Home Gastvissers Henry en Jack, vissen aan ’t Scheur

Henry en Jack, vissen aan ’t Scheur

Advertenties

 Beste visvrienden,

Nadat we het visseizoen 2022 gestart waren met een mistig doch zeer gezellig boottripje onder de bezielende leiding van kapitein Fishguppy Peter was onze visdrang alleen maar toegenomen. Het wachten was op een dag met goed getijde en uiteraard niet al te veel wind en geen regen. Maandag 24 januari was het om 13.20 uur laag water, het is zo’n 2 uurtjes rijden en we wilden meteen als het water af ging beginnen met steken dus om 9.00 uur stond een goedgemutste Sjakie onder mijn carport. Tijdens de rit naar zee was het dit keer niet alleen de politiek die ons de nodige gesprekstof gaf om eindeloos over te kunnen zeveren maar ook de avonturen rondom The Voice of Holland. Onbegrijpelijk dat zoveel bekende Nederlanders die thuis hun eigen gezinnetje hebben hun carrière in de afgrond gooien omdat ze niet met hun tengels van andere vrouwen af kunnen blijven. Zelfs Ali B die het voorbeeld was voor de Marokkaanse bevolking in Nederland blijkt niet de beoogde knuffel-Marokkaan te zijn. Onze reis verliep voorspoedig en toen we in Bruinisse arriveerden was het water nog niet zover af dat we konden steken dus tuften we meteen door naar Zierikzee. Hier kun je vrij dicht op de kant al aas steken maar toch blijft het een sport om te zorgen dat de kuil die je gespit hebt niet vol te laten schieten met water. We waren de enigste liefhebbers om pieren te verzamelen waarschijnlijk ook wel omdat de visvangsten momenteel op een laag pitje stonden. Na zo’n 2 uurtjes stevige rug gymnastiek hadden we bijna 2kg. prachtige dikke pieren om er een geweldige visdag van te kunnen maken. 

In de eerste instantie wilden we gaan vissen in Vlissingen of West Kapelle om daar de schar gaan te belagen maar omdat we tijdens ons boottripje eigenlijk al enkele mooie porties schar en wijting voor de vriezer gevangen hadden kozen we toch voor een andere locatie. Een stek waar we al een hele poos niet meer geweest waren en waar Stefan op het einde van het jaar nog een Gul wist te strikken. Om 14.30 uur arriveerden we bij het Scheur in Vlaardingen en hier bleken we niet de enigste gegadigde te zijn. Helemaal vooraan stond een visser die z’n statief helemaal beneden op de stenen had staan ijverig z’n kunsten te vertonen. We besloten om niet helemaal naar achter te lopen en ’n kwartiertje later vlogen onze goed beaasde haken in het zilte nat. Er stond bijna geen wind maar het voelde toch bitterkoud aan maar met goede pakken en een kom hete soep was het gewoon genieten en wachten op wat komen zou. Het water stond op z’n laagst en het is onvoorstelbaar hoeveel zooi en troep er ligt dat uiteraard met hoog water weer afgevoerd wordt. Na ruim ’n kwartier was het, alhoewel de toppen onbeweeglijk bleven, toch onze haken te gaan inspecteren.  Ons prachtig aas bleek  geheel onaangeroerd te zijn terwijl als meneer of mevrouw gullemans in de regio aan het rondzwemmen waren we er van overtuigd waren dat ze deze overheerlijke tros smakelijke pieren niet voorbij zouden zwemmen. Maar niet getreurd we hadden immers aas genoeg dus verversen en gaan met die banaan. We visten met clickafhouders, 2 haaklijnen voorzien van gamakatsu nr. 4 haken met ’n lange steel.  De visser die vooraan stond hield het voor gezien maar terwijl deze aan het opruimen was kwam ’n andere visser aan die zo’n 50 meter van ons z’n hengels op ging tuigen. Er stond weinig stroming en het bleef onbeweeglijk stil bij alle hengeltoppen dus de hoogste tijd om wat te veranderen. Een lijn vervangen door wapperlijnen en ‘ns wat dichter op de kant proberen want misschien gooiden we wel over de vis heen. Niks bleek minder waar te zijn de toppen bleven stil. We probeerden van alles uit van links naar rechts,  van ver tot kort, we begonnen aardig op de snollebollekes te lijken  en deze capriolen bleken natuurlijk niet ongestraft te blijven. Tijdens het binnen draaien leek het erop dat ik vis aan de haak had, dit bleek waar te zijn, de 1e bot voor vandaag maar ik draaide ook de lijn van m’n trouwe vismakker op de kant.

Nadat we beneden op de stenen de lijnen ontward hadden bleek toch de onderlijn van Sjakie ergens te haken en was deze reddeloos verloren. Maar de nul was van de teller en onze hoop om toch nog wat botten te kunnen haken werd weer wat groter. We genoten van een fuut die enkele meters voor ons wel de nodige visjes wist te verschalken.  Toen het begon te schemeren kreeg de visser die voor ons stond nog gezelschap van ’n jongere man en stonden we dus met 8 stokken aan de waterkant. Om het kwartier de lijnen binnen draaien en constateren dat het aas onaangeroerd was. Onbegrijpelijk waar zat de vis???? In het donker begon Sjakie nu z’n snoet alleen verlicht werd door het schermpje van z’n mobieltje aardig op de telesmurf te lijken maar als er al verschillende uurtjes geen rammel op de stokken komt moet je iets natuurlijk.

Ik besloot eens poolshoogte bij de buurtjes gaan te nemen, dit bleken vader en zoon te zijn en woonden hier op 5 minuutjes van de stek. Ze hadden aas over van zondag en wilden hiermee toch ook nog efkes wat visjes gaan vangen. Doch ook bij hen bleef het akelig stil en rond 19.30 uur hielden ook zij het voor gezien. Ondertussen was het water flink op aan het komen en stond er een mooie stroming dus optimaal om ’n visje te vangen. En jawel hoor eindelijk kreeg ik m’n 1e voorzichtige tikje op de stok wat bij het binnen draaien wederom een botje bleek te zijn die evenals z’n voorganger weer zwemles kreeg om groter te gaan groeien.

Ik zag dat ook m’n maatje verwoed bezig was met z’n hengel doch dit bleek z’n 2e vastzitter te zijn.

Zelfs Lowieke de vos die normaliter altijd wel efkes z’n snuit laat zien was in geen velden of wegen te bespeuren.  Dit was om moedeloos van te worden en hij gaf dan ook aan om deze hengel maar meteen in te pakken. Het begon er hevig op te lijken dat vissen niet altijd vangen betekent en om 20.30 uur besloten we beide dat het geen enkel nut had om nog te blijven zitten en was het opruimen geblazen. We hadden nog zo’n 1½ kg. mooie pieren over en Jack besloot om deze mee naar huis te nemen om ze in te zouten zodat we deze bij onze volgende poging om wat te gaan vangen evt. nog konden gebruiken. Om 20.45 uur zaten we in de auto en tuften we toch wel ’n bietje teleurgesteld huiswaarts. Vier uur autorijden, 2 uur steken en dan bijna 6 uurtjes vissen is alles bij elkaar toch 12 uurtjes bezig zijn. Uiteraard is het heerlijk om ook zonder vis te vangen te genieten van de scheepvaart en alle andere dingen rondom het water maar uiteindelijk ga je natuurlijk om een visje te haken. We zijn van voornemens om even te wachten tot betere vangsten maar uiteraard wilde ik toch ook deze magere vangst met jullie delen. Probeer allemaal om gezond te blijven nu de besmettingen weer overal op aan het lopen zijn en misschien treffen we elkaar wel eens aan de waterkant.

Groetjes, Henry

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

13 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > januari 26, 2022

  Antwoord

  Ha de mannen, zo ik lees hebben jullie er in ieder geval weer van genoten en een prachtig verslag afgeleverd.
  Voor de volgende meer vis en zeker zo veel plezier toegewenst!

  Groetjes Peter

 2. Nico > januari 26, 2022

  Antwoord

  Hoi Henry en Jack, Chapeau dat jullie samen je eigen aas hebben gestoken. En Henry jij heb er weer een prachtig verslag er van gemaakt met ook mooie foto’s van jullie twee er op. Jammer dat de vangsten zijn tegen gevallen maar je heb in ieder geval het zoute water opgesnoven. Hopelijk voor beide de volgende keer heel veel succes toegewenst alvast.

  Groetjes de Zeehondentemmer.

 3. Leen > januari 26, 2022

  Antwoord

  Hoi henry&jack
  Dat is weer een mooi verslag van een toch wat mindere dag
  Maar dat mocht de pret niet drukken lees ik
  Groetjes,leen

 4. Stefan > januari 26, 2022

  Antwoord

  Hoi Henry en Jack, mooi verslag van een dit keer wat minder visrijke dag, maar dat mag de pret niet drukken, want jullie zijn er gezellig samen op uit geweest en hebben lekker bij kunnen kletsen, er komt nu een periode waarin de vangsten wat afnemen, maar dat komt in de loop van maart vast weer goed.
  Groeten, Stefan

 5. gino > januari 26, 2022

  Antwoord

  Hoi Henry en Jack,

  ja de vangsten zijn op dit moment niet denderend te noemen dat mocht ik vandaag zelf weer ondervinden !
  Maar jullie hebben vast en zeker weer genoten met een natje en een droogje en bij het steken van jullie aas…chapeau hiervoor hoor .
  Het kan alleen maar beter gaan met de vangsten.
  Succes nog verder.

  grtjs Gino

 6. Eldert > januari 26, 2022

  Antwoord

  Ha Henry en Jack
  Jullie hebben weer een lekker dagje zilte lucht opgesnoven. Eerst in het Zeeuwse en toen in het Hollandse. De vangsten waren dan niet denderend maar ja, wat wil je. … in januari. Je kan maar beter dagjes dan inplannen met Peter. Dat levert volle vriezers op. Maar jullie hebben er weer van genoten , dat pakken ze ieder geval niet meer af . Nu wachten op betere tijden . Groeten Eldert

 7. Jack Jozen > januari 26, 2022

  Antwoord

  Hallo Medevissers.
  Mijn maatje heeft zijn preek weer prachtig verwoord de dag begon zo goed het was windje stil onze reis naar Zierikzee was vlekkeloos, twee uur onze spiermassa losgemaakt voor twee kilo super pieren en toen op naar de vos. Zes uur naar de toppen zitten staren zonder ook maar een beetje tot ik opeens een ruk zie wat denk je Henry vangst een botje en mijn lijn naar de knoppen maar we hebben ondanks geen vis toch zoals altijd veul lol gehad wat gedanst om warm te blijven en om 21 uur de boel ingepakt richting huiswaarts . Thuis anderhalve kilo pieren gezout nog nooit gedaan hopelijk is het niet voor niks geweest en nu maar op naar de volgende trip.
  Heel veul groetjes Jack.

 8. Jack Peelman > januari 27, 2022

  Antwoord

  Hoi mannen,

  Weer een leuk verslag om te lezen, jammer dat een mooie vangst ontbrak dit keer.
  Het scheur, misschien een wat te ondiepe stek voor deze tijd van het jaar?

  Groetjes,
  Jack

 9. ies > januari 27, 2022

  Antwoord

  Diep respect mannen, dit noem ik keihard werken voor een karige boterham. Maar lekker uitgewaaid en wat weerstand getankt in deze vervelende tijden. Beet kun je in deze tijd nog wel krijgen in de avond uren aan het Beerkanaal met vangsten van schar en wijtng en bolken, echter wat ik begrepen heb zijn ze te klein om mee te nemen.
  Voor de volgende sessie uiteraard veel beet en maatvis toegewenst.
  Jeff beterschap voor jou en familie
  Groetjes Ies

 10. Henry > januari 27, 2022

  Antwoord

  Beste visvrienden,
  Bedankt voor jullie leuke reacties op onze magere visvangst. M’n maatje heeft ondertussen de mooie pieren in het zout zitten, het ziet er fantastisch uit en ik heb er ’n goed gevoel bij. Jack ondanks dat het Scheur inderdaad ondiep is hebben Stefan maar ook ikzelf op deze stek m’n laatste gullen gevangen. Ies we weten natuurlijk dat er aan het Beerkanaal nog wel gevangen wordt daar is nl. dieper water maar momenteel erg druk, voor ons is het telkenmale 4 uurtjes tuffen met de auto en dan willen we uiteraard zo lang mogelijk van de dag hengelen. Op de kop van de haven in Vlaardingen is het 16 meter diep maar ook daar is het momenteel betreurenswaardig s!echt, ik denk dat we gewoon efkes geduld moeten hebben, de vangsten kunnen alleen maar beter gaan worden.
  Groetjes, Henry

 11. hugo > januari 27, 2022

  Antwoord

  Hallo Henry en Jack,

  Jullie gaan 100 jaar worden mannen met al die soorten sport die jullie beoefenen ha ha. Alle gekheid op een stokje jullie hebben er toch weer een heerlijke dag opzitten, wel niet met veel vis maar toch eentje met veel leute. Tenslotte dat is toch een van de belangrijkste zaken als je gaat vissen. Het is overal wat aan het slabakken maar binnen een maand of 2 komt dat wel weer in orde. Die lange ritten zijn er soms wel te veel aan, zeker op de terugweg als het koud is geweest! ik spreek uit ondervinding. Bij deze succes met jullie volgende avontuur.

 12. Henry > januari 27, 2022

  Antwoord

  Hey Jeff en koters,
  Wel gelezen maar maar niet op gereageerd, uiteraard hoop ik dat jullie allemaal weer snel zo gezond zijn als ’n visje!! Er is een torenhoog aantal besmettingen maar gelukkig schijnen de ziekteverschijnselen van de omnicron variant vergelijkbaar met ’n griepje dus hopelijk kunnen jullie ook weer snel naar de waterkant,
  Groetjes,Henry

 13. Nico > januari 28, 2022

  Antwoord

  Hoi Jeff. Alle eerst allemaal beterschap toegewenst daar En dat je allemaal weer zo snel mogelijk hersteld zijn en dat je weer kunnen gaan vissen.

  Groetjes de Zeehondentemmer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *