddels ook bezig zijn stroom en verlichting aan te leggen, zal de prijs ook weer wel omhoog gaan!

Stekhopping voor een maaltje tong Stekhopping voor een maaltje tong

Als ik dan zie dat de boten vanuit zee naar binnen varen, ga ik voor de sluis liggen en tot mijn verbazing gaat de sluisdeur voor mijn neus dicht en als ik dan bel, krijg ik te horen dat er storing aan de deur van de zeekant is en de boten die nu inwaarts zijn gelost lagen al bijna 3 uur te wachten en zijn op een noodvoorziening binnen geloodst en de sluiswachter weet niet hoelang het gaat duren, dus ik kies eieren voor mijn geld en keer huiswaarts!

Zaterdagochtend om 5 uur loopt mijn wekker af en na ontbeten te hebben, alles klaar gemaakt en om 05.45u rijd ik richting Neeltje jans en daar arriveer ik rond 06.30u en het is nog redelijk donker en dat geeft mooi de gelegenheid om mijn werklamp uit te testen.

Stekhopping voor een maaltje tong

Niet normaal wat een verlichting, zelfs het achterdek is op de grond geheel verlicht als ook boven de motor, dus verlichting genoeg nu, alleen nog afwachten wat hij met de accu doet, ik heb er gelukkig 2 met omschakelaar. John, hartstikke bedankt voor de goede info, misschien bestel ik ook nog een verstraler!

De eerste lichting in de sluis mis ik juist en daarna ben ik aan de beurt en lig alleen en het is zo gepiept, ben al snel naar buiten en omdat het nog maar juist licht is, besluit ik niet te diep te gaan liggen, op een meter of 14 en vissen maar!

Ik werp daar 2 keer met 3 hengels in en totaal niets, dus verkeerde keuze, dan maar naar mijn vaste stek en daar aangekomen, anker ik op 21 meter en begin snel met vissen. Het regent in het begin kleine steenbolkjes en net ondermaatse wijting, tot ik op mijn hengel die naar de ondiepe kant ligt, ferme tikken zie en hij voelt erg goed aan.

Het is een triplet met 2 tongetjes en een net maatse wijting.

Stekhopping voor een maaltje tong

Even later weer een mooie tik op dezelfde hengel en ditmaal een doublet van mooie tong en steenbolk.

Stekhopping voor een maaltje tong

Dan zou je denken, het gaat vandaag helemaal los, maar tegen hoogwater is het niets anders dan steenbolk en steenbolk en nog eens steenbolk, tot grote ergenis van mij! Als dan eindelijk de boot draait op afgaand water ben ik gematigd positief over het verdere verloop en dan krijg ik telefoon van het thuisfront en dan blijkt dat mijn sessie samen met de Tongenfluisteraar op zondag met mijn boot geen doorgang kan vinden! Dan besluit ik om er vandaag maar een langere sessie van te maken en om 10 uur is het beeld nog steeds niet veranderd, ik word er gek van!

Stekhopping voor een maaltje tong

Het enig goede is dat de wijting bijna allemaal al tegen de maat is, wat een goed perspectief bied voor over een maand, als we weer in de wintervis zitten! Ik zie ook op de andere bootjes alleen maar van dat klein grut bovenkomen en ik ga in overweging bij mezelf wat verstandig is, heb goede berichten gehoord van het zuiderhoofd aan West kapelle en besluit daar heen te varen. Na een redelijk woelig zeetje onderweg kom ik daaraan en het ligt werkelijk helemaal vol met bootjes en boten, ik ga voor de Big Marlin liggen en begin snel met volle moed aan het vissen en al snel heb ik beet en het brengt een tongetje.

Stekhopping voor een maaltje tong

Dan zie ik al weer erg snel de typische bonkende beet van wat niets anders kan zijn dan een haai en hij gaat goed te keer in de gierende stroming en ik was in de veronderstelling dat alles op de film stond, maar wat boven mijn petje gaat, het staat er niet op, gelukkig nog wel een paar foto’s genomen, al zijn ze niet echt mooi, met het vele turf op de vloer van het dek, waardoor de haai er niet uit ziet!

Stekhopping voor een maaltje tong

Als ik hem meet, blijkt hij iets groter te zijn dan 93cm, maar op het moment van het nemen van de foto, spartelt de tong die er ook bij aan zit en het meetlint blijft niet liggen, maar maakt niets uit.

Stekhopping voor een maaltje tong

Zo snel al vis geeft echt goede moed en helaas valt de stroming er helemaal uit en liggen we een paar uur te draaien op de zuidelijke wind en het enige wat ik nog van zijn 2 ondermaatse scholletjes, maar het geeft wel de tijd om te genieten van de omgeving en dan zie ik weer dat er nog steeds vissers zijn die halsbrekende toeren uithalen, om te proberen een baarsje te verschalken.

Stekhopping voor een maaltje tong

Ik zie ze trouwens helmaal niets binnenhalen.

Ik blijf hier nog een uur liggen zwalken en als eindelijk de stroming begint te draaien, is mijn zin over en ik ruim op en vaar terug en onderweg zie ik de Marie Louise van Northseacharters die ook op de stek ligt, waar ik in de ochtend lag en het is volle bak op de boot van Ludo, nadat wij vorige week een goed resultaat hebben weg gezet, met het tongvissen!

Ludo het is je van harte gegund en hopelijk hebben jullie vandaag wel een goede tongvangst en niet net zo als ik, een erg slecht resultaat, maar misschien zijn we wel te verwend de laatste tijd?

Als je 2 jaar terug keek, was je blij dat je 5 tongetjes kon vangen op een dag.

Vandaag heb ik mijn 7e haai gevangen van dit seizoen, wat er alweer 1 meer is dan vorig jaar en niet één kleintje erbij, alles rond dezelfde maat van voor in de 90cm, moet een vruchtbaar jaar zijn geweest, toen deze verwekt zijn!

Ben nooit speciaal gericht op de haai gaan vissen en heb deze puur als bijvangst gevangen!

 

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

11 reacties

 1. johan > september 9, 2012

  Antwoord

  Wederom n mooi verslag Peter en mooie foto’s.

  Ik wens iedereen op deze mooie site een voortreffelijk visjaar met mooie vangsten.
  Ik zelf vertrek morgenochtend voor 4,5 maand naar de Antillen. Ga daar mn geluk zoeken.

  Ik zal jullie missen, maar blijf de site regelmatig bezoeken.

  Groeten

  Johan

 2. Peter(Fishguppy) > september 9, 2012

  Antwoord

  Johan, ik wens je het allerbeste en hoop dat de tijd voorbij vliegt en dat ik je in januari weer in mijn armen mag sluiten!
  Hvj Peter

 3. Werner > september 9, 2012

  Antwoord

  Toch weer van alles gevangen Peter, de ene dag is de andere niet zie je maar weer.
  Ik ben vannacht geweest verslag volgt nog..

  Groeten Werner.

 4. Bjorn > september 9, 2012

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Mooie verslag en toch redelijk gevangen.
  Ik hoop ook dat de wijting nu zo groot is dat, dat een goed voorbode is voor de wintervisseizoen.

  Groetjes,

  Bjorn

 5. Peter(Fishguppy) > september 9, 2012

  Antwoord

  Hoi Werner en Bjorn,
  bedankt voor de reactie!
  Werner ik verwacht dat jij er wel meer hebt gevangen in het donker, want dat is toch het best!

  Groetjes peter

 6. Werner > september 9, 2012

  Antwoord

  Enne Johan veel geluk daar op de Antillen!!

 7. John > september 10, 2012

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Leuk verslag weer en goed om te lezen dat de lamp je bevalt!
  Over je accu hoef je je echt niet druk te maken! Ik kan je allemaal formules geven om het uit te rekenen maar geloof me maar dat je hem gerust de HELE nacht aan kan laten staan op je bootaccu!

  Ik ben zondag ochtend met vismaat om 6 uur naar het tunneltje in Maasluis gereden om te kijken of de gulletjes er waren(perfect tij, weinig verhoging en een zonnetje!).
  Binnen 5 minuten had mijn maat een maatse gul! We zijn er is goed voor gaan staan maar helaas tot 12 uur geen stootje meer gezien.

  Groeten John

 8. Peter(Fishguppy) > september 10, 2012

  Antwoord

  Hoi John,
  zat er de laatste tijd veel aan te denken, aan Maassluis, denk dat ik deze maand ook eens ga proberen!
  Nogmaals, bedankt voor je tip!

  Groetjes peter

 9. Peter(Fishguppy) > september 11, 2012

  Antwoord

  De mindere vangst van deze dag, was niet alleen bij mij, op de Big marlin hadden ze op de gehele dag maar 15 tongetjes, met 8 personen, dus het lag in ieder geval niet aan mij, maar aan het getij, wat bijna dood was!
  Dacht eerst dat ik iets verkeerd had gedaan vandaag?

  Northseacharters had er 30 aan boord, met 10 personen op 12 uur vissen.

  Groetjes peter

 10. Theunis Ludo > september 11, 2012

  Antwoord

  Dag Peter,

  Zaterdag waren we ook maar met 8 personen, 30 tongen bijna allemaal rond de 30cm en meer, 1 man is niet gekomen afhuur boot.
  Bij vangst was ook mooi van formaat schar en wijting.

  Zondag was het veel minder.
  Een dag die ik snel wil vergeten, maar die ik helaas niet snel zal vergeten.

  Groeten,
  Ludo

 11. Huib > september 11, 2012

  Antwoord

  hoi Peter,

  Mooie haai en ondanks doodtij tog niet slecht gevangen.

  Grt, Huib

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *