Home Zeevissen in Denemarken en buitenland Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Advertenties

Beste Fishguppy vrienden,

Zaterdag 29 juni ben ik in mijn eentje naar Langeland,Denemarken gereden om een week te gaan vissen.Mijn doel is om grote schollen te vangen.Om 3.00 vertrokken uit Tilburg en het was lekker rustig op de weg.Eens een keer geen oponthoud bij de Elbe tunnel in Hamburg en ook de Deense grens kon ik zo passeren. Na een paar stops was ik om 12.15 bij het sleuteladres op het eiland Tåsinge waar ik direct de sleutel kreeg van mijn huisje. Gelijk naar het huisje gereden in Bagenkop en de auto uitgeladen en gelijk naar Spodsbjerg om de boot op te halen,een Uttern 560 MR.

Als aas had ik 8 ons verse steekzagers die ik een week eerder met Peter (Mr Fishguppy himself) ben gaan steken. Peter heeft ze eerst in een bak met water met zuurstofpomp bewaard en een week later heb ik ze bij hem opgehaald. Mooi verpakt per ons en in de turf gezet.

Rob Torsk, op jacht naar Schol, Langeland

Rob Torsk, op jacht naar Schol, Langeland

Ook had ik nog 6 bakken zoute Zeeuwse tappen van de firma Lobbezoo.

Zaterdag 29 juni,visdag 1:

Nog even een paar uurtjes vissen,het is tenslotte lekker weer.Om 16.30 uitgevaren en een stek gezocht vlakbij de haven,thv Løkkeby. Eén hengel met de zagers en één met de tappen.Lekker relaxed voor anker met 2 hengeltjes en eens kijken welk aas favoriet is.

De eerste vis was een schol,op de zager en op de tap een mooie schar.Hier even gelegen,maar wild was het niet,dus een andere stek gezocht en iets verder naar het noorden gevaren. Hier ving ik best veel,maar ook heel veel onder de maat.De steekzagers waren duidelijk favoriet,dus deze maar op beide hengels ingezet.De tappen kunnen zo weer terug de vriezer in en blijven dan eigenlijk onbeperkt houdbaar. Om 20.00 gestopt en ik had toch nog 10 scharren,2 schollen en een bot voor de vriezer.

Rob Torsk, op jacht naar Schol, Langeland

Rob Torsk, op jacht naar Schol, Langeland

Rob Torsk, op jacht naar Schol, Langeland

Grootste schar was 32 cm en de grootste schol 33 cm.

Zondag 30 juni,visdag 2:

Weer naar de stek waar ik gisteren geeïndigd was en de visserij was taai.Wel wat vis.maar niet echt de moeite waard. Een tijdje daarna mijn lijn langs de boot laten zakken en voor ik op de bodem was had ik al beet,een mooie geep van 60 cm.Die kwam af op het glinsteren van het blinkertje op mijn haaklijntjes. Gelijk daarna op mijn andere hengel weer een geep en deze heb ik onbeschadigd teruggezet.

 

Rob Torsk, op jacht naar Schol, Langeland

Eén geep vind ik genoeg.Leuke vissen om te vangen,maar ze geven zo’n rotzooi.Alles zit onder de schubben,handen,bootje,noem maar op.

Daarna nog een schar met een ‘zweer’,maar dit blijkt te komen door de zeeprik die zich vastzuigt op de vissen.

Rob Torsk, op jacht naar Schol, Langeland

Rob Torsk, op jacht naar Schol, Langeland

Rob Torsk, op jacht naar Schol, Langeland

Rob Torsk, op jacht naar Schol, Langeland

Rob Torsk, op jacht naar Schol, Langeland

Ook nog een zwangere zwartooglipvis gevangen die weer gelijk terug mocht. Nog een paar andere stekken bevist en op één van die stekken nog een schar van 36 cm,best groot voor schar.

Rob Torsk, op jacht naar Schol, Langeland

Later in het huisje heb ik de 4 grootste scharren gefileerd.Enkele weken geleden een cursus platvis fileren gedaan bij Visling in IJmuiden,dus mijn opgedane kennis maar eens ten uitvoer gebracht.

Rob Torsk, op jacht naar Schol, Langeland

Rob Torsk, op jacht naar Schol, Langeland

 

Rob Torsk, op jacht naar Schol, Langeland

Rob Torsk, op jacht naar Schol, Langeland

Rob Torsk, op jacht naar Schol, Langeland

Rob Torsk, op jacht naar Schol, Langeland

Rob Torsk, op jacht naar Schol, Langeland

Rob Torsk, op jacht naar Schol, Langeland

Ging best redelijk,maar het kan veel beter.

Maandag 1 juli,visdag 3:

Een dag die ik niet snel zal vergeten.

Even zitten twijfelen of ik zou uitvaren want er stond veel wind en besloten om toch te gaan.Begonnen met driften en ging snel naar dieper water waar de golven vrij hoog waren,dus maar weer voor anker gegaan.

Binnen 5 minuten 5 scharren op 2 hengels,dat gaat goed.Het werd een gekkenhuis,constant beet.Bij de ene hengel de vis eraf gehaald en de andere hengel stond weer te klapperen. Zelfs een keer 2 scharren op 1 haak,zo gulzig waren ze.

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Later toen de beet eruit was,geen platten meer,maar wel weer 2 gepen in 2 minuten en beide teruggezet. Om 12.30 nam de wind flink toe en besloten om te stoppen en terug te varen.

Zo’n 500 meter van de haven viel de motor uit,dus gelijk het anker over boord,voordat ik in de vaargeul terecht kom. De brandstofslang was gescheurd,dus deze afgesneden en opnieuw bevestigd en toen kon ik weer verder varen.Was wel even schrikken hoor.

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

In 3,5 uur had ik 28 vissen voor de vriezer en zeker zoveel teruggezet.

Was een spannend ochtendje.

Dinsdag 2 juli,visdag 4:

Vandaag meer wind dan gisteren en om 13.45 toch maar het water opgegaan.Eerste plek op 8 meter was niet veel,dus verderop geankerd op 12 meter.Maar de boot ging niet met de kop in de wind liggen en de golven klapten constant tegen de zijkant van de boot.Dus anker weer opgehaald en weer richting Løkkeby.Hier nog best leuk gevangen en uiteindelijk had ik 17 scharren,3 botten en een schol voor de vriezer.

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Enkele scharren van 30+ erbij en weer veel kleintjes terug om te groeien.

Woensdag 3 juli,visdag 5:

Lekker uitgeslapen omdat ik gisteren een beetje ben doorgezakt (🍺🍺).

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Eerst op 9 meter een drift gemaakt om te kijken hoe de stroming en driftsnelheid zijn en daarna mijn anker laten zakken op 13 meter. Binnen 15 minuten 4 scharren van rond de 30 cm en de onvermijdelijke kleintjes weer terug. De schar was helemaal los,vaak met 2 tegelijk.Na 20-25 scharren eindelijk weer een schol van 30 cm.Niet groot,maar wel welkom.

Tijdje later was de beet er weer uit en een uur daarna weer een grote geep van 70 cm.

De stroming nam toe en mijn loodje van 80 gram verwisseld voor 185 gram en ik ving gelijk weer mooie scharren.Daar in een uur tijd 7 mooie dikke scharren bij gevangen.

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Voor de vriezer 25 scharren,een grote geep en een schol.

Donderdag 4 juli,visdag 6:

Begonnen met driften met een Zebco loodvrije botvislepel.

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Hier ving ik wel een enkel visje op,maar niet genoeg naar mijn zin. Diverse stekken en driften gemaakt,maar vandaag wilde het niet lukken. Maar weer voor anker gegaan en het eerste half uur regelmatig vis totdat de beet eruit ging. Uurtje later ving ik 2 grote gepen tegelijk,een doubletje en heb deze weer onbeschadigd teruggezet.

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Even later weer een geep en 2 minuten later nog eentje. In heel mijn leven heb ik amper geep gevangen,dat is op 1 hand te tellen en sta deze week al op 8 gepen.Zeer bijzonder,nog nooit meegemaakt hier in al die jaren. Om 16.45 gestopt omdat er zeer donkere wolken aan kwamen.

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Vrijdag 5 juli,visdag 7:

Weer vlakbij de haven begonnen met driften,maar het was niet best al ving ik wel een enkel visje. Gisteren had ik een tip gehad over een stek waar grote schollen gevangen worden,dat is aan de overkant,bij het eiland Lolland. Het water zag er rustig uit,dus ik kon het altijd daar gaan proberen,maar halverwege werden de golven toch te hoog naar mijn zin,dus maar snel omgedraaid.

Op een andere stek geankerd op 16 meter en begon gelijk met een paar leuke vissen,maar ook hier ging de beet er al snel uit.Vreemd want ik viste naar hoog water toe en dat ging deze week best goed.Misschien lig ik te diep?

Anker opgehaald en ergens anders op 9 meter geankerd.Hier ging het weer super,als vanouds.Deze stek levert altijd leuk vis op heb ik gemerkt in de afgelopen jaren. In een uur tijd bijna 20 maatse platten.Zelfs 2x een schar die 2 haken had geslikt.

Om 14.30 waren mijn steekzagers op.Heb er de hele week mee kunnen vissen en van de tappen heb ik maar weinig gebruikt,dus die kunnen de vriezer in voor een volgende keer. Vandaag toch nog 12 scharren,5 botten en 4 schollen voor de vriezer.

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Rob Torsk, op jacht naar Schol

Om 15.15 terug naar de haven gevaren en de boot weer schoon ingeleverd.

Rob Torsk, op jacht naar Schol

De scholvangsten vielen zwaar tegen deze week,maar ik ben wel elke dag op het water geweest en heb uiteindelijk toch een volle koelbox mee naar huis genomen.

Dat was 2 maanden geleden wel anders toen ik met mijn maatje Frank in Nyborg was. Toen zijn we vanwege de wind al op woensdag terug naar huis gegaan.Dus wat dat betreft mag ik zeker niet klagen.

Zo,dawastieweer.

De volgende visvakantie wordt in het najaar op de Øresund en hoop dan weer een leuk verslag te kunnen maken.

Houdoe,

Blijf op de hoogte en like ook onze facebook pagina

13 reacties

 1. Peter(Fishguppy) > juli 8, 2019

  Antwoord

  Hey Rob, wat een verslag weer! Leest als een boek!
  Toch op het eind van de week, een mooie klus vis, al liet de schol het grotendeels afweten, maar ik begrijp aan sommige foto’s best, dat je beter niet ging driften, wat een golven en dan zo dicht aan de kant, zo zie je maar, dat het weer nergens zo onvoorspelbaar is als in Denemarken en vooral op Langeland!
  De week ervoor geeft hij stralend weer met w 2-3 en in werkelijkheid was het toch niet allemaal zo geweldig het weer, de meeste dagen.
  Hopelijk komt je droom, van een 50+ schol uit op Øresund.

  Groetjes Peter

 2. hugo > juli 8, 2019

  Antwoord

  Hallo Rob,
  Wat een mooi verslag man!dit lijkt mij een leuk avontuur te zijn geweest waarvoor mijn bewondering want dit zou ik nooit alleen durven aan te gaan.
  Je hebt toch een mooi maaltje vis bij elkaar gevist en van mooi formaat!
  Over het vissen in Denemarken kan ik niet meepraten…. maar het lijkt mij wel een leuke uitdaging te zijn.
  Veel succes bij je volgende trip.

  Groetjes Hugo

 3. henk > juli 8, 2019

  Antwoord

  hallo rob

  leuk verslag van je vistrip in denemarken
  ik ben er 2x geweest en het is me goed bevallen
  jammer dat het toch een heel eind rijden is
  maar ook ik zou niet alleen gaan
  hopelijk gaat het in het najaar ook weer goed
  met veel en grote vis

  groet henk 1 van de drie limburgers

 4. jackjozen > juli 8, 2019

  Antwoord

  Hoi Rob je hebt er een mooi verslag van gemaakt met mooie foto,s .Jammer dat het deze keer weer niet gelukt is met de schol,wel mooie vis schar en bot alleen die schol he wil niet lukken. Zou het in Denemarken ook daar allemaal een beetje minder worden van de gul hoor je ook niet meer zo veel he,maar de aanhouder wint die grote schol zal toch wel een keer lukken op naar de volgende trip.groetjes Jack.

 5. Henry > juli 8, 2019

  Antwoord

  Beste Rob,

  Een prachtig verslag met bijgaande foto’s van je vistrip in Langeland. Ben er helaas zelf nog nooit geweest maar van de verhalen van Peter en uiteraard m’n trouwe gabber Sjakie ( die mocht ‘n keertje met Peter mee)
  is het Super om daar ‘n hengeltje uit te gooien, zeker wat betreft de platvis, dit blijkt wel weer uit de leuke partij schar die mee naar het thuisfront kon nemen.Ja als ge zelf niet op tijd ene gele rakker neemt is da vergelijkbaar mee n boot en ‘n kapotte brandstofslang!! Mee ‘n blikske Bavaria en ‘n scherp fileermes moet je wel ‘n bietje oppassen!! Veel plezier bij je volgende sessie.

  Groetjes, Henry

 6. Alain Tulleneers > juli 8, 2019

  Antwoord

  Dag Rob
  Een geweldig verslag in woord en beeld.
  Proficiat daar kan iedereen van genieten.
  wat het fileren betreft oefening baart kunst.
  Groet Alain

 7. Stefan > juli 8, 2019

  Antwoord

  Hey Rob, dat heb je mooi gedaan zo in je eentje, lekker eigen baas en je eigen gang gaan, iedere dag met de boot kunnen vissen en dat is veel waard op zo’n trip. Ook een prima vangst en zo te lezen aan het mooie verslag heb je je geen moment verveeld.
  Ben nu al benieuwd naar je volgende verslag, je kunt het mooi verwoorden allemaal en ook nog mooie foto’s erbij, wordt er gewoon beetje jaloers van…
  Groeten,
  Stefan

 8. Nico > juli 8, 2019

  Antwoord

  Hoi Rob, Een schitterend verslag en met zeer mooie foto’s er bij. En wat een berg vissen naar boven gehaald daar. En dan de Geep zoveel heb ik hier nog niet gevangen.

  Groetjes De Zeehondentemmer.

 9. Rob Torsk > juli 8, 2019

  Antwoord

  Bedankt voor jullie leuke reacties mannen.Het doet me goed dat jullie mijn verslag zo waarderen.
  Ook een groot compliment voor Peter die er de foto’s mooi bij heeft geplaatst.En natuurlijk voor zijn hulp om samen zagers te gaan steken.
  Het is inderdaad een avontuur om alleen te gaan en het mooie daaraan is dat je met niemand rekening hoeft te houden.
  Enne Henry,na het vissen heb ik dat biertje wel verdiend en heb maar kleine slokjes gepakt tijdens het fileren.Maar ik heb nog steeds 10 vingers,dus het is goed afgelopen.
  Maar ik zal wel moeten blijven oefenen om het echt onder de knie te krijgen.
  Schol zit hier nog steeds heel veel hoor,maar vanwege de wind heb ik niet op de betere plekken kunnen vissen.
  Dit komt een volgende keer wel goed.

  Groetjes,Rob

 10. Jack Peelman > juli 10, 2019

  Antwoord

  Wat een verslag Rob, en wat een berg aan foto’s.
  Echt top !!!

  Toch vraag ik me af of je voor het vangen van schol niet beter richting Normandië gaat? Ik las in het verleden geregeld bootvangstberichten van massa’s schol aan de ” paardenmarkt”? Zelf ben ik niet zo’n kenner van het bootvissen.

  Groetjes,
  Jack

 11. Peter(Fishguppy) > juli 10, 2019

  Antwoord

  Jack, om alvast op jou vraag vooruit te lopen, de boten, zoals de Zeearend die richting de Franse grens varen, heb ik dit jaar in de gaten gehouden en de vangsten waren als volgt, minimaal 40 en maximaal juist over de 100 schollen en dit met 11 a 12 personen en dan een uur of 7 a 8 uren vistijd, omdat ze vanuit Nieuwpoort vertrokken. Reken maar eens uit, hoeveel schollen dit waren, dit was gewoon een mindere week voor Rob, wat de Schol betrof, grotendeels omdat hij niet fatsoenlijk kon driften, met de weersomstandigheden. Als ik naar mijn eigen vangsten kijk van 2 tot 6 jaar terug, eigenlijk altijd een schol of 30 a 35 per dag, met een vistijd van 4 a 5 uur en de beste was 60 stuks op 3 uur tijd, dus, vertel mij maar wat je het best kan doen?

  Misschien heeft Rob hier zelf ook nog een antwoord op?

  Groetjes Peter

 12. Rob > juli 12, 2019

  Antwoord

  Hoi Jack en Peter,
  Richting Franse kust wordt ook leuk schol gevangen,maar het is een heel eind varen en het is maar afwachten of de schol die dag actief is.En op een kleine boot is heel anders vissen dan op een charterboot.
  Je hebt het over de ‘paardenmarkt’,maar dat is meer een stek waar veel tong wordt gevangen,schol zal daar minder zijn.
  Ik kan me één dag herinneren met de Zeearend.Die dag kwamen er 176 tongen boven,geen enkele andere vissoort erbij.

  Ik heb gewoon pech gehad met het weer,waardoor ik niet op de juiste stekken kon vissen.In voorgaande jaren heb ik daar ongelooflijk veel schollen gevangen,maar toen waren de weersomstandigheden een stuk beter.

  Dagen van 20-30 schollen of meer zijn op Langeland heel gewoon.
  En de vrijheid die je hebt als je alleen of met een paar man op het bootje zit is gewoon heerlijk.
  Ik ga vissen wanneer ik wil en ik stop als ik er geen zin meer in heb,ik hoef dan met niemand rekening te houden,dat is ook heerlijk relaxed.

  In voorgaande jaren heb ik mezelf 2x opgegeven bij de Zeearend voor een schollentrip bij de Franse kust en heb deze trips 2x afgezegd vanwege een last-minute visvakantie naar……….Langeland.

 13. Peter(Fishguppy) > juli 13, 2019

  Antwoord

  Hey Rob, nee het zijn de kustwateren rond Nieuwpoort, aan de Franse grens, in Frankrijk zelf mag het niet, daar is een baglimit van 5 schollen per persoon. De Paardenmarkt is gewoon op de Westerschelde.

  Groetjes Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.