Home Visrecepten Scharvingers in donkerbier beslag

Scharvingers in donkerbier beslag

Advertenties

Beste visvrienden, afgelopen weekend, heb ik er 10 scharretjes uitgehaald, om op vraag van mijn dochter Romy en mijn vrouw, weer eens ouderwets zelf chips te bakken, samen met gefrituurde scharvingers.

Eerst even een droevige mededeling! Gisterenochtend om 7u, 05-01-2021 kreeg ik de mededeling van Jack Jozen, dat zijn Tonny overleden was! Wij zijn geschrokken, maar het was niet geheel onverwacht, omdat wij de gehele ziekenperiode door Jack op de hoogte zijn gehouden. Wij hadden de eer om haar persoonlijk te kennen, wat een liefdevolle vrouw! Wij wensen Jack en zijn familie, heel veel sterkte en de kracht om dit te verwerken en misschien om op den duur weer zijn geliefde hobby te kunnen pakken, samen met zijn vaste maatje Henry.

Ik schrijf dit verslag, omdat er vragen en opmerkingen zijn geweest de laatste dag over fileren of bereiden van Schar en ook omdat ik het eigenlijk op deze manier mocht leren van Jack Jozen, op onze gezamelijke vistrip in Nyborg te Denemarken in 2015. Jeff, als jij nog een filmpje wilt plaatsen, het is ook meer dan welkom!

Ik was altijd gewend om de scharren en andere platten te fileren per kant, dus maar 2 filetjes, maar dat ging niet altijd even netjes.

Voor dit recept, heb ik nodig, Visbakmeel, Kibbeling kruidenmix en donkerbier.

De scharren laat ik ontdooien in de koelkast, een dag van te voor en dan, leg je ze op een platte snijplank en met een vlijmscherp palingmesje snijd ik langs de graad, vanuit het midden naar voor en achter. Zet een fileermes bijna haaks aan op de vis en laat hem over de graad aan de voorkant in de vis glijden en schuif het mes strak over de graad richting straat en dan heb je een redelijke filet. Zorg ervoor dat je regelmatig je messen slijpt en ontdoe de schar van zijn schubbetjes.

Zo doe je ook de andere kant!

Een schar is een heel zacht visje en er blijven licht wat restjes op de graad achter, maar je hebt wel mooie filets om te frituren. Beter gaat het bij een Deense schol, die iets vetter en vaster is.

Ik laat eigenlijk altijd de vel eraan zitten, daar proef je echt niks van, wil je hem eraf? Leg je filet, met de vel naar beneden, druk je vinger op zijn staart, je mes door de vis op het vel drukken en je duwt zonder problemen het visvlees geheel van zijn vel!

Als de filets klaar zijn, begin ik met de chips! Schil vastkokende aardappelen naar behoefte en snijd echt zo dun mogelijke schijfjes, met een aardappelschilmesje of een dunschillertje.

Als je ze gedroogd hebt in keukenrol, frituur je ze voor op 160 graden.

Zo werk je alle chips af en dan beginnen we aan het voor-frituren van de scharvingers, in een beslag van visbakmeel, kibbelingkruidenmix naar eigen behoefte en donkerbier zoveel als nodig is, om het beslag op juiste dikte te maken en het overige donker bier heeft mijn vrouw opgedronken, omdat ik alweer eens vrij sta van alcohol, omdat je weet, je drinkt het met mate(n) en als de maat te veel word, neem je tijdelijk een pauze.

Je trekt met een plastic handschoentje, de filetjes door het beslag en daarna bak ik ze voor in arachideolie in een hapjespan, maar een wok kan ook, een frituur is zonde van je frituurolie, nu gooi je die liter olie weg en klaar is Peter!

Als het tijd is om aan tafel te gaan, bakken we de chips en scharvingers, die voorgebakken zijn af. Dat kan met veel tegelijk, dus ben je sneller klaar, vandaar het voor bakken!

Kruiden op de vis hoeft niet meer, die zijn er lekker ingebakken en de chips, zout je naar behoefte en schud het goed op en daarna eten we met zijn 3, gewoon vanuit de hand, een prachtig voorbeeld van Fingerfood!

Eet smakelijk!

Groetjes Peter

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

25 reacties

 1. Gino > januari 6, 2021

  Antwoord

  Peter,
  het water komt me uit de bek gelopen hoor, lekker hoor !
  Wel een droefig bericht van Jack zijn vrouw…

  @Jack langs deze weg nog heel veel sterkte gewenst voor jou en je familie .

  grtjs Gino

 2. Leen > januari 6, 2021

  Antwoord

  Hoi.Peter.
  Ziet er heerlijk uit dat zal vast smaken
  En voor Jack heel veel sterkte met het verlies van je vrouw
  Groeten.leen

 3. Nico > januari 6, 2021

  Antwoord

  Hoi Peter wat een recept geplaatst en eet smakelijk en voor Jack heel veel sterkte toegewenst met het verlies van je Vrouw.

  Groetjes De Zeehondetemmer

 4. ies > januari 6, 2021

  Antwoord

  Hallo Peter
  Eerlijk gezegd had ik na de begin tekst geen zin om verder te lezen (zal ik tzt nog wel doen) . De verhalen van Henry en Jack zijn tenslotte de reden dat ik ook af een toe een krabbeltje op stuur en hoewel ik Jack en zijn vrouw Tonny niet persoonlijk ken, voelt het wel zo. Laatst had Jack het er nog over dat ze vroeger samen gingen vissen en dat ze dat niet meer kon en nu is ze hem geheel ontvallen
  Jack gecondoleerd en sterkte

 5. Stefan Groenheide > januari 6, 2021

  Antwoord

  Hoi Peter, bedankt voor deze mooie en duidelijke uitleg, wat een heerlijkheid, je mag echter gerust weten, in de frituurpan bij ons thuis komt geen vis, no way aldus mijn vrouw. Gauw eens een nieuwe aanschaffen dus en mezelf de oude toeeigenen en aan de slag gaan!
  Helaas wel een droevig bericht van Jack (en naaste familie), heel veel sterkte gewenst met het verwerken van dit grote verlies.
  Groeten, Stefan

 6. Stefan Groenheide > januari 6, 2021

  Antwoord

  Wacht even, wel op blijven letten, de scharfiletjes hoeven niet in frituurpan, dat komt beter uit, haha

 7. Peter(Fishguppy) > januari 6, 2021

  Antwoord

  Stefan, zoals je kunt lezen gebruik ik juist geen frifuurpan voor de vis en ook kun je lezen waarom niet.
  Grtjes Peter

 8. Eldert > januari 6, 2021

  Antwoord

  Jack, van harte gecondoleerd met het verlies van je geliefde. Pas schreef je nog dat je bijna dagelijks in het ziekenhuis was met haar. En nu is ze er niet meer. Jack, en ook de verdere familie , heel veel sterkte toegewenst de komende tijd.

  Peter, wat een prachtige uitleg heb je hier neergezet over een toch wel iets ondergewaardeerd visje. De eerstvolgende keer ga ik er ook mee aan de slag zodat er een culinair hoogstandje op tafel komt.
  Groet Eldert.

 9. gino > januari 6, 2021

  Antwoord

  Hoi Mannen,

  ik heb een aparte frituurpan voor op een gas of elektrisch fornuis zo een lekker ouderwets ding dat ik gebruik voor kibbeling dus die scharfingers pleur ik dan ook wel in .
  Dat wordt smullen…

  grtjs Gino

 10. Peter(Fishguppy) > januari 6, 2021

  Antwoord

  Gino, bewaar je dan de olie? Die is heel snel vies en hoeveel liter gaat er dan in, meestal heb je voor vis, als je een frituur koopt, 10 liter of meer nodig, omdat een kleine frituur niet voorzien is van genoeg ruimte.
  Grtjes Peter

 11. gino > januari 6, 2021

  Antwoord

  Hoi Peter,

  er kan 3l olie in maar is idd snel vies als je kibbeling maakt dat is altijd het nadeel…ik maak dan ineens kibbeling voor enkele dagen of ik geef nog wat aan de buren! Ben hier de enige in huis dat vis lust trouwens. 10l frituur is wel een grote ketel hej…heb ik niet nodig natuurlijk.
  grtjs Gino

 12. Peter(Fishguppy) > januari 7, 2021

  Antwoord

  Begrijp het Gino!
  Ik bedoel de speciale vis frituurpannen zijn vanaf 10 liter verkrijgbaar.
  Suc6 ermee!

  Groetjes Peter

 13. Peter(Fishguppy) > januari 7, 2021

  Antwoord

  Jeff, zou kunnen ja, maar toch doe ik het niet, voor die paar euro, neem ik geen risico, blijft werken met vis en dan is hygiëne toch wel heel belangrijk, vooral voor mijn situatie met een donornier. Vandaar dat ik in een wok frituur, maar een 1/2 liter nodig en in een hapjes pan, heb ik 1 liter nodig en dan vallen de kosten mee en heb ik iedere keer mooie heldere olie en niet van die vies gekleurde olie, want het blijft anders van kleur.
  Maar ik hou niemand tegen om het op jou manier te doen, met alle respect!

  Groetjes Peter

 14. Gino > januari 7, 2021

  Antwoord

  De Fishguppy “vissers-site” begint al aardig op één of andere kookprogramme te lijken, wahh grapje héj !
  grtjs en smakelijk Gino

 15. Peter(Fishguppy) > januari 7, 2021

  Antwoord

  Ja Gino, maar het is voor iedereen mogelijk om recepten met foto’s in te sturen, niks mis mee toch, om wat lekkere dingen uit te wisselen?
  Grtjes Peter

 16. Henry > januari 7, 2021

  Antwoord

  Beste visvrienden,

  Zoals jullie van Peter al vernomen hebben is helaas Tonny, de vrouw van m’n trouwe vismakker Sjakie overleden. Na al een hele poos knokken met haar gezondheid heeft ze de strijd alsnog verloren.
  Voor m’n maatje zal dit een heel groot gemis zijn, ondanks hun hoge leeftijd waren ze immers nog stapelverliefd op elkaar. Het is niet anders en hopelijk kunnen we samen over ’n poosje toch weer de waterkant op gaan zoeken al is het alleen maar om efkes lekker uit te waaien en z’n gedachten zuiver te spoelen. De tijd zal het leren!!!

  Peter wat betreft de schar, dat ziet er gewoon heerlijk uit. Op dezelfde manier zoals je de schar fileert
  doen Sjakie en ik dit uiteraard ook met de bot, als je trouwens beide gefileerde vissoorten bakt in de koekenpan gebruik ik persoonlijk alleen peper en zout omdat je anders niet meer proeft wat voor vis je aan her verorberen bent. Met genoeg kruiden en alcohol kunde ene drol nog wel lekker maken!!!
  Dit wil uiteraard zeker niet zeggen dat ’n marinade en/of beslagje met ’n scheutje bier of wijn onsmakelijk is, ons moeder bakte vroeger elke vrijdag vis ( we mochten toentertijd vrijdags geen vlees eten) en door het minimale gebruik van kruiden kon je bij binnenkomst al ruiken wat voor vis we aten.( nostalgie !!)
  Al met al, ieder heeft natuurlijk z’n eigen culinaire hoogstandjes, Jeff ik ben ook niet voor den airfryer en ga persoonlijk voor hoe vetter hoe lekkerder, maar wat is er heden ten dage eigenlijk nog wel gezond ??
  Voor eenieder, probeer allemaal gezond te blijven en ga genieten aan de waterkant!!!

  Groetjes, Henry

 17. Peter(Fishguppy) > januari 7, 2021

  Antwoord

  Henry, ieder zijn meug, is zeker waar!
  Bij gefrituurde vis hoort nou eenmaal echte kibbeling kruidenmix, anders proef je alleen maar gefrituurde vis en ik kan je garanderen, dat er dan zeer weinig smaak aan is, in tegenstelling van vis uit de pan, wat jij benoemt, gewoon weinig zout of peper, is meer dan voldoende, al ben ik persoonlijk een liefhebben van een weinig aan viskruiden.

  Groetjes Peter

 18. ies > januari 7, 2021

  Antwoord

  Peter bedankt voor de tip van het frituren in een koeken pan met de duidelijke Foto’s. Ga ik zeker volgend jaar proberen.
  Groetjes Ies

 19. Gino > januari 7, 2021

  Antwoord

  Hoi Peter,
  mag natuurlijk zeker gebeuren door iedereen wat uitwisselen…maar je kent me hé ik doe alles met een lach en een kwinkslag er bovenop .
  Een dag niet gelachen is een dag niet….
  Grtjs Gino

 20. Peter(Fishguppy) > januari 7, 2021

  Antwoord

  🤔😉

 21. Hugo > januari 7, 2021

  Antwoord

  Hallo Peter,

  Allereerst wil ik langs deze weg Jack en familie veel sterkte toewensen bij het verlies van jullie geliefde en toeverlaat.

  Ja Peter dat ziet er weer verrukkkelijk uit man het water staat mij aan de lippen.
  Ga dit zeker eens uitproberen en zal dan eens denken aan onze chef-kok uit de Wouwse Plantage.

  Groetjes Hugo

 22. jack Jozen > januari 8, 2021

  Antwoord

  Hierbij wil ik iedereen heel hartelijk bedanken voor hun medeleven voor het verlies van mijn vrouw Tonny,

  Groetjes Jack.

 23. Gino > januari 8, 2021

  Antwoord

  Hoi Peter,
  De schar fishfingers waren heerlijk hoor, jammie.
  Heb er wel geen bruin bier bijgedaan hoor ben ik niet echt fan van of het moet in een glas zitten, 😂👍

  Grtjs Gino

 24. Peter(Fishguppy) > januari 8, 2021

  Antwoord

  Mooi man.
  Grtjes Peter

 25. Frank > januari 19, 2021

  Antwoord

  Hoi chef Peter,

  Lekker gerechtje.
  De Scharvingers zijn me bekend en lekker,maar die chips ga ik ook eens proberen, iets dat je zelf bereid is toch net iets lekkerder.
  Jammer van Jack zijn vrouw,en met die Corona kan je waarschijnlijk geen afscheid nemen.
  Hopelijk komt er snel een eind aan die miserie en kan er weer gevist worden.

  groeten Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *