Home Gastvissers Henry en Jack, vissen aan de Botlek

Henry en Jack, vissen aan de Botlek

Advertenties

Beste visvrienden,

Na ons zeer geslaagde visdagje zo’n 3 weken geleden stonden we natuurlijk te popelen om wederom op visavontuur te gaan. Dinsdag 9 juni, prima weersvooruitzichten en rond 10.30 uur laag tij zodat we mooi voormiddag kunnen steken en uiteraard dezelfde dag ook 2 getijden kunnen vissen dus….. Om 8.30 uur stond m’n trouwe vriend en vismaatje Sjakie aan de deur en was het snel inladen, we wilden onderweg nog ’n stop maken bij Supercatch hengelsport in St. Willebrord om onze hakenvoorraad etc. aan te vullen. Door de verschillende versoepelingen betreffende het coronavirus durfden we het ditmaal aan om zonder mondkapjes in de auto te zitten, een stuk comfortabeler reizen met als enigste nadeel dat er meer zever aan de binnenkant van de voorruit komt te zitten!! Ook ditmaal hadden we gesprekstof genoeg, zeker nu met de versoepelingen verschillende dingen weer mogelijk zijn. Wij kunnen weer in België gaan tanken terwijl de Belgen bij ons op het terrasje een koele pint komen drinken omdat bij hen de kroegen nog gesloten zijn. Ook onze Efteling is weer open, de grote boze wolf echter snapt het 1½ meter afstand houden niet en peuzelt tot grote ergernis van onze Brabantse schaapsherders met regelmaat wat van hun dieren op. Terwijl we pas geleden nog in onze handen klapten om onze zorg te bedanken keek ook dezelfde zorg met verbijstering toe hoe Femke met een menigte van 5000 mensen op de dam stond te demonsteren. Al met al, we zijn er nog lang niet maar……..alles word al wel weer ’n stukje aangenamer. Onze reis verliep voorspoedig, we kwamen er echter achter dat Mario ( Supercatch) op dinsdag pas om 13.00 uur zijn hengelsportzaak open deed dus konden we meteen doortuffen naar onze steeklocatie. Door deze tijdwinst, we waren om 10.00 uur al aan het water, moesten we uiteraard weer wel ruim 3 kwartier wachten totdat het water laag genoeg was om te kunnen steken. Het was ’n waar maanlandschap, alles leek wel omgeploegd en het bleek dus ook dat de zagertjes moeilijk te pakken te krijgen waren terwijl de pieren bijna uit zichzelf in den emmer sprongen. Na zo’n 3 uurtjes ploeteren hadden we echter ruimschoots genoeg aas om van deze dag een succesvol visdagje te kunnen maken dus…..snel alles netjes verpakken en op naar onze stek aan de waterweg. Om 14.15 waren we ter plekke, er bleken al ’n stuk of 4 vissers aanwezig te zijn waaronder ook de man uit Gemert waarmee we tijdens het steken nog ’n gezellige babbel gemaakt hadden. Snel een stekje zoeken en om 14.30 uur vlogen onze goed beaasde haken in het zilte nat en was het wachten op wat komen ging. Het zonnetje stond hoog aan de hemel, een windje in de rug van zo’n 2 tot 3 Bft. , het kon niet mooier, dit is echt genieten. Ook krabbemans bleek dit een geslaagd weertje te vinden en bleek massaal aanwezig te zijn, na iedere 10 minuten in te draaien bleken de haken totaal kaalgevreten te zijn. Uiteraard was het Sjakie die de spits af beet met, hoe kan het ook anders, een bot voor de pan!!

Henry en Jack, vissen aan de Botlek

Het 1e uur hadden de krabben al onze haken al van de nylon afgeknipt en hadden we deze allemaal verwisseld door korte gevlochten haaklijntjes, deze zitten uiteraard sneller in de war maar zijn niet zo aantrekkelijk voor hun scherpe scharen. Het was veelal ondermaatse bot en kaalgevreten haken wat naar boven kwam terwijl m’n vriend zo nu en dan toch ’n bot voor de pan kon haken.

Henry en Jack, vissen aan de Botlek

Ik ving m’n eerste redelijke bot pas om 17.30 uur maar nog geen half uurtje later kreeg ik dan eindelijk de bekende trilling op de top en de 1e tong was een feit.

Henry en Jack, vissen aan de Botlek

Henry en Jack, vissen aan de Botlek

Enkele tellen later kreeg ik een flinke doorbuiger en jawel hoor, na stevig doordraaien had ik de 1e baars van deze dag in m’n pollekes.

Henry en Jack, vissen aan de Botlek

De zon stond hoog aan de hemel, en terwijl een groot cruiseschip onze stek passeerde was het volop genieten met ’n lekker koel sapje in de hand. Terwijl ik al verschillende tongen naar boven had gedraaid bleef het bij Sjakie helaas alleen maar bot, zelfs doubletten.

Henry en Jack, vissen aan de Botlek

Henry en Jack, vissen aan de Botlek

Henry en Jack, vissen aan de Botlek

Om 21.00 uur hoorde ik eindelijk een schaterende kreet van mijn vriend en jawel hoor, ook de tong had eindelijk zijn aas gevonden.

Henry en Jack, vissen aan de Botlek

Wat later hoorde ik voor de 2e keer ’n kreet, ditmaal had ie bij het onthaken van ’n minibotje de angel diep in z’n vinger zitten, deze eruit gewrikt maar Sjakie slikt bloedverdunners dus…. Met ’n vraag of ik pleisters bij me had kwam ie flink bloedend naar me toe, eerst heb ik erover zitten denken om Ron Tak te bellen, de slager specialist van bloedworst maar na rijp beraad heb er als ’n goede verpleegzuster maar ’n mooie pleister op geplakt. Hij was net op tijd terug bij z’n hengels om een mooi zeebaarsje op de kant te takelen, dit was dus echt helemaal TOP!!!

Henry en Jack, vissen aan de Botlek

Met regelmaat moesten we nieuw aas op de haak doen want ook krabbemans liet blijken dat ie nog steeds met grote getale aanwezig was. Rond 22.30 uur begon plotsklaps de tong eventjes goed op ons aas te reageren, mijn buurman uit Dordrecht takelde zelfs ’n flap van 34 cm. op de kant, helemaal Super. Bij zulke knapen is het wel stevig doordraaien geblazen want als zo’n joekel zich vastzet op de keien kun je het wel vergeten. Zulke kanjers waren voor ons niet weggelegd maar we mochten zeer zeker niet mopperen, het gros van de tong die we haakten had toch de maat van 27-28 cm. dus al weer net iets groter dan de vorige sessie.

Henry en Jack, vissen aan de Botlek

Henry en Jack, vissen aan de Botlek

Rond 23.30 leek het of de vis plotsklaps was verdwenen tot m’n maatje een prachtige paling kon haken dus……. Terwijl ik ’n lijn binnen ging draaien voelde ik, terwijl ik in het pikdonker over de keien naar beneden liep, dat er ook iets aan m’n haak zat en naarmate ik dichter bij de kant kwam ging het draaien steeds moeilijker. Er bleek ’n paling aan te zitten maar…. deze had zich vast gezwommen in de hooflijn van m’n andere hengel en daar stond ik, in het donker helemaal beneden tegen de golven met ’n wirwar van lijn waar ’n paling ingedraaid zat. Nu blijkt maar weer hoe fijn het is om ’n geweldig vismaatje bij je te hebben, zoiets kun je onmogelijk met twee handen redden. Met ’n grote lamp en een schaar kon ik, terwijl Sjakie alles vasthield, de verwarde onderlijn van m’n andere gevlochten hoofdlijn knippen en deze zij het met een knobbeltje later weer in z’n geheel op de molen draaien, thuis bij daglicht is dit met ’n naald weer goed van je hoofdlijn af te halen omdat er immers geen knoop in de hoofdlijn kan zitten. Na afscheid te hebben genomen van onze buurman namen ook wij het besluit om nog te vissen tot 1.00 uur en dan onze spullen op te gaan ruimen. Uiteraard zijn we niet meer de jongsten en ook bij ons begon de vermoeidheid toe te nemen. Zo nu en dan melde zich nog een tongetje maar de beet bleek er toch wel uit te zijn en toen het al iets over de afgesproken tijd was begonnen ook wij met pakken, onze thuisreis duurt immers ook nog 1½ uur. Om 3.00 uur arriveerden we, moe maar voldaan, weer in Eersel en konden we allebei terugzien op een mooie zomerse visdag met op de koop toe ook nog enkele lekkere maaltjes vis voor de pan. De buit van ons samen was 18 tongen met ’n gemiddelde maat van 27 cm.

Henry en Jack, vissen aan de Botlek

en ook nog ‘ns 8 mooie botten dus we mochten zeer zeker niet mopperen. Hopelijk kunnen we op korte termijn weer samen naar de waterkant om te gaan genieten van onze grootste hobby , zeevissen. Aan al onze vrienden zou ik zeggen, ga het proberen want………ze zitten er!!!!

Groetjes, Henry

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

9 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > juni 14, 2020

  Antwoord

  Hey mijnheer pastor, dat is idd een hele hoop gezever en ik begrijp het van de ramen,hahaha.

  Weer een hele leuke dag gehad beiden en daar doe je het tenslotte allemaal voor, genieten met het vissen en de dagen na het vissen, genieten van lekkere panvissen.

  Hoop dat julle er nog vaak aan toe komen om te gaan vissen, dan genieten wij ook mee!

  Complimenten Henry, een top verslag!!!!

  Groetjes Peter

 2. Kees Michielsen > juni 14, 2020

  Antwoord

  Wat een leuk verslag weer met veel foto’s en een mooie vangst!
  Jullie maken er samen altijd een leuk uitstapje van, erg leuk om te lezen 😊

 3. Eldert > juni 14, 2020

  Antwoord

  Ha mannen
  Zo zie je maar wat een verschil de ene dag met de andere kan zijn. Ik heb er gisteren gezeten en was het minimaal. Oke, in de morgen en tegen doodtij aan en op een verkeerd tij. ( verslag komt er aan)
  Maar wat hebben jullie een topdag gehad. Hoop dat er vele volgen zodat wij kunnen blijven genieten van deze prachtige verslagen.
  Groet, Eldert

 4. Nico > juni 14, 2020

  Antwoord

  Hoi Henry. Jij zal toen je klaar was met het typen van je prachtig verslag.Wel enorm last van je vingers hebben gehad. Mooie foto’s gemaakt en met grote Tongen dan die van ons bij Waarde toen van onze vissessie. De volgende keer dan heel veel succes toegewenst samen.

  Groetjes de Zeehondetemmer

 5. jack Jozen > juni 14, 2020

  Antwoord

  Hoi Maatje.

  Je hebt er weer een geweldig verhaal van gemaakt van onze visdag het was super genieten. Dat we geen mondkapjes op hadden dat heb ik geweten ik heb een halve dag moeten zemen om de voorruit weer schoon te krijgen. Dit keer viel het inderdaad niet mee om ons aas bij elkaar te krijgen wat na een paar uur toch gelukte en we onze ruggen konden strekken. De zagers hadden we dit keer anders behandelt als de vorige keer we hebben ze heel goed afgedroogd en toen pas de turf er op dat was beter ze bleven spring levend. We hadden deze reis allebei weer een mooi panneke vis ik heb dan twee pannekes nodig een voor de tong en de ander voor de bot. Ik heb de andere dag wel met mijn hand in de soda gezeten door die angel was wat dik maar alles is op zijn plaats, S,morgens de vis geslacht en mijn vrouwtje doet alles fileren teamwork he en nu weer alles klaar stomen voor de volgende sessie en hopelijk dat mijn Maatje Henry[De pastoor]er dan weer een hele mooie preek van kan maken veul groetjes Jack.[De misdienaar].

 6. Stefan > juni 14, 2020

  Antwoord

  Hoi mannen, wat een plezier om de dag te beginnen met een verslag van jullie, wat een mooi verslag en mooie foto’s van een geslaagde sessie. Respect hoor dat jullie het volhouden zo een lange dag! Maar de beloning mag er dan ook zijn. Alvast succes de volgende keer.
  Groeten, Stefan

 7. ies > juni 14, 2020

  Antwoord

  hoi mannen, wat een schitterend verslag, van een schitterende dag en een dito vangst, dit zijn inderdaad de dagen die het vissen tot een feest kunnen maken. Dat wij dat ook mee mogen maken door er over te kunnen lezen en daarbij al die foto’s te zien is heerlijk. Jammer van die krabben tegenwoordig, het wordt tijd dat we de schoonmakers en opruimers van de zee leren plastic te eten, zou het allemaal nog fijner maken. Bedankt voor het geboden leesplezier en groetjes
  ies

 8. hugo > juni 14, 2020

  Antwoord

  Hallo Henrie en Jack,

  Jullie zijn echte(krakken)zoals we dat in Belgie zeggen,wat een verhaal met een mooi fotoalbum aanvast geplakte,en dan heb ik het nog niet over de vangst mannen!!! daar mag je mee thuis komen hoor.het is altijd een mooi moment om jullie verhaal te lezen bedankt hiervoor,succes bij jullie volgende sessie.Ik ben mij aan het opmaken om mijn seisoen op te starten,vanaf maandag 15/6 mogen we het gevang verlaten en weer naar onze geliefde visgronden afreizen!!Dus één dezer dagen komt mijn 1ste verslag eraan.

  Groetjes Hugo

 9. Gino > juni 15, 2020

  Antwoord

  Hoi Henry en Jack,
  leuk lang verslag mooie foto’s erbij. Mooie vangsten en een gezellige boel aan de waterkant…wat moet een mens nog meer ?!
  Succes nog verder.

  grtjs Gino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *