Home Strand en kantvisserij Zoutelande met Simon van Huffelen

Zoutelande met Simon van Huffelen

Advertenties

 

Deze ochtend voor 12 uur, was ik op de stek, Simon zou wat later arriveren. Als ik de duinen overkom, schrik ik van de wind en het water staat nog vrij hoog, maar toch heb ik er zin in, wat is het weer lang geleden, veel te lang, eerst de boel opgetuigd, onderlijnen met dunne metalen afhouders afgewisseld met korte dwarrels. Ik vis met de ene hengel, met standaard top en de andere met de zachtere top, waarvan ik eerst aan Govert van hengelhuishuijgens gevraagd heb, welk loodgewicht ideaal is, voor de zachte en dat is 150, kan je gewoon keihard weg zetten. Nou dat inwerpen valt de eerste keer tegen, op de zachte gaat hij zelfs nog verder dan de standaard top. Maar ik heb al snel in de gaten dat dit aan de verzwaarde onderkant van de hengel ligt, zorgt voor een hefboom effect, dus je moet hem in feite afremmen om niet door te slaan! Ondanks de in mijn ogen mindere eerste worpen, vang ik van meet af aan vis, ik begin met een postzegel, maar het is wel de eerste aan mijn nieuwe hengels en daarna een doublet schar en dan stopt het niet meer.

Zoutelande met Simon van Huffelen

Zoutelande met Simon van Huffelen

Zoutelande met Simon van Huffelen

Al gelijk een dikke wijting erbij en leuke scharren, dit ondanks dat er totaal geen stroming staat, vanwegen het dode getij, dus ik kan lekker zonder ankers vissen. Er zitten in het begin nog vele kleintjes bij die terug mogen zwemmen en de meeuwen mogen de wijting hebben, want die drijven gelijk boven.

Zoutelande met Simon van Huffelen

Zoutelande met Simon van Huffelen

Zoutelande met Simon van Huffelen

Inmiddels heeft Werner, die ergens anders aan Zoutelande staat, gebeld dat hij ook zijn visje wel vangt, maar klein, al zitten er hier ook vele kleine bij. Dan beld Simon, dat hij de duin overgang neemt en dan is het een hartelijk weerzien tussen ons en Simon gaat maar met 1 hengel vissen en als hij hem heeft ingeworpen, proosten we op de mooie middag, want inmiddels schijnt het zonnetje en is de wind nagenoeg weg gevallen.

Zoutelande met Simon van Huffelen

De toppen staan uitbundig te klapperen, als je er nog maar juist inligt, maar daar letten we niet op, we gaan voor 3.

Als ik dan ga indraaien, gaat het erg zwaar, niet normaal, ik zie mijn andere hengel al slap vallen en weet genoeg en het resultaat is 5 vissen aan 2 lijnen!

Zoutelande met Simon van Huffelen

Ondanks deze beginners fout, 3 om mee te nemen en 2 gaan retour. Tussendoor vang ik ook weleens een enkeling, maar daar maak ik geen foto van, wel van 2 mooie grote scharren.

Zoutelande met Simon van Huffelen

Simon is inmiddels ook gaan draaien en vangt zijn eerste van de dag.

Zoutelande met Simon van Huffelen

Maar hij is er net zo gelukkig mee, het maakt hem niet uit, als hij maar lekker kan genieten, van de buitenlucht en van het vissen en hij verheugt zich op zijn pensioen, maar hij moet nog een jaartje! Hij geniet ook als ik er weer 3 indraai.

Zoutelande met Simon van Huffelen

Wat er dan gebeurt, als we een biertje aan het drinken zijn en wat staan te ouwehoeren, bij mijn hengels, we zien een flauwe beet en dan een hele trage lange ruk, de hengeltop gaat een meter naar voren en de lijn valt slap, we zien hem weer strak komen en hij gaat weer een meter voluit vooruit, Gul roep ik en begin te draaien, maar het voelt gewoon als dood gewicht en we zien een zeehond omhoog komen in de branding en het is alsof hij vraagt, waar is mijn vis gebleven? Wat blijkt, er zit een grote bot aan, zo dood als een pier omdat zijn rug is gebroken, door de zeehond, het staat afgetekend op de bot te zien.

Zoutelande met Simon van Huffelen

Dan volgt er weer een triplet kleintjes die weer mogen zwemmen.

Zoutelande met Simon van Huffelen

Simon vangt er ook weer een.

Zoutelande met Simon van Huffelen

Zo zou het de gehele middag blijven voor Simon, wel iedere keer vis, maar slechts 1 tegelijk.

Ik vang aan de ene 2 grote scharren en aan de andere 3 kleintjes met een redelijke hoofdkrab, ongelooflijk dat hij niet van de schar heeft gegeten!

Zoutelande met Simon van Huffelen

Zoutelande met Simon van Huffelen

Wat gaat de tijd toch snel als het gezellig is en als je de favoriete hobby mag beoefenen en inmiddels worden de afstanden van ruim 100 meter bereikt met de nieuwe Grauvell Surf advance 2, hard en zacht. Voor we het weten is het al half 6 en slaat de duisternis toe, we overleggen om nog een half uurtje door te gaan en het lijkt dat nu de grotere komen.

Zoutelande met Simon van Huffelen

Zoutelande met Simon van Huffelen

Daarna beaas ik de reserve onderlijnen nog een keer, dus nog 4 keer indraaien en dan gaan we naar huis! De eerste keer dat ik beide hengels indraai is het 2 keer een triplet.

Zoutelande met Simon van Huffelen

Dan is het even wachten en dan roep ik Simon en we draaien in en ruimen op, de eerste brengt 2 kleine scharretjes, maar de laatste brengt een goede.

Zoutelande met Simon van Huffelen

Ik neem zelf 10 mooie scharren en 2 botten en 1 wijting mee huiswaarts en de rest mag Simon meenemen.

Blijkt dat ik toch nog 41 mooie vissen heb om mee te nemen, dus 28 voor Simon en dan met zijn eigen vis erbij, hij is in de wolken!

Zoutelande met Simon van Huffelen

Tja dan de conclusie: De zachte top werpt verder, maar dat was onder deze omstandigheden, want waar kun je nu nog fatsoenlijk vissen met 150 gram op een normaal getij en met de harde top, welke eigenlijk helemaal niet zo stug is als men doet veronderstellen, nou daar ga ik eens onder normale omstandigheden mee vissen, maar was er nu ook al over tevreden! Afstanden van 150 meter en verder worden behaald door wedstrijd vissers en die gaan steeds dunner om steeds verder te komen, maar dat hoofdstuk heb ik in 2000 afgesloten met een 2e plaats op de grote wedstrijd van de Edelkarper en ik moet zeggen, heb nu meer plezier in mijn hobby, ben te gedreven en wil teveel als ik ergens aan begin.

Mvrg Peter

 

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

14 reacties

 1. Werner R > november 9, 2012

  Antwoord

  Mooi verslag Peter en een mooie vangst.
  Niet normaal hoe druk het was vandaag!
  Had wel gedacht dat je veel had gevangen, omdat je er na een uurtje vissen denk ik al 15 had.
  Was toch een mooie dag op het strand heb er in ieder geval van genoten!!
  Mijn maat had er 9 meegenomen en ik 15 voor de rest ook veel ondermaatse.
  Heb vandaag voor het eerst gevist met loodlifters en dat is goed bevallen, geen een keer vastgezeten of iets afgegooid.
  Op naar de volgende sessie!

  Groeten Werner R.

 2. Simon ( Scheveningen) > november 9, 2012

  Antwoord

  Inderdaad Peter, een mooi verslag.
  Ik heb een leuke middag gehad;zelf niet zoveel gevangen maar dat is niet belangrijk.
  Ik verbaasde me er steeds weer over, jij tripetten ( bovendien mooi aan de maat) en ik steeds maar 1 eraan, en dan nog kleintjes ook! En ja, die zeehond was wel ff lachen; Kwam toch ook nog even verontwaardigd kijken waar “zijn” bot was gebleven, schitterend!!
  Peter, ook namens Adri bedankt voor de mooie scharren! Was wel zwaar terug lopen en morgen ( inmiddels vandaag) heb ik aardig wat schoon te maken! Maar ik weet wat we zaterdag avond eten, heb al een lekker recept gevonden!
  Volgende keer maar eens dieper analiseren waarom jij zo veel vangt en ik niet; zou nl wel leuk zijn om jou eens wat vis mee te geven! Peter, nogmaals bedankt voor de fijne middag. En, oh ja, de Tom Tom was bij het terug rijden even van slag maar is helemaal goed gekomen, Domburg maar 1x gezien, hahaha!

 3. Patrick B > november 10, 2012

  Antwoord

  Hey Peter geweldig mooi verslag,tis net of ik een krantje zit te lezen 🙂
  Nou maar hopen dat ik dit vandaag ook voor mekaar krijg,ik ga vandaag mijn nieuwe hengel uitproberen,kan niet wachten.
  Grzz Pat

 4. Werner V > november 10, 2012

  Antwoord

  Toch een leuke dag gehad Peter, de nieuwe hengels lekker laten knallen, goed vis gevangen en goed gezelschap. Dat maakt onze liefhebberij zo mooi he. Ik ga woensdag de waterweg onveilig maken, eens kijken of de mooie gullen al gearriveerd zijn en of ze aan mijn haak willen gaan hangen 🙂

  Grtz
  Werner V

 5. Leo > november 10, 2012

  Antwoord

  Hey Peet,

  De Grauvells de vuurdoop gehad? Wel ff wennen met ingooien he? Maar als je het door hebt dan knallen ze echt heel ver! Bij het laatste stukje van de ingooi moet je de top het werk laten doen: een soort van aan het einde van de worp de hengel ineens stilhouden waardoor de top een nog snellere aktie krijgt om het lood weg te smijten. Je ben snel geneigd om heel veel kracht te geven wat eigenlijk niet nodig is.
  Maar dat kunnen we wel aan jou overlaten!

  Fijn dat het weer goed gaat en dat je weer lekker heb kunnen vissen. Een beetje ontspanning is goed in deze tijd (..ook voor het thuisfront)

  Wij hadden 7 mooie Scharren en een kleine 100 Wijting waarvan 2/3 onder de maat of net maats was. Ze zijn al wel groter als vorig jaar maar ik geloof niet dat we ons nog klem zullen vangen aan Wijting van 35 cm. en op…
  Dag erna nog aas op wezen vissen in de Waterweg. Na hoog begonnen maar het resultaat was super slecht. In 3 uur geen (!) vis en 2 x beet gezien. Nog wel veel vraat dus was idd. een mooi plekje om het aas op te maken..;-)

  ’t Ga je goed!

  Vangse!

 6. Peter(Fishguppy) > november 10, 2012

  Antwoord

  Hoi Werner R, bij ons viel het mee met de drukte, wij stonden maar met zijn 2 en een vak verder stond er nog 1, te ver lopen denk!
  Hoi Simon, Leuk dat je blij met de vis bent en ik zag dat je de weg kwijt was, reed zelf ook verkeerd zonder tomtom!

  Dank je Patrick en vang ze vandaag!

  Dank je Werner V, en vang ze!

  Leo idd erg wennen, vooral omdat ze zo dun zijn, maar wat ben ik er blij mee! Over de top, dat had ik al beschreven in mijn verslag, maar je hebt gelijk!

  Groetjes peter

 7. John > november 10, 2012

  Antwoord

  Hoi Peter,

  Leuk verslag en mooie vangsten. Maar dat is bij jou meestal wel het geval;-)
  Over die zeehond,als ik op de Maasvlakte vis en er zit een zeehond onder de kant, ben ik altijd bang dat hij je visje pakt MET haak!
  Wat gebeurt er dan met je hengel…..

  Groet John

 8. ronny > november 10, 2012

  Antwoord

  Proficiat met uw nieuwe hengels Peter. Ziet er prachtig materiaal uit hé……..

 9. Peter(Fishguppy) > november 10, 2012

  Antwoord

  Hoi John. Ja dat vroegen wij ons ook af, stel dat hij de haak pakt, maar ik denk dat gewoon je lijn breekt, een zeehond zwemt kort met 50 km/h en is dan onhoudbaar volgens ons?

  Dank je Ronny!

  Groetjes peter

 10. huib > november 10, 2012

  Antwoord

  Goed gevangen ! Denk dat je haaklijn wel afbreekt indd. als er een zeehond aanhangt.
  Grtn Huib

 11. John > november 10, 2012

  Antwoord

  Ik geloof ook niet dat je hem ‘binnenhaalt’.
  Waar ik wel bang voor ben, is als je met stevige gevlochten lijn en sterke haaklijnen vist, de hond je hengel over de steun trekt en er mee aan de wandel gaat…
  Op de Waterweg heb ik regelmatig aan een bootje vast gezeten en dan moet ik de hengel echt stevig vast houden voordat de boel knapt!
  Oke, op de Waterweg vissen we wel wat dikker dan op het strand….

 12. Peter(Fishguppy) > november 10, 2012

  Antwoord

  Hoi John, dat zou natuurlijk ook zomaar kunnen!
  Groetjes peter

 13. Werner R. > november 10, 2012

  Antwoord

  Zie je hem al staan in je recordlijst?
  De winnaar is Peter Schuurbiers,

  nr. 1 zeehond 80 kg.

  Daar haal je de krant mee wedden?

  Groeten Werner R.

 14. Maup > november 11, 2012

  Antwoord

  Hee Peter.
  Zoals altijd heb je de juiste plek en het goede tij weer uitgekozen.
  Leuk dat je weer bent gaan vissen.

  Groetjes Maup.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *