Home Gastvissers Henry en Jack, vissen op wintervis

Henry en Jack, vissen op wintervis

Advertenties

Beste visvrienden,

Na lange tijd konden we eindelijk weer eens ’n visdagje plannen. Dinsdag 5 februari was het tij goed en ook de weergoden voorspelden een droge dag met ’n matig windje dus….wegwezen!!! Om 7.00 uur stond mijn trouwe maatje Sjakie al breed lachend onder mijn carport en nadat we snel onze visspullen ingeladen hadden tuften we, zoals altijd, goed geluimd richting de Zeeuwse kust. Onderweg volop kletsend over koetjes en kalfjes maar zeker ook over de huidige problematiek zoals het pensioenfonds en de momenteel heersende milieugekte waren we vrij snel op de plaats om ons aas te gaan steken. Het water was al ver af dus we konden meteen aan de slag, er bleek weinig animo te zijn want we zagen slechts een man die ook aan het steken was. We gingen dit keer voor de gul , wijting en schar dus proberen om sowieso een partijtje dikke pieren naar de oppervlakte te spitten!!

Henry en Jack, vissen op wintervis

Henry en Jack, vissen op wintervis

Henry en Jack, vissen op wintervis

Ondanks dat de politieke goochelaars voorspelden dat iedereen er financieel op vooruit zou gaan blijft het toch noodzakelijk om zelf ons aas te gaan steken.

Na zo’n 1½ uurtje ochtendgymnastiek voor de ouderen hadden we samen toch maar weer een ruim 1½ kilo mooie pieren en enkele zagers in onze emmers zitten. Nadat we ons aas netjes verpakt hadden ging het hoopvol richting de Botlek waar we deze visdag wilden proberen om enkele gulletjes te gaan haken. Aangekomen bij deze stek zagen we op de parkeerplaats dat er nog 2 andere vissers net hun spullen uitgeladen hadden dus we waren sowieso niet alleen. Terwijl we bepakt en bezakt naar de waterkant liepen zagen we dat er nog een visser meer aanwezig was, na een korte gezellige babbel bleek dit ook een Brabander te zijn, Rien uit Gemert. Ook hij was net ter plaatse dus kon ook niet vertellen of er wat te vangen viel, de brave borst ging uitsluitend voor de gul , viste met stevige grote haken, wapperlijnen en had in Zierikzee voor dit doel ook ’n partij mooie grote zwarte pieren gestoken. Het was 12.30 uur , het water stond op z’n laagst en nadat we onze hengels hadden opgetuigd en uiteraard ons tapijtje over de spekgladde stenen hadden uitgerold, we moeten immers voorzichtig zijn dat we onze oude knoken niet breken, vlogen onze goed beaasde haken in het zilte nat.

Henry en Jack, vissen op wintervis

Een hengel met de welbekende click-afhouders en een hengel met wapperlijnen en een iets grotere haak om te kijken waarop de meeste aanbeten zouden komen. Het duurde ruim 3 kwartier totdat de hengel totdat mijn hengel met wapperlijnen enkele tikjes vertoonde en na het binnen draaien bleek dit een wijtinkje te zijn van zo’n 24 cm. wat meteen na zijn terug zetting meeuwenvoer bleek te worden.

Henry en Jack, vissen op wintervis

Om het half uur gaven de hengels via korte tikjes aan dat er onder water wat gerommeld werd en telkenmale was het ondermaatse vis, hoofdzakelijk wijting , die naar boven getakeld werd.

Henry en Jack, vissen op wintervis

Henry en Jack, vissen op wintervis

Henry en Jack, vissen op wintervis

Ook tijdens het opkomend water met een mooie stroming veranderde er niets en ook buurman Rien takelde met zijn grote haken en dikke zwarte pieren alleen maar klein spul naar boven. Wat later op de middag arriveerden nog ween drietal vissers dus stonden we momenteel met een achttal een maar liefst 16 stokken te proberen om wat panvis naar de oppervlakte te takelen. Het was prachtig weer en ondanks dat er overal alleen zo nu en dan wat klein spul, wijting en botjes ter grote van ’n flinke postzegel, gevangen werd was het heerlijk toeven aan de waterkant. Onder het genot van ’n warm soepje en langsvarende schepen is het gewoon genieten!!! Ook tijdens hoog water veranderde er niets in het vangpatroon, verre worpen, dichtbij, pieren en of zagers, de vis bleek op wintersport te zijn…… Vrijwel meteen na de worp kreeg je enkele korte aanbeetjes wat resulteerde in ondermaatse vis.

Henry en Jack, vissen op wintervis

Henry en Jack, vissen op wintervis

Onze hoop was nu in z’n geheel gevestigd om tijdens het afgaande water toch nog wat maatse vis te kunnen gaan vangen maar ook dit bleek later op de dag een fobie te zijn. De buurman links van mijn trouwe maatje Sjack bleek de enige te zijn die 1 wijting van 30 cm. voor de koekenpan gescoord had en dat met 16 hengels….. Toen we nog als enigste, samen met Rien uit Gemert aan de waterkant zaten, bleek er ook gewoon in het donker geen vis te zijn die trek had in ons mooie aas. Buurman Rien gaf de moed nog niet op en hoopte later op de avond toch nog mooie wijting en/of gul te kunnen haken. Om 19.30 uur besloten wij echter om na 7 uurtjes hengelen ons boeltje in te gaan pakken en te gaan verhuizen naar m’n Brabantse houtkacheltje. Na een voorspoedige reis huiswaarts konden we toch ondanks de minimale vangst terugzien op een gezellig en leuk visdagje. Het gaat er tenslotte niet om dat je telkenmale een flinke partij vis voor de pan scoort, ook een dagje lekker uitwaaien aan de waterkant is een heerlijke belevenis. Uiteraard hopen we wel bij onze volgende sessie wat vis voor de vriezer te kunnen haken……..wie weet……het blijft immers vissen!!!!

Groetjes aan al onze visvrienden en ik zou zeggen,

vang ze!!!

Henry

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

5 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > februari 6, 2019

  Antwoord

  Dat hebben jullie weer mooi gedaan, vrienden(bikkels).
  Ik verblijf wijselijk maar lekker achter de gebreide broek en geniet nog van mijn redelijk goed gevulde vriezer, tot er betere berichten komen en uitwaaien doe ik wel op een vakantiepark, whahaha.
  Mannen weer top gedaan en bedankt voor het mooie leesvoer!

  Groetjes Peter

 2. jack jozen > februari 6, 2019

  Antwoord

  Hoi Maatje dat heb je weer prachtig voor elkaar,hoe jij onze visdagen omschrijft is een lust om te lezen en een reclame om te gaan vissen. Ook al waren de vangsten minder deze keer, hebben we toch weer een super dag gehad dat heeft een mens af toe nodig Dus visvrienden ik zou zeggen ga ook vissen laat je niet afschrikken door een beetje kou trek er op uit en laat ons ook lezen van jullie ervaringen heel veel groetjes Jackie.

 3. Nico > februari 6, 2019

  Antwoord

  Hoi Jack en Henry. Alle eerst weer een prachtig verhaal en lekker om te lezen. En met mooie foto’s er bij jammer van dat kleine spul en wat je al zei je bent er lekker op uitgeweest samen. Wij wachten ook op beter weer en goede vangsten dan en een mooi oplossing van dat tapijt..

  Groetjes De Zeehondetemmer

 4. hugo > februari 7, 2019

  Antwoord

  Hey Henry en Jack,
  Respect voor wat jullie allemaal doen om een geslaagde visdag te hebben,leuk verslag met mooie foto’s van gemaakt,jullie verhalen zijn altijd leuk om te lezen.Ik hou mij momenteel bezig met het knopen van lijntjes en het gieten en coaten van loodjes voor de zomer visserij.
  Groetjes Hugo

 5. Henry > februari 11, 2019

  Antwoord

  Beste visvrienden,
  Hartelijk dank voor de leuke reacties op ons visverslag, hierdoor blijft het voor de schrijver leuk en zinvol om door te gaan met het delen van onze visbelevenissen, tot binnenkort!!!!

  Groetjes, Henry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *